Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Глобалната храна



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става по света и познаваме чужди култури, обичаи, природа, без дори да сме ходили там, пазаруваме, забавляваме се – всичко на един клик разстояние и едно натискане на дистанционното.

Глобализацията има и своите негативни страни, безспорно. Екологията, запазването на националните богатства и култура – границите все повече се размиват. Поне на пръв прочит. Все по-актуална тенденция е да се замисляме за местните ни традиции и обичаи, храни, напитки, билки. Особено в контраст с евтин и съмнителен внос от всички страни, ГМО, химическите добавки. Възможно ли е в глобализирания ни свят да запазим частица чиста храна, която да ни осигури и здраве. Възможно ли е този стремеж да направи кардинална стъпка напред към благото на нашата земя?

Действай локално, мисли глобално


Как влияе глобализацията на селското стопанство

Глобализацията прави възможно това, да се храним с продукти от другия край на света. Водорасли от Япония, киноа от Боливия, къри от Индия, мака от Перу. Загрижени за качеството на храната си, нуждата да добавяме все повече и повече полезни суперхрани, за да компенсираме влиянието на екологичното замърсяване на храната, всъщност докарва все по-големи вреди на екологичните системи по целия свят. Особено на развиващите се страни и на тези от Третия свят, чиито икономики са слабо развити и селското стопанство е все още сериозен отрасъл. Например, търсенето на мака напоследък провокира увеличеното производство на суровината в Перу. Това води до изменения в много посоки – трудова заетост, промяна на ландшафта, изцяло пренареждане на икономиката. Едни култури губят място и внимание, други печелят за тяхна сметка. Това се отразява от своя страна пък на някои чисто агрономически показатели - качество на почвата, изменение на състава й и т.н.

Глобализацията и екологията

Всяко транспортиране на храни извън техния ареал, т.нар храна на 0+ км води и до изменения на околната среда. Едни от най-големите замърсители в световен план са самолетите – най-евтиният транспорт. Товарните кораби също изхвърлят в световния океан тонове боклук, а това е място, което трудно се почиства. Емисиите на въглероден диоксид във въздуха влияе на озоновата дупка, парниковия ефект – едно от най-тревожните им последици е глобалното затопляне. Да не говорим, как страдат от това животните, птиците и рибите – отново, всички по веригата. Едно огромна част от световната икономика - животновъдството, в момента се сочи за враг номер 1 на планетата - животните имат нужда от много вода, растителна храна под формата на фураж, но и под формата на паша, заради която се изсичат гори и пустинните райони настъпват в места, където никога не ги е имало. А с унищожаването на горите вредата върху екологията е пагубна.


О-в Борнео. Само преди десетилетия тук е имало тучна тропическа гора. Днес островът е един от най-бързо обезлесяващите се райони в света, заради изсичането на маслената палма, от която се прави палмово масло. Здравословното хранене го охулва, то се ползва масово, защото е евтино, а ето до къде води всичко това.

Глобализацията и видовото разнообразие

По отношение на видовете глобализацията влияе невероятно негативно. Всеки ден по икономически причини изчезват безвъзвратно десетки видове. Всеки ден. Животински и растителни. Природата е установила едно много просто правило – всичко е свързано. Ако нещо е в повече, заради нашите интереси, то потиска друго нещо, което ползва същия ресурс или ареал. Ако някой вид е потиснат, а друг надделява, това се отразява на всички в еко системата. Гладът за екзотични суперхрани води до недостига им на места, където същите тези храни са основни за физическото оцеляване. Цели култури изчезват, защото хората изоставят произвеждането им, за сметка на други, за които има огромно търсене.


Какъв може да е личният ни принос?

Да се храним със сезонни плодове и зеленчуци. Освен че си гарантираме относително чисто производство, знаем, че всичко е расло в околността. Ягоди през декември, зеле през март, морков през април - това е безумно. Плодове и зеленчуци извън сезона - означава само внос. Възползвайте се от това, което ни предлагат 4-те ни годишни времена - изобилие, което рядко се среща.

Да се консумираме храни от производители. Това пък гарантира, че храната ни не е пътувала стотици хиляди километри. Ако се храним с плодове и зеленчуци, с които са се хранили поколенията преди нас, това значи, че чисто на генетично ниво си осигуряваме здраве. Учени доказват, че имунните клетките имат памет и непознати и екзотични храни остават неразпознати от тях, в следствие на това имунитетът е постоянно активен, а това може да доведе до изтощение на съпротивителните сили в критични моменти.

Фермерски пазари у нас
Още места, на които да намерим чиста храна.

Избягвайте нетрадиционните за България храни, колкото и „супер” да са, каквито и невероятни да са ползите им. Търсете българските им заместители. Цитруси? Касисът и магданозът имат същите количества витамин С, и т.н....Храната действа най-силно на хората, които живеят на земята, където тя расте. Да, японците живеят дълго, защото се хранят с риба, ориз и водорасли, но менюто им остава сравнително консервативно и тази храна е добра именно за тях. Нациите, които са най-облагодетелствани от глобализацията са и най-затлъстели и боледуващи.


Пазар в Оруру, Боливия. Цената на килограм киноа, традиционната зърнена култура в бедната страна, е скочила толкова много, че става непосилна за местните, които дори не могат да си я позволят. В резултат - едни забогатяват, а други рязко обедняват.

Пазарувайки по този начин храната си, облекчаваме природата и по друг показател - по-малко опаковани храни, по-малко индустриални замърсители. Ще стимулираме естествените селскостопански дейности в района, в който живеем.

И като казваме - да мислим глобално, нека и мечтаем глобално. Дори за малко - че е възможно някъде на края на света, някой перуански или бразилски фермер да прави същото - да се върне към традиционното си производство и начин на живот.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Учени: Солта скъсява живота
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
Сряда
28
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Когато щастието ти зависи само от теб
За изкуството да живееш щастливо са написани стотици книги. А думата щастие за всеки от нас има различен...
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца
Който е имал конюнктивит, знае много добре, колко е неприятно това заболяване. Сърбеж, сълзене, зачервяване...
Наопаки
Мисленето в точно определени рамки ни помага да се справяме по-лесно, машинално, с ежедневните задачи....
Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
Здравословни алтернативи за компания на бирата
Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
Полезни ли са обелките от банан?
Щом стане дума за банани, всички сме свикнали да консумираме само вътрешността на плода. Това, което...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
За диабета, инсулина и правилата
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души....
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
Повече увереност в епохата на социалните мрежи
Социалните мрежи и нашата податливост към изкушенията за бърза популярност в тях извадиха и най-хубавото,...
Какво трябва да знаем за Ендометриозата - Bahçeci
Ендометриозата е хронично естрогенозависимо заболяване и се характеризира с разрастването на ендометриална...
Промяната – страшна или приятна
Независимо дали сме за промените, или се ужасяваме от тях, трябва да приемем, че те са неизбежна част...
В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
"Най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е малко от собственото си внимание." - Антъни Дж....
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри
Докато прибирах прането си в опит да го спася от поредната лятна буря се сетих, че гардеробът ми отново...
Предизвикайте себе си, почувствайте се живи отново
Приличат ли си твърде много дните ви? Изпадате ли в униние, че нищо интересно не се случва и животът...
Рисковете от системното недоспиване
Някога, преди доста години, дядо ми казваше: „Сънят лекува!“ Бях малка, но се отнасях с недоверие към...
Тъмните кръгове под очите – как да се избавим от тези „украшения”?
Тъмните кръгове под очите могат да състарят лицето ви с няколко години. Не стига това, ами изпод тях...
Как да премахнем ефективно гъбичките по ноктите с Масло от чаено дърво
Маслото от чаеното дърво е едно от най-ефикасните антибактериални средства от природната медицина. Познато...
Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
Има много продукти – плодове, зеленчуци, месо, млечни изделия, които сами по себе си са полезни и хранителни,...
Вредни награди
Понякога вярата в собствените ни сили и убеждения се замъглява. Kакто през прашно, напетнено стъкло виждаме...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
Бъди!
Иди си купи онези обувки, животът е твърде кратък. Редовно си прави цитонамазка и мамография. Пътувай....
Кислородната вода в домашната аптечка
Вероятно и във вашата домашна аптечка се намира по някое шишенце с водороден прекис. Затова имате представа...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Содата - всичко, което (не) знаем за нея
Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook