Глобалната храна
 Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става по света и познаваме чужди култури, обичаи, природа, без дори да сме ходили там, пазаруваме, забавляваме се – всичко на един клик разстояние и едно натискане на дистанционното.
Глобализацията има и своите негативни страни, безспорно. Екологията, запазването на националните богатства и култура – границите все повече се размиват. Поне на пръв прочит. Все по-актуална тенденция е да се замисляме за местните ни традиции и обичаи, храни, напитки, билки. Особено в контраст с евтин и съмнителен внос от всички страни, ГМО, химическите добавки. Възможно ли е в глобализирания ни свят да запазим частица чиста храна, която да ни осигури и здраве. Възможно ли е този стремеж да направи кардинална стъпка напред към благото на нашата земя?
“Действай локално, мисли глобално”
Как влияе глобализацията на селското стопанство
Глобализацията прави възможно това, да се храним с продукти от другия край на света. Водорасли от Япония, киноа от Боливия, къри от Индия, мака от Перу. Загрижени за качеството на храната си, нуждата да добавяме все повече и повече полезни суперхрани, за да компенсираме влиянието на екологичното замърсяване на храната, всъщност докарва все по-големи вреди на екологичните системи по целия свят. Особено на развиващите се страни и на тези от Третия свят, чиито икономики са слабо развити и селското стопанство е все още сериозен отрасъл. Например, търсенето на мака напоследък провокира увеличеното производство на суровината в Перу. Това води до изменения в много посоки – трудова заетост, промяна на ландшафта, изцяло пренареждане на икономиката. Едни култури губят място и внимание, други печелят за тяхна сметка. Това се отразява от своя страна пък на някои чисто агрономически показатели - качество на почвата, изменение на състава й и т.н.
Глобализацията и екологията
Всяко транспортиране на храни извън техния ареал, т.нар храна на 0+ км води и до изменения на околната среда. Едни от най-големите замърсители в световен план са самолетите – най-евтиният транспорт. Товарните кораби също изхвърлят в световния океан тонове боклук, а това е място, което трудно се почиства. Емисиите на въглероден диоксид във въздуха влияе на озоновата дупка, парниковия ефект – едно от най-тревожните им последици е глобалното затопляне. Да не говорим, как страдат от това животните, птиците и рибите – отново, всички по веригата. Едно огромна част от световната икономика - животновъдството, в момента се сочи за враг номер 1 на планетата - животните имат нужда от много вода, растителна храна под формата на фураж, но и под формата на паша, заради която се изсичат гори и пустинните райони настъпват в места, където никога не ги е имало. А с унищожаването на горите вредата върху екологията е пагубна.
О-в Борнео. Само преди десетилетия тук е имало тучна тропическа гора. Днес островът е един от най-бързо обезлесяващите се райони в света, заради изсичането на маслената палма, от която се прави палмово масло. Здравословното хранене го охулва, то се ползва масово, защото е евтино, а ето до къде води всичко това.
Глобализацията и видовото разнообразие
По отношение на видовете глобализацията влияе невероятно негативно. Всеки ден по икономически причини изчезват безвъзвратно десетки видове. Всеки ден. Животински и растителни. Природата е установила едно много просто правило – всичко е свързано. Ако нещо е в повече, заради нашите интереси, то потиска друго нещо, което ползва същия ресурс или ареал. Ако някой вид е потиснат, а друг надделява, това се отразява на всички в еко системата. Гладът за екзотични суперхрани води до недостига им на места, където същите тези храни са основни за физическото оцеляване. Цели култури изчезват, защото хората изоставят произвеждането им, за сметка на други, за които има огромно търсене.
Какъв може да е личният ни принос?
Да се храним със сезонни плодове и зеленчуци. Освен че си гарантираме относително чисто производство, знаем, че всичко е расло в околността. Ягоди през декември, зеле през март, морков през април - това е безумно. Плодове и зеленчуци извън сезона - означава само внос. Възползвайте се от това, което ни предлагат 4-те ни годишни времена - изобилие, което рядко се среща.
Да се консумираме храни от производители. Това пък гарантира, че храната ни не е пътувала стотици хиляди километри. Ако се храним с плодове и зеленчуци, с които са се хранили поколенията преди нас, това значи, че чисто на генетично ниво си осигуряваме здраве. Учени доказват, че имунните клетките имат памет и непознати и екзотични храни остават неразпознати от тях, в следствие на това имунитетът е постоянно активен, а това може да доведе до изтощение на съпротивителните сили в критични моменти.
Фермерски пазари у нас
Още места, на които да намерим чиста храна.
Избягвайте нетрадиционните за България храни, колкото и „супер” да са, каквито и невероятни да са ползите им. Търсете българските им заместители. Цитруси? Касисът и магданозът имат същите количества витамин С, и т.н....Храната действа най-силно на хората, които живеят на земята, където тя расте. Да, японците живеят дълго, защото се хранят с риба, ориз и водорасли, но менюто им остава сравнително консервативно и тази храна е добра именно за тях. Нациите, които са най-облагодетелствани от глобализацията са и най-затлъстели и боледуващи.
Пазар в Оруру, Боливия. Цената на килограм киноа, традиционната зърнена култура в бедната страна, е скочила толкова много, че става непосилна за местните, които дори не могат да си я позволят. В резултат - едни забогатяват, а други рязко обедняват.
Пазарувайки по този начин храната си, облекчаваме природата и по друг показател - по-малко опаковани храни, по-малко индустриални замърсители. Ще стимулираме естествените селскостопански дейности в района, в който живеем.
И като казваме - да мислим глобално, нека и мечтаем глобално. Дори за малко - че е възможно някъде на края на света, някой перуански или бразилски фермер да прави същото - да се върне към традиционното си производство и начин на живот. |
|
|
Четвъртък 30 Ноември 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
 Как идентичността ни определя нашето поведение?
В основата на нашата идентичност е това как сами виждаме себе си или как вярваме, че другите ни...
 Здраве от лятото – слънце, въздух и вода
Лятото е страст, забавление, морски бриз, шум на вълни, флирт, любов и още, и още, но освен това то е...
  Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
 Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
Сезонният грип и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. COVID-19...
  Лошият дъх – една неудобна тема
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без...
  На закрито - какъв въздух дишаме?
Съгласете се, че прекарваме значително време на закрито. В офиса, където отвсякъде дебнат зиморничави...
 Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
 8 храни за по-добра концентрация
Независимо от възрастта и нивото на заетост, поддържането на високо ниво на концентрация през деня, може...
  Кокосово олио вместо паста за зъби
Последно проучване на Техническия институт в Ирландия показва, че кокосовото олио може да почисти зъбите...
  Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
 Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът...
 Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
 "Премахнаха" ли ни смартфоните от собствения ни живот?
Обсебването ни към смартфоните днес се е сляло с действителността и никому не прави впечатление. Може...
  Естествено... като дишането - II
Е, може да не сме запалени по йогата, но пък медитацията е нещо, което си струва да се опита в този забързан...
  Псамотерапията – лечение по време на лятната отпуска
Безспорно морето е най-предпочитаното място за прекарване на лятната отпуска. Там се отдаваме на безметежни...
  Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
 Тренировки по време на месечния цикъл?
Мисълта за тренировка по време на месечния цикъл може би изглежда като мисията невъзможна за много...
 Леонардо да Винчи: "Умереността е надеждна защита от пороците."
"Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засетите семена на знанието непременно ще дадат добър...
 Дребните ни нездравословни навици, от които е толкова трудно да се откажем
Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно, защо иначе ще имаме толкова вредни навици, ако...
  Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
  Време за билки: как да ги събираме
В нашата страна има голямо изобилие от дивoрастящи билки, които можем да използваме за приготвяне на...
  Велоергометър. Защо пък не!
Дали, ако си купя велоергометър, няма бързо да ми омръзне и после само да ми пречи из къщи? Дали ще отслабна...
  Неудобствата, които само дамите с голям бюст ще разберат
Обикновено хората си мислят, че дамите с голям бюст са щастливки. Мъжете ги обграждат с внимание или...
 Какво се крие зад асексуалността – "невидимата сексуална ориентация"?
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато са усетили първите трепети...
 Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
 Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
„Дръжте се така, че вашите собствени постъпки да ви вдъхновяват и въодушевяват.“ - Ник Вуйчич
...
 Изкуството на късната лятна вечеря
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание...
  Прочети за новия проект на списание Hera.bg - "Здравословен обяд за ученика”
Знаем, че понякога всеки изпитва затруднение да приготви здравословен обяд за своя ученик. Списание Hera.bg...
 Сълзите, които проливаме...
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
 Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Преждевременното раждане е най-голямата причина за детската смъртност на деца до 5 години. Според СЗО...
 Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
За предимствата на зеления чай сме „говорили” доста, но дали сте чували за един „братовчед” на зеления...
  Ох, схванах се!
Колко пъти сте го казвали след уморителен ден в офиса? Колко пъти сте се събудили схванати, без да може...
 Как да се харесаме на околните - II
Има ли особености, които различават подхода към мъжете от този към жените в старанието да се харесаме...
 Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
 Масажът лекува душата и тялото
Хората се делят на такива, които никога не са ходили на професионален масаж и на такива, които са ходили....
|