Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях


Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през последния един век са се превърнали в най-страховитото и коварно заболяване. Причина за развитието на болестта са т.н. канцерогени (букв. пораждащи рак), от които на практика е невъзможно да се предпазим напълно в съвременните условия на живот. Отвсякъде ни засипват с предупреждения за химични вещества, които причиняват рак – в храните, козметиката, лекарствата, почистващите препарати, градския въздух и къде ли още не. Химичните канцерогени обаче са само една част от причинителите на раковите заболявания. Наред с тях съществуват физични и биологични фактори, които са не по-малко коварни.

Кой са физичните канцерогени? Радиацията, рентгеновите лъчи, ултравиолетовите лъчи. Първите два фактора със сигурност са ви добре известни, колкото до слънцето (солариума), склонни сме да подценяваме вредното му въздействие. Желанието ни да се сдобием с шоколадов тен често се оказва по-силно от здравия разум. Статистиката обаче е безмилостна – ракът на кожата (меланомата) е най-разпространеното онкологично заболяване.

Химичните вещества, които доказано причиняват рак са стотици, още хиляди са предполагаеми канцерогени. Най-опасните от тях са част от живота ни всеки ден – в козметиката, почистващите препарати, храната. Често си мислите, че хапвате вкусна вечеря, но всъщност си набавяте свръх дози от нитрати (в парниковите зеленчуци и колбасите), пероксиди (които се образуват при пържене) и бензопирин (получава се от приготвянето на животински продукти на скара или чрез опушване). Темата за прословутите Е-та (химическите добавки в храните) пък е толкова обширна, че по-добре да не я започваме. Приседна ли ви? Тогава пийте една вода, само не от чешмата. Защото хлорираната вода често съдържа диоксин. Но така или иначе това силно отровно вещество си витае из въздуха, отделяно от автомобилните ауспухи и индустриалното производство.

Може би най-малко се знае за биологичните фактори, които причиняват рак. Това са някои вируси и плесени. Например черната плесен, с която не рядко съжителстваме в домовете си, отделя алфатоксин – едно от най-силно канцерогенните вещества. Изобщо не бива да се отнасяме лекомислено към гъбичките. Изрязването на мухлясалата част от дадена храна съвсем не е отстраняване на опасността – токсините вече са се разпространили из целия продукт. Има и множество плесени, които не се виждат с просто око – особено в зърнени продукти и ядки, идващи от Далечния Изток и Африка. В тези топли и влажни райони коварните гъбички се развиват най-бурно. Опасността ви се струва твърде далеч? Всъщност продукти от тези райони изобилстват на нашия пазар, тъй като се търгуват на значително по-ниски цени от европейските. Пример са прословутите канцерогенни фъстъци, за които се вдигна голям шум и хилядите друго доставки, за които не се вдигна.

Голям процент от раковите заболявания се причиняват от вируси. Такива биологични канцерогени са Човешкия Папиломен Вирус (HPV) и Хеликобактер пилори. Първият е виновен за карцинома на маточната шийка, а вторият – на стомаха.

Сигурно вече се питате как точно определени вещества, вируси и лъчи водят до развитието на рак. Всяка клетка в човешкото тяло е програмирана за определен брой делене, след което загива. Попаднали на определено мшсто в нея обаче канцерогените нарушават нейното ДНК и тя започва да се дели неконтролируемо и безкрай.

Може би след всичко казано до тук се чудите как така всички не развиваме рак, след като живеем в среда кипяща от канцерогени. Отговорът е в имунната ни система. Докато тя функционира правилно, увредените от канцерогенните клетки биват разпознавани и унищожавани на време. Затова, за да се развие рак са необходими най-малко две условия – външни (канцерогени) и вътрешни (нарушен имунитет).


Коментари
2011-11-28 #1
Калина Петрова
Моля да ми помогнете да разбера дали табекс който садържа цитизин е канцерогено лекарство и вреди ли на хора в рискова група за заболяване от рак Благодаря ви!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Прополисът - пчелният антибиотик
· Херпесът – гостенин за цял живот
· Опасна ли е високата температура?
· Слънце, море и красива коса
· Акари и алергии
· Почивката на море – няколко „за” в полза на красотата
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· #Water2Me : 22 март - Световен ден на водата
· Необичайни признаци за дехидратация
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
Неделя
23
Юни 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
На 19 март отбелязваме Световния ден на съня
Липсата на здрав сън води до сериозни здравословни усложнения - високо кръвно, диабет, белодробни проблеми....
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000 години пр. Хр. Още тогава е бил добре...
Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
Изследователи предупреждават, че ако не се предприемат действия за справяне с намаляването на броя на...
Сироп от смокинови листа
Сиропът от смокинови листа е много обичан в моето семейство. Той носи лек дъх на смокиня, на лято и южна...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Страхът – наш приятел и враг
Страхът във всичките му измерения съпровожда непрестанно човешкия живот. Страхувал се е още първобитният...
Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
„Прегръдката е целувка на сърцата“, казва Мечо Пух. Тя e не само по-приятна, но и се отразява положително...
Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook