Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях


Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през последния един век са се превърнали в най-страховитото и коварно заболяване. Причина за развитието на болестта са т.н. канцерогени (букв. пораждащи рак), от които на практика е невъзможно да се предпазим напълно в съвременните условия на живот. Отвсякъде ни засипват с предупреждения за химични вещества, които причиняват рак – в храните, козметиката, лекарствата, почистващите препарати, градския въздух и къде ли още не. Химичните канцерогени обаче са само една част от причинителите на раковите заболявания. Наред с тях съществуват физични и биологични фактори, които са не по-малко коварни.

Кой са физичните канцерогени? Радиацията, рентгеновите лъчи, ултравиолетовите лъчи. Първите два фактора със сигурност са ви добре известни, колкото до слънцето (солариума), склонни сме да подценяваме вредното му въздействие. Желанието ни да се сдобием с шоколадов тен често се оказва по-силно от здравия разум. Статистиката обаче е безмилостна – ракът на кожата (меланомата) е най-разпространеното онкологично заболяване.

Химичните вещества, които доказано причиняват рак са стотици, още хиляди са предполагаеми канцерогени. Най-опасните от тях са част от живота ни всеки ден – в козметиката, почистващите препарати, храната. Често си мислите, че хапвате вкусна вечеря, но всъщност си набавяте свръх дози от нитрати (в парниковите зеленчуци и колбасите), пероксиди (които се образуват при пържене) и бензопирин (получава се от приготвянето на животински продукти на скара или чрез опушване). Темата за прословутите Е-та (химическите добавки в храните) пък е толкова обширна, че по-добре да не я започваме. Приседна ли ви? Тогава пийте една вода, само не от чешмата. Защото хлорираната вода често съдържа диоксин. Но така или иначе това силно отровно вещество си витае из въздуха, отделяно от автомобилните ауспухи и индустриалното производство.

Може би най-малко се знае за биологичните фактори, които причиняват рак. Това са някои вируси и плесени. Например черната плесен, с която не рядко съжителстваме в домовете си, отделя алфатоксин – едно от най-силно канцерогенните вещества. Изобщо не бива да се отнасяме лекомислено към гъбичките. Изрязването на мухлясалата част от дадена храна съвсем не е отстраняване на опасността – токсините вече са се разпространили из целия продукт. Има и множество плесени, които не се виждат с просто око – особено в зърнени продукти и ядки, идващи от Далечния Изток и Африка. В тези топли и влажни райони коварните гъбички се развиват най-бурно. Опасността ви се струва твърде далеч? Всъщност продукти от тези райони изобилстват на нашия пазар, тъй като се търгуват на значително по-ниски цени от европейските. Пример са прословутите канцерогенни фъстъци, за които се вдигна голям шум и хилядите друго доставки, за които не се вдигна.

Голям процент от раковите заболявания се причиняват от вируси. Такива биологични канцерогени са Човешкия Папиломен Вирус (HPV) и Хеликобактер пилори. Първият е виновен за карцинома на маточната шийка, а вторият – на стомаха.

Сигурно вече се питате как точно определени вещества, вируси и лъчи водят до развитието на рак. Всяка клетка в човешкото тяло е програмирана за определен брой делене, след което загива. Попаднали на определено мшсто в нея обаче канцерогените нарушават нейното ДНК и тя започва да се дели неконтролируемо и безкрай.

Може би след всичко казано до тук се чудите как така всички не развиваме рак, след като живеем в среда кипяща от канцерогени. Отговорът е в имунната ни система. Докато тя функционира правилно, увредените от канцерогенните клетки биват разпознавани и унищожавани на време. Затова, за да се развие рак са необходими най-малко две условия – външни (канцерогени) и вътрешни (нарушен имунитет).


Коментари
2011-11-28 #1
Калина Петрова
Моля да ми помогнете да разбера дали табекс който садържа цитизин е канцерогено лекарство и вреди ли на хора в рискова група за заболяване от рак Благодаря ви!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Прополисът - пчелният антибиотик
· Херпесът – гостенин за цял живот
· Опасна ли е високата температура?
· Слънце, море и красива коса
· Акари и алергии
· Почивката на море – няколко „за” в полза на красотата
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· #Water2Me : 22 март - Световен ден на водата
· Необичайни признаци за дехидратация
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
Четвъртък
10
Октомври 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да си водим дневник?
Дневникът е едно от най-древните лекарства за справяне със стреса. Воденето на такъв може да е отмора...
Цели, намерения и желания
Една от основните думи в живота ни е думата цел. В действителност целият ни живот е изтъкан от цели,...
Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
Лечебните вани
Вземате вана, за да се отпуснете след дългия натоварен ден. Но водата не само успокоява, тя е способна...
Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
Гъстият сладък сок от сушени сини сливи има невероятните ползи за здравето ни. Сокът е полезен само,...
Фитнесът като удоволствие - I
Повече от всякога през лятото искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в кожата си. Но без физически...
Как да изчисляваме калориите
Вече на повечето хранителни опаковки не само в магазините, но дори и в заведенията за бързо хранене,...
Как да приготвим слънчев чай?
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
Когато душата е уморена
Имате ли чувството, че дните, в които не се чувствате добре в кожата си напоследък не спират? Всеки има...
Къде още може да намерим екологично чиста храна
Идеята за среща между клиентите и земеделските производители на фермерските пазари несъмнено е чудесна....
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook