Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лутеинът – мощен антиоксидант-съюзник за добро зрение



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Очите са един от най-важните ни органи. В съвременния ритъм на живот, често ги претоварваме с дълго стоене пред електронни устройства, четене, запрашен и мръсен въздух, цигарен дим, изкуствена светлина, стрес, лоша храна, грим и с какво ли още не. А, те са нашата врата към света и възприятията. Врата, която е добре да поддържаме в изправност и да пазим грижливо.

Тук на помощ идва лутеинът. Той е естествен каротиноид, водонеразтворим (мастноразтворим) естер на мастните киселини и изомер на зеаксантина (също много полезен). Синтезира се от очната ретина като пигмент, за да предпази очите от синята светлина и вредните свободни радикали. За да осъществи редицата си ползи за нашето тяло, следва да го набавяме с външни хранителни източници. Хубавото е, че е лесноусвоим, с устойчива структура и се задържа в организма дълго време.

За жалост, статистиката сочи, че над 70% от хората страдат от недостиг на лутеин. Пушачите, тези, които консумират прекомерно алкохол и хората със светли очи, запълват горните редици.Системната липса на лутеин води до повишен риск за зрението, за сърдечно-съдовата система и опосредства проявата на доста хронични заболявания.


Как намаляваме неволно лутеина в менюто си?

Нискомаслената диета - бедната на мазнини и изкуствено обезмасляваната храна е една от основните предпоставки за намаляване на лутеина.

Приемът на някои медикаменти (за намаляване на холестерола и други) са другата най-честа причина на ниски нива на лутеин.

Лутеинът се отделя при термична обработка, но не бива да се прекалява с продължителността й, защото това намалява количествата и ценните му качества.

Суровата растителна храна понижава усвояемостта на лутеин, но пък мазнините я подобряват.

Храните, богати на лутеин са жълтъкът на яйцето, спанакът и царевицата, последвани от кейл, маруля, къдраво зеле, ряпа, моркови, тиква, броколи, артишок и домати. Препоръчителен е дневният прием на лутеин да варира между 6 и 12 мг, като едва ако надхвърли 20 мг за по-продължителен период, може да доведе до натрупване и ефект на „бронзовата кожа“. Лутеинът не е противопоказен при бременност или кърмене, стига да е в разумните и допустими стойности.



Ето някои от основните ползи на лутеина за зрението:

Мощен антиоксидант е – неутрализира действието на свободните радикали;

Грижи се за общото здраве и функции на очите – за по-ясно и остро зрение;

Подходящ е при хора, страдащи от късогледство, далекогледство и астигматизъм;

Укрепва капилярните съдове и предпазва от образуване на тромби в ретината;

Подпомага функциите на макулата (жълтото петно) на окото;

Предотвратява и/или забавя процесите на очна дегенерация и появата на катаракта;

Намалява симптомите на фотофобия (свръхчувствителност към светлината);

Предпазва от окислителен стрес, УВ – лъчи и радиация;

Смята се, че превантира от някои видове рак и атеросклероза;

Препоръчва се на хора, които често шофират нощем, на диабетици, активни пушачи и пиячи;

Успокоява симптомите на изсъхване на очната лигавица и преумора;
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Нов начин за активиране на пасивни клетки в ретината може да възстанови зрението
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
· Как да предпазим очите си от влиянието на смартфоните?
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Удоволствието е мит: Връзката между емоционалния дискомфорт и вредното хранене е по-силна, отколкото мислим
· Средиземноморската диета може значително да намали риска от рак на гърдата при жени след менопауза
· Тест с линийка: Как да проверите здравето на мозъка си у дома
· Слушането като суперсила: Как да изградим по-дълбоки връзки чрез истинско присъствие
· Ново оръжие срещу затлъстяването: Забрави глада, намали въглехидратите
· Преработеното месо и връзката му с рака на дебелото черво: какво трябва да знаем
Петък
16
Май 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
Порасни косице!
Косата често става жертва на внезапно обладалото ни желание за кардинална промяна. Защото какво по-бързо...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
Д-р Татяна Брежнева, главен детски диетолог в Московския департамент по здравеопазване, посочва, че прекомерната...
В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
"Най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е малко от собственото си внимание." - Антъни Дж....
Полезни ли са обелките от банан?
Щом стане дума за банани, всички сме свикнали да консумираме само вътрешността на плода. Това, което...
Фермерските пазари - перспектива за био земеделието
С всеки изминал ден нараства броят на хората, които живо се интересуват от това, какво слагат на трапезата...
Самоуверените деца
Какво е най-важно за вас във възпитанието на децата ви? Всички искаме едно уверено дете, което вярва,...
Когато загубите самоконтрол пред детето
„...За Бога, Петя, пак закъснявам заради теб, писна ми вече от мотането ти! Веднага се обувай и тръгвай,...
Тайните врагове на нашата фигура
Не само пропускането на закуската, липсата на физическа активност, прекомерната любов към фаст фуда и...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
Господин Триумф и господин Провал
Независимо от обстоятелствата, при които е израснал човек, той се определя или като оптимист, или като...
Да започнем „на чисто”
В живота идват моменти, когато всичко се обърква, сякаш целият свят се е срутил върху нас и не виждаме...
Щастието – избор или следствие?
Една вечер в колата, моят приятел ме попита, какъв е смисълът на живота според мен? Да си щастлив – казах...
Тамянът - ароматерапия, която лекува и душата
Първата асоциация, която си правим като чуем тамян, сякаш се свързва с разнасящите се из църквите типични...
Заземяване - да ходим боси
В началото на 90-те години на миналия век Клинтън Обер, след серия от здравословни проблеми, свързани...
Самонараняването при децата и тинейджърите
Забелязали сте, че в последно време детето се удря само с юмручета, блъска си главата в стената, драска...
Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Как да избегнем пролетната умора
Пролетната умора е временен периодичен синдром, който се появява в началото на пролетта, когато дни...
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
Появи се ново проучване на американски учени, което показва връзка между всекидневното ядене на гъби...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook