Малката пчеличка – чудо на природата
Изпрати
Няма други живи същества като пчелите. Може би фактът, че бръмчат по света отпреди 110 млн. години, което ги прави един от най-старите организми е най- безинтересният факт за тях. Те са удивителни създания не само сред насекомите, но и изобщо, сред цялото, уви, намаляващо био разнообразие на планетата.
Сред едно пчелно семейство има повече ред, отколкото в едно човешко. Строгата йерархия в него не се променя нито за миг в нито едно семейство, без изключение. На върха на йерархията е пчелата майка, която снася яйцата. Младите работнички кърмят с пчелно млечице ларвите, по- възрастните разчистват и се грижат за дома, само най- възрастните събират мед. Майката снася оплодени яйца, от които се развиват работнички, но и неоплодени, от които се развиват търтеи, чиято единствена роля е да оплождат майката – т.е. търтеите нямат бащина ДНК. В краен случай, когато нещо се случи с майката, която е единствената пчела с развита полова система, от само себе си някои работнички развиват органи, които им дават възможност да снесат ограничен брой яйца.
Домът на пчелите е не по- малко удивителен от обитателите си. Малките съвършено еднакви шестоъгълни кутийки са дом, склад, фабрика, кухня, родилно и детска градина. Могат да съберат до 80 000 пчелички. Опити показват, че специалната им форма никак не е случайна. Изграждането и изразходва възможно най-малко енергия и восък в сравнение с която и да е друга „естествена” форма. Причината е, че една пчела трябва да изяде половин килограм мед, за да произведе 30 гр. восък, т.е. формата на кутийката трябва да е такава, че да побере колкото се може повече мед, при възможно най- малък разход на восък. При наблюдение на прозрачен кошер, е установено, че ъглите, напречните сечения и изобщо всички математически величини на всяка кутийка са абсолютно еднакви.
Работлива като пчеличка. Няма по- вярно определение за трудоспособност в природата. Работничките извършват толкова много дейности и никога не спират. Освен събирането и пренасянето на нектара – източник на енергия и на полена – на белтъчини, те чистят кошера, грижат се за поколението, като освен, че го изхранват – поддържат нужната влага и температура. Градят самата пита като произвеждат восък, охраняват я и я „поправят”, балсамират случайно попадналите насекоми и отпадъци. Дойде ли време за роене, сами изтикват майката навън от гнездото и когато тя остарее, отглеждат нова с тази специална цел.
И така, пчелите си имат доста приятели и почитатели сред научните среди. Математици, биолози, ентомолози ( наука за насекомите ), хуманни лекари. Но един от тях се откроява заради дългогодишното си, забележително проучване на малките бръмчащи, което, заедно с други учени му носи дори Нобелова награда за физиология и медицина. Немският зоолог, проф. Карл фон Фриш се занимава с общуването между пчелите и стига до изводи, които определено впечатляват. Той поставя маркер на пчела, която се завръща от паша и наблюдава поведението и сред останалите в специален прозрачен кошер. С характерен танц на кръгове и осморки тя дава изключително изчерпателни сведения за вида, разстоянието и посоката на пашата. Полепналия цветен прашец показва вида на пашата, а пчелите разпознават около 170 цветни миризми. Кръговият танц означава храна до 100м, осморките – над 100м до 6 км. Броят на „оборотите” показва точното разстояние, което по интензитета може да бъде и изчислено за нас, хората. Колкото по- бавен е танца, толкова е по- далеч пашата. А колкото до посоката – нейното показване зависи от ъгъла спрямо слънцето, когато пчелата танцува. По този начин се сигнализира и за опасности, когато пчелите са навън, а кошерът е слабо охраняем. Закономерността е потресаваща за научния свят и отнема време опитите на проф. Фриш да бъдат повторени и резултатите им – в крайна сметка потвърдени.
|
Виж още статии за: Любопитно · Насекомите · Пчелите ·
Коментари
2014-02-04 #3 Диди Медът е уникално нещо! От години ползвам рецепта с мед всяка пролет и есен, радвам се на добър имунитет. Зимата ми минава с една-две хремички, макар, че живея на морето от 26 години и още не съм се аклиматизирала към влажния бръснещ вятър през зимата. Рецептата е проста: пчелен прашец: масло: мед в съотношение - 1:2:4(100 гр. прашец, 200 гр. масло, 400 гр мед) смесват се докато прашеца се разтвори в маслото и тогава се прибавя меда. Приема се по 1 супена лъжица сутрин на гладно. Може да се яде и пие след около 30 минути. Желая здраве на всички!
2013-11-06 #2 Цвети като бях малка баба ми ме тъпчеше всяка сутрин с лъжица мед с орехи и лешници - "за мозък", казваше. Кошмарно ми беше хехе. Но сега нали сме мнооого информирани, разбирам ,че има много ползи в тази комбинация. Моето малкото яде смлени орехи с мед, умира за това - мажа го по палачинки, филии и ей така по две три лъжици...ядем много мед ние, но повечето хора в чая, за меденки, някоя маска...
2013-11-06 #1 Десислава Ив. Симеонова Една от любимите ми статии в "ХЕРА". Удивително, неповторимо и, в крайна сметка, дори и за нас, хората, необяснимо. Прадядо ми Борис беше пчелар, ярки са спомените ми за пчелите и нескончаемите грижи за тях. Ваденето на мед беше истински празник - на село (Паскалевец, до Павликени) под сайванта, дядо въртеше центрофугата, а около него се разстилаше невероятен меден аромат.... Медът е едно от непреходните чудеса на света. Понякога се питам защо не е популярна консумацията му - в повечето домове я има, я няма повече от 1 буркан мед, като го ползват рядко, за чая си.... А може би не съм права?
Виж още статии за: Любопитно · Насекомите · Пчелите ·
|
|
Петък 11 Октомври 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
Самодивско наричане
На камък да седна – ще оживее.
С ръка да докосна – ще заблещука.
С очи да погаля – ще се засмее.
С...
21 ноември - Световен ден на поздравите
21 ноември е честван като Световен ден на поздравите за първи път през 1973 година. Тогава той е своеобразен...
SilentBet сайт за казино анализи - мисия, история и ценности
Търсейки сайтове, които предоставят ревюта на букмейкърите у нас, ще сте изненадани колко много такива...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Живота, Времето, Смъртта
Това се случи не много отдавна, и не през девет и десет планини, и сега в теб някъде се случва, със...
Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
С времето нещата, които си желаем, за себе си, за близките ни, стават все по-малко и все по-клиширани....
Какво вземат жените по света за родилното
Поредният вълнуващ и социално значим фотопроект ни разкрива какво взимат жените със себе си за най-важния...
Световни тенденции в кулинарията и ресторантьорството за 2016 г.
Австралиецът Мат Престън е виден кулинарен съдия, критик и оценител на ресторанти. Пред The Daily Telegraph,...
Искам да ти кажа: "Тя е семейство и приятел в едно"
Здравейте, искам да ви разкажа за моята сестра Мария. Тя е по-голяма от мен с 3 години, но все едно сме...
Аз не се и попитах кой си ти, какъв си ти
"Аз не се и попитах кой си ти, какъв си ти. Не знам и как те обикнах. Ние не знаем как идва любовта и...
Как да изберем: Ски очила
Ако за първи път ще ходите на ски, то трябва да знаете, очилата са задължителен елемент и в частност...
6 модни урока от хамелеона Тилда Суинтън
Никой не може да познае годините на Тилда Суинтън от един поглед. Как е възможно тя хем да не остарява,...
|