Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за не един от тях, но дали знаете кои всъщност са най-полезните- онези, които наистина ще ни помогнат бързо да се справим с пролетната умора и ще ни заредят с достатъчно количество полезни вещества? И на всичкото отгоре са напълно диетични. Сред фаворитите тук са репичките - достоен представител на семейство зелеви, който притежава десетки ползи за организма ни.

Репичките са култивирани още преди повече от 3000 години, когато са били особено популярни в Гърция, Египет, Римската империя, Китай и Япония. Днес се отглеждат почти навсякъде, поради факта, че са издръжлив и сравнително непретенциозен зеленчук. Репички могат да се отглеждат както на открито, така и в оранжерии. В България можем да ги срещнем на пазара основно през късната есен и ранната пролет. Най-популярни сортове са „Софийски превъзходни“, „Бисер”, „Червени с бели опашки”.

Полезно съдържание на репичките

На първо място би трябвало да споменем липсата на калории, тъй като тя е нищожна - само 15 в 100 грама. Мазнините, естествено, също са в минимално количество. Най-голяма е „дозата” на фолиевата киселина и калция - около 25 милиграма на 100 грама. Количеството на витамин C също е значително- около 15 мг. Сред останалите елементи, на които трябва да обърнем внимание са фосфорът, желязото, калия, магнезия, както и витамин B6.

Репичките имат доказани антиоксидантни свойства. Отличават се с високо съдържание на диетични фибри. Богати са на растителни ензими, които помагат за по-доброто усвояване на протеините и засилват метаболизма. Етеричното им масло е особено полезно за правилното функциониране на черния дроб и храносмилателната система.

Репичките за нашето здраве през пролетта

• Пречистват кръвта и махат шлаката в кръвоносните съдове

• Дават ни допълнителни сили, отстраняват сънливостта и нервността ни

• Помощници в борбата с пролетните вируси, връхлетяли ни в резултат на затоплянето на времето (поради съдържанието на витамин C)

• Помагат да се преборим с излишните килограми

• Осигуряват ни правилно храносмилане- листата им пък са особено полезни при запек и различни видове стомашно-чревни възпаления

• Предпазват от образуването на камъни в бъбреците и жлъчката

• Регулира кръвното налягане ( поради съдържанието на калий )

• Понижават нивата на холестерола

• Съществуват изследвания, които твърдят, че този зеленчук ни предпазва от рак на храносмилателния тракт и на белите дробове, предотвратявайки образуването на канцерогенни вещества в тялото. Тези проучвания се отнасят основно за сорта „Брасика”



Какво не знаем за консумацията на репички?

Вероятно това, че и листата могат да се похапват, при това са източник на желязо и дори могат да са отличен заместител на спанака в различни салати и ястия. За целта, обаче са ви нужни млади и свежи листа, а и е много важно да са от сигурен „източник”, защото в противен случай могат да „преливат” от вредни вещества, благодарение на пестицидите, с които са пръскани.

Относно готвенето- защо не и все пак в суров вид репичката си остава най-полезна (тъй като както повечето зеленчуци, при готвенето губи част от полезните си вещества) и най-вкусна. В зелената салата, пролетната симфония от витамини и минерали, тя е незаменим участник заради свежия си цвят и характерния си вкус. Единственото, за което трябва да внимавате е да не прекалявате с употребата й, защото може да причини подуване на стомаха и газове, каквото правят всички сортове ряпа в по-значителни количества.

Възползвайте се от този зеленчук. За да бъдете свежи и здрави. Нима всеки не иска това, особено сега, когато пролетта вече ни подканя да я посрещнем в парка навън!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Честита Баба Марта!
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
Понеделник
4
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Велоергометър. Защо пък не!
Дали, ако си купя велоергометър, няма бързо да ми омръзне и после само да ми пречи из къщи? Дали ще отслабна...
Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
Къпината е храст, принадлежащ към семейство Розоцветни. Разпространена е в Европа, Северна Америка и...
В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Етеричното масло от борови иглички е целогодишен източник на добро здраве. То се извлича чрез процес...
Кокосово масло за здравето
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове...
Любовта, която разрушава всичко по пътя си
Запитвали ли сте се дали има любов, която руши? Обикновено, когато се съберем с някого, ние градим, стараем...
Хипотерапия - как лекува общуването с конете
Конят е животно, към което множество народи имат култ. Неговият образ присъства в религията, обредите...
From: Сънят
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките...
Вредни награди
Понякога вярата в собствените ни сили и убеждения се замъглява. Kакто през прашно, напетнено стъкло виждаме...
СПИН - страшната истина - I
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Вдъхновението – откъде го черпим?
То ни прави различни – по-силни, по-можещи, по-вярващи, по-устремени, по-дейни... то ни кара да правим...
Здравословно хранене при ограничен бюджет
Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат...
Невенът – цяла аптека в едно съцветие
Жизнерадостно оранжевите цветчета на невена, които щедро разпръскват балсамов аромат през цялото лято,...
Чакрите - колелата на живота - II
Четвърта чакра Нарича се още сърдечната чакра или чакрата на любовта. Пулсира в областта на сърцето...
Калолечение за здраве и дълголетие - I
Лечебната кал е дар от природата с много ползи за организма. Тя има сложен физико-химичен състав, заради...
Уморени криле
Умората толкова добре умее да се промъква незабелязано в ежедневието ни, че ние измисляме какви ли не...
Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
Появи се ново проучване на американски учени, което показва връзка между всекидневното ядене на гъби...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Да се потопиш в тъгата
Тъгата е състояние, което често ни наляга. Не е никак лошо впрочем да й се отдаде човек. Да си помисли,...
Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
Конопеното олио е една от онези здравословни мазнини, за които няма да сбъркаме, ако ги ползваме и за...
В банята – време само за мен
Банята. Освен ако не си заедно с любимия в нея (,но това са специални ситуации) та в класическия случай...
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook