Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за не един от тях, но дали знаете кои всъщност са най-полезните- онези, които наистина ще ни помогнат бързо да се справим с пролетната умора и ще ни заредят с достатъчно количество полезни вещества? И на всичкото отгоре са напълно диетични. Сред фаворитите тук са репичките - достоен представител на семейство зелеви, който притежава десетки ползи за организма ни.

Репичките са култивирани още преди повече от 3000 години, когато са били особено популярни в Гърция, Египет, Римската империя, Китай и Япония. Днес се отглеждат почти навсякъде, поради факта, че са издръжлив и сравнително непретенциозен зеленчук. Репички могат да се отглеждат както на открито, така и в оранжерии. В България можем да ги срещнем на пазара основно през късната есен и ранната пролет. Най-популярни сортове са „Софийски превъзходни“, „Бисер”, „Червени с бели опашки”.

Полезно съдържание на репичките

На първо място би трябвало да споменем липсата на калории, тъй като тя е нищожна - само 15 в 100 грама. Мазнините, естествено, също са в минимално количество. Най-голяма е „дозата” на фолиевата киселина и калция - около 25 милиграма на 100 грама. Количеството на витамин C също е значително- около 15 мг. Сред останалите елементи, на които трябва да обърнем внимание са фосфорът, желязото, калия, магнезия, както и витамин B6.

Репичките имат доказани антиоксидантни свойства. Отличават се с високо съдържание на диетични фибри. Богати са на растителни ензими, които помагат за по-доброто усвояване на протеините и засилват метаболизма. Етеричното им масло е особено полезно за правилното функциониране на черния дроб и храносмилателната система.

Репичките за нашето здраве през пролетта

• Пречистват кръвта и махат шлаката в кръвоносните съдове

• Дават ни допълнителни сили, отстраняват сънливостта и нервността ни

• Помощници в борбата с пролетните вируси, връхлетяли ни в резултат на затоплянето на времето (поради съдържанието на витамин C)

• Помагат да се преборим с излишните килограми

• Осигуряват ни правилно храносмилане- листата им пък са особено полезни при запек и различни видове стомашно-чревни възпаления

• Предпазват от образуването на камъни в бъбреците и жлъчката

• Регулира кръвното налягане ( поради съдържанието на калий )

• Понижават нивата на холестерола

• Съществуват изследвания, които твърдят, че този зеленчук ни предпазва от рак на храносмилателния тракт и на белите дробове, предотвратявайки образуването на канцерогенни вещества в тялото. Тези проучвания се отнасят основно за сорта „Брасика”



Какво не знаем за консумацията на репички?

Вероятно това, че и листата могат да се похапват, при това са източник на желязо и дори могат да са отличен заместител на спанака в различни салати и ястия. За целта, обаче са ви нужни млади и свежи листа, а и е много важно да са от сигурен „източник”, защото в противен случай могат да „преливат” от вредни вещества, благодарение на пестицидите, с които са пръскани.

Относно готвенето- защо не и все пак в суров вид репичката си остава най-полезна (тъй като както повечето зеленчуци, при готвенето губи част от полезните си вещества) и най-вкусна. В зелената салата, пролетната симфония от витамини и минерали, тя е незаменим участник заради свежия си цвят и характерния си вкус. Единственото, за което трябва да внимавате е да не прекалявате с употребата й, защото може да причини подуване на стомаха и газове, каквото правят всички сортове ряпа в по-значителни количества.

Възползвайте се от този зеленчук. За да бъдете свежи и здрави. Нима всеки не иска това, особено сега, когато пролетта вече ни подканя да я посрещнем в парка навън!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Честита Баба Марта!
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
Понеделник
27
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Псамотерапията – лечение по време на лятната отпуска
Безспорно морето е най-предпочитаното място за прекарване на лятната отпуска. Там се отдаваме на безметежни...
Метаболизмът – ключ към баланса в тялото
„Погледни я, по цял ден не спира да похапва, а нищо не и се лепи. А аз – една бисквитка да си позволя...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
Влиянието на Луната върху женското здраве II
Ще започнем да търсим мъдрите напътствия на женската ни природа с проучване на особеностите на фазите...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
Зимно презареждане
С настъпването на последния месец от годината идва и времето, когато много хора се отдават на равносметка,...
Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях
Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през последния един век са се...
Билки срещу сенна хрема
Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички останали се наслаждават на топлите дни и...
Вместо трупане на негативизъм в една връзка - нека разговаряме
Във всяка връзка има проблеми, неизбежно е. Много от нас се измъкват от отговорност, казвайки „просто...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Есенно пречистване на организма със сезонни храни
През есента природата навлиза във фаза на оттегляне, жизнените сокове на растенията се връщат обратно...
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Бременност на квадрат - I
Закъсняваща менструация, тест, две чертички. Всичко е ясно – вече сте бременна. Преглед от гинеколог,...
Кой от четирите типа интроверти сте?
Архетипът на интроверта е ясен: това е мълчалив, сдържан човек, който има дълбока и оригинална мисъл,...
По-полезните натурални напитки за здраве и тонус
Всички сме наясно, че газираните и пълни със захар напитки са враг на здравословния начин на живот. Вредата,...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
Как да си водим дневник?
Дневникът е едно от най-древните лекарства за справяне със стреса. Воденето на такъв може да е отмора...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook