С какво да заменим чашата кафе
 Изпрати
Повечето от нас са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе. Без този ритуал часовете минават някак вяло, половинчато и без настроение. Дали този дискомфорт е причинен от кофеиновата абстиненция или просто от объркването на ежедневния ни ритъм е трудно да се каже. Факт е, че навикът се оказва много по-силен от физическата зависимост. Затова, ако по някаква причина трябва да избягваме кофеина (например при бременност или заболяване), за нас настъпват черни дни. И започваме да се чудим с какво можем да заменим ободряващата напитка.
Първо се сещаме за безкофеиновото кафе. Какво по-хубаво от него – същият аромат и вкус, но без вредни последствия. Да, ама не. Кофеинът в него е извлечен с разтворители, някои от които опасни за здравето, например метилен хлорида. Затова, ако сте решили да се откажете от кафето, защото очаквате дете, не ви препоръчваме тази уж безобидна напитка.
За щастие обаче съществуват различни растителни заместители на кафето, които къде повече, къде по-малко успяват да докарат и вкуса му. Един от най-популярните е цикорията. Изсушеният и изпечен корен на това растение съдържа 98% инулин – напълно разтворим във вода пребиотик, който зарежда организма с енергия, подпомага усвояването на някои минерали (калции и магнезии) и подобрява храносмилането. На всичкото отгоре това вещество има сладък вкус и затова се използва като здравословен и нискокалоричен заместител на захарта. То е основната съставка в познатото ни от детството кафе „Инка”.
Напитката от цикория не само ободрява, но е изключително силна, гъста и ароматна. Може би ще се учудите, но прах от цикория често се добавя към обикновеното кафе, за подобряване на вкуса му.
Също много здравословно и ободряващо е „кафето” от жълъдово брашно. То укрепва имунната система и възстановява организма след тежка преумора. За съжаление обаче не се продава в чист вид и можете да го намерите само в смес със цикория.
Подобни на кафе напитки също се приготвят от препечени зърна ечемик, овес, ръж и леблебия. Всички те са гъсти и ароматни, но съжаление с тях можете да надлъжите само навика си, но не и действително да се освежите.
|
Коментари
2010-10-23 #14  Nevena всичко което е създадено на тази планета като блага не е вредно , вредно е това с което ние злоупотребяваме --като количество и качество на храни и напитки.
Да живеем натурално е най разумно ,за съжаление понякога нямаме избор
2010-03-04 #13  Iskra И аз смятам, че вредни са преработените храни, тези натъпкани с всевъзможни добавки. Аз козунака го правя с много мляко и яйца, затова не смятам ,че е вреден. Виж купения си е гадост, особено оня в лъскавите кутии, от които ти потича лигата, но има трайност цяла година (дори не искам да си помислям какво има вътре).Нищо естествено не е вредно, разбира се, ако се консумира в разумни количества. Колкото до кафето, мисля,че полезните му качества са леко преувеличени, както и вредните. Обаче ние хората изглежда обичаме да се лутаме от едната до другата крайност, а тя истината обикновено е някъде посредата. Та затова наистина да пийнем кафенце, но в умерени количества 
2010-03-04 #12  wildprincess Аз това имах впредвид още в първия си коментар.Кафето също не е вредно,дори е пълно с антиоксиданти.Ти Искра какво разбра под ,,вредни"? ИННа , аз мисля,че пицата е една от полезните храни.Има си всичко ,а тестото е малко количество.
Козунака си е вреден -бяло брашно и захар.Но всичко си е в количеството.
2010-03-04 #11  Инна Георгиева Тя в тоя ред на мисли и пицата е полезна!  В едно ще имаме единодушие вероятно. Вредно е това в което има разни неестествени съставки - овкусители, стабилизатори и т.н.
2010-03-03 #10  Iskra E, wildprincess, какво вредно има в шоколада и козунака (ако е домашно правен)? Верно, че от тях се дебелее, но това е нещо друго. Примерно италианската кухня изобилства от всякакви пасти, пици и други теста, но е една от най-здравословните в света. Колкото до сладоледа, започна да ми се гади от него, откакто спряха да го правят с мляко.
2010-03-03 #9  Инна Георгиева абе то малко въпрос на гледна точка това с вредното. понеже в едно вредно все може да има и нещо полезно.
Тирамису, пайове, ароматни коледни сладки ха хах аха
2010-03-03 #8  wildprincess Не обичаш кафе,шоколад,пица,пържени картофи,газирано,сладолед,торти,сладкиши,бонбони,мекици,банички,козунак..?За сега се сещам това. Нито едно от тези?  Хайде момичета да изкушаваме Искра,да видим на какво ще потдаде!!!
2010-03-03 #7  Iskra Изглежда съм нещо сбъркана, защото нищо вредно не ми е вкусно. Не че не хапвам и аз боклуци, но само защото ми спестяват доста време. 
2010-03-03 #6  wildprincess Който опита кафето ,или не го харесва,или се влюбва в него завинаги.Ръж и леблебия са много полезни,но не са ми вкусни.Но повечето полезни неща не са вкусни колкото не толкова полезните.Това си е гавра с човечеството! 
2010-03-03 #5  Инна Георгиева Каква била работата! Аз мислех, че просто, не го обичаш. Съгласна съм за всяка дума, която си казала.
2010-03-02 #4  wildprincess Ето ме вече!Кафето не може да бъде заменено с нищо!Инката е наистина само заместител.Някак си много бързо омръзва вкуса и.
Не пия кафе,защото понякога вдигам кръвно.Но кафето за мен ще остане незаменимо-вкусът,ароматът,топлинката ,уютът и близостта,която създава ритуалът по изпиването на чашата кафе с приятел.Или спокойствието и моментът на размисъл,взимане на решение или просто релакс,ако го пиеш сам.
А сега пия какао-смешка.....
2010-03-02 #3  Инна Георгиева aa Искра, аз Инка сега не пия. Но спомена ми за самото пиене на това кафе е хубав. Като отидех у баба тя винаги ми правеше Инка кафе, вадеше лукчета и пържеше любимите ми някога пържени картофи
п.с. Принцесата днес не се е включила - щото каза, че кафе не пие.
2010-03-02 #2  Iskra Хах, ето до какво водят лошите спомени от детството - пристрастяване.
2010-03-02 #1  Инна Георгиева Поне докато организма ми държи, кафето няма да го заменя с нищо. Обичам аромата му..  Като малка все ми викаха "Инка" кафе 
|
|
|
Петък 14 Ноември 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
 Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
 Най-важните 5 ползи от вегетарианството
Вегетарианството е начин на хранене, който в различна степен изключва храните от животински произход...
 Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
  Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
 Кой от четирите типа интроверти сте?
Архетипът на интроверта е ясен: това е мълчалив, сдържан човек, който има дълбока и оригинална мисъл,...
1  Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
 Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
 Всички важни изследвания през бременността в клиника Нова - Варна
Във варненската клиника Нова бъдещите майки могат да си направят всички изследвания, които показват промените...
 Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
  Сиренето или кашкавалът? И двете
Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за...
1 Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
 Kонопеното семе е ценна за здравето храна
Конопът е сред най-ранно култивираните от хората храни. Расте много бързо. Притежава изключително здрави...
|