Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ново проучване установява, че има начин да се предскаже кой ще получи инфаркт години по-рано с помощта на обикновен рентген, съобщава „Стъди Файндс“.

Изследователи от университета "Едит Коуън" установяват, че хората с високи нива на калций в аортата - основната артерия, пренасяща кръв от сърцето към тялото - са до четири пъти по-склонни да получат сърдечна атака. Откритието дава надежда за по-точен скрининг на сърдечно-съдовите заболявания - убиец номер едно в света.

„Сърдечните заболявания често са тих убиец, тъй като много хора не знаят, че са изложени на риск или че имат ранни предупредителни признаци, като калцификация на корема или коронарните артерии“, казва водещият автор на изследването проф. Джош Луис. „Коремната аорта е едно от първите места, където може да се натрупа калций в артериите - дори преди сърцето. Ако установим това рано, можем да се намесим и да приложим промени в начина на живот и лекарствата, за да спрем напредването на състоянието."

Неинвазивните образни инструменти като сканиране с компютърна томография (КT) могат да дадат подробни изображения на напречно сечение на органи и тъкани, включително аортната артерия. Аортата може да се втвърди, когато калцият се събере в стените й, предизвиквайки сърдечен удар. Учените наричат състоянието калцификация на коремната аорта (ККА) и то може да причини също и инсулти. Анализ на данни от 52 проучвания по целия свят разкрива, че ККА повишава риска от сърдечно неразположение от два до 4 пъти. Колкото по-голямо е натрупването на калций, толкова по-голяма е опасността. Този риск се отнася особено за тези, които имат хронично бъбречно заболяване.
Факторите, които подхранват калцификацията на артериите, включват лошо хранене, заседнал начин на живот, пушене и генетика. Проф. Луис се надява откритието да доведе до това повече хора да разберат собствения си риск от инфаркт или инсулт.

Изследването, публикувано в „Journal of American Heart Association“, се основава на неотдавнашни изследвания върху ККА, използващи сканиране на костна плътност и изкуствен интелект.

„Изследователите установиха, че доказателствата за калцификация на коремната аорта при пациенти с неизвестно сърдечно-съдово заболяване могат да показват, че е необходима по-изчерпателна оценка на сърдечно-съдовия риск, включително изследване на кръвното налягане и холестерола или проверка на сърдечното здраве“, каза д-р Аманда Батери от Фондацията за национално здраве на Австралия.

Според Американската асоциация за сърдечни заболявания, в САЩ на всеки 40 секунди някой получава инфаркт.

изт: БНР

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
Четвъртък
18
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Да живееш естествено = да живееш истински
Да живееш истински, значи да живееш естествено. Това обаче го разбрах по-късно, когато сама се изненадах...
Синя тинтява за засилване на апетита и за по-добро храносмилане
Тази билка се среща в цялата ни страна - по тревистите места, край храсталаците и в горите на всичките...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Доколко (не) можем да снижаваме очакванията си?
Казват, че ако нямаш високи очаквания, няма да се разочароваш. Очаквания хората да бъдат според представите...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Метеочувствителност
Много от нас не се нуждаят от специално образование, за да предвидят промените във времето. Според проучвания...
Истините, които ни приземяват
Позитивното мислене за живота има и обратна страна. Ето, сядате, правите си една малка равносметка и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook