Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова полезно на света, и то от 16 век насам. Брюкселското зеле се нарежда сред супер храните и се съревновава по полезност със своя по-голям брат зелето.

Брюкселското зеле е малко недолюбван, но изключително полезен зеленчук, защото изобилства от витамини, като отличително е количеството витамин С (много устойчив при това). Но още – А, Б-комплекс, К, PP; пълно е с минерали – желязо, калий, натрий, магнезий, фосфор, манган; каротин, органични киселини, етерични масла, фибри, каротеноидите зеаксантин и лутеин и фитохимикали. Последните са верни борци в профилактиката срещу канцерогенните образувания.


Това е растението на брюкселското зеле. На всяко листо в основата се образува малка зелчица. После листата се отрязват и зелките се обират.

Богатият му комплекс от гореизбороените, прави този зеленолистен зеленчук много добър антиоксидант, полезна и пълноценна храна за есенно прочистване на организма и:


Още ползи на брюкселското зеле:

Има имуностимулиращ ефект и повишава съпротивителните сили при деца и възрастни – при заразни и възпалителни заболявания;

Предпазва от вредните свободни радикали, със силен антиоксидативен ефект;

Предотвратява малокръвие и подобрява състоянието при хора, страдащи от анемия, заради богатото съдържание на желязо;

Засилва апетита, увеличава секрецията на стомашен и жлъчен сок и е подходящо за злояди деца;

Витамин К играе важна роля в кръвосъсирването и грижата за здравината на стените на кръвоносните съдове, затова, ако имате проблем с кръвотечение - от носа, прекалено силна менструация, кървящи венци, бавнозарастващи рани и лесно пукащи се капиляри, това е вашата храна;

Каротеноидите пък, знаем, че са в полза на зрението и неговите функции, възприемането на цветовете и светлината и предпазват от вредната синя светлина в слънчевия спектър;

Съдържанието на фибри се грижи за добра перисталтика и понижава холестерола, което от своя страна си е добра грижа и за сърдечно-съдовата система;

Предпазва от диабет тип 2.


Как да избираме и съхраняваме брюкселско зеле:

Малките зелчици са пресни, когато са с ярко зелени, завити, хрупкави листенца и основата е жълто-зелена. Можете спокойно да съхраните брюкселското зеле до 4-5 дни в хладилник в хартиена опаковка, за да не загние/да се спари, можете да го консервирате или замразите. Знаете, обаче, че най-полезни, зеленчуците са в прясно състояние.



Понеже този тип зеле не може да се консумира съвсем сурово, най-добре е да го приготвите на пара или поне да го бланширате, за да запазите оптимално количество от полезните му вещества. Друг вариант е варенето, но при него, много голяма част от полезностите, умират или се отлагат във водата и хранителната им ценност се губи. При обработката е необходимо на пънчето да се направят един-два разреза, за да се свари добре и сърцевината, докато крехките листенца стават съвсем бързо - обработката трябва да трае между 7-10 минути.

Можете да си направите и така нашумялото напоследък смути или сок от брюкселско зеле, като го комбинирате с други зеленчуци и/или плодове, по избор. Така още по-бързо полезните му качества ще достигнат до вашите клетки. Може да се ползва като зимнина - на туршия.

Внимание: Хората, които имат проблем с щитовидната жлеза, не бива да прекаляват с консумацията на този зеленчук, защото това може да затрудни усвояването на йод от организма.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Пълнено пиле с кестени
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
Вторник
17
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сутрешни ритуали за обич
Сутрините са начало на деня. Те са подарък от живота. Твърде голяма част от нас обаче сякаш не го осъзнават....
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Екзотично, полезно и непознато
Убедена съм, че всяка от нас има такива моменти, в които и се хапва нещо, но не знае какво точно. Има...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
Отблизо за каланетиката
Животът, който водим, е изтощителен и изпълнен със стрес. Последните години се наблюдава покачване на...
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
Семейно по Коледа или не съвсем
Омръзнало ли ви е "у дома за Коледа"? Цялото това шетане, готвене, подготовка, пък после чистене и оправяне?...
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Kонопеното семе е ценна за здравето храна
Конопът е сред най-ранно култивираните от хората храни. Расте много бързо. Притежава изключително здрави...
Когато се събудите сутрин...
"Когато се събудите сутрин, благодарете за утринната светлина, за живота и силата. Благодарете за храната...
7 невероятно ползи от киселото мляко
Доказано е, че млечните продукти от рода на киселото мляко помагат за намаляване на високото кръвно налягане,...
Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Когато усмивката е малко насила
Има моменти, в които хич не ти е до усмивка, но се усмихваш. За да скриеш своята уязвимост. За да покажеш,...
Световен ден на редките болести
От 2008 г. в последния ден на февруари в България отбелязваме Международния ден на редките болести. По...
Фолиевата киселина - ползи за здравето и бременността
Всеки интересуващ се от здравето си човек знае за важните микроелементи, витамини и хранителни вещества,...
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
Лошият дъх – една неудобна тема
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без...
Следите ли за здравето си?
Последни проучвания показват, че над 20% от българите прекъсват курса си на лечение с антибиотик в момента,...
Фитнес под прикритие
В днешно време на много от нас се налага да прекарваме часове пред компютрите и да упражняваме най-вече...
Лятното слънце и ракът на кожата
Незащитеното излагане на слънце е основният фактор, благоприятстващ развитието на рак на кожата. Факт....
Трудно ли се разбуждате сутрин?
Будилникът звъни за четвърти път и някъде изпод пелената на съня успяваме да натиснем за пореден път...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Да се отървеш от излишното е от съществено значение за твоето благополучие. Как?
Днес всички сме водени от стремеж за трупане – на все нови и нови вещи, на повече приятели в социалните...
Бременност на квадрат - II
Или въпреки всичко един Случват се и обратната ситуация – т.н. Синдром на изчезналия близнак, когато...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
Копривата - някои добре опазени тайни
Като чуем "коприва" всички се сещаме за шоковия ефект от допира с иначе нежните й, мъхести листенца....
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
Сурови мисли
По често отколкото си мислим сме обстрелвани от манипулативни съждения случайно или нарочно пълни с многопластови...
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Здравословно отношение към здравословното хранене - I
Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook