Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пилешки жулиени върху картофена палачинка


Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво се чудиш какво да сготвиш без да изгниеш на котлона. Това кулинарно предложение отнема около 60 минутки общо. Докато картофите се варят, мариновайте месцето.
500 гр картофи
400 гр пилешки гърди
100 гр гъби
100 мл бяло вино
2 ч.л едра горчица
1 ч.л кетчуп
черен пипер
риган
зехтин


Пилешките гърди нарязваме на жулиенчета - или иначе казано на дълги около 7-8 см ленти дебели 1-2 см.

Мариноваме пилешкото месо в малко сухо бяло вино, горчица, кетчуп, черен пипер, риган и зехтин. Аз предпочитам тази с почти не смлени синапени семенца. Вкусът й е много по-нежен.

Картофите измиваме добре и варим до готовност. Обелваме и настъргваме на едрото ренде. Към картофената смес добавяме съвсем малко индийско орехче, сол (по желание кашкавал)

Пилешките жулиени изпържваме в малко зехтин до пълна готовност. Обикновено това е по около минута за всяка страна. За разлика от другите меса, пилешкото и особено това от гърдите, се нуждае от много малко топлинна обработка, за да не стане сухо - като на конци. Отделно задушаваме гъбките и ги слагаме при пилешкото. Посоляваме ги и добавяме 100 мл вода и маринатата на пилешкото. След 5 минути изключваме.

В тиган слагаме 3-4 капки зехтин. С помощта на дървена лъжица изсипваме настърганите картофи и притискаме добре до оформяне на гладка палачинка. (Опитвам се да се сетя колко време я пекох, но всъщност просто поглеждах кога ще хване коричка. При всички положения е повече от 5 минути.)

Обръщаме картофената палачинка върху достатъчно голяма чиния с изпечената част нагоре. Върху нея слагаме пилешкото и малкото сосче, което направихме.

Хрумва ми като идея, че ако в сместа за палачинката се добави малко карамелизиран лук ще се получи чудесно.

Коментари
2011-06-20 #12
Инна Георгиева
Много се радвам
2011-06-20 #11
marijna
много вкусна рецепта.цялото ми семейство много я хареса)))
2010-08-16 #10
Инна Георгиева
Радвам се, че ти е харесала! Ако следващият път успееш да свариш картофките, може да пробваш и с добавяне на кашкавал успех
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Палачинки (катми) с мая
· "Здравословен обяд за ученика" - палачинки с лапад и домашни сусамки
· Палачинки от червено цвекло
· Пълнено пиле с кестени
· Оризово фиде с пиле и броколи
· Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Събота
18
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Постни банички с праз и маслини
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook