Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да си приготвим ароматен зехтин


Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното масло обаче притежава още едно ценно кулинарно качество – попива и усилва всички останали аромати. Затова най-добрият начин за овкусяване на салати, паста, риба и изобщо всички ястия, които се подлагат на минимална (или никаква) термична обработка, е добавянето на няколко капки ароматизиран зехтин. Сигурно ви се е случвало в някой ресторант, да ви го поднесат за овкусяване или поне сте виждали малките колоритни бутилки по рафтовете на магазините. Така че, най-вероятно знаете за какво иде реч и сигурно сте се питали как можете да си ароматизирате зехтин сами.

Това, което ви е необходимо е чиста и суха стъклена бутилка, висококачествен зехтин, пресни или сушени подправки и малко търпение. На практика нямате никакво ограничение за използваните аромати и можете да създадете подходящи комбинации за всички ваши любими ястия. Освен по-вкусен, ароматизираният зехтин е и по-здравословен, защото голяма част от полезните вещества на подправките (повечето от които са и билки) преминават в маслото.

Зехтин с босилек – може би най-популярната и обичана комбинация, идеална за овкусяване на паста и доматени салати. На дъното на бутилка сложете 4 счукани скилидки чесън и нарязани на дребно 4 клонки сух босилек. След това залейте с 300 мл. зехтин, затворете плътно бутилката и я оставете на тъмно и хладно място. До десетина дни маслото е вече прекрасно ароматизирано и готово за употреба. Най-добре е да го прецедите в друг съд, за да не се стане прекалено наситен – това ще влоши вкусовите му качества.

Пикантен зехтин – на дъното на бутилка сложете 2-3 червени люти чушлета и 3 нарязани скилидки чесън, залейте със зехтин. След 10 дни престои на тъмно маслото е готово за овкусяване на паста, ястия със зрял боб и месо.

Зехтин за риба – комбинирайте 1 ч.л. естрагон, 1 ч. л. магданоз и 5 зърна черен пипер, за да получите ароматно масло за заливка на рибни ястия. Друга подходяща подправка е копъра. Ако използвате пресен задължително прецедете готовия зехтин.

Сладкарски зехтин – необходими са ви две пръчици канела и кората на един лимон. Залейте ги с половин литър зехтин и само след седмица можете да прибавите маслото към продуктите за щрудел, тиквеник и други сладкиши.

Зехтин с розмарин – смесете 2 скилидки счукан чесън, 1 клонка розмарин и 5 зърна черен пипер за 300 мл. зехтин. След 10 дни престои на тъмно го прецедете. Идеален е за заливка на агнешко месо, патладжани и печени картофи.

Съвети:
● Други подходящи подправки за ароматизиране са риган, мащерка, дафинов лист, бахар, майорана, шафран.

● Не се страхувайте да експериментирате с различни комбинации – на практика вариантите са неограничени.

● Ако използвате сушени подправки, полученият зехтин ще има по-голяма трайност и по-слаб аромат. Валидно е и обратното – наличието на влага съкръщава срока на годност, но дава по-силен вкус. В този случай винаги го прецеждайте.

● Освен за заливане на ястия, ароматизираният зехтин е идеален и за намазване на препечен хляб – просто, но изключително вкусно.


Коментари
2010-06-23 #3
Инна Георгиева
И аз направих - с мащерка, дафинов лист, чесънче, бахар и чесън. С този зехтин си овкусявам месце.
Сега порастна и босилека ми и скоро ще направя една дозичка с босилек пресен
2010-06-23 #2
цецка ангелова
вече съм пробвала с босилек- супер е !
2010-03-18 #1
Гени Попова
Чудесно
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Какво да похапваме пред телевизора
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Събота
3
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook