Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри. Последните забавят скоростта на смилане на сложните въглехидрати и така понижават гликемичния индекс. Безспорно със съдържанието си на сулфорафан броколите се превръщат и в една от храните в помощ на борбата с туморни клетки. Сусамовият тахан има пъти повече калции отколкото в млякото, чудесен източник на белтъчни, витамини и минерали. И трите продукта са подходящи и даже задължителни в менюто на бъдещите майки, боледували и хора, които искат да се хранят здравословно, защото са истинска съкровищница на витамини и минерали.

Дали толкова полезна храна е вкусна? О, да! Със сигурност.
150 гр. булгур
300 гр. броколи
100 гр. печен пипер /2 бр/
2 с.л магданоз /5 гр./
4 с.л зехтин
1 с.л домати
кимион, черен пипер
индийско орехче, чесън на прах
сол

за сосът

4 с.л сок лимон
4 с.л зехтин
1 с.л сусамов тахан
4-5 с.л кисело мляко
1-2 скилидки чесън
пълнозърнести сухари /галета/


Булгурът изплакваме с вода и сваряваме във вода (като повечето зърнени култури при варене набъбва 2-3 пъти, така че предвидете повече вода). Сварява се бързо за около 20-25 мин, изплакваме със студена вода и отцеждаме.

Броколите бланшираме за 5-6 минути (ако са пресни предварително накъсваме на розички) - отцеждаме ги.

В купа смесваме броколите, булгура, магданоза, домати и пипер - наситнени, зехтин и подправките. Аз лично намачках продуктите с металния уред за мачкане на картофи, но ще се получи и в пасатор - като се остави малко по-едро.

От сместа оформяме кюфтенца с дебелина поне едни пръст. Аз имах няколко пълнозърнести сухара, който натроших и овалях кюфтенцата в тях, но може да се замести и с галета. Нареждат се в тавичка покрита с хартия за печене. Печем на 200 градуса около 40-50 минути.

Можете да ги полеете с това бързо сосче:

За сосчето, с пасатор разбиваме 1-2 (или повече според вкуса) скилидки чесън с лимонов сок, зехтин, тахан и мляко.

По време на пости може да се пропусне.



Коментари
2011-10-27 #2
Милен4ет0
Звучи лесно и аз ще пробвам
2011-10-27 #1
Кети Пенева
Страхотни кюфтенца,добре е ,който знае по-простички и вкусни постни ястия ,да ги споделя,особено сега,когато наближават постите ,аз предварително благодаря на всички.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вегетариански (постен) бъргър
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Аранчини - италиански оризови топки
· Магданозени кюфтенца
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Пилаф "Трите зърна"
· Постни лозови сарми с булгур
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Постна лазаня с тиквички и броколи
· Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Салата с леща белуга и семена от нар
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Сряда
4
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook