Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво усещаме с езика си



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Човек познава множество вкусове. Но когато казваме, че нещо е вкусно, всъщност говорим по-скоро за неговия аромат. Истината е, че рецепторите на езика ни могат да засекат, най- общо, само следните пет вкуса:

• Сладко – обикновено бележи богатите на енергия храни

Умами – вкусът на аминокиселините (например бульон от супа или зряло сирене)

• Солено – позволява да модулираме менюто си за постигане на електролитен баланс

• Кисело – логично бележи вкуса на киселините

• Горчиво – позволява да усетим различните естествени токсини.

(Сигурно сте изненадани да установите, че лютото не фигурира в списъка на съвременните вкусове. Това е така, защото учените установяват, че то на практика е болка, подобна на усещането при изгаряне.)

Така горният списък съставя едва около 20% от гастрономическите ни изживявания. Останалите 80% от понятието „вкус" идват благодарение на обонянието ни.

Никой вкус не е предизвикан от един-единствен химикал. Човек разполага с от 2 до 8 хиляди вкусови брадавици и от 5 до 10 милиона рецептора за миризма. Последните ни позволяват да разпознаваме повече от 10 хиляди различни аромата. Миризмите, които усещаме, са в резултат от различни комбинации от летливи молекули, активиращи различни комбинации от нашите рецептори.

Това означава, че когато нещо има вкус на желязо, като вода, идваща от ръждиви тръби например, не усещаме желязо с езика си. Първо помирисваме и усещаме текстурата на веществото, а след това мозъкът ни комбинира „вкуса" на нещо.

Накрая се намесват и останалите сетива (които са повече от пет). Цветът на храната също оказва влияние. Например скорошно изследване открива, че зелените пържени картофи имат, според участниците в изследването, „по-лош" вкус, отколкото златистите, въпреки че единственото, което ги различава, е цветът. Така че вкусът е комплексно усещане, формирано от много сетива, което се усеща най-вече с мозъка. /Пауза Moreto.net
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Умами - душата на вкуса
· Цвят и апетит – синестезия на сетивата
· НАСА откри нова Луна
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Джун Алмейда - историята на жената, която откри коронавируса
· 2000-годишната римска баня Basilica Therma, известна като „Дъщерята на краля“ в Турция (снимки)
· Най-известните жени в света на игрите
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Да превърнеш дървени стърготини в храна, технологии на бъдещето
· Учените откриха как мозъчните клетки умират при Алцхаймер
· Одобриха за първи път хапче за следродила депресия
Събота
30
Септември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тримата учители в живота на всеки от нас
Няма никакво знание и Слово на света, ако няма кой да го предаде и ако няма кой да го възприеме. Няма...
„Когато остарея….“ – 12 бележки към бъдещето ми аз
Реших да напиша това писмо до бъдещото си аз, не защото по този начин искам да надхитря склерозата или...
Закодирано с целувка
За сексуалните пози днес се пише често и с удоволствие. Целувката обаче, като не толкова пикантна тема,...
Започна юбилейният 70-ти фестивал в Кан (снимки)
Започна фестивалът в Кан. Юбилейното 70-то издание беше открито на 17 май с първата прожекция и гала...
Ода за пейкинга
Обичам градските паркове. Не градинките до заведенията, не 2-3 пейки в сложна конфигурация. Истинските...
Изключителният фестивал на ледените скулптури в Китай смайва окото
На 5 януари 2019 г. беше открит официално 35-тият пореден фестивал на ледените скулптури в Харбин, Китай....
Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
Българската баница и мурсалския чай влизат във веригата ресторанти World Breakfast All Day в Токио, където...
Създадени за любов
Какво е честта пред любовта на една жена? Какво е дългът пред докосването на новородения син в ръцете...
Бира, произведена от рециклирана тоалетна вода, печели все повече почитатели
Алкохолната напитка е съвместна работа между националната агенция за водите на Сингапур, PUB, и местната...
"На какво не привиква човек"
"(...) Бараката №14 притежаваше шест кревата, през които се прибави още един, според числото ни. Смешно...
Емилиян Станев: "Към всичко подхождай с любов"
"Човек обича, затова търпи. Който нищо не обича, нищо не търпи..." "Съветвам те да не се шегуваш с...
Още преди да те срещна в живота си
Още преди да те срещна в живота си – теб съм обичал. В древни гравюри и улични фотоси, в звездна поличба, в...
"Свободата води народа"
Известната картина на Йожен Дьолакроа, станала символ на Френската революция, на самия дух на Франция,...
„Има само едно-единствено щастие в живота – да обичаш и да бъдеш обичан.”
„Жените обичат винаги. Когато Земята се изплъзва от тях, те се скриват в Рая.” „Никое човешко същество...
"Добре направено!" е по-важно от "Добре казано!"
"Добре направено!" е по-важно от "Добре казано!"...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook