Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво усещаме с езика си



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Човек познава множество вкусове. Но когато казваме, че нещо е вкусно, всъщност говорим по-скоро за неговия аромат. Истината е, че рецепторите на езика ни могат да засекат, най- общо, само следните пет вкуса:

• Сладко – обикновено бележи богатите на енергия храни

Умами – вкусът на аминокиселините (например бульон от супа или зряло сирене)

• Солено – позволява да модулираме менюто си за постигане на електролитен баланс

• Кисело – логично бележи вкуса на киселините

• Горчиво – позволява да усетим различните естествени токсини.

(Сигурно сте изненадани да установите, че лютото не фигурира в списъка на съвременните вкусове. Това е така, защото учените установяват, че то на практика е болка, подобна на усещането при изгаряне.)

Така горният списък съставя едва около 20% от гастрономическите ни изживявания. Останалите 80% от понятието „вкус" идват благодарение на обонянието ни.

Никой вкус не е предизвикан от един-единствен химикал. Човек разполага с от 2 до 8 хиляди вкусови брадавици и от 5 до 10 милиона рецептора за миризма. Последните ни позволяват да разпознаваме повече от 10 хиляди различни аромата. Миризмите, които усещаме, са в резултат от различни комбинации от летливи молекули, активиращи различни комбинации от нашите рецептори.

Това означава, че когато нещо има вкус на желязо, като вода, идваща от ръждиви тръби например, не усещаме желязо с езика си. Първо помирисваме и усещаме текстурата на веществото, а след това мозъкът ни комбинира „вкуса" на нещо.

Накрая се намесват и останалите сетива (които са повече от пет). Цветът на храната също оказва влияние. Например скорошно изследване открива, че зелените пържени картофи имат, според участниците в изследването, „по-лош" вкус, отколкото златистите, въпреки че единственото, което ги различава, е цветът. Така че вкусът е комплексно усещане, формирано от много сетива, което се усеща най-вече с мозъка. /Пауза Moreto.net
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Умами - душата на вкуса
· Цвят и апетит – синестезия на сетивата
· Имаме по една лъжица пластмаса в мозъка. Колко опасни са микрочастиците за здравето ни?
· НАСА откри нова Луна
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Всичко за глюкагона
· Вашата бутилка с вода е развъдник на бактерии – миете ли я достатъчно често?
· Митове и факти относно сексуалната издръжливост на мъжа
Неделя
23
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ау, как така нямате телевизор !?
Да бъдеш различен, дори в малка степен буди съмнения и недоверие. Вярно, има и хора, които са любопитни...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
"Поете мой! Презри ти любовта народна"
Поет Махнете се, какво ви прави поетът мирен, спрял до вас! Вий тънете в развратни нрави, не буди...
Кой спечели музикалните награди БРИТ 2021?
Около 4000 души наблюдаваха във вторник на живо триумфа и изпълненията на Дуа Липа и Арлоу Паркс на церемонията...
Как изглежда датското усещане за живота Hygge в няколко бързи снимки
Хюга не е тенденция, не е мода някаква. То е начин на живот. Някъде далеч на Север, където топлината...
Прощалното писмо на Ботев към семейството му
Мила ми Венето, Димитре и Иванке! Простете ме, че аз ви не казах къде отивам. Любовта, която имам...
На тази дата: Спомняме си Павел Матев
Ти отмина. Сякаш сън, сякаш сняг, сякаш дъжд, сякаш пролет и есен, и зима... Твойта сянка над младата...
2014 г. - годината на Дървения кон
Според легендата, когато Буда напускал Земята, поканил всички зверове и птици да го изпратят. Дошли само...
Мики Маус стана герой във филм на ужасите
Трейлър за страшен филм, включващ маскиран убиец, облечен като Мики Маус, беше пуснат на 1 януари 2024...
Говори за щастие
Ела Уилър Уилкокс (Ella Wheeler Wilcox, 1850 - 1919) е американска писателка и поетеса. "Говори...
Хамакът - лятно безгрижие
Хамакът е един от символите на лятото и тo - един от най-любимите. Той съчетава възможността да си починеш,...
Най-иконичните бански костюми от киното, телевизията и поп културата
Банските костюми имат дълга история, преминават през много модификации и може да се каже, че са отражения...
Праведниците
Един човек, който обработва градината си, както е искал Волтер. Този, който благодари, че на земята...
Световни тенденции в кулинарията и ресторантьорството за 2016 г.
Австралиецът Мат Престън е виден кулинарен съдия, критик и оценител на ресторанти. Пред The Daily Telegraph,...
Дами и господа от випуск 2014, мажете се с плажно масло...
Скоро изпратихме поредния випуск абитуриенти. Тези дни излязоха и резултатите им от матурите им и повечето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook