Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво усещаме с езика си



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Човек познава множество вкусове. Но когато казваме, че нещо е вкусно, всъщност говорим по-скоро за неговия аромат. Истината е, че рецепторите на езика ни могат да засекат, най- общо, само следните пет вкуса:

• Сладко – обикновено бележи богатите на енергия храни

Умами – вкусът на аминокиселините (например бульон от супа или зряло сирене)

• Солено – позволява да модулираме менюто си за постигане на електролитен баланс

• Кисело – логично бележи вкуса на киселините

• Горчиво – позволява да усетим различните естествени токсини.

(Сигурно сте изненадани да установите, че лютото не фигурира в списъка на съвременните вкусове. Това е така, защото учените установяват, че то на практика е болка, подобна на усещането при изгаряне.)

Така горният списък съставя едва около 20% от гастрономическите ни изживявания. Останалите 80% от понятието „вкус" идват благодарение на обонянието ни.

Никой вкус не е предизвикан от един-единствен химикал. Човек разполага с от 2 до 8 хиляди вкусови брадавици и от 5 до 10 милиона рецептора за миризма. Последните ни позволяват да разпознаваме повече от 10 хиляди различни аромата. Миризмите, които усещаме, са в резултат от различни комбинации от летливи молекули, активиращи различни комбинации от нашите рецептори.

Това означава, че когато нещо има вкус на желязо, като вода, идваща от ръждиви тръби например, не усещаме желязо с езика си. Първо помирисваме и усещаме текстурата на веществото, а след това мозъкът ни комбинира „вкуса" на нещо.

Накрая се намесват и останалите сетива (които са повече от пет). Цветът на храната също оказва влияние. Например скорошно изследване открива, че зелените пържени картофи имат, според участниците в изследването, „по-лош" вкус, отколкото златистите, въпреки че единственото, което ги различава, е цветът. Така че вкусът е комплексно усещане, формирано от много сетива, което се усеща най-вече с мозъка. /Пауза Moreto.net
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Умами - душата на вкуса
· Цвят и апетит – синестезия на сетивата
· НАСА откри нова Луна
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Джун Алмейда - историята на жената, която откри коронавируса
· Най-известните жени в света на игрите
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Менструална чашка - избор, употреба и поддръжка
· Целувайте се със страст за здрави зъби и венци
Сряда
29
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Изкуството да чакаш на опашка
Чакането на опашки у нас е национален спорт. Причините са толкова много, колкото са характерните образи...
Носталгия по изгубеното детство
"Задачата ни не е да закалим децата, за да са готови за един жесток и безсърдечен свят. Задачата ни е...
Да си спомним: Майчина сълза - Ангел Каралийчев
Заромоля дребен есенен дъждец. Жълтият листак в градината светна. Големите гроздови зърна под лозницата...
Осиновителките вече с право на платен отпуск
Депутатите приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Промените...
"Пролет с Hera.bg"
В Hera.bg започва новo предизвикателство. Отново ще творим и готвим заедно, отново читателите ще имат...
„За всяко нещо, за което си заслужава да се умре, си заслужава и да се живее.“
„За всяко нещо, за което си заслужава да се умре, си заслужава и да се живее.“ „Врагът е всеки, който...
Хана Аренд: "Подготвяй се за най-лошото, очаквай най-доброто, приемай което дойде"
"И най-радикалните революции ще се превърнат в консервативни в деня след революцията." "Прошката е...
10 причини, заради които купуваме ненужни вещи
Ефектът "Дидро" Кога се случва: Това е случаят, когато си купуваме нещо страхотно, но се оказва, че...
Почти мадригал
На запад се обръща слънчогледът, денят потъва в сбръчканото му око и въздухът на лятото се утаява върху...
Проблемът никога не е в грешния избор
Проблемът никога не е в грешния избор. А в примирението и страха след него. Животът е движение. Дейс...
Карел Чапек: "Книгата трябва да създава читателя"
„Представете си само каква тишина щеше да настане, ако хората говореха само това, което знаят.“ „Едно...
Коледни пости - Ден 31:
Може ли постът да е поза? Твърде много очаквания, твърде малки възможности.
До Коледа остават по- малко от 10 дни. Напълно свикнала съм с този начин на хранене и отношение към храната....
Станислав Лем: „Истината не зависи от вашата воля.“
"За да научиш нещо, трябва вече да знаеш нещо." "Масовата култура е обезболяващо средство, аналгетик,...
Есенна поезия
Есенна песен Елисавета Багряна Дали да сегна да откъсна последния останал лист на тази есен късна? О,...
Големият дизайнер Пако Рабан ни напусна
Големият дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години на 3 февруари 2023 г, съобщи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook