Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво усещаме с езика си



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Човек познава множество вкусове. Но когато казваме, че нещо е вкусно, всъщност говорим по-скоро за неговия аромат. Истината е, че рецепторите на езика ни могат да засекат, най- общо, само следните пет вкуса:

• Сладко – обикновено бележи богатите на енергия храни

Умами – вкусът на аминокиселините (например бульон от супа или зряло сирене)

• Солено – позволява да модулираме менюто си за постигане на електролитен баланс

• Кисело – логично бележи вкуса на киселините

• Горчиво – позволява да усетим различните естествени токсини.

(Сигурно сте изненадани да установите, че лютото не фигурира в списъка на съвременните вкусове. Това е така, защото учените установяват, че то на практика е болка, подобна на усещането при изгаряне.)

Така горният списък съставя едва около 20% от гастрономическите ни изживявания. Останалите 80% от понятието „вкус" идват благодарение на обонянието ни.

Никой вкус не е предизвикан от един-единствен химикал. Човек разполага с от 2 до 8 хиляди вкусови брадавици и от 5 до 10 милиона рецептора за миризма. Последните ни позволяват да разпознаваме повече от 10 хиляди различни аромата. Миризмите, които усещаме, са в резултат от различни комбинации от летливи молекули, активиращи различни комбинации от нашите рецептори.

Това означава, че когато нещо има вкус на желязо, като вода, идваща от ръждиви тръби например, не усещаме желязо с езика си. Първо помирисваме и усещаме текстурата на веществото, а след това мозъкът ни комбинира „вкуса" на нещо.

Накрая се намесват и останалите сетива (които са повече от пет). Цветът на храната също оказва влияние. Например скорошно изследване открива, че зелените пържени картофи имат, според участниците в изследването, „по-лош" вкус, отколкото златистите, въпреки че единственото, което ги различава, е цветът. Така че вкусът е комплексно усещане, формирано от много сетива, което се усеща най-вече с мозъка. /Пауза Moreto.net
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Умами - душата на вкуса
· Цвят и апетит – синестезия на сетивата
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Джун Алмейда - историята на жената, която откри коронавируса
· Британският музей и Google с интерактивно преживяване от праисторията до наши дни
· Земята вече има нов океан
· Малко познатата история на пъpвaтa бългapcĸa ĸнижнa бaнĸнoтa
· Съдомиялните машини и циркулярът са изобретени от жени. И още любопитни факти
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· Какво не трябва да ядете преди плуване
Вторник
27
Юли 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Не си отивай кротко в тъмнината!
Не си отивай кротко в тъмнината! Пред здрача да беснее старостта! Вий, вий срещу смъртта на светлината! ...
Смелите ръководят събитията. Другите се примиряват с тях
Смелите ръководят събитията. Другите се примиряват с тях....
Любовта е великолепието на живота в действие
Единствено като определим състоянията, които не са любов, можем да стигнем до познание за истинската...
Колко дълго може да издържите в най-тихата стая в света?
След тежкият работен ден и множеството телефонни разговори, които сте провели днес, не се ли нуждаете...
Традицията на коледните базари - II
С какво можем да се почерпим? Тук идва любимата ми част. Кулинарните изкушения са безчет. Като цяло...
Не ме докосвай никога без обич
Обичам да те гледам отстрани Обичам да те гледам отстрани, Когато ти със другите говориш И цял на...
14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
Международният ден на кръводарителя - 14 юни, е ден, в който световната общественост изразява своята...
Пой - магията на огненото кълбо
Виждали ли сте случайно улични артисти, които въртят огнени топки във въздуха? Умело жонглират на ръба...
Настъпва нов ден
Настъпва нов ден. И свети Слънцето, защото това е нещото, което трябва да прави, за да остане Слънце....
Когато сякаш всичко е наопаки, може би нещо хубаво си проправя път
Когато сякаш всичко е наопаки, може би нещо хубаво си проправя път. ...
В цъфтежа е целта
В цъфтежа е целта. Когато със своя разум слаб и смътен цветенце някое съгледаш и бегло го разгледаш...
"Бог да благослови Коледа!"
Веднъж, отдавна — и то на Бъдни вечер, измежду всички други благочестиви дни на годината, — старият Скрудж...
"Успях най-сетне да се приема такъв, какъвто съм"
Чувствувам, че има едно-единствено нещо, в което превъзхождам повечето хора; аз съм едновременно и по-свободен,...
Вик в тишината
Вятър иде от земята - август бавно се руши. Спят на сенките стадата със слънчасали души. Сури хребети...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook