Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Да превърнеш дървени стърготини в храна, технологии на бъдещето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Бихте ли яли промишлени странични продукти? Една компания за хранителни технологии от Естония със сигурност се надява на това.

Помислете за дървени стърготини. Консумирането им вероятно е последното нещо, което ви идва наум, но това може да се промени благодарение на един естонски стартъп.

ÄIO , създадена през 2022 г., създаде начин за производство на мазнини и масла от промишлени отпадъци.

„Това, което разработихме, е много подобно на варенето на бира, където дрождите се използват за превръщане на захарите от ечемика в алкохол, а хмелът се добавя за вкус“, каза съоснователят Петри-Яан Лахтвее пред Euronews Next, обяснявайки как работи в най-простия условия.


"Нашата основна технология е доста подобна на варенето на бира. Ние сме специализирани в отглеждането на микроорганизми, способни да произвеждат полезни мастни киселини, антиоксиданти и пигменти. Чрез оптимизиране на нашите биопроцеси ние доставяме персонализирани решения за много индустрии. Микробните масла, богати на омега-3 мастни киселини, са следващото поколение източник на здравословни полиненаситени мазнини.", споделя стартъпът.

„Ние използваме различен тип дрожди, които преобразуват захарите от промишлените странични потоци, но не в етанол – вместо това в мазнини и масла“, добави той.
„По същество това е много естествен процес като ферментацията“.


Дървен материал, селскостопански странични продукти като слама и дори хранителни отпадъци могат да бъдат превърнати в съставки за хранително-вкусовата или козметичната промишленост.

Освен това процесът не се нуждае от други входове - спестете "малко" азот - и е лесно мащабируем на други места по света, според Lahtvee.


Розово-червеното масло, произведено от иновативния процес на ÄIO, е идеално за приготвяне на алтернативи на месото, което често се нуждае от пръскане на цвят, за да привлече потребителите далеч от техните конкуренти от животински произход.
Компанията казва, че нейните капсулирани масла са "перфектен" растителен заместител на хлебни продукти.

Освен че са „по-вкусни и по-здравословни“ от алтернативите на пазара, ключово предимство на тяхното изобретение е, че то „смекчава“ „огромното въздействие върху околната среда“ на животинските мазнини и маслата на растителна основа, каза Lahtvee пред Euronews Next.

Производството на палмово масло - което се използва в безброй ежедневни продукти като мазила и шампоани - е причинило опустошително обезлесяване в Азия, Африка и Латинска Америка, според Световния фонд за дивата природа.

„Обновяване“ на битовите отпадъци

Но има и други блага. Lahtvee твърди, че техният процес може да подобри продоволствената сигурност, когато се използват местни суровини, цитирайки как пандемията COVID-19 и войната в Украйна прекъснаха глобалните вериги за доставки.

Гледайки към бъдещето, естонският учен-предприемач казва, че ÄIO работи върху технологии за „прециклиране“ на битови хранителни отпадъци, като бананова и портокалова кора. Все пак те се сблъскват с много препятствия. На въпроса дали ÄIO е изправен пред предразсъдъци от страна на потребителите, които може да не са склонни да ядат промишлени странични продукти, Lahtvee настоява, че процесът е същият като правенето на други ферментирали храни като кимчи или кисело мляко, които хората ядат, без да се замислят.

След това възниква въпросът за цената. За да се конкурират ефективно на пазара, продуктите на ÄIO трябва да бъдат по-евтини от алтернативите, особено палмовото масло.
Понастоящем това не е така, въпреки че експертите от индустрията твърдят, че ако се вземат предвид екологичните разходи за животински и растителни продукти и се премахнат държавните субсидии, тогава иновативните заместители биха били много по-конкурентоспособни.

ÄIO набра 1 милион евро от инвеститори в началото на 2023 г., за да подкрепи стремежа си да направи революция в хранително-вкусовата промишленост.
Виж още статии за:   Здравето · Еко ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Учените откриха как мозъчните клетки умират при Алцхаймер
· Одобриха за първи път хапче за следродила депресия
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
Виж още статии за:   Здравето · Еко ·
Понеделник
25
Септември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Присъда: „Стара мома”
Ако си направите труда, да попитате някой мъж, на колко години е старата мома, сигурно точно като мен,...
На тази дата: Патентована е пишещата машина
На 23 юни 1829 г. британецът Уилям Остин Бърт патентова машина, която той нарича типограф, и която в...
Как да: Ушием гоблен
Шиенето на гоблени е като рисуване с конци. Почти от нищото – една панама и разноцветни нишки, из-под...
Магията на българското хоро
"Последвай стъпките на българските народни хорá" е уникална изложба на открито, която всеки може...
Hera.bg стана на 11! Честит ни рожден ден!
Приятели, от днес, 8 октомври 2020 г., Списание Hera.bg закръгли първата година от второто си десетилетие!...
Да обичаш въпреки
Това е обичта, която поема дългия път от една страна за да измине хиляди километри до друга . Да...
Георги Господинов – първият български писател, номиниран за „Букър“
Тази сутрин романът „Времеубежище“ на Георги Господинов влезе в дългия списък на номинациите за най-престижната...
Хубава е нашата Пирин планина!
Хубава е нашата Пирин планина! Какви високи върхове, покрити цяла година със сняг; какви зелени долини,...
В списъка със задачи винаги записвам
В списъка ми със задачи винаги записвам: "Да изпия чаша вино." Така съм сигурна, че в края на деня съм...
Коледни пости - Ден 26:
Спагети с домашен доматен сос. И рецептата за него.
След вчерашния провал днес съм далеч по- смирено настроена. Пия чай и топя препечени филийки в мед. Навън...
Анук Емe: "Толкова по-хубаво е да копнееш за нещо, отколкото да го притежаваш"
„Толкова по-хубаво е да копнееш за нещо, отколкото да го притежаваш... Моментът на копнеж, когато знаеш,...
Не пропилявай възможностите си за бъдещето заради мигове комфорт в настоящето
Не пропилявай възможностите си за бъдещето заради мигове комфорт в настоящето....
9 юни - Международен ден на архивите
Архивите са част от културното наследство и източник на информация. Те са неоспоримо доказателство за...
Новите бележници внасят една съществена промяна
Броени дни преди новата учебна година стана ясна една промяна в ученическите бележници. Поводът за въвеждането...
Ода за блондинките
Вечната тема. Почти като тази за яйцето и кокошката. И макар никой учен все още да не се е произнесъл...
Интервю: Балетният педагог Виргиния Казарина - II
От колко време имаш твоята балетна школа „Виргиния балет”? През годините сигурно са минали десетки, че...
„Ето така се чувствам. Разбираш ли ме? И при теб ли е така?”
Ето такива са важните повратни точки в кариерата на писателя, а навярно и в много други поприща. В повечето...
Как да си направим походна аптечка
Ако сте решили да прекарате отпуската си сред природата – в някое китно селце, откъснато от цивилизацията...
На ухо
Не на друг, единствено на всеки тебе искам да ти кажа нещо неотложно винаги, врящо до ръба. Сън...
Мърчандайзинг – изкуство или измама
Супермаркетът – този прекрасен свят на изобилието, където има всичко. Струва ни се, че всяка вещ очаква...
Вътрешната красота
Вътрешната ти Красота никога няма нужда от грим. ...
Подкрепете учителите на децата си!
Днес е необикновен ден за всички български учители. Ще се срещнат с предизвикателства, за които не са...
Коледни пости - Ден 21:
Преди Никулден за шараните, стръвта и настървяването.
Днес рано- рано, като заведох детето на училище се сдобих с дълго чакания шаран. След вчерашната обиколка...
Кое е най-студеното място във Вселената?
Не, не е Северния Полюс. Най-студеното известно място във Вселената е вътре в мъглявината Бумеранг....
"Свободата води народа"
Известната картина на Йожен Дьолакроа, станала символ на Френската революция, на самия дух на Франция,...
Ходене на Богородица по мъките
1. Пресвета Богородица се помоли на нашия Господ на Елеонската планина: „В името на Отца и Сина и Светия...
14 януари - Василица ( Банго Васил )
За ромите, тяхната волна душа, пищна и еклектична култура може да се каже наистина много. Техните празници,...
Това, че вървя по различен път, не означава, че съм се загубил
Това, че вървя по различен път, не означава, че съм се загубил....
Хубавите български песни по текстове на поета Петър Караангов
Топъл дъжд Нощта пресича моя град надлъж, площадите отдъхват от мъглите, о, аз дочаках пролетния...
Нели Червенушева - велик преводачески труд от любов към киното
Коя е Нели Червенушева? Името на тази дама е непознато на много хора, но гласът й определено връща в...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook