Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо захарта потиска имунитета?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване на имунитета, което от своя страна е отворена врата за други по-тежки заболявания и вируси, какъвто е грипът. Съчетано с неправилно хранене и намалена двигателна активност – нищо чудно, че боледуваме толкова много. Особено чувствителни са децата и възрастните.

Една от храните, които e добре да избягваме, ако искаме да сме здрави, е бялата, рафинирана захар. Тя е вредна по много начини за тялото ни, но за имунитета тя също оказва неочаквано влияние:

Бялата захар и захарните изделия водят до намален имунитет, особено при децата, при които имунната система е в процес на изграждане.


Вафли, бисквити, нискокачествен шоколад, шоколадови и желирани бонбони, торти и...ами да идем в магазина – пълно е с такива. По-възрастните също посягаме за „сладичкото” – по-мрачно е навън, тегаво е на сърцето, искаме малък допинг от серотонин, и да е по-евтин, ако може.

Но захарта, по-точно захарозата, си е истински враг на имунната система, не само през зимата, разбира се. Американският журнал за клинична нутрициология (American journal for clinical nutrition) публикува още през 1973 година изследване на колектив от учени, в които се доказва, че простите въглехидрати на бялата захар потискат имунната система.

Те взимат венозна кръв от пациенти, които на гладно са яли фруктоза, глюкоза и захароза, мед и портокалов сок. Взетата кръв заразяват със Staphylococcus epidermidis, най-обичайният причинител на много инфекции. След около час започва дейността на неутрофилните левкоцити – най-активните елементи на левкоцитите и основни агенти на имунния отговор. Докато при пробите с фруктоза, глюкоза, мед и сок отговорът е много интензивен, в пробата със захароза се наблюдава драстично по-бавна скорост.

Учените стигат до заключението, че:

бялата захар не намалява броя на неутрофилните левкоцити, а забавя действието им.


Иначе казано – при една бактериална атака, хората, приемали захар, са по-уязвими, защото имунният отговор е по-бавен и инфекцията е навлязла необезпокоявана.

Как да намалим захарта в ежедневното меню.

Гответе и подслаждайте напитките с мед. Реално, в повечето рецепти може да се ползва мед, вместо захар. Дори в кафето. Медът е естествен и здравословен продукт с десетки ползи за организма.

Ползвайте заместители на захарта – стевия, кленов сироп и сироп от агаве, сушени плодове като натурални фурми и стафиди, кокосова захар. Особено за сладкиши и сладки на децата. Децата са естествено предразположени към сладкото и са най-големият консуматор на бяла захар, затова основно те страдат от нея - чести настинки, грип и стомашно-чревни неразположения. Със захарта трябва да внимават хиперактивните деца и тези с дефицит на вниманието.

Нека захарта бъде кафява нерафинирана (тръстикова) - Мусковадо, Демерара, Турбинадо. Тя е обработена, но по естествен начин - това е първичната кристализация на захарната тръстика. Едри, слепващи се кристали с интензивен вкус на меласа. Трябва да се прави разлика и да се чете внимателно, защото за кафява се представя и рафинираната захар, която допълнително е обогатявана с меласа, което не я прави много здравословна.

Ако все пак ви се дояде нещо сладко, следете етикетите и наличието на захари. Ако е възможно, по-скоро пазарувайте от диабетичния щанд, където в "сладичкото" има фруктоза.

Още за синтетичните заместители на захарта.

И не забравяйте да измивате зъбите си след консумация на захар. Основният причинител на кариес е именно тя - храни милионите микроби в устната кухина, променя Ph-то й и кариесите са налице.

„Сладичкото” е напълно ненужна храна за организма ни, то няма хранителна стойност. Но пък е носител на много калории, които не хранят клетките. Изразходват се бързо, без да дават енергия, за разлика от комплексните въглехидрати на житните храни, например.

Ако често посягаме към сладкото, може би трябва да се замислим дали това не е израз на нещо друго, отколкото на глад. При възрастните може да е емоционален заместител и ние да осъзнаваме това, но за децата е бавна отрова - твърде много рискове, твърде рано.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
· Сироп от мащерка срещу настинки за деца
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Менструална чашка - избор, употреба и поддръжка
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Целувайте се със страст за здрави зъби и венци
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
Вторник
28
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Новите мании – невидима заплаха
Свикнали сме да мислим за зависимостите като за личен проблем. Наркотици, алкохол, никотин, захар – злоупотребата...
Фобиите – тези страшни думички
Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима заплаха. Но когато това чувство...
Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от...
Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
Сезонният грип и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. COVID-19...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Медицината на бъдещето
„Здрав дух в здраво тяло“ – всички сме чували тези думи още от деца. Предполагаме ли обаче, че в тях...
Къде да се скрием от жегата в големия град?
Напечени тротоари и фасади на сгради, хиляди климатици, които бълват огнен въздух от металните си тела....
Следите ли за здравето си?
Последни проучвания показват, че над 20% от българите прекъсват курса си на лечение с антибиотик в момента,...
Бахова терапия - от растенията с любов
Терапията на д-р Едуард Бах е една от алтернативните методи на лечение, които добиват все по- голяма...
Сушените плодове лекуват - II част
Със стафиди хранели робите в древния свят - за да издържат на тежкия труд. Гроздето в сушено състояние...
Любов или самоунищожение
Има хора, които изкарват най- доброто от теб. В тяхната компания се чувстваш умен, духовит, силен. Те...
Здраве от лятото – слънце, въздух и вода
Лятото е страст, забавление, морски бриз, шум на вълни, флирт, любов и още, и още, но освен това то е...
Дори през зимата – здрави и красиви
Задава се зимата – сезонът, беден на „естествени” здраве и красота от природата. С преминаването сезонът...
За какво сигнализира обложеният език?
Езикът е много важен анатомичен орган – мускул, който е свързан директно с мозъка, посредством четири...
Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
"Децата не просто трябва да получават достатъчно храна, те трябва да получават здравословна храна." -...
Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Със сигурност сме чували поне веднъж, че не бива да се храним късно вечер, защото това може да повлияе...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Вариантът Делта - какво се знае за индийската мутация на коронавируса
Вариантът Делта, познат и като индийска мутация (B.1.617.2.), е значително по-заразен от останалите варианти...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook