Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо захарта потиска имунитета?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване на имунитета, което от своя страна е отворена врата за други по-тежки заболявания и вируси, какъвто е грипът. Съчетано с неправилно хранене и намалена двигателна активност – нищо чудно, че боледуваме толкова много. Особено чувствителни са децата и възрастните.

Една от храните, които e добре да избягваме, ако искаме да сме здрави, е бялата, рафинирана захар. Тя е вредна по много начини за тялото ни, но за имунитета тя също оказва неочаквано влияние:

Бялата захар и захарните изделия водят до намален имунитет, особено при децата, при които имунната система е в процес на изграждане.


Вафли, бисквити, нискокачествен шоколад, шоколадови и желирани бонбони, торти и...ами да идем в магазина – пълно е с такива. По-възрастните също посягаме за „сладичкото” – по-мрачно е навън, тегаво е на сърцето, искаме малък допинг от серотонин, и да е по-евтин, ако може.

Но захарта, по-точно захарозата, си е истински враг на имунната система, не само през зимата, разбира се. Американският журнал за клинична нутрициология (American journal for clinical nutrition) публикува още през 1973 година изследване на колектив от учени, в които се доказва, че простите въглехидрати на бялата захар потискат имунната система.

Те взимат венозна кръв от пациенти, които на гладно са яли фруктоза, глюкоза и захароза, мед и портокалов сок. Взетата кръв заразяват със Staphylococcus epidermidis, най-обичайният причинител на много инфекции. След около час започва дейността на неутрофилните левкоцити – най-активните елементи на левкоцитите и основни агенти на имунния отговор. Докато при пробите с фруктоза, глюкоза, мед и сок отговорът е много интензивен, в пробата със захароза се наблюдава драстично по-бавна скорост.

Учените стигат до заключението, че:

бялата захар не намалява броя на неутрофилните левкоцити, а забавя действието им.


Иначе казано – при една бактериална атака, хората, приемали захар, са по-уязвими, защото имунният отговор е по-бавен и инфекцията е навлязла необезпокоявана.

Как да намалим захарта в ежедневното меню.

Гответе и подслаждайте напитките с мед. Реално, в повечето рецепти може да се ползва мед, вместо захар. Дори в кафето. Медът е естествен и здравословен продукт с десетки ползи за организма.

Ползвайте заместители на захарта – стевия, кленов сироп и сироп от агаве, сушени плодове като натурални фурми и стафиди, кокосова захар. Особено за сладкиши и сладки на децата. Децата са естествено предразположени към сладкото и са най-големият консуматор на бяла захар, затова основно те страдат от нея - чести настинки, грип и стомашно-чревни неразположения. Със захарта трябва да внимават хиперактивните деца и тези с дефицит на вниманието.

Нека захарта бъде кафява нерафинирана (тръстикова) - Мусковадо, Демерара, Турбинадо. Тя е обработена, но по естествен начин - това е първичната кристализация на захарната тръстика. Едри, слепващи се кристали с интензивен вкус на меласа. Трябва да се прави разлика и да се чете внимателно, защото за кафява се представя и рафинираната захар, която допълнително е обогатявана с меласа, което не я прави много здравословна.

Ако все пак ви се дояде нещо сладко, следете етикетите и наличието на захари. Ако е възможно, по-скоро пазарувайте от диабетичния щанд, където в "сладичкото" има фруктоза.

Още за синтетичните заместители на захарта.

И не забравяйте да измивате зъбите си след консумация на захар. Основният причинител на кариес е именно тя - храни милионите микроби в устната кухина, променя Ph-то й и кариесите са налице.

„Сладичкото” е напълно ненужна храна за организма ни, то няма хранителна стойност. Но пък е носител на много калории, които не хранят клетките. Изразходват се бързо, без да дават енергия, за разлика от комплексните въглехидрати на житните храни, например.

Ако често посягаме към сладкото, може би трябва да се замислим дали това не е израз на нещо друго, отколкото на глад. При възрастните може да е емоционален заместител и ние да осъзнаваме това, но за децата е бавна отрова - твърде много рискове, твърде рано.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
· Сироп от мащерка срещу настинки за деца
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Velinoff Pharma представя KAdermin Spray – безопасният избор при рани от залежаване
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Затлъстяването при децата: Причини, последици и превенция
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
Петък
11
Октомври 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Непосилната монотонност на ежедневието
Отново понеделник. Ставам и тръгвам на работа. Дългото пътуване в автобуса. На отиване и връщане. Време...
Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова...
Защо да хапваме тиква: 10 причини
Тиквата, със своите ярко оранжеви тонове и характерни форми, не само е символ на есента, но и е невероятно...
Признаци на хормонален дисбаланс
Нарушенията в ендокринната система могат да бъдат не по-малко опасни от тези в сърдечно-съдовата например,...
Мъжът със златната ръка
Има един човек на света, който е помогнал на повече хора, отколкото можем да си представим, че е възможно...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
5 житейски урока от "Алексис Зорбас"
"Остави хорицата на мира, началство, не им отваряй очите; ако им ги отвориш, какво ще видят? Немотията...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000 години пр. Хр. Още тогава е бил добре...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
Лошият дъх – една неудобна тема
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без...
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушене
Тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Когато искаме да качим няколко килограма, но не знаем как
Непрекъснато и навсякъде слушаме и четем за диети за отслабване. Дали обаче се замисляме за жените, които...
Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook