Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Елегантният чимшир е още интересна билка


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания гостенин във всяка по-поддържана градина, а още древните римляни създавали изкуство с оформянето на гъстите листенца. През 19 век окончателно се утвърдил като най-предпочитаното класическо растение за оформяне на ексцентрични фигури и причудливи форми и комбинации. Без съмнение чимширът е прекрасен избор за озеленяване, но много малко от нас знаят, че той далеч не е само това.



Чимширът е разпространен главно в югозападната част на Европа, в Западна Азия и в Северна Африка. В България се среща в цялата страна под формата на малко дръвче или гъсто разклонен храст. Латинското му наименование е Buxus sempervirens (вечнозелен чимшир), като в превод от гръцки buxus означава „плътен”- име, идващо тъкмо от гъстотата на листата, които много плътно покриват клоните.

А аз не знаех, че чемширът цъфти

Растението цъфти през април и май. Листата му са тъмнозелени, лъскави и кожести, яйцевидни или елипсовидни, с дължина около 3-5 см и ширина до 1.5 см и излъчват доста силен аромат при топло време. Цветовете на храста са еднополови. Плодът представлява кутийка с рогчета на върха. Това растение може да израсте като високо до 10 м дърво, но може и да си остане сравнително дребен храст - в зависимост от сорта. Съществуват около 30 вида чимшир, разделящи се основно на дребнолистни и едролистни и на нискостеблени и високостеблени. Високите форми служат основно за направата на живи плетове и различни фигури, а сортовете джуджета се използват предимно за очертаване на пътеки. Най-разпространеният дребен чимшир е B. Sempervirens Suffruticosa.



Любопитен факт около това „скулптурно” растение е изключителното му дълголетие - възрастта му може да достигне до 700-800 години. В страни като Англия и Франция то е същинска традиция - почти навсякъде може да се видят различни фигури: топки, пирамиди, гъби, лебеди и др., създадени от перфектно подрязан чимшир. Ако искате и вие да украсите двора си, единственото важно условие, което трябва да помните е, че от май до август короните на растенията трябва да се подстригват на всеки 6 седмици. Иначе чимширът е доста непретенциозен и също толкова красив, за да му се „доверите”.

Чимширът е едно не малко полезно растение:

Състав и събиране

Алкалоиди- над 30 различни вида
Флавоноиди, етерични масла и смолисти вещества, съдържащи се основно в листата и младите клони
Витамин С, провитамин А

Събирането - използват се листата, като ги берете по време на цъфтежа. Сушенето им става при температура до 40 градуса, след което ги съхранявате в достатъчно проветриви помещения.

Ползи от билката чимшир

Най-широкото му приложение е за пречистване на кръвта и при нервни разстройства. При бавно заздравяващи рани също може да се опитате от него. Още преди много време етеричното му масло се е употребявало като билка при епилепсия, както и при зъбобол.

Доказано може да му се доверите още при:

отслабен имунитет
високо кръвно - има капиляроукрепващо действие и предпазва съдовете от увреждане
болки в мускулите
ревматизъм
артрит
подагра
жлъчна и бъбречна недостатъчност - спомага отделянето на урина
хемороиди
диабет
косопад и себорея

Важно: Рецепти за употребата му ще срещнете много, но както обикновено - не забравяйте на първо време да се консултирате със специалист, тъй като чимширът е токсичен.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да съчетаем градинската люлка с нашия двор?
· Ето защо е важно да не се режат, а да се садят дървета в градовете
· Засейте тези култури до лука и ще предпазите градината от вредители
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Лапад – пролетният еликсир за здраве и енергия
· Всичко за глюкагона
· Вашата бутилка с вода е развъдник на бактерии – миете ли я достатъчно често?
Вторник
25
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Магнезият - баланс за женската психика и здраве
Раздразнителност, честа смяна на настроенията, изтощение и необяснима депресия. Обикновено приписваме...
Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
Медицинският активен въглен* е мощно натурално средство, което се използва за улавяне на токсините и...
Списание Hera.bg подкрепя Коледните пости
Коледните пости вече започнаха. И тази година ще подкрепим всички читатели, които са решили да постят....
Негативните емоции са част от нас
“…човек не може да тъжи много дълго в такъв интересен свят, нали?” – Луси Монтгомъри Светът е пълен...
Самодостатъчните жени
Сигурно всяка една от нас поне веднъж в живота си е срещала или се чувства като онзи тип жена, която...
20 пътеки към личната ни осъзнатост
1. Хранете се с ястия и продукти, пълни с истински вкус на храна. Това изключва ягодите през декември,...
Опасна ли е токсоплазмозата?
Почти всяка бременна настръхва при споменаването на токсоплазмозата и през 9-те месеца бъдещите майки...
Пробиотиците - защо не можем без тях - I
Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми,...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Нов поглед към женската сексуалност
Еволюционните психолози обясняват поведението на хората с техните древни инстинкти и запазени през вековете...
Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме,...
Натурални средства за свеж дъх
Проблемът с лошия дъх засяга много хора - пречи на общуването, предизвиква неудобство и дискомфорт. И...
Да се огледаме в любимите хора
Когато за пръв път прочетох, че хората край нас са наше огледало, а партньорът ни винаги е правилният...
Дребните неща
„Животът скрит е в дребните неща…” Животът е поредица от цели, проблеми, задачи и препятствия. За...
Хрян – лютиво здраве
 Подобно на чувствата към чесъна или лютите чушки, при хряна няма средно положение – или люто обичаш...
Видове главоболие и как да се справим с тях
Едва ли има човек, който да не е страдал от главоболие – в някои случаи този неприятен проблем може...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
С една по-осъзнатата Коледа всеки може да даде и да получи шанс
Коледа е празникът, по който харчим най-много пари. Всички го знаем, всички го очакваме. Нашите грижливо...
Тонизиращото действие на чая
Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Днешният човек трябва да бъде забавляван. Телевизията особено силно ни напомня това – шоута, сериали,...
Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова...
Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook