Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Баница с тученица


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето лозе) тученицата вече е прецъфтяла и прави семенца. Но аз съм си инатлива, изправих се пред една огромна торба с прецъфтяваща тученица и лека полека си събрах листенца за баницата. Ако обаче вие четете това в друг сезон или пък сте си посяли и имате млада, спокойно можете да я накълцате заедно с тънките клонки.



Тази година събрах семе и ще посея на тераската догодина. Защото е много приятно допълнение и към салата. Например с авокадо и домати. Направих малка баница, защото зелении ям само аз, но ако у дома сте почитатели увеличете двойно дозата.

250 гр кори
150 гр тученица почистена
7 стръка зелен лук
5 клонки пресен джоджен
100 гр сирене
4 яйца
200 гр кисело мляко
40 мл олио
30 гр масло

Включваме фурната да загрява на 220 градуса.

В малко олио задушаваме лукът и тученицата до омекване, накрая добавяме и наситнения пресен джоджен.

Разбиваме с вилица 2 яйца, добавяме натрошеното сирене и задушената смес. Тя трябва да е изстинала добре за да не се пресекат яйцата. За мен солта от сиренето е достатъчно, но ако обичате по-солено можете да си добавите щипка сол.

Останалата мазнина разтапяме в някакъв съд. Аз лично слагам съвсем за кратко в загряващата се фурна докато се разтопи маслото.

С помощта на четка намазваме всяка кора с мазнина, леко прегъваме два пръста от кората в по широката й част (за да може да стане по стабилно и да не подгизне преди да завием), слагаме плънка и завиваме на руло.

Намазняваме тавичката си с мазнина. Тъй като съм използвала половин пакет кори (от 500 грама) тавичката ми е около педя и малко.

Рулата завиваме в тавата от центъра към края, докато се получи охлюв.

Останалите две яйца и млякото се разбиват до хомогенна смес и с тях заливаме баницата. Печем до златисто.



Тученицата е много богата на хранителни вещества. Тя съдържа повече омега-3 мастни киселини (α-линоленова киселина) дори от някои рибни масла и е изключително подходяща за хора на вегетарианска диета. Към богатството си дебелите месести листа на тученицата причисляват и витамините A, B, C и E, както и така важните минерали калий, калций, и магнезий. Благодарение на високото си съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, тученицата е полезна за укрепване на сърцето, превенция на аритмия и подсилване на имунната система. Тя може да бъде и средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение. Прочети още за полезната тученица

Коментари
2015-04-16 #3
Диана Мелова
Други рецепти с тученица, спанак, лапад.
Може ли рецепта за салата с тученица.
2013-08-07 #2
Инна Георгиева
твърдо варненско Н'иЕ! Ама става много добре!
2013-08-06 #1
teodora
Извинете, разпращате ли по домовете
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашна прясна паста без яйца
· Супа с гъби шийтаке
· Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Тученицата - кралицата-плевел
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· Баница с праз, гъби и амарант
· Бърза баница в кексова форма
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Патладжанена разядка
· Вкусни десерти с тиква
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Сряда
29
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook