Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа от коприва



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си след дългата и изтощителна зима. Тя ни зарежда с витамин С, бета каротин (провитамин А), желязо и хлорофил, които подкрепят имунната ни система и ни предпазват от пролетна умора.

Моята най-любима рецепта с коприва е пролетната супа. За нея се използват само младите стръкове, затова месеците март-април са най-подходящи за приготвянето й.

250-300 гр. коприва
3 стръка зелен лук
2 стръка пресен босилек
½ ч.ч ориз
1 яйце
½ кофичка кисело мляко
4 с. л. зехтин
1/3 връзка магданоз
сол и червен пипер

Копривата попарвам за няколко секунди във вряща вода, за да се неутрализират жилещите вещества в нея. След това я измивам добре със студена вода и нарязвам на ситно.

В зехтина задушавам копривата, наситнения зелен лук и босилека за 5 минути и заливам зеленините с 1,5-2 л. вода. Посолявам и оставям супата да поври 15 мин., след което прибавям ориза.

Когато и той се свари добре, правя застройката от едно яйце и половин кофичка кисело мляко. Към нея с бъркане прибавям един черпак от горещата супа, за да няма голяма температурна разлика между двете течности. Това е необходимо, за да не се пресече белтъка. След това застройвам супата и топла, топла я изсипвам в купички. Отгоре гарнирам със накълцан магданоз и червен пипер (може и лют), а всеки, които желае може да добави и лъжица кисело мляко.


Коментари
2012-04-12 #12
lili_vanili
Копривата е толкова полезна... включих я като храна и за 9-месечното ми бебе, което я хапва с охота в комбинация с ориз или други зеленчуци и сиренце
2012-04-10 #11
Милена
А, аз първо запържвам копривата с лук и червен пипер, после прибавям малко брашно, заливам с водичка, сол и изсипвам нарязани на кубчета картофи. По средата на варенето - фиде или ориз......Накрая в застройката освен яйце и кисело мляко слагам и сирене! Пожелание може и лютив червен пипер! Великолепна!!!
2011-05-12 #10
Ренета
аз и слагам и малко счукани орехи отгоре,може на всяка купичка по малко
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Супа с резене, коприва и левурда
· Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
· Козунак + козуначени кифлички
· Агнешко бутче с картофи
· Великденска изненада с различен вкус
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Супа от коприва и пащърнак
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Магданозени кюфтенца
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Бърза авокадо паста
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· 12 красиви цитата за цветята
· Март
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Патладжанена разядка
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
Вторник
10
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook