Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа от коприва



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си след дългата и изтощителна зима. Тя ни зарежда с витамин С, бета каротин (провитамин А), желязо и хлорофил, които подкрепят имунната ни система и ни предпазват от пролетна умора.

Моята най-любима рецепта с коприва е пролетната супа. За нея се използват само младите стръкове, затова месеците март-април са най-подходящи за приготвянето й.

250-300 гр. коприва
3 стръка зелен лук
2 стръка пресен босилек
½ ч.ч ориз
1 яйце
½ кофичка кисело мляко
4 с. л. зехтин
1/3 връзка магданоз
сол и червен пипер

Копривата попарвам за няколко секунди във вряща вода, за да се неутрализират жилещите вещества в нея. След това я измивам добре със студена вода и нарязвам на ситно.

В зехтина задушавам копривата, наситнения зелен лук и босилека за 5 минути и заливам зеленините с 1,5-2 л. вода. Посолявам и оставям супата да поври 15 мин., след което прибавям ориза.

Когато и той се свари добре, правя застройката от едно яйце и половин кофичка кисело мляко. Към нея с бъркане прибавям един черпак от горещата супа, за да няма голяма температурна разлика между двете течности. Това е необходимо, за да не се пресече белтъка. След това застройвам супата и топла, топла я изсипвам в купички. Отгоре гарнирам със накълцан магданоз и червен пипер (може и лют), а всеки, които желае може да добави и лъжица кисело мляко.


Коментари
2012-04-12 #12
lili_vanili
Копривата е толкова полезна... включих я като храна и за 9-месечното ми бебе, което я хапва с охота в комбинация с ориз или други зеленчуци и сиренце
2012-04-10 #11
Милена
А, аз първо запържвам копривата с лук и червен пипер, после прибавям малко брашно, заливам с водичка, сол и изсипвам нарязани на кубчета картофи. По средата на варенето - фиде или ориз......Накрая в застройката освен яйце и кисело мляко слагам и сирене! Пожелание може и лютив червен пипер! Великолепна!!!
2011-05-12 #10
Ренета
аз и слагам и малко счукани орехи отгоре,може на всяка купичка по малко
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Супа с резене, коприва и левурда
· Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
· Козунак + козуначени кифлички
· Агнешко бутче с картофи
· Великденска изненада с различен вкус
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Супа от коприва и пащърнак
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
· Торта със стар козунак без печене
· Магданозени кюфтенца
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Бърза авокадо паста
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Честита Баба Марта!
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Събота
16
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook