Н 
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Shop.Hera.bg
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа от коприва



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си след дългата и изтощителна зима. Тя ни зарежда с витамин С, бета каротин (провитамин А), желязо и хлорофил, които подкрепят имунната ни система и ни предпазват от пролетна умора.

Моята най-любима рецепта с коприва е пролетната супа. За нея се използват само младите стръкове, затова месеците март-април са най-подходящи за приготвянето й.

250-300 гр. коприва
3 стръка зелен лук
2 стръка пресен босилек
½ ч.ч ориз
1 яйце
½ кофичка кисело мляко
4 с. л. зехтин
1/3 връзка магданоз
сол и червен пипер

Копривата попарвам за няколко секунди във вряща вода, за да се неутрализират жилещите вещества в нея. След това я измивам добре със студена вода и нарязвам на ситно.

В зехтина задушавам копривата, наситнения зелен лук и босилека за 5 минути и заливам зеленините с 1,5-2 л. вода. Посолявам и оставям супата да поври 15 мин., след което прибавям ориза.

Когато и той се свари добре, правя застройката от едно яйце и половин кофичка кисело мляко. Към нея с бъркане прибавям един черпак от горещата супа, за да няма голяма температурна разлика между двете течности. Това е необходимо, за да не се пресече белтъка. След това застройвам супата и топла, топла я изсипвам в купички. Отгоре гарнирам със накълцан магданоз и червен пипер (може и лют), а всеки, които желае може да добави и лъжица кисело мляко.


Коментари
2012-04-12 #12
lili_vanili
Копривата е толкова полезна... включих я като храна и за 9-месечното ми бебе, което я хапва с охота в комбинация с ориз или други зеленчуци и сиренце
2012-04-10 #11
Милена
А, аз първо запържвам копривата с лук и червен пипер, после прибавям малко брашно, заливам с водичка, сол и изсипвам нарязани на кубчета картофи. По средата на варенето - фиде или ориз......Накрая в застройката освен яйце и кисело мляко слагам и сирене! Пожелание може и лютив червен пипер! Великолепна!!!
2011-05-12 #10
Ренета
аз и слагам и малко счукани орехи отгоре,може на всяка купичка по малко
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Супа с резене, коприва и левурда
· Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
· Супа от коприва и пащърнак
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Козунак + козуначени кифлички
· Агнешко бутче с картофи
· Великденска изненада с различен вкус
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Песто от левурда
· Лапад - непретенциозен, но много полезен
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Паламуд плакия по варненски
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Бърза авокадо паста
· 8 храни за по-добра концентрация
· За нашия еко дом - пролетНо без химия
· Хранителни добавки против пролетна умора
· Мартеници-брошки с фолклорни мотиви - традиция, новаторство, стил
· Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
· Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
· Хънибуш - меденият чай
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асатефида
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
· Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
· Кивито е с повече витамин С от цитрусите
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
· Картофки на фурна с асафетида
Петък
24
Март 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Опитай изумително вкусен и автентичен: Био рачел от тиква
Ако все още не сте опитали този рачел от тиква, задължително си го добавете в кошницата за пазаруване...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook