Н 
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Shop.Hera.bg
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа от коприва



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си след дългата и изтощителна зима. Тя ни зарежда с витамин С, бета каротин (провитамин А), желязо и хлорофил, които подкрепят имунната ни система и ни предпазват от пролетна умора.

Моята най-любима рецепта с коприва е пролетната супа. За нея се използват само младите стръкове, затова месеците март-април са най-подходящи за приготвянето й.

250-300 гр. коприва
3 стръка зелен лук
2 стръка пресен босилек
½ ч.ч ориз
1 яйце
½ кофичка кисело мляко
4 с. л. зехтин
1/3 връзка магданоз
сол и червен пипер

Копривата попарвам за няколко секунди във вряща вода, за да се неутрализират жилещите вещества в нея. След това я измивам добре със студена вода и нарязвам на ситно.

В зехтина задушавам копривата, наситнения зелен лук и босилека за 5 минути и заливам зеленините с 1,5-2 л. вода. Посолявам и оставям супата да поври 15 мин., след което прибавям ориза.

Когато и той се свари добре, правя застройката от едно яйце и половин кофичка кисело мляко. Към нея с бъркане прибавям един черпак от горещата супа, за да няма голяма температурна разлика между двете течности. Това е необходимо, за да не се пресече белтъка. След това застройвам супата и топла, топла я изсипвам в купички. Отгоре гарнирам със накълцан магданоз и червен пипер (може и лют), а всеки, които желае може да добави и лъжица кисело мляко.


Коментари
2012-04-12 #12
lili_vanili
Копривата е толкова полезна... включих я като храна и за 9-месечното ми бебе, което я хапва с охота в комбинация с ориз или други зеленчуци и сиренце
2012-04-10 #11
Милена
А, аз първо запържвам копривата с лук и червен пипер, после прибавям малко брашно, заливам с водичка, сол и изсипвам нарязани на кубчета картофи. По средата на варенето - фиде или ориз......Накрая в застройката освен яйце и кисело мляко слагам и сирене! Пожелание може и лютив червен пипер! Великолепна!!!
2011-05-12 #10
Ренета
аз и слагам и малко счукани орехи отгоре,може на всяка купичка по малко
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Супа с резене, коприва и левурда
· Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
· Супа от коприва и пащърнак
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Козунак + козуначени кифлички
· Агнешко бутче с картофи
· Великденска изненада с различен вкус
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Студена супа от тиквички
· Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Песто от левурда
· Лапад - непретенциозен, но много полезен
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Паламуд плакия по варненски
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Бърза авокадо паста
· 8 храни за по-добра концентрация
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Повече за: Асафетида подправката - билка
· Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
· Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
· Слънчев кладенец
· Лазарска песен
· 14 април - св. Мартин Изповедник, Мартиния
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Постен дип с авокадо и тахан
· Просто, вкусно и полезно...като леща
· Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
· Защо е важно всяка жена да приема тези витамини и минерали?
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
· Постна майонеза
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Закуска с овесени ядки за деца и още за фитиновата киселина
Сряда
7
Декември 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook