Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Време за билки: сушене, съхранение и употреба


За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и в точното време, но също така, да ги изсушим и съхраняваме правилно.

Лечебните вещества могат лесно да се унищожат от слънчевата светлина и затова билките трябва да се сушат на сенчесто място или в проветриво помещение. Повечето билки не са особено капризни и изискват нормалната за топлите месеци от годината температура от 25-30° на въздуха, при която до 2-3 дена са готови за прибиране. Единствено плодовете с високо съдържание на Вит. С, каквито са шипките и боровинките, трябва да се сушат по-бързо и на по-висока температура – 50-70°. Идеални условия за тях можем да създадем във всяка домакинска фурна, особено ако разполагаме с вентилаторен режим. В нея плодовете ще изсъхнат само за няколко часа. Вратичката на фурната трябва да оставим леко отворена, за да може въздуха свободно да циркулира.

Единствено на слънце могат да се сушат корените, които не съдържат етерични масла. Те се измиват добре от пръстта и се нарязват на дребно.

Готовите билки се съхраняват в книжни пакети, на тъмно и сухо място. Само шипките и ароматните растения, трябва да се защитим от достъп на въздух. За тях е добре да предвидим стъклени буркани с плътно затварящи се капаци. Лесно можем да изчислим колко съдове ще ни бъдат необходими като знаем, че по време на сушенето билките ще изгубят между 70 и 80% от теглото си.

Така съхранените цветове, листа и стръкове запазват полезните си вещества най-малко 2 години. По-дълъг срок на годност имат корените - около 5 години.

Как да ги използваме
Преди да използваме билките, трябва добре да познаваме лечебното им действие. Макар и напълно натурални, те също могат да имат противопоказания. Особено внимателни трябва да бъдете, ако сте бременна или кърмите, тъй като много от иначе безобидните растения повишават тонуса на матката и предизвикват контракции.

Най-често лековитите вещества от растенията се извличат с настойки и отвари. За да ги приготвим, трябва да запарим една супена лъжица дрога за всяка чаена чаша вода. За по-силно действащите билки количеството се намалява на половина. След половин до три часа отварата се прецежда и се пие преди хранене.

Отварите могат да се съхраняват в хладилник до 2-3 дни. Това дава възможност да ги приготвяме в по-големи количества и по-рядко. Повторното затопляне на котлона обаче влошава действието им, затова ако искаме да ги консумираме топли е достатъчно само да добавим малко гореща вода.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Одобриха за първи път хапче за следродила депресия
· Милион бебета могат да бъдат спасени годишно, ако се променят тези малки неща
· Какво трябва да знаем за Ендометриозата - Bahçeci
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
Вторник
3
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Аспержите - изтънчено удоволствие
Аспержите са били любима храна на фараоните. Римляните смятали, че те пазят от проклятия трапезата и...
Може ли телевизията да е полезна за децата?
Силно вярвам в това, че твърде дългото стоене пред телевизора не е от полза на децата. Много сме говорили...
Червена детелина за женско здраве
Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките...
Скорбялата - енергия за тялото
Знаете какво е скорбяла, нали? Казано на прост език- добре познатото ни нишесте. И макар много от нас...
На екзистенц минимума на душата
Някой ден... Някой ден ше изчета онези дебели книги, които все отлагам. Ще изчета и "Вълшебната планина",...
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
Шампионите на суровите ядки - I
"Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше...
Сутрешни ритуали за обич
Сутрините са начало на деня. Те са подарък от живота. Твърде голяма част от нас обаче сякаш не го осъзнават....
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Фермерските пазари - перспектива за био земеделието
С всеки изминал ден нараства броят на хората, които живо се интересуват от това, какво слагат на трапезата...
"Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
"Инка" е добре познатото ни "детско кафе" - така поне му казвахме у дома, защото и ние, децата, можехме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook