Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Колко "натурални" са натуралните сокове


И по-полезните плодови и зеленчукови напитки


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. "натурален сок", купен в магазина, е част от старанието им да живеят здравословно. Принос към тази самоизмама имат телевизионните реклами, в които плодовете от дървото директно и магически се превръщат на сокове в кутии. В същата посока действат и изписаните с големи букви оптимистични надписи върху опаковките: „Без консерванти“, „Без подобрители“ и пр.

Уж "натуралната" напитка съдържа на първо място вода, а подмамващото плодово присъствие в нея е най-често около 12-15-процентов плодов концентрат. Отделно качеството на плодовете е под голям въпрос. Субстанцията, особено при екзотичните плодове, не е българска и се разнася с цистерни из цяла Европа. А и който е попадал някога в цехове за производство на сокове и консерви, знае – оползотворява се цялата суровина, включително разваленото, смачканото, загнилото – всичко отива в кюпа и се загубва в общата маса.

На опаковката пише с големи букви: „Без подсладители“. В същото време в съдържанието производителят сам се опровергава – посочено е, че в напитката има захар или глюкозно-фруктозен сироп. Така на практика количеството на калориите скача значително, както и вредата. Бялата рафинирана захар най-малкото понижава имунитета при децата.

При по-нататъшното четене на етикета става ясно, че в сока ни има още лимонена киселина (Е300, регулатор на киселинността, т.е. консервант), че антоцианини, кохинил и прочие химически названия придават така „натуралния“ му цвят, а прекрасното ухание на ягоди, кайсии или череши идва от вложените аромати, т.е. отново химия. Не твърдя, че тези съставки са вредни, но нямат нищо общо с природния продукт, който си мислим, че пием. Киселината обаче определено способства за разрушаване на зъбния емайл.

За постигане на трайност при производството на соковете те се пастьоризират или се действа чрез UHT технологията. В първия случай се използва висока температура, която винаги влияе върху качеството на продукта, цвета и впечатлението за свежест. UHT технологията пък е ултрапастьоризация - сокът се загрява за 1-2 секунди до над 135 градуса. Високата температура унищожава част от витамин С, някои аминокиселини и въглехидрати променят своята структура и вече не са полезни за организма.



Натуралните сокове от магазина имат едно безспорно предимство - удобната опаковка ги прави лесно преносими и винаги готови за употреба. Но и това е преодолимо - на пазара има много термоси и удобни шишета с атрактивен за децата дизайн, който да отклони очите им от шарените кутийки със сламки. Без да се заблуждаваме в тяхната полезност, е уместно да ги пием с мярка и едно на ум, а при всяка възможност да използваме по-добри алтернативи. Какви са те?

Алтернативи на натуралните сокове

Прясно изцедените сокове. Трябва да се приготвят от здрави и добре узрели плодове. Пият се веднага за максимално запазване на витамин С. Зеленчуковите сокове съдържат минимално количество захар за разлика от плодовите им събратя, както и безценни витамини и минерали. В по-големите градове има павилиони за фрешове, в които виждаш вложения плод и зеленчук и изпиваш веднага в удобна чашка.

Прясно изцедените сокове - има ли за какво да внимаваме?

Смутито е плътно и засищащо, използва се целият плод или зеленчук, включително и фибрите от месестата част, а от семките и кората приемаме пектин, мазнини и протеини. Използват се здрави плодове и зеленчуци и не комбинираме повече от 3-4 вида, като можем да добавим пресни подправки и други добавки.

Компотът. Разбитият с миксер компот се превръща в превъзходен сок или нектар. При него недостатък е количеството захар, но то поне може да се контролира лично от вас, а не от фабрика.

Ошавът, като разновидност на компота, е особено актуален през всеки сезон. Със сигурност може да го пием не само на Бъдни вечер. Сушените плодове концентрират плодовата захароза и добавянето на какъвто и да е подсладител никак не е нужно.

Директното похапване на пресни плодове е вариант, който е винаги за предпочитане. С плода приемаме непокътнати всички, съдържащи се в него фибри, витамини, микроелементи.

Чаша вода сутрин на гладно и „обогатена“ със сока на половин цитрус, както и приемането на неограничени количества от течността на живота през целия ден, осигурява добрата ни хидратация.

Има много начини да включим плодовите и зеленчукови сокове в менюто си и "натуралните" сокове от магазина определено не са най-добрия избор. Важно е да четем етикетите и да познаваме по-здравословните алтернативи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
Понеделник
8
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Спанакът - шампионът на пролетта
Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Как да се справим със задържането на вода в организма?
Водата е от решаващо значение за здравето и представлява много голяма част от тялото ни. Всъщност, човешкото...
Вътрешният покой, а не материалните придобивки, е истинският критерий за успех
До неотдавна мерило за успеха на хората бяха материалните им придобивки. Учиш, за да да учиш повече....
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - II
Необходим е добър пример Детето се учи до голяма степен от примера на родителите си, така че всяка...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
За диабета, инсулина и правилата
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души....
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Избягвайте тези напитки в жегите
Времето става все по-топло и приемът на течности се увеличава. Дали сте сред почитателите на водата,...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Целината - от кулинарията до здравето
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
Лечение... с вода!
Никой от нас не би могъл да живее без вода. Самите ние сме съставени в по-голямата си част от нея. Но...
5 неща, които да направим, ако се почувстваме самотни
На всекиго се случва - обвързани или не, разделени наскоро или с дългогодишна връзка. Чувството за самота...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Неочаквани прояви на доброта
„Не всички можем да вършим големи дела, но всички можем да правим малки дела с голяма любов.” Майка...
Билки при безплодие
Не винаги желанието за дете се увенчава с бърз резултат. Някои двойки се налага по-дълго да чакат мечтаното...
Прахчетата срещу грип и настинка
Комбинираните лекарствени препарати, които се рекламират особено през зимата срещу грип и настинка, са...
Да изживеем това, за което мечтаем
Едно от най-важните неща, които трябва да направите, за да бъдете щастливи е да вършите това, което ви...
Дребните ни нездравословни навици, от които е толкова трудно да се откажем
Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно, защо иначе ще имаме толкова вредни навици, ако...
Много хубаво не е на хубаво. Защо пък да не е?
Сигурно поне веднъж в живота сме си казвали, че много хубаво не е на хубаво. Минавала ни е подобна мисъл,...
Орлови нокти
Познато и използвано e още преди повече от 2000 години в Китай, растението орлови нокти се е славело...
Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
Хормоните на доброто настроение
Когато стане дума за хормони, мнозина мислят, че това е сила, която по никакъв начин не можем да управляваме....
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook