Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко след това става много лесно и бързо. Ако предпочитате по-сладки, по-солени, по-кисели - увеличете съставките. Познавам домакини, които слагат и олио вътре, аз обаче не слагам - предпочитам всеки допълнително, след това, при нужда да си добави.
камби
сол
захар
винен оцет
целина
бахар
черен пипер
чесън
С помощта на ножче (с късо острие) изрязваме измитите камби от дръжката и почистваме добре от семената. Фурната загряваме на около 200 градуса.
Нареждаме камбите с отвора нагоре в тава. Във всяка камба слагаме непълни: 1 ч.л захар, 1/2 к.л сол, 1 ч.л оцет /или супена, ако обичате по-кисело/, зрънце бахар и черен пипер, скилидка чесън, листенце целина (ако решите да сложите олио - 1 ч.л). Ако камбите ви са по-малки използвайте кафени лъжички!! за маринатата.
Печем във фурната до лека промяна на цвета (камбите не трябва да се изпекат), това време е средно 10-15 минути.
Когато са готови, още горещи, ги нареждаме в буркан една върху друга, с отвора нагоре, като с помощта на уред леко ги притискаме за да се съберат повече.
Затваряме с капачка добре и заваряме за 5 минути.
Ако сложа нарязано зеле с моркови във камбите .ще се получи ли???????
2017-09-19#14
К.Михова
Много е сполучлива рецептата,но аз вместо захар сложих мед.Вкусът е превъзходен!
2016-09-21#13
ЕМИЛИЯ
Ако се поставят и по 2 зрънца грозде, получава се страхотен вкус.
Аз не ги изварявам, а ги пълня с врели - от фурната,директно в бурканите/конфитюрени/,обръщам на капачка, покривам, до изстиването им.
Перфектни са,обаче аз да не си играя да слягам във всяка камба,си слагам директно на дъното на буркана 1суп. лъж.сол,2 суп.лъжици захар,3 супени лъжици олио и 4 супени лъжици оцет.Технологията е същата. Затваряш,обръщаш и се кефиш като отвориш буркана Г
Какво става с тези-най-отгоре-защото са на сухо.И-не може ли с ябълков оцет,а не винен.
2012-08-25#8
НАТАЛИ
правя същите камби ,без да ги заварявам после.Слагам малка щипка сол,колко да има,няколко капки олио(много малко),малко захар и оцет(колкото олио).Докато горещи слагам ги в буркани и веднага затварям с капачка,БЕЗ ДА ГИ ВАРЯ!!!!!!И БЕЗ АСПИРИН.СТАВАТ СТРАХОТНИ,ПРОВЕРЕНО Е..
НАТА
Привет Елена, не слагайте препълнена чаената лъжичка. А също ако са ви по-малки камбите намалете количеството.
Ще допълня в статията това пояснение.
А иначе ако стане по солена някоя трушийка, можете да я накисвате за кратко във вода.
2011-09-27#6
Welichka
Много зависи колко са ти големи камбите и лъжичката. Аз съм я правила и е добре. като са ви от дребните камби не си намалет сол, захар и тн... Не можете ли да прецените че на 20 грама зеленчук не можеш да сложиш 30 грама сол и захар. Имам 3 вида лъжички за чай,едните са ми като супени от едни вносни ползвала съм най-дребните. Рецептата е супер ама се иска акъл
2011-09-27#5
Елена Белчева
Като слагате по 1 ч.л. сол във всяка камба после опитвали ли сте ги?Подлъгах се по снимките и реших да ги направя и аз.Да, ама с по 1ч. л. сол във всяка камба не се яде от сол!Направих 7 кг.Не ме яд за парите ,а за труда ми!Пишете мерките коректно!!!!!
2011-09-22#4
Mari Top
Във всяка камба слагам още и моркови на кръгчета.Не варя бурканите.Обръщам ги с капачката надолу докато изстинат.Така камбите остават по-хрупкави.
2011-09-22#3
sneja
аз слагам и по 2 аспирина на дъното и после обръщам за около час докато изстинат бурканите и икономисвам варене