Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят лекарствени сиропи и запарки. Той определено е билка и подправка, която си заслужава вниманието. Нарича се блатен аир, но е познат още като акорус и ароматна тръстика.

За тази билка се споменава още по време на походите на Александър Македонски в Индия. Блатният аир намира важна роля и в Аюрведа и традиционната китайска медицина. Китайската традиционна медицина използва корените и при епилепсия и виене на свят.

Този лек идва чак от Хималаите и представлява многогодишно тревисто растение, достигащо до метър- метър и малко на височина. Освен основно в Северна Азия, той е доста разпространен и в приатлантическите части на Северна Америка. През средните векове е отглеждан и на Балканския полуостров. В наши дни се среща доста по-рядко по блатистите и мочурливи места. В България ще го видите основно в Софийско и Самоковско, край р. Искър и Казанлък.

Използваема част на растението са неговите коренища, които се вадят рано напролет – през април-май (тогава билката е най-богата на етерично масло) или през есента – септември, октомври. Когато се извадят, те се обелват и нарязват на късове, след което се сушат на сянка. От 8—10 кг свежи коренища се получават около 1 кг сухи. Изсушени, те имат приятна миризма и горчив вкус, на цвят са бледожълти отвън и бели отвътре.



Внимание

При изваждане на коренищата, трябва да се внимава да не се объркат и смесят с коренищата на блатната перуника и на папура, които нямат аромат, но много наподобяват външния вид на блатния аир. Най-добре си купете от билкова аптека, вместо да си го набавяте сами.

Блатният аир не е само билка. Голямо приложение намира етеричното му масло като ароматизиращо средство в хранително-вкусовата, сладкарската, ликьорената и парфюмерийната промишленост.

Химичен състав: Eтерично масло, дъбилни вещества, скорбяла, слузни вещества, горчивия гликозид акорин, алкалоидът каламин, витамин С, смола

Лечебно действие:

Блатният аир притежава изразено седативно и сънотворно, а отчасти и аналгетично действие. Препоръчва се при:

Главоболие
Липса на апетит - тази билка има свойството да усилва отделянето на стомашен сок
Лошо храносмилане
Киселини и болки в стомаха
Газове и диария
Заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката
Нередовна менструация
За отхрачване при силна кашлица
Рахит
Кървящи венци и зъбобол
Косопад

Освен, че действа добре на косопада, тази билка е много добра и за засилване растежа на косата. За целта 3 супени лъжици нарязани коренища се варят в 400 мл винен оцет не повече от 15 минути. С отварата се правят фрикции.



Употреба и дозировка:

Ако не успеете сами да си съберете и изсушите от тази билка, не се безпокойте- ще я намерите в почти всяка билкова аптека на наистина ниска цена.

Най-честата употреба е следната:
(но прочетете опаковката и се допитайте до специалист)

1 кафена лъжичка нарязани корени от блатен аир се киснат в 300 мл вряла вода около 2 часа. След това се прецежда и се пие по 1 винена чаша 3-4 пъти дневно, преди хранене.

Външно се прилага извлек, който се приготвя от 20 г корени на около 1 литър вода - за компреси.

Въпреки, че влиза в състава на препарата неутрацид, употребяван при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, блатният аир не е „лекарство”, което можете да си предпишете сами.

Не забравяйте- преди да се допитате до специалист, не посягайте към това растение. В по-голямо количество, може да бъде отровно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Учени: Солта скъсява живота
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Хемороиди – от какво се получават?
· 23 май - Световен ден на кръводарителя
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Неделя
14
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да разпознаем и да се противопоставим на манипулаторите
Започвам следващите редове със смесени чувства. Израснала съм в семейство, където лъжата, измамата и...
Тази подправка намалява нивата на холестерол
Консумацията на семена от сминдух помага за намаляване на нивата на холестерола, пише Daily Express,...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Жасминът - повелителят на нежността
Наскоро опитах жасминов чай. И дори ми хареса. Жасминът не е типичната билка, от която можеш да си направиш...
Мисия "Детски имунитет" II
Храненето. Едва ли за първи път чувате думите на Хипократ: „И нека храната бъде вашето лекарство и вашето...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка
Всяка ефективна тренировка трябва да започне с разтягане на тялото. Тя е начин тялото да бъде подготвено...
Синдромът на мишката
Спомняте ли си една детска игра, наречена „Нерви”. Всички деца се нареждат на пейката и поставят ръце...
Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас
Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
Всеки полупрофесионален или професионален спортист може да ви каже колко важно е правилното...
Сушените плодове лекуват- I част
Ако често сте гостували на вашата баба, сигурно си спомняте нанизаните на конец тънки шайби круши, ябълки...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II
Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си необходимостта...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
Лошите навици, които прехвърляме на децата
Ще започна тази статия така: Смятах, че дъщеря ми е твърде малка и не разбира още нищо, докато не стана...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Другарче по неволя
Решили сме най- сетне да се заемем със себе си. Да отслабнем, да стегнем тялото, да проверим що е то...
14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
Международният ден на кръводарителя - 14 юни, е ден, в който световната общественост изразява своята...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
Пържени, печени, задушени, на студена лятна супа, в кюфтенца, дори сурови на салата, тиквичките имат...
Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Казват, че шунгитът (shungite) няма аналог по състав, структура и свойства. Твърди се, че възрастта му...
Ревю: "Какво става с мен?"
Отдавна исках да напиша няколко добри думи за "Какво става с мен? Книга за всяко момиче", но както уместно...
Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
На всеки от нас рано или късно се случва да бъде предаден. Понякога дори от най-близкия си човек. И на...
Уморените крака
Изящните пантофки, с които излизате сутрин за работа до вечерта се превръщат в „испанско ботушче” (средновековен...
Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
За предимствата на зеления чай сме „говорили” доста, но дали сте чували за един „братовчед” на зеления...
Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook