Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак. Визират се продукти от месо, което е различна претърпяло обработка – бекон, колбаси, шунка и т.н. Необработеното месо е обявено от организацията за възможно карциногенно. Мащабното изследване на СЗО се опира на десетки разнородни и в различен период от време проучвания, като фокусът е паднал върху рака на дебелото черво.

СЗО дефинира понятието „обработено месо” така: всеки вид месо, което е осолено, консервирано или опушвано, за да подобри вкуса му или да бъде съхранено. Процесът касае предимно свинско и телешко месо, но е включено и птичето. Необработеното месо също е включено към потенциално опасните храни.
Все пак в докладът присъства информацията, че месото има своите хранителни стойности и място в храненето на съвременния човек.

Докладът показва, че поглъщането на 50 гр. дневно на обработено месо, увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%


След обявяването на доклада, очаквано, духовете се разбуниха. Обикновените хора не желаят да се откажат от досегашното си хранене и отричат резултатите.
Обработеното месо е храна, която е евтина и дълбоко се е вкоренила в ежедневието. Бекон или наденички на закуска, шунката в сандвича или сухите мезета - това са традиционно любими храни за милиони хора. Бизнесът обаче е далеч по-краен. Животновъдството и съпътстващите го промишлености са сред отраслите, носещи най-голям дял към брутния вътрешен продукт. Заклеймяването на месото, дори с условието, че обработеното е вредното, ще нанесе големи загуби. В същото време вегетарианци и вегани, екологични организации настояват, че точно животновъдството нанася най-големи щети на природата и е време то да бъде ограничено.

Бурните реакции принудиха СЗО да излезе с ново прес съобщение, че изрично не е призовавало да се спре с консумацията на преработено месо, не е това била целта на изследването. Желанието на СЗО е правителствата и регулаторните органи да обърнат повече внимание и да затегнат контрола върху влаганите в обработката на месото вещества, защото те правят месото потенциално опасно за здравето. Това трябва да бъде знак за хората, които консумират твърде много колбаси, да се замислят за тяхното качество и по възможност да ги заменят с непреработено, чисто месо. Особено важно е този доклад да стигне до онези органи, контролиращи храните на децата в ясли, градини и училища, защото детското здраве остава най-чувствително към вредните химични съставки в процесите на преработка не само на месото, но и на днешната храна въобще.
Виж още статии за:   Здравословната кухня · Новини · рак ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
· Винаги ще съм тук за теб...
· Цитонамазката – профилактика, която не бива да пренебрегваме
· Лидл с мащабна информационна кампания за намаляване и рециклиране на пластмасата
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Напусна ни великата Татяна Лолова - 10 любими мисли от кралицата на комедията
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Виж още статии за:   Здравословната кухня · Новини · рак ·
Петък
23
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Защо е важно всяка жена да приема тези витамини и минерали?
Въпреки че е възможно да получите всички необходими витамини и минерали от внимателен подбор на храни...
Хроничната болка се определя и от емоциите
Ново проучване установява, че емоциите могат да бъдат причината за продължителната хронична болка при...
Комплименти, които нямат нищо общо с външния вид
Интелигентните хора правят комплименти, защото знаят, че това ще направи другия щастлив. Хората с добра...
Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли...
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Леност или липса на смисъл
На една родителска среща, учителката на моя син каза: „Детето ви е много интелигентно, но за съжаление...
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната...
Най-важните правила за употреба на билките
Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лечение за някакъв наш проблем. Твърде...
Бързай бавно
Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим...
Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса
От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате”...
10 емблематични роли на Невена Коканова
„Това сияйно лице, което притежаваше, безупречните й черти и едно наглед спокойствие, което изпълваше...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Ефективна ли е хомеопатията
Общоприетото становище на официалната медицина е, че хомеопатията е неефективен и научно необоснован...
Храни за по-добър имунитет през лятото
Често става така, че не си обръщаме внимание именно през летния сезон, защото решаваме, че тогава настинките...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook