Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак. Визират се продукти от месо, което е различна претърпяло обработка – бекон, колбаси, шунка и т.н. Необработеното месо е обявено от организацията за възможно карциногенно. Мащабното изследване на СЗО се опира на десетки разнородни и в различен период от време проучвания, като фокусът е паднал върху рака на дебелото черво.

СЗО дефинира понятието „обработено месо” така: всеки вид месо, което е осолено, консервирано или опушвано, за да подобри вкуса му или да бъде съхранено. Процесът касае предимно свинско и телешко месо, но е включено и птичето. Необработеното месо също е включено към потенциално опасните храни.
Все пак в докладът присъства информацията, че месото има своите хранителни стойности и място в храненето на съвременния човек.

Докладът показва, че поглъщането на 50 гр. дневно на обработено месо, увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%


След обявяването на доклада, очаквано, духовете се разбуниха. Обикновените хора не желаят да се откажат от досегашното си хранене и отричат резултатите.
Обработеното месо е храна, която е евтина и дълбоко се е вкоренила в ежедневието. Бекон или наденички на закуска, шунката в сандвича или сухите мезета - това са традиционно любими храни за милиони хора. Бизнесът обаче е далеч по-краен. Животновъдството и съпътстващите го промишлености са сред отраслите, носещи най-голям дял към брутния вътрешен продукт. Заклеймяването на месото, дори с условието, че обработеното е вредното, ще нанесе големи загуби. В същото време вегетарианци и вегани, екологични организации настояват, че точно животновъдството нанася най-големи щети на природата и е време то да бъде ограничено.

Бурните реакции принудиха СЗО да излезе с ново прес съобщение, че изрично не е призовавало да се спре с консумацията на преработено месо, не е това била целта на изследването. Желанието на СЗО е правителствата и регулаторните органи да обърнат повече внимание и да затегнат контрола върху влаганите в обработката на месото вещества, защото те правят месото потенциално опасно за здравето. Това трябва да бъде знак за хората, които консумират твърде много колбаси, да се замислят за тяхното качество и по възможност да ги заменят с непреработено, чисто месо. Особено важно е този доклад да стигне до онези органи, контролиращи храните на децата в ясли, градини и училища, защото детското здраве остава най-чувствително към вредните химични съставки в процесите на преработка не само на месото, но и на днешната храна въобще.
Виж още статии за:   Здравословната кухня · Новини · рак ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· 13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
· Винаги ще съм тук за теб...
· Мики Маус стана герой във филм на ужасите
· Пеещи бащи станаха хит в социалните мрежи (видео)
· Романът „Рана“ на Захари Карабашлиев стана носител на тазгодишното отличие „Златен лъв“ (откъс)
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
Виж още статии за:   Здравословната кухня · Новини · рак ·
Сряда
22
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За женското приятелство....с любов!
Много е говорено и писано за мъжкото приятелство – как мъжете умеят без много приказки и обяснения да...
Чай за тонус и здраве
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Чакрите - колелата на живота - II
Четвърта чакра Нарича се още сърдечната чакра или чакрата на любовта. Пулсира в областта на сърцето...
Подарете за Коледа не скъпоценна вещ, а безценно преживяване
Декември, колкото студен и мрачен, толкова и празничен и еуфоричен. Всеки забързан нанякъде, всеки нещо...
Упоритост, но с мярка
Знаете ли кое е най-важното качество, от което се нуждаете, за да гоните целите си докрай и да не се...
Колко "натурални" са натуралните сокове
Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. "натурален сок", купен в магазина, е част...
Как да се защитим от кърлежи
Топлото време ни мами за разходки сред прохладата на гората, за пикници на сенчести полянки, бране на...
Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
Казват, че омайничето лекува всичко, също както щастливата любов. В представите на народа ни това дребно...
Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
Родителите искат най-доброто за децата си - да се хранят и да спят добре, да извършват физически упражнения....
Чаша вода сутрин на гладно - защо и с какво?
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. Актрисите,...
"На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука
Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува....
Как да противодействаме на нарцисистите?
Нарцисизмът е новият вид "нормалност". В действителност на "лайкове", селфита и постоянно себеутвърждаване...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook