Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“, защото се страхуваме от напълняване или от вредното им влияние. Това, което не знаем, е, че мазнините могат да бъдат полезни и вредни. Без полезните мазнини организмът ни няма да функционира нормално. Те са важни за всички функции в тялото, в обмяната на веществата, за разтварянето на някои витамини, като витамин А.

Полезните мазнини са ненаситени: полиненаситени (ленено семе, ленено масло, риба - прочутите омега 3- и 6-ненаситени мазнини) и мононенаситени (авокадо, зехтин, слънчогледово олио, макадамия, лешници). Наситените мазнини, които нямат чак толкова ползи, се намират в месото и млечните продукти - маслото и маста. Разликата между наситени е ненаситените е наличието на двойни връзки, на края на които при едните има водородни атоми, тя е наситена, или липсват такива - ненаситена. Наситените обикновено са в твърдо състояние и не се разпадат лесно в организма, заради здравата връзка, поради което те често могат да се отложат в тялото като подкожна мазнина. Ненаситените се разпадат бързо, съответно и се развалят бързо, но се усвояват оптимално.

Доскоро се смяташе, че наситените мазнини са вредните, докато не се появиха трансмазнините и със своето негативно действие те задминаха всички в класацията на мазнините.


Какво е трансмазнина?

Трансмазнините стават популярни в края на ХХ век, когато се търси заместител на маслото. Тогава се появяват специалисти, които твърдят, че животинските мазнини са много вредни, причиняват запушване на артериите, диабет, дори рак. Тогава се популяризира маргарина, като здравословен заместител на „вредното“ и скъпо масло. В последните години вече наистина се говори за вредата, която те причиняват на човешкото здраве. Оказва се, че маслото и маста (като патешката, гъшата се водят най-леките животински мазнини) не са толкова вредни, колкото мислехме до скоро, разбира се, ако не се прекалява.

Трансмазнините представляват хидрогенирани растителни мазнини, най-често на основата на палмово масло. Растителните мазнини се подлагат на процес, наречен "хидрогениране" или с други думи – прибавя се водород към молекулата на растителната мазнина.


Процесът няма нищо общо с наситените мазнини и техните естествени решетки. Трансмазнините също са твърди при стайна температура и се разтопяват при висока температура, не се разпадат, затова са подходящи за многократно пържене, но са изкуствено създадени на основата на растителна мазнина. Маргаринът има две предимства пред маслото, които много се харесват на производителите на храни: има дълга трайност и е в пъти по-евтин от маслото или други мазнини, защото е почти изцяло създаден в лаборатория. Неслучайно маргаринът се съдържа в почти всяка купена храна дори и само за пълнеж или овкусяване.

Какви са вредите от трансмазнините?

Трансмазнините са изключително вредни и е препоръчително да ги изключите от менюто си. Те са непознати за нашето тяло, защото молекулите са модифицирани, чрез добавянето на водород. Тялото на човека не знае как да се справи с тях, не знае как да ги преработи и това вреди на здравето ни. Организмът ги отлага, защото не може да ги преработи. Това води до затлъстяване.


В голяма част от полуфабрикатите има вложена трансмазнина или се приготвят с нея. Особено в пържените картофи, хапките и хамбургерите

Другият, още по-опасен ефект, е отлагането на мазнините около вътрешните органи и в кръвоносните съдове. Те са с по-лепкава текстура и успяват да образуват натрупвания. Това може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет, запушване на кръвоносни съдове. Това е мазнина, която не може да бъде свалена бързо с коремни преси и фитнес.

Трансмазнините са един от виновниците за увеличаване риска от диабет 2 тип. При консумация на хидрогенирани мазнини се увеличава инсулиновата реакция – произвежда се повече инсулин. Така клетките спират да реагират на него и се стига до инсулиновата резистентност, която е последната крачка преди диабета. Трансмазнините повишават LDL (лошия холестерол) и намаляват HDL (добрия холестерол), увеличават нивата на триглицеридите в кръвта.

Помислете си какво хапвате, защото със сигурност консумирате трансмазнини. Дори да избягвате да консумирате маргарин вкъщи и да готвите със здравословни мазнини, купената храна ги съдържа. Най-често това са всички готови соленки, сладки, бисквити, тестени сладкиши, торти, бързата храна, пържените картофи в заведенията, понички, сладолед, пуканки за микровълнова, млечен и бял шоколад, бутер тесто, растителна сметана. Трансмазнините се съдържат и в имитиращите млечни продукти. Това са само някои от храните, в които маргаринът присъства.


Децата най-лесно се поддават на маркетинга и рекламата. Създавайте здравословни навици от първия ден и приготвяйте сладкишите лично.

Не се поддавайте на маркетинга на производителите: "обогатен с фибри", "нискомаслен" и т.н. - това може изобщо да не е вярно, а дори и да е вярно, не забравяйте, че всичко се прави в лаборатория и с каквото и да го "обогатят" маргарин - той си остава трансмазнина.

Как да открием хидрогенираните масла на етикета?

Ако искате да го избегнете, трябва старателно да четете етикетите на продуктите, които купувате. Ако е посочено, че храната съдържа маргарин, хидрогенирани (хидрирани) растителни мазнини, (частично) хидрогенирано растително масло или трансмазнини, помислете дали да я купите. Има и много производители, които прикриват съдържанието и некоректно посочват само „растителни масла“, но не си представяте това да е зехтин или кокосово масло, нали?

Защо няма контрол?

В България не се контролира използването на маргарина. Дания е страна за пример, защото там трансмазнините са напълно забранени. В някои държави има ограничение на количеството допустими хидрогенирани масла в храните. Смята се, че държавите не прилагат рестриктивни мерки спрямо вредните мазнини, защото производителите на храни са големи данъкоплатци. Затова отново решението е наше. Дали ще консумираме тези толкова вредни мазнини, зависи изцяло от избора, който правим всеки ден. Но преди всичко имаме дълг пред децата - те са най-чувствителни към рекламите, към "забранените" храни в лъскави опаковки и трябва да намираме начини да ограничаваме в менюто им трансмазнините.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· За какво да внимаваме при избор на детско яке
· Тротинетка за всяко дете – как да изберем
· Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
· Удоволствието е мит: Връзката между емоционалния дискомфорт и вредното хранене е по-силна, отколкото мислим
· Средиземноморската диета може значително да намали риска от рак на гърдата при жени след менопауза
· Тест с линийка: Как да проверите здравето на мозъка си у дома
· Слушането като суперсила: Как да изградим по-дълбоки връзки чрез истинско присъствие
· Ново оръжие срещу затлъстяването: Забрави глада, намали въглехидратите
· Преработеното месо и връзката му с рака на дебелото черво: какво трябва да знаем
Събота
17
Май 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Добрият стар сапун - II
Сапунът и киселинният баланс на кожата Най-силният аргумент срещу сапуните е високото им pH – между...
В търсене на истинското призвание
Обкръжението ми изобилства от примери за хора, които не спират да търсят своето призвание, сменяйки почти...
Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
Ново изследване установи, че около седем часа сън е оптималният вариант за нощна почивка, а недостатъчният...
5 йога упражнения за добро кръвообращение, стимулиране на черния дроб и детоксикация
Редовно практикувайте тези 5 йога асани, за да подобрите кръвообращението, да поддържате здрав черен...
Урок по химия за бъдещи майки
По време на бременността се налага да научите много нови неща, както и да си припомните стари знания....
Сладки сънища, върнете се!
За поредна нощ се опитваш да заспиш. С часове се въртиш в леглото, но безуспешно. Най – после се унасяш,...
Опасна ли е токсоплазмозата?
Почти всяка бременна настръхва при споменаването на токсоплазмозата и през 9-те месеца бъдещите майки...
Орехите – за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
Детокс режимите - къде е истината за вредите и ползите?
Храните ли се здравословно? Знаете ли какво е детокс? Доста модерни въпроси напоследък. Дали, обаче знаем,...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
20 пътеки към личната ни осъзнатост
1. Хранете се с ястия и продукти, пълни с истински вкус на храна. Това изключва ягодите през декември,...
Чакрите - колелата на живота - II
Четвърта чакра Нарича се още сърдечната чакра или чакрата на любовта. Пулсира в областта на сърцето...
Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
Твърде самокритични? Спрете навреме!
"Нищо не е добро или лошо, само мислите ни го правят такова“ - Шекспир Колко често сте допускали стресът...
Житото - в самите корени на живота
Житото е една от основните храни за човечеството. То е символ на плодородието, земята, цикличността на...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
Научете детето си на ... щастие
Трудно е да се даде определение за щастие. Може би, защото всеки открива своето или защото го търсим...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
Вече нищо не е същото, откакто има смартфони и когато те ни дават възможност да сме свързани постоянно...
Да се отървеш от излишното е от съществено значение за твоето благополучие. Как?
Днес всички сме водени от стремеж за трупане – на все нови и нови вещи, на повече приятели в социалните...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Митове и факти относно сексуалната издръжливост на мъжа
Сексуалната издръжливост е важен аспект от сексуалното здраве на мъжа, който често е обсъждан в обществото....
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
Индия е известна с различния смисъл, който се влага в храната и напитките, съставките в нея са не само...
Да си направим карта на желанията
От няколко години използвам времето, в което семейството спи ободряващ следобеден сън на 31ви декември,...
Под пара
Ние бягаме, те ни гонят. Сроковете, изискванията, плановете, неотложните действия – всички се варят на...
Как да се справим с фрустрацията?
"Разочарованието, макар и доста болезнено от време на време, е много положителна и съществена част от...
Лечебните ползи на катранения сапун
Белият бор е един от най-мощните природни лечители. Силата на дървото е толкова голяма, че дори въздухът...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Изкуството на промяната
Ако има нещо постоянно в хода на живота ни, парадоксално, това е промяната, защото промени ни спохождат...
Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични...
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
Наполовина празна? Пълна?
Наполовина празна? Пълна? Няма значение! Само да има място за още вино!...
Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
В медицината куркумата е известна от древността като растение, което дава подкрепа на организма. Изследванията...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook