Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“, защото се страхуваме от напълняване или от вредното им влияние. Това, което не знаем, е, че мазнините могат да бъдат полезни и вредни. Без полезните мазнини организмът ни няма да функционира нормално. Те са важни за всички функции в тялото, в обмяната на веществата, за разтварянето на някои витамини, като витамин А.

Полезните мазнини са ненаситени: полиненаситени (ленено семе, ленено масло, риба - прочутите омега 3- и 6-ненаситени мазнини) и мононенаситени (авокадо, зехтин, слънчогледово олио, макадамия, лешници). Наситените мазнини, които нямат чак толкова ползи, се намират в месото и млечните продукти - маслото и маста. Разликата между наситени е ненаситените е наличието на двойни връзки, на края на които при едните има водородни атоми, тя е наситена, или липсват такива - ненаситена. Наситените обикновено са в твърдо състояние и не се разпадат лесно в организма, заради здравата връзка, поради което те често могат да се отложат в тялото като подкожна мазнина. Ненаситените се разпадат бързо, съответно и се развалят бързо, но се усвояват оптимално.

Доскоро се смяташе, че наситените мазнини са вредните, докато не се появиха трансмазнините и със своето негативно действие те задминаха всички в класацията на мазнините.


Какво е трансмазнина?

Трансмазнините стават популярни в края на ХХ век, когато се търси заместител на маслото. Тогава се появяват специалисти, които твърдят, че животинските мазнини са много вредни, причиняват запушване на артериите, диабет, дори рак. Тогава се популяризира маргарина, като здравословен заместител на „вредното“ и скъпо масло. В последните години вече наистина се говори за вредата, която те причиняват на човешкото здраве. Оказва се, че маслото и маста (като патешката, гъшата се водят най-леките животински мазнини) не са толкова вредни, колкото мислехме до скоро, разбира се, ако не се прекалява.

Трансмазнините представляват хидрогенирани растителни мазнини, най-често на основата на палмово масло. Растителните мазнини се подлагат на процес, наречен "хидрогениране" или с други думи – прибавя се водород към молекулата на растителната мазнина.


Процесът няма нищо общо с наситените мазнини и техните естествени решетки. Трансмазнините също са твърди при стайна температура и се разтопяват при висока температура, не се разпадат, затова са подходящи за многократно пържене, но са изкуствено създадени на основата на растителна мазнина. Маргаринът има две предимства пред маслото, които много се харесват на производителите на храни: има дълга трайност и е в пъти по-евтин от маслото или други мазнини, защото е почти изцяло създаден в лаборатория. Неслучайно маргаринът се съдържа в почти всяка купена храна дори и само за пълнеж или овкусяване.

Какви са вредите от трансмазнините?

Трансмазнините са изключително вредни и е препоръчително да ги изключите от менюто си. Те са непознати за нашето тяло, защото молекулите са модифицирани, чрез добавянето на водород. Тялото на човека не знае как да се справи с тях, не знае как да ги преработи и това вреди на здравето ни. Организмът ги отлага, защото не може да ги преработи. Това води до затлъстяване.


В голяма част от полуфабрикатите има вложена трансмазнина или се приготвят с нея. Особено в пържените картофи, хапките и хамбургерите

Другият, още по-опасен ефект, е отлагането на мазнините около вътрешните органи и в кръвоносните съдове. Те са с по-лепкава текстура и успяват да образуват натрупвания. Това може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет, запушване на кръвоносни съдове. Това е мазнина, която не може да бъде свалена бързо с коремни преси и фитнес.

Трансмазнините са един от виновниците за увеличаване риска от диабет 2 тип. При консумация на хидрогенирани мазнини се увеличава инсулиновата реакция – произвежда се повече инсулин. Така клетките спират да реагират на него и се стига до инсулиновата резистентност, която е последната крачка преди диабета. Трансмазнините повишават LDL (лошия холестерол) и намаляват HDL (добрия холестерол), увеличават нивата на триглицеридите в кръвта.

Помислете си какво хапвате, защото със сигурност консумирате трансмазнини. Дори да избягвате да консумирате маргарин вкъщи и да готвите със здравословни мазнини, купената храна ги съдържа. Най-често това са всички готови соленки, сладки, бисквити, тестени сладкиши, торти, бързата храна, пържените картофи в заведенията, понички, сладолед, пуканки за микровълнова, млечен и бял шоколад, бутер тесто, растителна сметана. Трансмазнините се съдържат и в имитиращите млечни продукти. Това са само някои от храните, в които маргаринът присъства.


Децата най-лесно се поддават на маркетинга и рекламата. Създавайте здравословни навици от първия ден и приготвяйте сладкишите лично.

Не се поддавайте на маркетинга на производителите: "обогатен с фибри", "нискомаслен" и т.н. - това може изобщо да не е вярно, а дори и да е вярно, не забравяйте, че всичко се прави в лаборатория и с каквото и да го "обогатят" маргарин - той си остава трансмазнина.

Как да открием хидрогенираните масла на етикета?

Ако искате да го избегнете, трябва старателно да четете етикетите на продуктите, които купувате. Ако е посочено, че храната съдържа маргарин, хидрогенирани (хидрирани) растителни мазнини, (частично) хидрогенирано растително масло или трансмазнини, помислете дали да я купите. Има и много производители, които прикриват съдържанието и некоректно посочват само „растителни масла“, но не си представяте това да е зехтин или кокосово масло, нали?

Защо няма контрол?

В България не се контролира използването на маргарина. Дания е страна за пример, защото там трансмазнините са напълно забранени. В някои държави има ограничение на количеството допустими хидрогенирани масла в храните. Смята се, че държавите не прилагат рестриктивни мерки спрямо вредните мазнини, защото производителите на храни са големи данъкоплатци. Затова отново решението е наше. Дали ще консумираме тези толкова вредни мазнини, зависи изцяло от избора, който правим всеки ден. Но преди всичко имаме дълг пред децата - те са най-чувствителни към рекламите, към "забранените" храни в лъскави опаковки и трябва да намираме начини да ограничаваме в менюто им трансмазнините.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· За какво да внимаваме при избор на детско яке
· Тротинетка за всяко дете – как да изберем
· Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
· Атлантическата диета - защо е толкова полезна
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго
· Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
Понеделник
4
Март 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Топ 6 на ползите от редовното спортуване
Истината е, че ние не тренираме просто защото искаме да изглеждаме добре и да свалим излишните килограми....
Летен детокс с диня и пъпеш
Детоксикацията на организма е процес на изчистване на тялото от натрупвания на токсини, на отпадъци от...
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Най-странните фобии, които хората развиват
Страхът е една от най-интересните и влиятелни части на човешката природа - това е най-мощният вътрешен...
Интерактивен билборд в защита на жертвите от домашно насилие
Какво става, когато технологиите, и то най, най-новите се съюзят с рекламния бизнес, не за поредната...
Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
Ако ви е останало плажно мляко от миналото лято, не го използвайте отново. Защото то крие опасност от...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
16 стъпки към духовно израстване
1. Не съди хората. Не говори лошо за човек в негово отсъствие. Той също е частичка от божественото съвършенство,...
Свободен ум в свободно време
Времето, което отделяме за себе си не зависи от това колко сме заети. Точно обратното, то се определя...
Настроения според сезона
Пролетна умора, последвана от летен мързел, след това есенна меланхолия, а за капак и зимна депресия...
Днес е най-потискащият ден в годината. Как да го преживеем?
Третият понеделник от януари е считан за най-потискащия ден в годината. Британски изследователи дори...
Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
Самоуверените деца
Какво е най-важно за вас във възпитанието на децата ви? Всички искаме едно уверено дете, което вярва,...
Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
Всички знаем, че ежедневната активност и тренировки носят със себе си много положителни резултати....
11 лични вещи, които са си наистина лични
Има лични вещи, които споделяме с приятелките си, които споделяме със сестра си и такива, които са си...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Вашият начин да влезете във форма -II
Тенис Ако физическата ви подготовка е слаба, не се насочвайте директно към този спорт, защото съществува...
Бавно научавам...
Бавно научавам, че не трябва да реагирам на всичко, което ме дразни. Бавно научавам, че не трябва...
Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Способността да поставите себе си изцяло във всяка област на живота си е ключът към големия успех...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
30 юли - Международен ден на приятелството
30 юли като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
Влиянието на Луната върху женското здраве - III
Преминахме през ясния и безпристрастен поглед на фоликулната фаза, насладихме се на бума на оптимизма...
Новите мании – невидима заплаха
Свикнали сме да мислим за зависимостите като за личен проблем. Наркотици, алкохол, никотин, захар – злоупотребата...
Тайните на ранното закаляване - II
За обличането и закаляването. Много родители се чудят, независимо колко е голямо детето, с какво да го...
Полуистини за полухора
Не общувай с полувлюбени, не се сприятелявай с полуприятели, не чети от полударовити, не живей полуживот,...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
Бременни жени, които работят две или повече нощни смени в седмицата, са подложени на по-висок риск от...
Кога да посетим своя гинеколог
Откровено казано посещението на гинеколог не е най-приятното занимание. Но дори да нямаме никакви оплаквания,...
Безсрамно за срамните болести - II
ХИВ/СПИН - разрушава имунната система и тялото става неспособно да се пребори с множеството инфекции...
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
Как идентичността ни определя нашето поведение?
В основата на нашата идентичност е това как сами виждаме себе си или как вярваме, че другите ни...
Всички лица на надеждата
„В човешкото сърце светлината на надеждата е вечна“ - Ан Бронте Често се казва, че всички ние...
Скритите болки на емпатичните хора
Звучи чудесно човек да има силна емпатия, нали? Той разбира чувствата на останалите, преживява ги и открива...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook