Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“, защото се страхуваме от напълняване или от вредното им влияние. Това, което не знаем, е, че мазнините могат да бъдат полезни и вредни. Без полезните мазнини организмът ни няма да функционира нормално. Те са важни за всички функции в тялото, в обмяната на веществата, за разтварянето на някои витамини, като витамин А.

Полезните мазнини са ненаситени: полиненаситени (ленено семе, ленено масло, риба - прочутите омега 3- и 6-ненаситени мазнини) и мононенаситени (авокадо, зехтин, слънчогледово олио, макадамия, лешници). Наситените мазнини, които нямат чак толкова ползи, се намират в месото и млечните продукти - маслото и маста. Разликата между наситени е ненаситените е наличието на двойни връзки, на края на които при едните има водородни атоми, тя е наситена, или липсват такива - ненаситена. Наситените обикновено са в твърдо състояние и не се разпадат лесно в организма, заради здравата връзка, поради което те често могат да се отложат в тялото като подкожна мазнина. Ненаситените се разпадат бързо, съответно и се развалят бързо, но се усвояват оптимално.

Доскоро се смяташе, че наситените мазнини са вредните, докато не се появиха трансмазнините и със своето негативно действие те задминаха всички в класацията на мазнините.


Какво е трансмазнина?

Трансмазнините стават популярни в края на ХХ век, когато се търси заместител на маслото. Тогава се появяват специалисти, които твърдят, че животинските мазнини са много вредни, причиняват запушване на артериите, диабет, дори рак. Тогава се популяризира маргарина, като здравословен заместител на „вредното“ и скъпо масло. В последните години вече наистина се говори за вредата, която те причиняват на човешкото здраве. Оказва се, че маслото и маста (като патешката, гъшата се водят най-леките животински мазнини) не са толкова вредни, колкото мислехме до скоро, разбира се, ако не се прекалява.

Трансмазнините представляват хидрогенирани растителни мазнини, най-често на основата на палмово масло. Растителните мазнини се подлагат на процес, наречен "хидрогениране" или с други думи – прибавя се водород към молекулата на растителната мазнина.


Процесът няма нищо общо с наситените мазнини и техните естествени решетки. Трансмазнините също са твърди при стайна температура и се разтопяват при висока температура, не се разпадат, затова са подходящи за многократно пържене, но са изкуствено създадени на основата на растителна мазнина. Маргаринът има две предимства пред маслото, които много се харесват на производителите на храни: има дълга трайност и е в пъти по-евтин от маслото или други мазнини, защото е почти изцяло създаден в лаборатория. Неслучайно маргаринът се съдържа в почти всяка купена храна дори и само за пълнеж или овкусяване.

Какви са вредите от трансмазнините?

Трансмазнините са изключително вредни и е препоръчително да ги изключите от менюто си. Те са непознати за нашето тяло, защото молекулите са модифицирани, чрез добавянето на водород. Тялото на човека не знае как да се справи с тях, не знае как да ги преработи и това вреди на здравето ни. Организмът ги отлага, защото не може да ги преработи. Това води до затлъстяване.


В голяма част от полуфабрикатите има вложена трансмазнина или се приготвят с нея. Особено в пържените картофи, хапките и хамбургерите

Другият, още по-опасен ефект, е отлагането на мазнините около вътрешните органи и в кръвоносните съдове. Те са с по-лепкава текстура и успяват да образуват натрупвания. Това може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет, запушване на кръвоносни съдове. Това е мазнина, която не може да бъде свалена бързо с коремни преси и фитнес.

Трансмазнините са един от виновниците за увеличаване риска от диабет 2 тип. При консумация на хидрогенирани мазнини се увеличава инсулиновата реакция – произвежда се повече инсулин. Така клетките спират да реагират на него и се стига до инсулиновата резистентност, която е последната крачка преди диабета. Трансмазнините повишават LDL (лошия холестерол) и намаляват HDL (добрия холестерол), увеличават нивата на триглицеридите в кръвта.

Помислете си какво хапвате, защото със сигурност консумирате трансмазнини. Дори да избягвате да консумирате маргарин вкъщи и да готвите със здравословни мазнини, купената храна ги съдържа. Най-често това са всички готови соленки, сладки, бисквити, тестени сладкиши, торти, бързата храна, пържените картофи в заведенията, понички, сладолед, пуканки за микровълнова, млечен и бял шоколад, бутер тесто, растителна сметана. Трансмазнините се съдържат и в имитиращите млечни продукти. Това са само някои от храните, в които маргаринът присъства.


Децата най-лесно се поддават на маркетинга и рекламата. Създавайте здравословни навици от първия ден и приготвяйте сладкишите лично.

Не се поддавайте на маркетинга на производителите: "обогатен с фибри", "нискомаслен" и т.н. - това може изобщо да не е вярно, а дори и да е вярно, не забравяйте, че всичко се прави в лаборатория и с каквото и да го "обогатят" маргарин - той си остава трансмазнина.

Как да открием хидрогенираните масла на етикета?

Ако искате да го избегнете, трябва старателно да четете етикетите на продуктите, които купувате. Ако е посочено, че храната съдържа маргарин, хидрогенирани (хидрирани) растителни мазнини, (частично) хидрогенирано растително масло или трансмазнини, помислете дали да я купите. Има и много производители, които прикриват съдържанието и некоректно посочват само „растителни масла“, но не си представяте това да е зехтин или кокосово масло, нали?

Защо няма контрол?

В България не се контролира използването на маргарина. Дания е страна за пример, защото там трансмазнините са напълно забранени. В някои държави има ограничение на количеството допустими хидрогенирани масла в храните. Смята се, че държавите не прилагат рестриктивни мерки спрямо вредните мазнини, защото производителите на храни са големи данъкоплатци. Затова отново решението е наше. Дали ще консумираме тези толкова вредни мазнини, зависи изцяло от избора, който правим всеки ден. Но преди всичко имаме дълг пред децата - те са най-чувствителни към рекламите, към "забранените" храни в лъскави опаковки и трябва да намираме начини да ограничаваме в менюто им трансмазнините.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
· Да научим детето да играе само
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
· Какъв риск крие пиенето на алкохол между възраст 20 и 40 години
· Учени откриха нов начин за лечение на алергии
Събота
3
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Eлектронните цигари - опасни ли са?
Един от най-големите врагове на здравето са цигарите. От десетилетия се води масова кампания за вредата...
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Да се предпазим от първите вирусни атаки
Имунната система ни помага да се преборим с външни вредители, с различни бактериални атаки и лоши климатични...
Потенето и децата - колко е нормално?
"Нормално ли е детето ми да се поти толкова много?" Този въпрос си задават немалко родители в летния...
18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
Тази дата е обявена от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията към Европейската...
Анемията – скритите симптоми
Анемията обикновено се промъква в живота ни незабелязано. Слабост, лесна умора, депресия, задух и учестено...
"Играе ми" окото
Пак ми играе окото! Едва ли има човек, който, изпълнен с досада, да не е възкликвал с тези думи поне...
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Дори незначителната липса на сън влияе на емоциите
Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек, съобщава...
Синапът - броня на доброто здраве
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени...
Най-честите женски страхове
Надарени или осъдени да са по-емоционални, жените имат цял списък със страхове и тревоги. Понякога...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Край с оплакването веднъж завинаги!
Не са малко хората, които хленчат твърде често. Обикновено винаги те са прецаканите, винаги на тях не...
Упражнения за проблемните зони - II
Ако искате тънка талия 1.Лакът – коляно. Заставате в леко разкрачен стоеж (с практиката можете да...
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
Списание Hera.bg подкрепя: Световна седмица на кърменето - 2014 г.
Списание Hera.bg подкрепя Световна седмица за подкрепа на кърменето „Кърменето: Печеливша цел за цял...
Мака - здраве от Перу
Наричат го перуанското чудо, изгубената билка, афродизиакът на Перу. Към днешна дата започва да добива...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Необикновените свойства на една обикновена круша
Ароматните и сладки плодове на крушата са известни още от древни времена и човечеството отдавна се възползва...
Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
Време за билки: как да ги събираме
В нашата страна има голямо изобилие от дивoрастящи билки, които можем да използваме за приготвяне на...
Храни, които да избягваме по време на бременност
Правилното хранене е жизненоважно за нашия организъм. Често намираме причина да забравяме това. По време...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Как да избегнем негативното (само)програмиране
Можем ли сами да програмираме така живота си, че да бъдем нещастни, в лошо здраве и да влияем негативно...
7 начина да повишим имунитета си
Всеки иска целогодишно да е здрав. Информираме се оттук-оттам и уж знаем всичко, но стане ли дума да...
Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Имам дъщеря на 10 години. Тя е общително момиче с приятели момчета и момичета. Обича "народна топка",...
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
Щастлива и успешна да е новата 2018-та година, приятели!
Искаме или не, в края на всяка година се обръщаме назад за онзи кратък проблясък - как минаха дните й,...
Кокосово масло за здравето
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
Първите констатации, получени в резултат на сътрудничество между Сиатълския детски изследователски институт...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook