Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал и пръв е описал полезните й свойства. Макадамията е най-калоричната ядка, изглеждаща като нещо средно между орех и лешник. Представлява дърво, достигащо височина до 15 м, с вечнозелени и остро назъбени листа. Среща се основно в Австралия, Индонезия, Нова Каледония и Хавайските острови и е добре позната на австралийските аборигени от хилядолетия насам. Коренното население на Австралия е приемало този орех за ценна и дори свещена храна.

Хранителни и здравословни ползи на макадамията

Съществуват 9 вида от това семейство, седем от които са отровни и неядливи. Останалите два обаче, са истински феномен сред ядките, поради наистина високото си съдържание на мононаситени мазнини, изразяващо се в цели 720 калории за 100 грама.Въпреки това, редовната консумация на макадамия може да намали до около 10% мазнините в организма, както и да ни зареди със значително количество белтъчини, фибри, желязо, фосфор, калий, магнезий и витамин B.

Изследвания (Университета в Пенсилвания, САЩ) доказват огромната й значимост в превенцията срещу сърдечносъдови заболявания, поради съдържанието на голямо количество стероли и аминокиселини. Цената на тази ядка е доста висока, но пък ползите и са доказани - специалисти твърдят, че с консумацията и си гарантирате по-млада кожа, по-здрави кости, по-рядко главоболие, както и много по-ниски нива на лошия холестерол в кръвта.

Макадамията е опасна за кучетата храна. В големи количества може сериозно да навреди, затова я дръжте далеч от домашния любимец
Макадамията в козметиката - за зряла и суха кожа

И ако все пак не я харесате на вкус (макар и той да е приятен и да наподобява лешник) или пък ви се стори с твърде неприемлива цена, може да опитате с натуралното масло, извличащо се от сърцевината на ядките. Интересното при него е, че спада към маслата, които са с най-близък състав до човешката кожа – съдържа около 85 % мононенаситени триглицериди, от които над 20% са от типа омега-7 триглицериди, които имат защитно действие върху клетъчната мембрана и са незаменим антиоксидант. Казано по друг начин - ето какво ни осигурява това масло:

Палмитолеиновата киселина (омега-7) съдържаща се в кожата ни и отговорна за младежкия и вид, с възрастта намалява- маслото от макадамия ни осигурява точно нея т.е. намалява ефекта от стареенето

Доказана хидратация и подхранване на кожата, благодарение на неговите влагозадържащи свойства.

Маслото от макадамия е особено приложимо за околоочния контрър, защото наистина е леко и попива без остатък

Оптимален водно-мастен баланс

Хипоалергенно действие

Масажът с него предпазва от стрии- подходящ по време на бременност

Помага при слънчеви изгаряния и белези от рани

Препоръчително при бебешки обриви и млечни корички- не предизвиква дразнене и зачервявания


Макадамията в кулинарията

Както всяка ядка, така и макадамията е най-полезна сурова. Неголямо количество може да слагаме в сутрешното мюсли. Добре се съчетава с белия шоколад, можем да я добавяме и навсякъде, където има филирани ядки за украса. Макадамията може да участва в сурови блокчета с ядки и семена, на ядково мляко или паста.


Защо макадамията е толкова скъпа?

Маслото от австралийски орех заема важно място в козметичната индустрия и наистина е едно от най-препоръчваните за здрав, свеж и млад вид на кожата. Ще го срещнете в редица лосиони, кремове, маски за коса, както и различни бебешки мазила. Цената й обаче никак не е малка. Макадамията не само, че расте в много отдалечен регион, но се слави като ядката с най-твърдата черупка. Тя е лъскава и кръгла като лешниковата. Дебелината й е 3-4 мм, което за такава малка ядка е наистина много. Много трудно е да извадиш така ценното съдържание - необходима е голяма сила и добра техника, тъй като лъскавата черупка лесно се изплъзва от каквато и да е механична сила. Хора от цял свят "лешникотрошачи" за макадамия - нещо средно между менгеме, инструмент на инквизицията и тирбушон. Самата ядка е много плътно поместена в черупката и това прави разчупването наистина трудно, а колкото повече време отнемат манипулациите покрай нея, толкова по-скъпа е една храна. Но съкровището, което се намира вътре си заслужава усилията.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Камелия - една истинска източна красавица
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Първите бръчки - кога и как да започнем съпротивата?
· Грешките в грима, които причиняват акне
· Салицилова киселина в полза на красивата кожа
· Бебешката козметика, която можем да ползваме и ние
· Гримът след 30-те години - осъзнаване на посоката
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Правила за домашните ни маски
· Разбивачи на митовете: истината за стриите
· Как се състаряваме преждевременно - нагласата
· Как се състаряваме преждевременно - външния вид
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Масло от таману - чиста и спокойна кожа
· 3 козметични продукта, които да вземем с нас в планината
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
Вторник
26
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Всички лица на надеждата
„В човешкото сърце светлината на надеждата е вечна“ - Ан Бронте Често се казва, че всички ние...
8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
Новите мерки означават, че отново има ограничен достъп до приятели и семейство, за няколко седмици хората...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Етеричното масло от борови иглички е целогодишен източник на добро здраве. То се извлича чрез процес...
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
С настъпването на летните горещини трябва да сме особено внимателни и отговорни, за да си спестим...
Целулитът и храненето - I
Темата целулит е неизчерпаема и се актуализира всяка година с настъпването на първите топли дни. Мненията...
Хънибуш - меденият чай
Той е сред по-малко известните билки, но това не означава, че свойствата му са за пренебрегване. Името...
Бъди автор на всеки ден от живота си
Имаш ли чувството, че не си част от собствения си живот? Че нещата се случват без твоя контрол и не по...
Вълшебният прашец
Естествено добра комбинация Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите....
Кисели хора
По пътя към доброто здраве и така търсеното равновесие в начина ни на живот, има един баланс, който играе...
Фитнес под прикритие
В днешно време на много от нас се налага да прекарваме часове пред компютрите и да упражняваме най-вече...
5 неща, които да направим, ако се почувстваме самотни
На всекиго се случва - обвързани или не, разделени наскоро или с дългогодишна връзка. Чувството за самота...
Подарете за Коледа не скъпоценна вещ, а безценно преживяване
Декември, колкото студен и мрачен, толкова и празничен и еуфоричен. Всеки забързан нанякъде, всеки нещо...
Бързай бавно
Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим...
Как да: Изберем олекотена завивка
На пазара се предлага голямо разнообразие от завивки. Олекотените им версии стават все по- популярни...
"Не" на депресията между есента и зимата
Есенното очарование е неоспоримо, но и то отстъпва на дъждовните, облачни, сиви дни. Не са малко и хората,...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Избери си семейство за Коледа
Казват, Коледа е семеен празник. Засипват ни картини и думи на сплотеност и общност, която идва от кръвта,...
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Капаните на щастието
Звучи абсурдно, че щастието може да крие някакви капани. Та нали всеки мечтае да е щастлив?! Но не става...
Да се научим на търпение
Случвало ви се е да отидете до някой магазин, да видите, че опашката е голяма и да се откажете? Аз самата...
В центъра на събитията или отстрани
В най-изчистен вид това са двете възможни позиционирания – да си в центъра на нещата или да застанеш...
Синапът - броня на доброто здраве
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook