Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Дюлята - с поздрав от есента



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме, за да ни предложи горещ чай с несравнимо ухание в студените зимни вечери. В Англия сладкото от нея е признато за същински деликатес. В миналото са и придавали магически свойства. Вярвало се е, че присъствието й в стаята пречиства въздуха и пази от болести и зли очи.


История и особености на дюлята
Дюлята е топлолюбива, не изискваща много вода и вирееща на надморска височина до 600 м. Данни за отглеждането и има още от преди 4000 години. Като нейна родина се посочват Кавказ и Северен Иран. Някои учени приемат, че този плод е “ябълката на раздора”, станала причина за Троянската война. Като доказателства изтъкват факта, че по това време в Троя все още не са се отглеждали ябълки и историята, която твърди, че по времето на цар Соломон е имало закон, според който младоженците трябвало да ядат дюли в деня на сватбата си, за да имат щастливо семейство. Римляните я наричат “melimelum”- в превод “медена ябълка”, а според гърците тя е била символ на плодовитостта.

Плодовете се берат, когато добият жълтеникав цвят, а мъхът им, който има за цел да ги пази от загниване, стане лесно отстраним. Семената на узрялата дюля са оцветени в тъмнокафяво. В суров вид този плод не е никак полезен за стомаха, а и е твърде кисел и стипчив, поради високото съдържание на дъбилни вещества. Леко сварена или печена, дюлята е господар на прекрасния вкус, а и на здравето ни. Притежава изключително благотворно въздействие върху нашия организъм, а лечебните и свойства са трудно изброими.

Съдържание
На първо място дюлята се характеризира с високото съдържание на пектин- от 1,5 до 3%, който е много полезен за изчистване на отпадъчните продукти от червата и за борба с лошия холестерол. Същото прави и съдържащата се целулоза. Да не забравяме и калия, калция, магнезия, желязото и фосфора, които не са в никак малко количество. Както и витамините А, C, E, B1, B2, B6. Извлеците от дюля са богати на слуз, която се оказва полезна при прием на лекарства- намалява дразнещото действие на медикамента върху стомаха и забавя резорбацията му.


А сега погледнете към способностите на този плод:

подходящ за лечение на заболявания на белите дробове и дихателната система

помага при ларингити и фарингити

при кашлица и простуда чаят от дюля е задължителен

при пристъпи на астма- отвара от листата й

при анемия- екстракт от пресни плодове

тонизира храносмилането

укрепва сърцето и черния дроб

понижава кръвното налягане

действа добре при сърцебиене и повръщане

помага при махмурлук

лекува гастрит- отвара от семките й

препоръчва се при хемороиди- под формата на компреси

благоприятства излекуването на цистит

отстранява лошия дъх

премахва лунички и свива разширени пори при мазна кожа

придава блясък на косата- разтриване на корените и с чай

действа добре дори на настроението

Видове
У нас са разпространени седем вида дюля- Асеница, Хемус и Триумф, които са най-хубавите сортове- средноедри, Португалска, която е най-едрият вид, Берецки- унгарски сорт, Тримонциум и Пазарджишка, които не се отличават с кой знае какви вкусови качeства и са сравнително дребни.

Който и сорт да изберете, със сигурност ще можете да си направите едно от нещата, които обожавам- сладко от дюли.

Рецептата е елементарна:
Поставяте в тенджера литър вода и килограм захар, докато заврат. Добавяте един килограм настъргани дюли и варите, докато сместа омекне и се сгъсти. Затваряте в буркани и “добре дошли прекрасни сутрешни палачинки”!

После кажете, че природата не ни е дарила с толкова много вълшебни лекарства под формата на плодове и зеленчуци!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво и как да приготвим с дюли?
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Пълнено пиле с кестени
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Всичко за глюкагона
· Митове и факти относно сексуалната издръжливост на мъжа
· Имаме по една лъжица пластмаса в мозъка. Колко опасни са микрочастиците за здравето ни?
· Вашата бутилка с вода е развъдник на бактерии – миете ли я достатъчно често?
· Разликата между самокритика и саморазрушителност – как да бъдем по-добри към себе си
· Три прости невербални навика, които ще подобрят живота ви
Понеделник
24
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Как да развием устойчивостта си, за да бъдем по-успешни?
„Животът не става по-лек или по-опростен, ние ставаме по-силни и по-устойчиви.“ - Стив Мараболи ...
Гастроенеролог: Дънките с висока талия може да ви доведат до проблеми
Хората със стомашно-чревни заболявания не трябва да носят дънки с висока талия или прилепнали дрехи....
Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
Негативното въздействие на облъчването от мобилните телефони върху организма и най-вече върху мозъка...
Гулията - съкровище в земята
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Кои отровни мисли ни правят нещастни
Тук няма да стане дума за необоснования позитивизъм и препоръки как да живеем. Тук става дума за призраците...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
На кого принадлежи крайното решение?
Легални или не - аборти винаги ще има. Винаги ще има нежелани бременности и винаги ще се търси начин...
Обичаш ли да опитваш нови неща?
Обичаш ли да опитваш нови неща? Да експериментираш със себе си, да пробваш нови вкусове, цветове, да...
Непосилната лекота на килограмите - II
Всичко това, което добре знаем, заедно с индивидуалните емоционални и психологични смущения, са една...
7 симптома, зад които депресията се крие
Депресията не е признак на слабост и никой не е застрахован срещу нея. Оказва се, че близо 20% от хората...
Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
Наопаки
Мисленето в точно определени рамки ни помага да се справяме по-лесно, машинално, с ежедневните задачи....
Леонардо да Винчи: "Умереността е надеждна защита от пороците."
"Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засетите семена на знанието непременно ще дадат добър...
Полезни съвети как да се предпазим от горещините
БЧК напомня, че високите температури през летните месеци могат да поставят в риск здравето и живота на...
Вместо паста за зъби
Когато непредвидено ви свърши солта късно вечерта, може просто да отскочите до съседката за една лъжичка...
Кърмаческа стачка
Кърмаческа стачка е термин, който се отнася най-общо за бебе, което е под годинка и внезапно отказва...
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Да отслабнем или да не отслабнем?
Всички ние прекрасно знаем как се отразяват излишните килограми на здравето ни, външния вид, самочувствието...
За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
Да живееш естествено = да живееш истински
Да живееш истински, значи да живееш естествено. Това обаче го разбрах по-късно, когато сама се изненадах...
Сутрешни ритуали за обич
Сутрините са начало на деня. Те са подарък от живота. Твърде голяма част от нас обаче сякаш не го осъзнават....
Карфиолът - II
Диетични плюсове По отношение на диетичните ползи на карфиола, във всеки 150 калории (това е около...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook