Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вредно или полезно е прясното мляко за организма?


Като рационални същества, често се замисляме над нещата, които консумираме, дали те са полезни, дали са здравословни, дали пък не ни вредят. Така и трябва – човек, все пак е това, което консумира. Къде е истината за млякото, обаче е сложно да се каже. Насаждано ни е, че прясното мляко е много полезно заради калция, особено когато сме били деца. И така от поколение на поколение се предават, къде митове, къде истини. И някак си сме свикнали по подразбиране да приемаме някои неща за достоверни.

Безспорен е фактът, че още с раждането си всеки бозайник има жизненоважна нужда от мляко – прясното мляко на нашата трапеза всъщност е животинска кърма. Неоспоримо е, обаче и че в природата млекопитаещите консумират живителната течност до определена възраст, след което никога повече не се връщат към нея – придобиват последващи хранителни навици – на хищници или тревопасни. Поради тази причина, организмът на бозаещите, след определен период спира да произвежда ензими, които да усвояват и разграждат млечното съдържание. Като че ли, човекът е единственото животно в биосистемата, което продължава да консумира тази напитка по време на целия си жизнен цикъл, та чак до дълбока старост.

Това естествено състояние на нещата поставя някои въпроси. Но ето и някои факти. За да разгради млечната захар лактоза, човешкият организъм произвежда ензим, наречен лактаза, това обаче се случва до 3-годишна възраст. Дотогава е добре да продължава кърменето. С напредване на възрастта става все по-трудно да се усвои хранителния състав на млякото, което предизвиква процеси на ферментация, гнилостен процес в червата, кисела среда, развитие на различни бактерии и т.н. Киселинната среда сама по себе си благоприятства развитието на лоши за организма клетки – ракови, болестотворни и други. Тялото просто не умее ефективно да разгражда лактозата

Наред с месните продукти и техните протеини, млечните са много трудно разградими и усвоими от организма. Ако за разграждането на един плод/зеленчук са ни нужни около 30-40 минути, то за горепосочените са ни необходими няколко часа – 5-7 и нагоре. Това често предизвиква затлъстяване, подут корем, неприятна телесна миризма и други. Казеинът е протеин, който е с голяма верига и е доста тежък за храносмилането, за разлика от растителните протеини. А стомашният тракт се предпазва от дразненията, като произвежда повече слуз.

С напредване на технологиите млекодаващите животни вече се отглеждат при специфични условия – по изкуствен начин се предизвиква производството на в пъти повече мляко от нормалното за една крава, често се инжектират множество антибиотични и хормонални препарати, които неизбежно се отлагат в издоеното мляко. Нормално кравата дава мляко, както човекът, докато има малко и то трябва да суче. Много хора се отказват от млечните продукти именно по такива етични причини. Условията, в които се отглеждат животните, предизвикват постоянен стрес и страх в тях, което допринася много хора да са станали вегетарианци.

Лактозна непоносимост и алергия към лактозата

Доказана е непоносимостта на някои хора към млякото. Алергията не бива да се бърка с нетолерантността (непоносимостта) към белтъка на млякото. При алергия се касае за имунен отговор - наред с храносмилателни проблеми има и типичните за алергиите - обриви, подуване на лигавиците, сърбеж. Тя се проявява към всеки млечен продукт.

Лактозната непоносимост се дължи на дефицит на лактаза (ензимът, който разгражда лактозата) и се проявява също съвсем рано - газове, колики, повръщане, разстройство при малките бебета, защото храносмилателната им система е незряла. С подходяща диета и с времето, тя отшумява.

Прясното мляко не се препоръчва на хора, страдащи от артрит, анемия, акне, остеопороза, смущения в храносмилането, киселини, диабет, рак, шипове, болки в ставите, сърдечни заболявания и други. Вместо него е добре кисело мляко, извара, кефир, безсолно саламурено сирене.

Млякото, разбира се, има и редица полезни вещества. Богато е на калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, цинк, мед, желязо, йод, кобалт, манган, витамините А, Б, С, Д, Е, К и други. Те помагат за сформиране на костите, ставите, мускулите, възстановяват кръвта и пречистват лимфата, благоприятстват мозъчните функции. Има млека, които са по-полезни от други - козето, кобилешкото, след тях се нареждат овчето, биволското, кравето. Когато обаче, млякото се подложи на задължителната термична обработка (за да се избегнат опасни бактерии и болести), голяма част от ценните му свойства изчезва. А и отдавна не е фаворит по отношение на калция.

Ясно е, че въпреки ползите и вредите му, хората го консумират от векове и няма току-така да се откажат от това, дори и да не е от най-полезните напитки. Затова е добре поне млякото да се съхранява в стъклени съдове или в опаковки, предназначени за целта, да се консумира винаги преварено – най-добре в млековарка или на водна баня. Да се избягва кипването му, защото тогава настъпват необратими процеси, които не просто убиват ценните му свойства, но и образуват вредни такива (токсичен ефект). Добре е млякото да се консумира възможно най-бързо, докато е още наистина прясно – до 2 дни. И разбира се, умерено!
Коментари
2018-10-03 #1
Supermag
Според мен е полезно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· 10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Подходящи ли са фет бърнърите за жени
· Избелване на зъбите: митове и истини
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Четвъртък
6
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Професия „дула”
Моментът на раждането е особен за всяка жена. Всяка бременност протича различно, всяка жена е различна,...
Сложната простота на майчиното мляко
Майчиното мляко е уникална смес, която и до този момент не е изучена напълно от науката. В нея са открити...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Спорт за децата
Децата не могат да стоят на едно място. Те кипят от енергия, която имат нужда да изразходват, тичайки,...
Децата в големия град - II
Как да ги защитите Планирайте маршрутите си в страни от големите булеварди. Само на 50-на метра от...
Здравословна закуска за ученика
Когато приключихме проекта "Здравословен обяд за ученика" получихме много положителни отзиви, че той...
Масажът лекува душата и тялото
Хората се делят на такива, които никога не са ходили на професионален масаж и на такива, които са ходили....
Качествата на зрелия човек и води ли съзряването до щастие?
Съзряването се случва два пъти в живота ни - един път физиологически, в пубертета. Съзряване от определени...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
Ходенето на къмпинг е полезно за децата, както и за цялото семейство, според австралийския сайт www.gocampingaustralia.com. На...
Никога не се извинявайте за тези 5 неща
Животът ни е пълен с вина. В нас са заложени толкова много очаквания, обществените норми ни налагат толкова...
Мисия "Детски имунитет"
С края на лятото темата за подсилването на детския имунитет някак неусетно се настанява в разговорите...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Пътища към интровертите
Днес сме убеждавани, че светът принадлежи на активните, пръскащи жизнерадост екстроверти. В тези интензивни...
В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
Мислите, че сте в доста добра форма, но не използвате разни приложения или други интелигентни устройства,...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Липсва ви енергия? Вероятните причини
Забелязали ли сте, че има дни, в които може да сте десет часа на работа и после още пет да шетате из...
Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
Пиенето на кафе веднага след като се събудите недоспали от лош сън, значително влошава метаболизма и...
Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
„Дръжте се така, че вашите собствени постъпки да ви вдъхновяват и въодушевяват.“ - Ник Вуйчич ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook