Food revolution day 2018 в България - революцията в храненето продължава
под мотото “Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар”
Зад всяка революция стои едно просто желание - нещо трябва да се промени! Една година след първото издание на Food revolution day в България промяната в общественото разбиране за храненето на децата продължава да е повече от наложителна. От детските градини до лавките и столовете в училищата, от залегналите навици у дома до съвременното знание и неговото приложение от най-ранна възраст - нагласа за промяна се събужда, но има още какво да се желае от всички засегнати страни. Защото храненето на децата е ангажимент на семейството, но и на цялото общество, на всички институции.
“Фондация "За храната" тази година си е поставила още по-амбициозни цели с второто издание на Food revolution day. Дебатът е по-широк, но и много конкретен - “Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар”. Това мотото на тазгодишната кампания и неслучайно. ”
Докато храненето на децата е ангажимент само на родителите, то може да се контролира от тях. Но стане ли отговорност на институциите - в яслите, детските градини и училищата - то става изключително проблематично. Участието на тестени изделия от бяло брашно и храни с високо съдържание на захар, за сметка на пресни, сезонни плодове и зеленчуци, е твърде силно застъпено в детските заведения, столовото училищно хранене и училищните лавки. А връзката със здравето е пряка. България е на челните места в Европа по затлъстяване в ранна възраст, диабет 2 и други здравни смущения в резултат на нездравословно хранене и обездвижване.
“Ако се замислим, че децата получават неизбежно 4 от 5 общо за деня хранения извън дома и погледнем какви са те - трябва да се попитаме: Колко здравословни, адекватни са те, как са поднесени, приучават ли към позитивна и осъзната култура на хранене? ”
Храненето на децата винаги е било една от централните теми в Hera.bg. Смятаме, че каквото и да се случва у дома като култура, навици и представа за здравословно хранене, отиде ли детето в училище, всичко излиза като страна в една много неравна битка - стола и лавката. Тромавата институция и хаотичният свободен пазар. Затова сме правили проекти децата да носят храна от вкъщи, да закусват здравословно вкъщи, размишлявали сме за проблемите на храненето в училище. Затова прегръщаме идеята на Food revolution day да засегне и храненето в училищата и в тази връзка зададохме няколко въпроса на специалистите от Фондация "За храната".
И заставаме зад всяка тяхна дума - като медия и като родители.
- Как се храни българското дете в училище? Кое в сегашното положение ви провокира да засегнете темата за храненето на учениците в тазгодишното издание на Food revolution day?
- Българското дете, и в детските градини, и в училищата, за съжаление не се храни здравословно. Няколко бегли погледа в менютата на децата в училищата и детските градини, които официално са публикувани от тези заведения, се вижда, че в менюто на децата преобладават захарта и тестото, а плодовете и зеленчуците са рядкост или не присъстват в заложените и препоръчваните в различните наредби количества.
“Друг обезпокояващ факт е, че институциите, отговорни за планирането на детските хранения, не виждат нищо нередно в това. Напротив, техният отговор е, че препоръчваните количества плодове, зеленчуци, тесто и захар са на база целодневна консумация. ”
Както може да се досетим, детето прекарва почти цял ден на територията на учебното заведение. Т.е. там то се храни 4 пъти, от препоръчваните 5 хранения на ден. Ако приемем, че то не е консумирало необходимото количество плодове и зеленчуци в рамките на четирите хранения в учебното заведение, то ще трябва да „навакса” вкъщи. Или да вечеря само плодове и зеленчуци, за да си набави необходимото количество. Прост пример. Детето трябва да консумира на ден примерно 300-350 г плодове и зеленчуци. В повечето менюта за 4 хранения има около 100 г. Какво правим с останалите? Детето трябва вкъщи да изяде на вечеря 200-250 г, така ли? Това, разбира се, е невъзможно.
“И не на последно място – как възпитаме у децата култура на хранене?”
В училище и в детската градина, често и вкъщи те научават, че консумацията на тестени и захарни изделия е приемлива и даже много допустима. Каква култура на хранене им създаваме? Дори и вкъщи родителите да искат и да се стараят да ограничават децата или пък в училище те да се хранят правилно, ако процесът е само едностранен, децата ще имат проблеми със своето здраве.
Но да се върнем на вашия въпрос. Именно всички тези по-горе изброени факти и предизвикаха нас – посланиците на движението Food Revolution Day и основателите на Фондация „За храната”, да озаглавим тазгодишното издание с мотото „Повече плодове и зеленчуци – по-малко брашно и захар”. И именно под това мото искаме да обедим всички, които участват в процеса хранене на нашите деца – да бъдат по-взискателни, по-отговорни и по-осъзнати.
- Децата идват в първи клас с почти изцяло изградени навици на хранене – някои от тях са категорично нездравословни. Както става ясно, с предлаганата в училище храна те се затвърждават и задълбочават. Според вас как може да се промени това, какво би включвала дисциплината хранене, за да промени статуквото?
- Да, отново за съжаление отговорът ще е положителен:
Според последното национално маркетингово проучване, което направихме за целите на тази кампания 39.6% от децата по няколко пъти дневно консумират тестени изделия и 30.6% консумират храни и напитки, съдържащи захар. Веднъж дневно 34.1% - тестени и храни и напитки, съдържащи захар – 24.8%. Процентът пък на консумация на плодове и зеленчуци съответно: няколко пъти дневно е 39.2%, а веднъж дневно – 36.7%. 5-6 пъти седмично плодове и зеленчуци консумират едва 8.3%. |
Цифрите са безжалостни. И тази консумация идва не само от училище, но и от вкъщи. Често родителите не смеят да отказват, не говорят с децата си на тема здравословно хранене по няколко причини: липса на време, както за приготвяне на храна, така и за разговори и простички разяснения. Често се отказват от първия опит след като са опитали да предложат на детето си някакъв нов плод или зеленчук. Често просто си казват, то ходи на училище и там нали яде правилно?
В училище пък учителите не знаят или нямат време да включат в своите предмети ограмотителни материали на тази тема, да организират и инициират събития, в които децата пряко да приготвят храна, а междувременно децата растат, проблемите се задълбочават и остават за цял живот. Защото неправилното и нездравословното хранене води след себе си затлъстяване, от него следват редица болести като сърдечни проблеми, отслабване на имунната система, диабет, тип 2, и т.н. А те остават за цял живот.
“Решението на всичко това е едно. Всеки, но наистина всеки, от когото храненето на едно дете зависи, да участва активно в процеса. ”
Ние не сме яростни застъпници на въвеждане на дисциплината хранене в училищата, просто защото за храната, правилното хранене, полезни и вредни качества може да се говори и в други учебни дисциплини, и по други предмети. То е тема на училището като институция. На територията на самото училище може да бъдат премахнати или сведени до наистина абсолютен минимум достъпът до вредни и нездравословни храни чрез лавки или вендинг-машини, да речем. Училищното настоятелство, самите родители, учителите, директорите да насърчават у децата интереса към игри, кулинарни работилници, тематични часове на класния, в които директно да се говори за вредните и полезните храни, за активния и здравословен начин на живот.
- Притеснява ли ви съпротива от страна на родителите, ако темите в час по хранене се сблъскат с техните собствени навици и принципи? Как могат родителите да бъдат въвлечени и убедени, че това е добро начинание и би било полезно дори и на тях?
- Не, не ни притеснява, защото ние самите сме родители и често можем да си обясним защо някой реагира така. В крайна сметка, за съжаление или не, темата „здравословно хранене” стана много популярна. Хората изпадат в крайности или се объркват от много често коренно противоречиви теории и практики. Истината е, поне според нас е, че ако се говори и стимулира балансираното хранене, без изпадане в крайности – няма родител, който да не приеме това начинание за полезно. Все пак става дума за здравето на неговото дете.
- Какви специалисти, лектори биха влезли в час по хранене?
Ако бъде прието да има такъв и той наистина се въведе, което, пак казваме, не е от особена необходимост, специалистите могат да бъдат от всякакви области. Защото тялото е химия, съчетанието на храната - също, защото културата на хранене е история, защото имената на ястията и тяхното приготвяне - също. Защото произходът на продуктите е география. Тяхното отглеждане - биология.
“Храненето е свързано с всичко, за което децата учат в училище. ”
- По отношение на учебния план, може ли час по хранене да се свърже с теми и модули от други предмети? Би ли имал принос този час за модернизиране и повишаване на качеството на българското образование?
- Да. Със сигурност. И между другото това се практикува в доста страни. Повечето от тях европейски.
- Ако се въвежда дисциплината „Хранене” тя е добре да съпътства цялото основно образование или да се концентрира по-скоро в началния, прогимназиалния курс?
- Правилното хранене като знание и практика трябва да бъде задължителен елемент във всяка една възраст. Човек през целия си живот променя своите хранителни навици, доусъвършенства ги, открива нови храни за себе си, пътува и опознава нови култури отново чрез храната. Общува чрез трапезата.
Именно затова според всяка една възраст на децата могат да се предлагат различни елементи от процеса на хранене.От първоначални основни познания за това как да държим нож и вилица, или как да нарежем краставица, и какво е полезното в зелените храни, до това как да съчетаем продуктите в дадено ястие, с какво питие да комбинираме, как да сервираме и как да се държим на бизнес вечеря, например.
- Има ли успешни примери от други страни, които могат да спомогнат за здравословното хранене в българското училище? Каква е практиката в чужбина по този въпрос?
- Има. И те не само малко. И не са и толкова сложни или проблематични за въвеждане.
Да започнем, например, с изкушенията, които са първата стъпка към премахването на вредните хранителни навици. Територията на училището. Във Франция, например, още от 2005 година със закон е забранено разполагането на територията на училищата на вендинг машини или пък рекламирането на вредни (джънк) храни без задължителна маркировка, т.нар. маркировка тип „светофар”, сигнализираща за вредно съдържание.
“В учебната програма на много от европейските страни влизат дисциплина или съчетания от дисциплини, в които темата за здравословното хранене е включена под една или друга форма.”
Във Финландия това е дисцплина, наречена „Здраве, хранене и добри обноски”, която често не се практикува и води в час, а в училищния стол, по време на обедното хранене на децата. В Словения си има часове, в които децата директно се учат да готвят. В Германия в учебната дисциплина, наречена „Обучение на потребителя” има специални раздели за това как да се избира храна, за какво да се следи върху етикетите на хранителните продукти, как да се намали изхвърлянето на храна.
- Как часът по хранене ще съдейства за здравната култура на децата, би ли подобрил качеството на живот, превенцията на диабет, затлъстяване? Каква е вашата идеална цел?
- Часът по хранене или тематичните раздели в други учебни дисциплини ще съдействат за превенцията на нездравословното хранене. Разбира се.
Колкото повече човек е запознат с даден проблем или въпрос, той толкова по-дисциплиниран е. А интересното е, че първоначалната дисциплина след това се превръща в навик за цял живот и вече не е някакъв тип задължение или страх. Това си просто едно удоволствие. При това споделено удоволствие.
“Здрави и щастливи, усмихнати и креативни деца, които да станат достойни възрастни. Това е нашата идеална цел. ” |
|
|
Вторник 17 Септември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
Грешки по пътя към красотата - I част
Посветили сте целия си живот на борбата да станете стройни, а желаните мерки си остават само мечта. Какво...
Невенът – цяла аптека в едно съцветие
Жизнерадостно оранжевите цветчета на невена, които щедро разпръскват балсамов аромат през цялото лято,...
Новите мании – невидима заплаха
Свикнали сме да мислим за зависимостите като за личен проблем. Наркотици, алкохол, никотин, захар – злоупотребата...
Разбивачи на митовете: истината за стриите
Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя притежава много безценни качества, но основното е да...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава...
"Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
Видове главоболие и как да се справим с тях
Едва ли има човек, който да не е страдал от главоболие – в някои случаи този неприятен проблем може...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Аронията - баланс за организма
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди...
Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
Рискът да се зарази с коронавирус по време на полет е сравнително нисък, сочи проучване. По данни на...
Първа помощ при ужилване
При нормални обстоятелства човек може да понесе до 500 ужилвания от насекоми, но ако е алергичен дори...
Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Детето - левичар - I
Имате си сладко и умно дете. То расте и се променя с всеки изминал ден. По някое време обаче разбирате,...
Вегетарианството може да е и въпрос на ген?
Вегетарианството се практикува от хилядолетия в различни общества и култури, но днес само малка част...
Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
Следите остават
Всеки се опитва да остави следа след себе си. Колкото и тривиално да звучи. Често си мислим, че за да...
Безопасни ли са оралните контрацептиви
Въпреки новопоявяващите се форми на контрацепция, противозачатъчните таблетки продължават да бъдат най-ефикасния...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
Ако ви е останало плажно мляко от миналото лято, не го използвайте отново. Защото то крие опасност от...
3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
Когато решим да постим, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно пълноценна храна. Без месото, млякото...
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
Спрете злото, докато не съществува
Спрете злото, докато не съществува, задръжте болестта, преди да се появи....
Изгони "идеалната майка" от живота си и приеми себе си изцяло
Няма начин да бъдеш перфектна майка, но има милион начини да бъдеш просто добра майка. – Джил Чърчил
Когато...
Егоизмът няма място в спалнята
Сексът несъмнено е важна част от всяка връзка и не би трябвало да се срамуваме да говорим открито за...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Здраве от лятото – слънце, въздух и вода
Лятото е страст, забавление, морски бриз, шум на вълни, флирт, любов и още, и още, но освен това то е...
Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушене
Тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната...
Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
„Който побеждава другите, е силен, победилият себе си, е могъщ.“- Лао Дзъ
Много често се случва...
Да се предпазим от рака на гърдата
Всяка година, данни на СЗО, над 1 милион жени по света чуват тежката диагноза карцином на гърдата. Застрашена...
Кое ни прави добри?
Някой беше казал, че не се сеща за друг признак на превъзходство, освен за добротата. Всъщност, дали...
Избягвайте тези напитки в жегите
Времето става все по-топло и приемът на течности се увеличава. Дали сте сред почитателите на водата,...
Чипсът - факти, вреда и алтернативи
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено...
Съпричастни ли сте към живота?
Сигурно сте забелязали как изглеждат масово хората около вас? А какво ще кажете за един израз, който...
Eлектронните цигари - опасни ли са?
Един от най-големите врагове на здравето са цигарите. От десетилетия се води масова кампания за вредата...
Сухият четков масаж - срещу целулит и за общо подобряване на тонуса
Ако има една козметична процедура, която има доказано положителен ефект върху здравето, красотата и самочувствието...
Содата - всичко, което (не) знаем за нея
Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати,...
Какво да хапваме за дълбок и пълноценен сън?
Между съня и храната съществува неоспорима връзка. Оказва се, че това, което консумираме на вечеря, може...
Старите снимки
Снимките са нашият човешки опит да надхитрим времето, да го хванем в капан. За един миг то да ни стане...
Натурални средства за свеж дъх
Проблемът с лошия дъх засяга много хора - пречи на общуването, предизвиква неудобство и дискомфорт. И...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Как да противодействаме на нарцисистите?
Нарцисизмът е новият вид "нормалност". В действителност на "лайкове", селфита и постоянно себеутвърждаване...
Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме,...
Нова година - да се погрижим за настроението
Ето, след броени дни е Нова Година. Вярваме или не, че какъвто си на Нова Година, така ще ти върви годината,...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Презервативите предпазват от поне 3 големи риска за здравето - използвайте ги!
Презервативите остават най-сигурният начин сексът да е безопасен. Използването им намалява драстично...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - I
Колко често казвате: „Мисля, че...“? А колко често казвате: „Чувствам, че...“? „Много често“ на първия...
Разговорът, който всяка майка трябва да проведе с дъщеря си
Една нова тема се прокрадва в живота на младите момичета. Тема, която може да окаже влияние върху него...
Алергия към козметиката
„Хипоалергенна козметика без консерванти” този надпис може да прочетем върху опаковката на всеки втори...
Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
Очакваните снеговалежи в планинските ни курорти подканват скиорите да се отправят към ски пистите. Но...
Повече за класическата хомеопатия
Ако вече сте на етап, в който сте изоставили споровете за истинността на хомеопатията и сте решили да...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
Господин Триумф и господин Провал
Независимо от обстоятелствата, при които е израснал човек, той се определя или като оптимист, или като...
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Семената от чиа - суперхрана без глутен
Любителите на здравословното хранене и начин на живот, фитнес натурите и всички, занимаващи се активно...
|