Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Food revolution day 2018 в България - революцията в храненето продължава


под мотото “Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар”


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зад всяка революция стои едно просто желание - нещо трябва да се промени! Една година след първото издание на Food revolution day в България промяната в общественото разбиране за храненето на децата продължава да е повече от наложителна. От детските градини до лавките и столовете в училищата, от залегналите навици у дома до съвременното знание и неговото приложение от най-ранна възраст - нагласа за промяна се събужда, но има още какво да се желае от всички засегнати страни. Защото храненето на децата е ангажимент на семейството, но и на цялото общество, на всички институции.

Фондация "За храната" тази година си е поставила още по-амбициозни цели с второто издание на Food revolution day. Дебатът е по-широк, но и много конкретен - “Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар”. Това мотото на тазгодишната кампания и неслучайно.


Докато храненето на децата е ангажимент само на родителите, то може да се контролира от тях. Но стане ли отговорност на институциите - в яслите, детските градини и училищата - то става изключително проблематично. Участието на тестени изделия от бяло брашно и храни с високо съдържание на захар, за сметка на пресни, сезонни плодове и зеленчуци, е твърде силно застъпено в детските заведения, столовото училищно хранене и училищните лавки. А връзката със здравето е пряка. България е на челните места в Европа по затлъстяване в ранна възраст, диабет 2 и други здравни смущения в резултат на нездравословно хранене и обездвижване.

Ако се замислим, че децата получават неизбежно 4 от 5 общо за деня хранения извън дома и погледнем какви са те - трябва да се попитаме: Колко здравословни, адекватни са те, как са поднесени, приучават ли към позитивна и осъзната култура на хранене?


Храненето на децата винаги е било една от централните теми в Hera.bg. Смятаме, че каквото и да се случва у дома като култура, навици и представа за здравословно хранене, отиде ли детето в училище, всичко излиза като страна в една много неравна битка - стола и лавката. Тромавата институция и хаотичният свободен пазар. Затова сме правили проекти децата да носят храна от вкъщи, да закусват здравословно вкъщи, размишлявали сме за проблемите на храненето в училище. Затова прегръщаме идеята на Food revolution day да засегне и храненето в училищата и в тази връзка зададохме няколко въпроса на специалистите от Фондация "За храната".

И заставаме зад всяка тяхна дума - като медия и като родители.


- Как се храни българското дете в училище? Кое в сегашното положение ви провокира да засегнете темата за храненето на учениците в тазгодишното издание на Food revolution day?

- Българското дете, и в детските градини, и в училищата, за съжаление не се храни здравословно. Няколко бегли погледа в менютата на децата в училищата и детските градини, които официално са публикувани от тези заведения, се вижда, че в менюто на децата преобладават захарта и тестото, а плодовете и зеленчуците са рядкост или не присъстват в заложените и препоръчваните в различните наредби количества.

Друг обезпокояващ факт е, че институциите, отговорни за планирането на детските хранения, не виждат нищо нередно в това. Напротив, техният отговор е, че препоръчваните количества плодове, зеленчуци, тесто и захар са на база целодневна консумация.


Както може да се досетим, детето прекарва почти цял ден на територията на учебното заведение. Т.е. там то се храни 4 пъти, от препоръчваните 5 хранения на ден. Ако приемем, че то не е консумирало необходимото количество плодове и зеленчуци в рамките на четирите хранения в учебното заведение, то ще трябва да „навакса” вкъщи. Или да вечеря само плодове и зеленчуци, за да си набави необходимото количество. Прост пример. Детето трябва да консумира на ден примерно 300-350 г плодове и зеленчуци. В повечето менюта за 4 хранения има около 100 г. Какво правим с останалите? Детето трябва вкъщи да изяде на вечеря 200-250 г, така ли? Това, разбира се, е невъзможно.

И не на последно място – как възпитаме у децата култура на хранене?


В училище и в детската градина, често и вкъщи те научават, че консумацията на тестени и захарни изделия е приемлива и даже много допустима. Каква култура на хранене им създаваме? Дори и вкъщи родителите да искат и да се стараят да ограничават децата или пък в училище те да се хранят правилно, ако процесът е само едностранен, децата ще имат проблеми със своето здраве.


Но да се върнем на вашия въпрос. Именно всички тези по-горе изброени факти и предизвикаха нас – посланиците на движението Food Revolution Day и основателите на Фондация „За храната”, да озаглавим тазгодишното издание с мотото „Повече плодове и зеленчуци – по-малко брашно и захар”. И именно под това мото искаме да обедим всички, които участват в процеса хранене на нашите деца – да бъдат по-взискателни, по-отговорни и по-осъзнати.

- Децата идват в първи клас с почти изцяло изградени навици на хранене – някои от тях са категорично нездравословни. Както става ясно, с предлаганата в училище храна те се затвърждават и задълбочават. Според вас как може да се промени това, какво би включвала дисциплината хранене, за да промени статуквото?

- Да, отново за съжаление отговорът ще е положителен:

Според последното национално маркетингово проучване, което направихме за целите на тази кампания 39.6% от децата по няколко пъти дневно консумират тестени изделия и 30.6% консумират храни и напитки, съдържащи захар. Веднъж дневно 34.1% - тестени и храни и напитки, съдържащи захар – 24.8%. Процентът пък на консумация на плодове и зеленчуци съответно: няколко пъти дневно е 39.2%, а веднъж дневно – 36.7%. 5-6 пъти седмично плодове и зеленчуци консумират едва 8.3%.


Цифрите са безжалостни. И тази консумация идва не само от училище, но и от вкъщи. Често родителите не смеят да отказват, не говорят с децата си на тема здравословно хранене по няколко причини: липса на време, както за приготвяне на храна, така и за разговори и простички разяснения. Често се отказват от първия опит след като са опитали да предложат на детето си някакъв нов плод или зеленчук. Често просто си казват, то ходи на училище и там нали яде правилно?
В училище пък учителите не знаят или нямат време да включат в своите предмети ограмотителни материали на тази тема, да организират и инициират събития, в които децата пряко да приготвят храна, а междувременно децата растат, проблемите се задълбочават и остават за цял живот. Защото неправилното и нездравословното хранене води след себе си затлъстяване, от него следват редица болести като сърдечни проблеми, отслабване на имунната система, диабет, тип 2, и т.н. А те остават за цял живот.

Решението на всичко това е едно. Всеки, но наистина всеки, от когото храненето на едно дете зависи, да участва активно в процеса.




Ние не сме яростни застъпници на въвеждане на дисциплината хранене в училищата, просто защото за храната, правилното хранене, полезни и вредни качества може да се говори и в други учебни дисциплини, и по други предмети. То е тема на училището като институция. На територията на самото училище може да бъдат премахнати или сведени до наистина абсолютен минимум достъпът до вредни и нездравословни храни чрез лавки или вендинг-машини, да речем. Училищното настоятелство, самите родители, учителите, директорите да насърчават у децата интереса към игри, кулинарни работилници, тематични часове на класния, в които директно да се говори за вредните и полезните храни, за активния и здравословен начин на живот.

- Притеснява ли ви съпротива от страна на родителите, ако темите в час по хранене се сблъскат с техните собствени навици и принципи? Как могат родителите да бъдат въвлечени и убедени, че това е добро начинание и би било полезно дори и на тях?

- Не, не ни притеснява, защото ние самите сме родители и често можем да си обясним защо някой реагира така. В крайна сметка, за съжаление или не, темата „здравословно хранене” стана много популярна. Хората изпадат в крайности или се объркват от много често коренно противоречиви теории и практики. Истината е, поне според нас е, че ако се говори и стимулира балансираното хранене, без изпадане в крайности – няма родител, който да не приеме това начинание за полезно. Все пак става дума за здравето на неговото дете.

- Какви специалисти, лектори биха влезли в час по хранене?

Ако бъде прието да има такъв и той наистина се въведе, което, пак казваме, не е от особена необходимост, специалистите могат да бъдат от всякакви области. Защото тялото е химия, съчетанието на храната - също, защото културата на хранене е история, защото имената на ястията и тяхното приготвяне - също. Защото произходът на продуктите е география. Тяхното отглеждане - биология.

Храненето е свързано с всичко, за което децата учат в училище.


- По отношение на учебния план, може ли час по хранене да се свърже с теми и модули от други предмети? Би ли имал принос този час за модернизиране и повишаване на качеството на българското образование?

- Да. Със сигурност. И между другото това се практикува в доста страни. Повечето от тях европейски.

- Ако се въвежда дисциплината „Хранене” тя е добре да съпътства цялото основно образование или да се концентрира по-скоро в началния, прогимназиалния курс?

- Правилното хранене като знание и практика трябва да бъде задължителен елемент във всяка една възраст. Човек през целия си живот променя своите хранителни навици, доусъвършенства ги, открива нови храни за себе си, пътува и опознава нови култури отново чрез храната. Общува чрез трапезата.
Именно затова според всяка една възраст на децата могат да се предлагат различни елементи от процеса на хранене.От първоначални основни познания за това как да държим нож и вилица, или как да нарежем краставица, и какво е полезното в зелените храни, до това как да съчетаем продуктите в дадено ястие, с какво питие да комбинираме, как да сервираме и как да се държим на бизнес вечеря, например.

- Има ли успешни примери от други страни, които могат да спомогнат за здравословното хранене в българското училище? Каква е практиката в чужбина по този въпрос?

- Има. И те не само малко. И не са и толкова сложни или проблематични за въвеждане.

Да започнем, например, с изкушенията, които са първата стъпка към премахването на вредните хранителни навици. Територията на училището. Във Франция, например, още от 2005 година със закон е забранено разполагането на територията на училищата на вендинг машини или пък рекламирането на вредни (джънк) храни без задължителна маркировка, т.нар. маркировка тип „светофар”, сигнализираща за вредно съдържание.

В учебната програма на много от европейските страни влизат дисциплина или съчетания от дисциплини, в които темата за здравословното хранене е включена под една или друга форма.


Във Финландия това е дисцплина, наречена „Здраве, хранене и добри обноски”, която често не се практикува и води в час, а в училищния стол, по време на обедното хранене на децата. В Словения си има часове, в които децата директно се учат да готвят. В Германия в учебната дисциплина, наречена „Обучение на потребителя” има специални раздели за това как да се избира храна, за какво да се следи върху етикетите на хранителните продукти, как да се намали изхвърлянето на храна.

- Как часът по хранене ще съдейства за здравната култура на децата, би ли подобрил качеството на живот, превенцията на диабет, затлъстяване? Каква е вашата идеална цел?

- Часът по хранене или тематичните раздели в други учебни дисциплини ще съдействат за превенцията на нездравословното хранене. Разбира се.
Колкото повече човек е запознат с даден проблем или въпрос, той толкова по-дисциплиниран е. А интересното е, че първоначалната дисциплина след това се превръща в навик за цял живот и вече не е някакъв тип задължение или страх. Това си просто едно удоволствие. При това споделено удоволствие.


Здрави и щастливи, усмихнати и креативни деца, които да станат достойни възрастни. Това е нашата идеална цел.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Най-важните съвети в помощ на родителите на първокласниците
· Защо да насърчим детето да рисува, независимо колко е "добро"?
· "Значителна част от това, което ви предстои, ще бъде поръчано от скуката"
· 17-годишна е удостоена с престижната Международна детска награда за мир
· Мики Маус стана герой във филм на ужасите
· Пеещи бащи станаха хит в социалните мрежи (видео)
· За какво да внимаваме при избор на детско яке
· Тротинетка за всяко дете – как да изберем
· Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
· Имаме по една лъжица пластмаса в мозъка. Колко опасни са микрочастиците за здравето ни?
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
Неделя
9
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Къде още може да намерим екологично чиста храна
Идеята за среща между клиентите и земеделските производители на фермерските пазари несъмнено е чудесна....
Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
Замърсяването на въздуха вероятно увеличава риска от необратима загуба на зрение според резултатите на...
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Празничният декемврийски сезон е прекрасно време от годината, очаквано с трепет от всеки, но поради...
Вземи си една гореща вана!
„Сигурно има неща, които една топла вана не би могла да излекува, но те не са ми известни.” – „Стъкленият...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Коварният мононатриев глутамат
В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Митичните диети – да вярваме ли на обещания?
„Отслабни с 10 кг. за 10 дни!”, „Яж и отслабвай!”, „Диета за бързо изгаряне на мазнините!, „Как да отслабнем...
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
Какво ни движи напред?
В едно интервю Уди Алън споделя как все повече се убеждава в това, че филмите му и въобще изкуството...
Метеочувствителност
Много от нас не се нуждаят от специално образование, за да предвидят промените във времето. Според проучвания...
Учени откриха нови данни за предсмъртните видения на хора в клинична смърт
Американски невролози установиха, че предсмъртните видения на хора в състояние на клинична смърт се дължат...
"Здравословен обяд за ученика" - царевични мечета със сирене в усмихнато настъпление
Това е ден втори от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Изкуството на промяната
Ако има нещо постоянно в хода на живота ни, парадоксално, това е промяната, защото промени ни спохождат...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Ежедневно почистване на лицето: кои продукти са подходящи?
Правилното ежедневно почистване на лицето помага за отстраняване на грим, замърсявания и излишен себум....
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
Учени установиха, че яденето на люти чушки помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Изследването...
Полезни съвети как да се предпазим от горещините
БЧК напомня, че високите температури през летните месеци могат да поставят в риск здравето и живота на...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Негативните емоции са част от нас
“…човек не може да тъжи много дълго в такъв интересен свят, нали?” – Луси Монтгомъри Светът е пълен...
Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
Хормонът естроген играе ключова роля в регулирането на прекомерната консумация на алкохол при жените,...
Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
Очакваните снеговалежи в планинските ни курорти подканват скиорите да се отправят към ски пистите. Но...
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Имам дъщеря на 10 години. Тя е общително момиче с приятели момчета и момичета. Обича "народна топка",...
7 април - Световен ден на здравето
На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Днес празнуват всички работещи в сферата на здравеопазването...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Уроците на разбитото сърце
Разбитото сърце не е просто една метафора, то е съвсем реален физиологичен процес. Лекарите биха го нарекли...
Светлината е източник на живот и здраве
Като „социално животно“, всеки от нас е принуден да прекарва повечето време на закрито, без пряк контакт...
В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Независимо дали вашата основна цел е да изградите сила, или да подобрите стабилността на коремните...
Колко са вредни преработените храни за нас?
24-годишната Ейми е прекарала две седмици на ултрапреработена диета като част от тест, извършен от учени...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Минералната вода - употреба в определени граници
Много добре ни е известно, че човешкото тяло е около 70% вода, няма нужда да коментираме защо тази напитка...
Обичаш ли да опитваш нови неща?
Обичаш ли да опитваш нови неща? Да експериментираш със себе си, да пробваш нови вкусове, цветове, да...
„Любовта” към цигарата
Защо започваме да пушим? Често това се случва още в почти детските ни години. Казват, че всяка зависимост...
Кошмарният образ на победителя
Класическият образ на победителя е едно много отракано момче или момиче, изпълнено със страшен хъс. То...
Най-важните правила за употреба на билките
Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лечение за някакъв наш проблем. Твърде...
Спирулина - срещу пролетна умора и не само
Пролетта е в разгара си. Но понякога телата ни отказват да се пренастроят - по-високата и най-вече, твърде...
Комплименти, които нямат нищо общо с външния вид
Интелигентните хора правят комплименти, защото знаят, че това ще направи другия щастлив. Хората с добра...
Разговорът, който всяка майка трябва да проведе с дъщеря си
Една нова тема се прокрадва в живота на младите момичета. Тема, която може да окаже влияние върху него...
"Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
Светите отци учат: "Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш беден...
Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
Интересът към гуараната като стимулант за мозъчната и физическата дейност се увеличава все повече и то...
Ползите от ледено студените душове
Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
С какво да заменим чашата кафе
Повечето от нас са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе. Без този ритуал часовете минават...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Вечнозелената мирта
Нарича се мирта и е едно от растенията, които още в древността са били символ на любовта и безсмъртието....
Атлантическата диета - защо е толкова полезна
Традиционната диета в Северна Португалия и Северозападна Испания, известна като Южноевропейската традиционна...
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,...
Анализирай това!
Каквото и да се случи, го подлагате на постоянен анализ, щателно обсъждате и разисквате всяка случка,...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Заекването при децата - тревоги и решения
Заекването при децата е явление с все още неустановен произход. От една страна то е смущение в речевото...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
Ден 29 от Коледните пости. Вчера вечерта премина в приготвяне на сурвакница за детето. Опуках царевица...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook