Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Суровоядството – спасение от болести


Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането на термообработена храна изтощава и убива организма, принуждава органите да ни работят повече от нормално, в резултат на тези неща - боледуваме. До колко това е така е спорно, но е факт че още бащата на медицината Хипократ е казал, че храната е нашето лекарство. Което означава, че начинът ни на хранене предразполага или ограничава разболяването на тялото.

Заболяванията, свързани с храненето, се делят на две главни категории: преки и косвени (непреки) заболявания. Преките са причинени от свръхизобилие на известни съставни хранителни елементи или от липса на други. Топлинната обработка и животинските храни концентрират и увеличават протеините и мазнините в диетата, като в същото време елиминират субстанции с висока хранителна стойност, така наречените витамини. Това са болести, свързани с хранителни разстройства, или такива, дължащи се на липсата на важен химичен елемент.

Непреките хранителни болести са причинени от инфекции. В тялото на човек живеят голям брой разнообразни микроби, които при нормални обстоятелства са полезни за организма. Но когато човек се храни неправилно клетките се изтощават и тези микроби се израждат, стават патологични и предизвикват инфекциозни заболявания.

Според привържениците на суровоядството е неправилно да се счита, че чрез варенето на храната се убиват вредните микроби, съдържащи се в нея. Това е неправилно поради факта, че винаги ще съществуват микроби, те са навсякъде около нас – във въздуха, водата, храните, предметите. Варенето по-скоро причинява убиването на естествената съпротивителна сила на организма и разрушаването на естествените антибиотици в хранителните продукти, които са предназначени да се борят срещу тези микроби.

Доказан факт е, че раковата клетка е пряк потомък на дегенериралата храна, т.е. мъртвата сготвена храна. Клетките се нагаждат към структурата на хранителните материали, които ние консумираме. Когато продължително време клетките са лишени от полезни хранителни вещества, те загубват способността да изпълняват естествените си функции или въобще не се доразвиват. След няколкогодишно лишение настъпва момент, когато един или няколко милиарда клетки се израждат. Те биват отделени от останалите като нефункциониращи, стават автономни и започват да поглъщат нормалните клетки и тъкани, като се превръщат в туморни образувания.

Човешкото тяло е най-съвършената и сложна машина на Земята. Досега учените са успели да открият около 10 000 съставни части на всяка клетка. Всяка жлеза или орган са съставени от милиарди такива клетки. За да функционират те правилно, е необходимо да бъдат снабдени със сурови материали, съдържащи полезни за организма вещества. Всяка една химическа съставка, набавена от суровата храна, има да изпълни определена функция и роля за нашето тяло. Всички полезни съставки са изградени благодарение на слънчевата светлина и са концентрирани в растителните продукти. Например, едно семе, един лист или едно житно зърно съдържат в себе си всички онези хранителни съставки, които са в състояние да задоволят нуждите на един животински организъм.

Продукти, които се смята, че не могат да се ядат без топлинна обработка, могат да се смесват в различни видове салати. Пшеничните зърна, боба, житото, лещата могат да бъдат смилани. А могат и да се накиснат, докато покълнат, след което се изплакват с прясна вода. Когато се излее водата, могат да се съхраняват покрити на хладно място и да се консумират в рамките на 3-4 дни. Така образуваните кълнове могат да се смесят с фурми, орехи, стафиди, мед или да бъдат прибавяни в различни видове салати. Картофите и морковите се настъргват със ситно ренде. Доматите, зеленият пипер, краставиците, лукът се нарязват на ситно. Могат да се прибавят като овкусители лимонов сок, маслиново масло, соя. Тези продукти могат да се комбинират по различен начин и да се използват като основно ястие. Могат да се използват и всички други зеленчуци като спанак, маруля, корени и други.

През зимата, когато липсват голяма част от плодовете и зеленчуците, те биват заместени със сушени плодове, които се накисват в студена вода и могат да се приготвят от тях студени компоти. А също има и продукти, които са налични през всички сезони като орехи, бадеми, жито, мед. Както могат да се консумират и цитрусови плодове. Мед, разтворен във вода и смесен с пресен лимонов сок е отлично питие.

Разбира се, ако човек реши да премине от топлинно обработена храна към изцяло сурова, то е добре да премине постепенно от единия вид диета към другия, за да не причинява излишен стрес на организма си. Необходимо е най-напред да ограничи месните храни, след което малко по малко да премине към 1-2 преработени ястия на седмица. Това понякога може да отнеме месеци, а дори година или две.

Като всяко нещо, далеч от общоприетото, суровоядството има много противници. При всички положения то не е подходящо за подрастващ организъм, а зрелият вече индивид носи отговорност сам за себе си. Безспорно е положителното въздействие на сурови зеленчуци и плодове върху тялото и духа, но дали да премине на изцяло такъв начин на хранене е избор на отделния човек. Нужно е все пак да знаем, че ако не можем да си набавим храна без изкуствените химии или пък да осигурим абсолютната им преснота (нещо, което в по-малки населени места е трудно ) дори прочистващи дни с тях могат да доведат до отрицателен, а не положителен ефект. От друга страна невежеството също е проблем. Салата от домати и краставици всяка вечер, закуска с ябълки всяка сутрин и т.н., определено би довело до ужасни последици за организма в дългосрочен план. Освен това колкото и да си приличаме, всички сме различни, това което е добро за един, не го прави добро директно за друг. Да предприемеш подобна стъпка е рисково, защото знанието за това, как да си набавим всички необходими витамини и минерали, често е пренебрегвана, а тръгнеш ли по този път това буквално е от жизнено значение.
Коментари
2013-08-25 #20
Теодора
далеч не трае "до една година" сверете си часовника. Бъдете здрава и отгледайте детето си както решите. Оставете и хората сами да решат какво и как да го правят.
2013-08-24 #19
стела петрова
Оле, Теодора нищо не сте разбрала. никой не оспорва естествения процес на кърменето, но той трае от няколко месеца до година. също така, плода изцяло се храни от майчиния организъм докато е в утробата. тревопасните и горилите, също са бозайници. става дума за периода на захранването, да не се тъпчат децата с меса и готвена храна. а и кърмата е сурова и си е твоя, не тормозиш никое животно, за да му вземаш млякото, което впрочем е предназначено за неговото малко. Теодора, не реагирайте прибързано и емоционално, а четете по-задълбочено.
2013-08-24 #18
Теодора Купенска
Бебетата са кърмачета, бе хора / тези дето си тъпчат децата с АМ няма да ги коментиран. Млякото, кърмата, човешката е с животински произход А Стела, ти сестра, братчедка или другата в АМиД си
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Най-важните 5 ползи от вегетарианството
· Криворазбраната духовност
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Оцелелите от COVID-19 са по-склонни да развият психични проблеми
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· 23 май - Световен ден на кръводарителя
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Четвъртък
7
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Това така срамно изпускане на урина
Случвало ли ви се е да изпуснете малко урина, когато се засмеете рязко или кихнете? Положителният отговор...
Оцелелите от COVID-19 са по-склонни да развият психични проблеми
Проучване, проследяващо оцелелите от COVID-19, установява, че те са по-склонни да развият проблеми с...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Грешките на жените около 30-те им години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
Гъстият сладък сок от сушени сини сливи има невероятните ползи за здравето ни. Сокът е полезен само,...
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
Бахова терапия - от растенията с любов
Терапията на д-р Едуард Бах е една от алтернативните методи на лечение, които добиват все по- голяма...
Когато душата е уморена
Имате ли чувството, че дните, в които не се чувствате добре в кожата си напоследък не спират? Всеки има...
Не влизайте в капана на пасивната агресия
Гневът и недоволството са емоции, които всеки човек изпитва, но в съвременното “цивилизовано” общество...
Алкални храни за здраве през зимата
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Кои са трите типа енергия и как да ги засилим, за да бъдем истински пълноценни?
Най-успешните и продуктивни хора могат да се характеризират с много високи нива на енергия. Тъй като...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса
От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате”...
Контролирате ли живота си?
Животът е като да плаваш в морето или да пилотираш самолет. Имаш предначертания курс, натрупваш умения...
Вълшебният прашец
Естествено добра комбинация Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите....
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Чаша вода сутрин на гладно - защо и с какво?
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. Актрисите,...
Диабетът
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook