Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо и как да пестим храната?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На всички ни са известни потресаващите снимки на бедни, гладни чернокожи деца, чиито вид понякога губи общо с човешкия род. Разни знайни и незнайни странстващи фотографи, спонсорирани от благотворителни и други организации за защита на бедстващото и гладуващо население на бедна Африка и Азия, показват едно от лицата на модерния ни свят – гладът. Само миналата 2011г. година сушата в Източна Африка, довела до слаби реколти, причини смъртта на над 13 млн. души. На този фон на ужас и потрес, данните за Западното полукълбо са повече от срамни.

Глобалната храна

Американското министерство на земеделието твърди, че около 27% от произведената или внесената в страната храна отива директно или под формата на отпадъци в боклука. Друг голям консуматор на храни, Европейският съюз, изхвърля средно годишно над 90 тона хранителен боклук, като на гражданин се падат около 197 кг. храна годишно. И докато бедна Африка се бори с глада, хората от Запада се борят със затлъстяването, въпреки че изхвърлят толкова много храна.


Акция в Сидни, Австралия с цел годните, но изхвърлени от супермаркетите плодове да продължат пътя си до потребителя. Наскоро Франция прие спорен закон, който да ограничи изхвърлянето на хранителни продукти.

Друга интересна информация е, че повечето храна не е отпадък, като например от обикновените домакинства, а храна с изтекъл срок на годност, нарушена цялост на опаковката, нетърговски вид. Изчислено е, че 30% от плодовете и зеленчуците изобщо не стигат до рафтовете на хипермаркетите заради неугледния си и „непродаваем за вкуса на потребителя” форма или цвят. Ценните витамини и минерали отиват на боклука.

Компостът - еко земеделие чрез отпадъци

Причините са много и са обект не на една и две дискусии, срещи на високо ниво и плахи опити на властите да ограничат разхищението, подобрят съхранението и убедят потребителя да влага това, което не може да изяде, в благородни каузи като хранителни банки, обществени кухни и благотворителни помощи. Свръх производството, технологичните подобрения, развитието на промишлената химия в селското стопанство, транспортната инфраструктура и облекченията на вноса и износа – това са показателите от страна на производството на храни и превозвачите им.

От друга страна има и свръх търсене. Маркетингът на големите хранителни магазини по всички възможни медии, упражнява психологически натиск върху всяко едно домакинство да купува „евтина”, достъпна и атрактивна храна, най- често със ниска хранителна стойност и напълно непрактична за задоволяване на обикновения глад на обикновения човек.

И от трета страна, тази на природата, от която черпим всичко необходимо за съществуването ни, това свръх производство, транспортирането му, но и обработката на самия боклук, струва прекалено много невъзобновяеми ресурси. Прекалено много парникови емисии, изсичане на гори за целите на животновъдството и още много, много други щети.
Да, това е ужасно. Но да вдигнем рамене и да си кажем: „Как бих могъл да променя нещо в тази прекалено глобална картина?” не е достатъчно.


Действай локално, мисли глобално


Ето някои прости трика, които ще ви помогнат да пестим храна и, разбира се, разходи.


Преди да пазаруваме:

Да погледнем какво има в хладилника и в шкафовете за храна и да се запитаме: „ от какво имам нужда, наистина?”. Не трябва да позволяваме храната да се задържа в хладилника – каквото първо влезе в него, то първо трябва да излезе от него. Нареждайки новите неща, слагаме ги по- назад и вадим по застоялите напред, за да са те на масата при следващото хранене.
Да направим списък за пазаруване и най- важното – да се придържаме към него. Преди намирах наистина за смешно трупането на различни брошури, но един бърз обзор, ще подскаже кое къде се намира и ще позволи сравнително точен разчет на парите и ще спре разхищението на продукти.



По време на пазаруване:
Да пазаруваме храни местно производство. Храните, които пътуват отдалеч „изхабяват” срока си на годност в транспорт, това има дава ограничен живот в нашата кухня.
Да внимаваме с количествата. Промоциите са примамливи, наистина. Но ако има банани или кисело мляко на ниски цени, това значи ли, че трябва да купим 3-4 кг или 10 кофички?
Да пазаруваме по- често и по- малко. Да, обикновено е досадно, но освен, че можем да се разходим из квартала и да спестим от бензина, си гарантираме, че няма да се увлечем в едно грандиозно седмично пазаруване и та изпуснем срока на годност на голяма част от покупките. Нещата, които се сготвим в близките два- три дни, няма да идат на боклука.

Когато готвим:
Ако сме намислили определно ястие, да проверим какво и колко точно ни е нужно за него. Ако в една рецепта ни трябва 200гр. от нетраен продукт, а разфасовката му е от 500гр., да използваме нужното, а останалото да замразим за следващия път.
Да си направим план за готвене. Не че не трябва да импровизираме, разбира се, ако нещо внезапно ни се прихапне, но в началото на седмицата можем да си намислим какво да сготвим и така ще оптимизираме и покупките си.
Да замразим остатъците от неизядените ястия, ако това има смисъл. Това е много ефективен метод да не се хвърля храна. Ако в тенджерата е останала една порция, защо да я извърляме? Можем да я замразим и някой път, ако сме сами да не готвим отново, а да си я стоплим.

Когато се храним навън:
Да забравим за лакомията. Изглежда вкусна, иска ни се да се поглезим, но да си дадем реална сметка колко можем да изядем. В китайските ресторанти сервират огромни порции, можем да споделим с приятел.
Да си поискаме за вкъщи. Някакъв необясним срам все още не ни позволява да си поискаме неизяденото от масата да ни го сложат в кутия за вкъщи. Ако го оставим в ресторанта, то ще бъде изхвърлено, защо да не си го вземем – то е вкусно и платено вече.

Всичко изброено е напълно по силите ни. Можем да спрем разхищението на храна поне от нашето домакинство. Чувството за удовлетворение, че не сме част от черната статистика, ще се засили и от позакрепналия бюджет и спестеното в края на месеца.
Коментари
2013-04-23 #2
Цанислава Генова
Много полезна статия! Благодаря!
2012-03-14 #1
teodora
Браво, Цвети! Много ми харесва позицията ти и много хубаво написано.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Боклукът – един по-различен поглед
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Обичам да пазарувам, но харча неразумно. Няколко съвета как да пазарувате за по-малко пари
· Какво трябва да направим, ако усетим земетресение - практични и конкретни действия
· Испания пуска приложение, за да разбере избягват ли мъжете домакинска работа
· ИКЕА и Сабин Марселис представят колекцията VARMBLIXT, която съчетава скулптурен дизайн и светлина
· Съвет: Обичате ли да спестявате пари? Опитайте това!
Четвъртък
8
Юни 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Стая на цветни петна
Често пазарувайки търсим практичността – "ще взема тези черни обувки, защото ще подхождат на всичко,...
Балконът – варианти за преустройство
Във всеки апартамент има балкон, но не всеки балкон заема особено място в апартамента. В много случаи...
Направи сама: Обичам те, защото...
Този подарък ще отнеме от бюджета ви около 40-50 стотинки, а ако имате подходяща хартия у дома - 0 лева. Нужни...
Осветлението у дома
Макар че често е подценявано, осветлението е един от главните елементи на интериора. Подходящата светлина...
21 януари - Ден на родилната помощ
На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички...
Как се играе на "Котешка люлка"?
"Котешка люлка" е сред най-старите игри, които човечеството познава. В нея могат да участват двама или...
Съвети за по-топъл дом през зимата
Отново сме в началото на поредния отоплителен сезон и би било полезно да помислим преди големите студове...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Света Варвара
На 4 декември отбелязваме света Варвара. Родена в знатно семейство, тя приема християнската вяра. Това...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
17 септември - Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София
На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Св. пророк Самуил - 20 август
На 20 август църквата почита св. пророк Самуил и св. 38 мъченици Пловдивски. Празнуват всички, които...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Как разумно да купуваме мебели - II
● Да си съставим план Когато трябва да изберем само една мебел, за допълване на интериора, знаем...
Състарената мебел: нова вещ „с история”
В старинните вещи има особено обаяние – те създават уют, неповторим интериор и разказват истории. Ако...
Заслужени думи за индришето
Винаги съм си падала по, така наречените от една моя ухилена позната - „бабешки” цветя, неща, гозби,...
Петседмична система за чистене - II
Как да превърнем хаоса в ред? Запитайте се: Колко чиста искам да бъде къщата ми, за да се чувства...
Минимализмът и възрастта
Имах една съседка, която разполагаше с огромен апартамент, живееше сама в него. Когато съм ходела у тях...
Възнесение Господне - Спасовден
Спасовден е подвижен празник. Отбелязва се винаги в четвъртък, на 40-тия ден след Великден. За християните...
История и символика на коледното дръвче
Във всички езически религии е имало култ към свещени дървета. Дървото е универсален символ – смята се,...
Рустикален шик от еко мебели - палетите в нашия дом
Няма начин да не сте забелязали една нова, но пък доста актуална тенденция в интериора – тази на палетите...
26 март - Събор на св. Арахангел Гавриил
На 26 март Православието отбелязва Събор на св. Арахангел Гавриил. Гавриил е един от четирите архангели...
По-осъзната и щастлива да е 2019 г., приятели!
Измина още една година, в която бяхме заедно. Сега, в края й, знаем, че поглеждаме към нея с усмивка...
10 неща от бита, които трябва да сменяме често
За да следим живота на някои неща от домакинството, ни помага срокът на годност, изписан върху опаковката....
Пролетна украса - Цветя от хартия
Здравейте, това е част от пролетно- великденската ни украса. Разбира се, имах и помощник - дъщеря ми...
По опаковките ще ги познаете
Ако по дрехите посрещат, а по ума изпращат, то блясъкът в очите, когато получаваме подарък, се определя...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Как да вдъхновим любимия за домакинска работа
Страстта към чистотата и реда традиционно се приписва на жената. Мъжете, възпитани с идеята, че са създадени...
Порцеланът – бижуто в нашия дом
Съдовете от изящен порцелан служат не само за сервиране на храната, но и имат ценност на истинско семейно...
Да отблъснем комарите
Приятната лятна разходка из природата или романтиката на топлите летни нощи могат да бъдат съсипани само...
Сушени лимони
Сушените лимонови резени можете да използвате за декорация на дома, свещи, подаръци, картички, коледната...
Меки завивки за сладки сънища
Кой е най-важния критерий за избор на спално бельо? Най-често това, което ни привлича към даден комплект...
Коледното дърво между традицията и съвременния интериор
От символиката на коледното дърво сякаш е останала само детската радост около украсяването с шарени играчки...
Кучетата или котките - кои са по-умни
Любителите на кучета и котки отдавна спорят кой от домашните им питомци е по-умен. Отговор на този въпрос...
Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод. Празненствата на Нова година не минават...
Във фризера – какво и как?
Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато...
Идеалната прахосмукачка
Във всеки дом има прахосмукачка, но не всяка прахосмукачка ефективно изпълнява основната си мисия – да...
Да загубиш домашен любимец
Ако не ти се е случвало, няма как да знаеш за какво става дума. Който има домашен любимец, може да предположи...
Годишнини от сватбата
В деня на сватбата най-често чуваната дума е „Горчиво!”. Традицията е стара и като всяко старо нещо губи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook