Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо и как да пестим храната?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На всички ни са известни потресаващите снимки на бедни, гладни чернокожи деца, чиито вид понякога губи общо с човешкия род. Разни знайни и незнайни странстващи фотографи, спонсорирани от благотворителни и други организации за защита на бедстващото и гладуващо население на бедна Африка и Азия, показват едно от лицата на модерния ни свят – гладът. Само миналата 2011г. година сушата в Източна Африка, довела до слаби реколти, причини смъртта на над 13 млн. души. На този фон на ужас и потрес, данните за Западното полукълбо са повече от срамни.

Глобалната храна

Американското министерство на земеделието твърди, че около 27% от произведената или внесената в страната храна отива директно или под формата на отпадъци в боклука. Друг голям консуматор на храни, Европейският съюз, изхвърля средно годишно над 90 тона хранителен боклук, като на гражданин се падат около 197 кг. храна годишно. И докато бедна Африка се бори с глада, хората от Запада се борят със затлъстяването, въпреки че изхвърлят толкова много храна.


Акция в Сидни, Австралия с цел годните, но изхвърлени от супермаркетите плодове да продължат пътя си до потребителя. Наскоро Франция прие спорен закон, който да ограничи изхвърлянето на хранителни продукти.

Друга интересна информация е, че повечето храна не е отпадък, като например от обикновените домакинства, а храна с изтекъл срок на годност, нарушена цялост на опаковката, нетърговски вид. Изчислено е, че 30% от плодовете и зеленчуците изобщо не стигат до рафтовете на хипермаркетите заради неугледния си и „непродаваем за вкуса на потребителя” форма или цвят. Ценните витамини и минерали отиват на боклука.

Компостът - еко земеделие чрез отпадъци

Причините са много и са обект не на една и две дискусии, срещи на високо ниво и плахи опити на властите да ограничат разхищението, подобрят съхранението и убедят потребителя да влага това, което не може да изяде, в благородни каузи като хранителни банки, обществени кухни и благотворителни помощи. Свръх производството, технологичните подобрения, развитието на промишлената химия в селското стопанство, транспортната инфраструктура и облекченията на вноса и износа – това са показателите от страна на производството на храни и превозвачите им.

От друга страна има и свръх търсене. Маркетингът на големите хранителни магазини по всички възможни медии, упражнява психологически натиск върху всяко едно домакинство да купува „евтина”, достъпна и атрактивна храна, най- често със ниска хранителна стойност и напълно непрактична за задоволяване на обикновения глад на обикновения човек.

И от трета страна, тази на природата, от която черпим всичко необходимо за съществуването ни, това свръх производство, транспортирането му, но и обработката на самия боклук, струва прекалено много невъзобновяеми ресурси. Прекалено много парникови емисии, изсичане на гори за целите на животновъдството и още много, много други щети.
Да, това е ужасно. Но да вдигнем рамене и да си кажем: „Как бих могъл да променя нещо в тази прекалено глобална картина?” не е достатъчно.


Действай локално, мисли глобално


Ето някои прости трика, които ще ви помогнат да пестим храна и, разбира се, разходи.


Преди да пазаруваме:

Да погледнем какво има в хладилника и в шкафовете за храна и да се запитаме: „ от какво имам нужда, наистина?”. Не трябва да позволяваме храната да се задържа в хладилника – каквото първо влезе в него, то първо трябва да излезе от него. Нареждайки новите неща, слагаме ги по- назад и вадим по застоялите напред, за да са те на масата при следващото хранене.
Да направим списък за пазаруване и най- важното – да се придържаме към него. Преди намирах наистина за смешно трупането на различни брошури, но един бърз обзор, ще подскаже кое къде се намира и ще позволи сравнително точен разчет на парите и ще спре разхищението на продукти.



По време на пазаруване:
Да пазаруваме храни местно производство. Храните, които пътуват отдалеч „изхабяват” срока си на годност в транспорт, това има дава ограничен живот в нашата кухня.
Да внимаваме с количествата. Промоциите са примамливи, наистина. Но ако има банани или кисело мляко на ниски цени, това значи ли, че трябва да купим 3-4 кг или 10 кофички?
Да пазаруваме по- често и по- малко. Да, обикновено е досадно, но освен, че можем да се разходим из квартала и да спестим от бензина, си гарантираме, че няма да се увлечем в едно грандиозно седмично пазаруване и та изпуснем срока на годност на голяма част от покупките. Нещата, които се сготвим в близките два- три дни, няма да идат на боклука.

Когато готвим:
Ако сме намислили определно ястие, да проверим какво и колко точно ни е нужно за него. Ако в една рецепта ни трябва 200гр. от нетраен продукт, а разфасовката му е от 500гр., да използваме нужното, а останалото да замразим за следващия път.
Да си направим план за готвене. Не че не трябва да импровизираме, разбира се, ако нещо внезапно ни се прихапне, но в началото на седмицата можем да си намислим какво да сготвим и така ще оптимизираме и покупките си.
Да замразим остатъците от неизядените ястия, ако това има смисъл. Това е много ефективен метод да не се хвърля храна. Ако в тенджерата е останала една порция, защо да я извърляме? Можем да я замразим и някой път, ако сме сами да не готвим отново, а да си я стоплим.

Когато се храним навън:
Да забравим за лакомията. Изглежда вкусна, иска ни се да се поглезим, но да си дадем реална сметка колко можем да изядем. В китайските ресторанти сервират огромни порции, можем да споделим с приятел.
Да си поискаме за вкъщи. Някакъв необясним срам все още не ни позволява да си поискаме неизяденото от масата да ни го сложат в кутия за вкъщи. Ако го оставим в ресторанта, то ще бъде изхвърлено, защо да не си го вземем – то е вкусно и платено вече.

Всичко изброено е напълно по силите ни. Можем да спрем разхищението на храна поне от нашето домакинство. Чувството за удовлетворение, че не сме част от черната статистика, ще се засили и от позакрепналия бюджет и спестеното в края на месеца.
Коментари
2013-04-23 #2
Цанислава Генова
Много полезна статия! Благодаря!
2012-03-14 #1
teodora
Браво, Цвети! Много ми харесва позицията ти и много хубаво написано.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Какви обувки задължително да вземем по време на почивката си
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Да превърнем балкона в нашето магическо убежище
· Минимализъм през Коледа
· 10 март - св. мчк. Галина
Сряда
16
Юни 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Велика събота
Велика събота е шестият ден от Страстната седмица - денят, в който е погребан Исус Христос. През...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
Ден 29 от Коледните пости. Вчера вечерта премина в приготвяне на сурвакница за детето. Опуках царевица...
Коледна украса "Горски кът"
В дните около Коледа магазините се изпълват с лъскави елхички, гирлянди, топки и венци, които отдалеч...
Идеалната прахосмукачка
Във всеки дом има прахосмукачка, но не всяка прахосмукачка ефективно изпълнява основната си мисия – да...
5 причини, заради които трябва да притежавате чанта от естествена кожа
Естествената кожа е един от най-древните материали за изработка на качествени и издръжливи аксесоари,...
Благовещение - 25 март
Благовещение е празник, който обединява всички християни, без значение дали православни, католици или...
Няколко нискобюджетни идеи за коледен подарък
Подаръците за Коледа са извор на приятни трепети и безкрайни мъки по измислянето им. Даже средствата...
Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Много от нас си представят началото на дадена промяна в живота си с отправна точка - понеделник, Нова...
Мислех, че на Коледа ще сме само аз и кучето ми
Нямам свое семейство, нямам гадже и си мислех, че тази Коледа ще сме само аз и кучето ми. Родителите...
Как да: Почистим дома с помощта на оцет
Пропуснали сте много, ако използвате оцет единствено в кулинарията – като част от дресинг за салата или...
26 март - Събор на св. Арахангел Гавриил
На 26 март Православието отбелязва Събор на св. Арахангел Гавриил. Гавриил е един от четирите архангели...
Легенда за Кубратовата дъщеря Хуба
Да помним старите български традиции, да изгоним лошите мисли и случки в миналото и да не забравяме,...
Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
С времето нещата, които си желаем, за себе си, за близките ни, стават все по-малко и все по-клиширани....
Излишните неща в куфара
Дойде сезонът на почивките и пак започнахме да мислим коя рокля да сложим в багажа и коя да оставим в...
Кукерите - силата да прогоним злите сили
Кукерите се появяват в различно време в различните краища на България. В Банско идват на Нова година,...
Пъзел за най-малките - Народните будители за деца и родители
С Цвети си говорехме за наближаващия 1 ноември - Ден на народните будители. Хрумна ни че, малките деца...
Зa уютна и щастлива зима
Ако трябва да бъдем честни, за повечето от нас студеното време не е любим сезон. За мен също, въпреки...
Венецианската мазилка
Венецианската мазилка идва при нас от епохите на Римската античност и Ренесанса. Тя придава индивидуалност...
Упражнение за учениците: Народните будители за деца и родители
След като и най-малките разбраха за народните будители със симпатичния пъзел на Инна, ред е на по-големите...
Коледни картички за родители и деца
Картичките, които сега ще ви покажем, са много лесни за изработка. Толкова лесни, че се правят и с деца....
Стефановден
27 декември църквата е отредила за почит на свети Стефан - един от първите мъченици на християнската...
На Велики вторник се замисляме за добродетелите
На Велики вторник от Страстната седмица Христос разказва различни нравствени поучения на своите ученици....
Щори и завеси за дома - красота и функционалност
Японски или австрийски щори – каква е разликата и кои повече ще подхождат на вашето жилище? На тези и...
Есента в градината
Смяната на сезоните никъде не се усеща толкова ясно и безапелационно, отколкото в градината. В градовете,...
Засейте през есента луковиците на пролетните цветя
Знаем кои са предвестниците на пролетта. Това са първите цветя – кокичета, минзухари, лалета, зюмбюли,...
Лалето - чаровното лице на пролетта и символ на свежата романтика
Те не са сред най-трайните цветя, но красотата им е безспорна. Толкова обикновени и традиционни и в същото...
Как да намалим боклука - съвети от кухнята
Домакинствата са огромни консуматори и с това - производители на много боклук. Опаковките, найлонът,...
Ден 20 - Постове и пости: Да признаеш провала е да покажеш, че се учиш
Първи опит с квас равносилно на първи провал с квас. Започнах кваса и уж всичко беше както трябва. Живна,...
18 октомври - св. великомъченица Злата Мъгленска
Света Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в България. Почита се на деня на нейната мъченическа...
Великденски яйца за декорация
Здравейте! Искам да участвам в конкурса за най-красиво великденско яйце и Ви изпращам снимки. Това...
Герман Градушкар
Св. Герман е Цариградски патриарх, живял през VIII в., които се прочул с непримиримия си отпор срещу...
Идея за подарък: за баба и дядо
Подаръците за близките понякога ни затрудняват. Първо, защото за всичките тези години е имало стотици...
Любовно пано за подарък за Св.Валентин
Може би се чудите какво да подарите за Св. Валентин и ви се иска да е нещо наистина лично. Нещо, което...
Ремонт у дома - II
Правило 4: Предложете на бригадата да направи малко тестово задание. Например, да постави плочки на някое...
Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
Помните ли аромата на онези розови сладки, които приготвяше майка ви за Нова година? Бяхте малки и този...
Стайни растения, които са подходящи и за банята
В днешно време интериорът става все по-важен „елемент” от ежедневието ни, а решението да имаме различен...
4 март - Православната Църква чества Св. Герасим Йордански
На 4 март Православната Църква чества Преподобни Герасим. Той бил родом от Ливия, от млади години се...
Заслужени думи за индришето
Винаги съм си падала по, така наречените от една моя ухилена позната - „бабешки” цветя, неща, гозби,...
Моята първа Коледа
„Нещо странно се случва през последните дни. Мама и татко прекарват с мен целия си ден, гушкат ме и ми...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook