Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира и макар че е позната на народната медицина от векове, тя сякаш страни от трапезата ни.

Най-популярната консумация на ряпа е настъргана във вид на салата - вариант за нея да е една от съставките в любимата есенна салата „Мъката на бацила”. Битува и митът, че лютивият състав на ряпата вредят на стомаха, а някои я избягват, защото причинява газове.

Всичкото това малко незаслужено пренебрежение трябва да спре, защото след народната медицина и официалната наука прояви интерес към ряпата и призна очевидните й качества за здравето на човека.


Черната ряпа (има още бяла и червена, популярна е и китайската ряпа Дайкон - виж рецепта с нея) е сорт, чиито грудки са кръгли или леко издължени, но и двата вида са обвити с дебела черна кора. Ряпата е растение от семейство Кръстоцветни, което е изначално разпространено в Китай, Индия, Близкия Изток. Не е ясно кога пристига към Европа, но на стенопис от 13 в. в Боянската църква е изографисана ряпа. Така че може спокойно да се каже, че ряпата е част от нашата кулинарна традиция и народна медицина. Разликите между бялата и черната ряпа са минимални, но се смята, че черната е по-люта, с по-наситен с полезни вещества състав и ефектът, ако се ползва за лек, е по-силен. Съответно бялата е с по-деликатен вкус и по-подходяща за кулинарна употреба. Това оставяме на вкуса ви.


Състав на черната ряпа

Едно от хубавите качества на черната ряпа е, че тя е нискокалорична - само 16 калории на 100 гр (голяма част обаче от калориите идват от захари. За есенната диета това не е сериозен недостатък) Има високо съдържание на вода – от тези 100 гр 95 гр са вода.

Изненадващи са високите количества за такова растение омега ненаситени мастни киселини – за омега 3 - 31 мг, за омега 6 - 17.0 мг.

В черната ряпа има фибри, което е само началото на полезното действие върху храносмилателната система. Неразградимите въглехидрати стигат чак до червата и там обират шлаки, токсини и необработени от тях отпадъци от храносмилането, като напускат заедно с тях организма.

В ряпата има още фолати, рибофлавин, калий, мед, витамин В6, магнезий, манган и калций. Витамин А, витамин К.

Черната ряпа е сред първенците по съдържание на витамин С – на 100 грама се падат 14 мг, което е близо 25% от дневната дажба за зрял човек. Ряпата е незаменима храна в сезона на вируси, грипове и настинки – мощен антиоксидант и подкрепа на имунната система.

На една аминокиселина, която е в големи количества в ряпата, се дължи детоксикиращото действие на растението. Глюкозинолатът е особено активен към храносмилането и подобрява естествената детоскикация на черния дроб. Глюкозинолатът понижава и билирубина в кръвта – склонността да се задържат течности се дължи на него. Следователно черната ряпа помага за прочистването на жлъчка, бъбреци и черен дроб.

Лютият вкус на ряпата е резултат от наличието на фитонциди – фракции на етерични масла, които имат антибактериални свойства. Особено ефективни в стомаха и червата. Такива могат да се открият и в чесъна и лука, обявени за естествени антибиотици, за каквато може да се счита и ряпата.


За какво помага черната ряпа?

Три са посоките, в които ряпата може да повлияе на здравето в положителна посока. И трите са породени от специфичния й състав, като някои от съставките в тези количества можем да намерим само в нея.

Влияние върху черния дроб, жлъчката и храносмилането.

Черната ряпа прочиства храносмилателната система, като влияе особено добре на жлъчката. Стига да няма образувани вече жлъчни камъни, черната ряпа подобрява цялата функция на този така важен орган – особено преди зимата, когато по традиция хапваме повече мазни и тежки храни. Естествен детоксикатор на черния дроб, ряпата помага на способността на черния дроб едновременно да обработва храната и да се прочиства от отпадъците на храносмилането, които остават в него. Пичогонното действие на ряпата е в полза на изхвърлянето на течности, облекчаване работата на бъбреците.

Влияние върху общото прочистване на кръвта, намаляване на лошия холестерол.

Публикувано през 2012 г. в „Журнал по биомедицина и биотехнологии” изследване върху мишки свидетелства, че за 6 дни приеманият сок от черня ряпа е понижил нивата на „лош” холестерол и нивата на триглицериди в кръвта. В резултат намалява рискът от атеросклероза и редица болести, свързани с кръвоносните съдове.

Силно изявени антибиотични и антимикотични свойства

Особено що се отнася до белите дробове. Може да се приема и профилактично, и при развитие на болестно състояние. Хубавото е, че е еднакво ефикасен и при вирусен, и при бактериален причинител. В единия случай заради витамин С подкрепя имунната система в борба с вируса и прочиства токсините, които остават след това, в другия – заради фитонцидите убива бактериите.



Как се приема черна ряпа

В храната, на салата – настъргана, заедно с цвекло и ябълки или моркови. С подправки като целина, мед и балсамов оцет, орехи и семена е една пълноценна и много здравословна салата.

Рецептата от народната медицина с черна ряпа помага ефикасно срещу кашлица. Съвсем скоро ще я публикуваме и в Hera.bg, защото този сок действително действа - лично и изпитано.

Ако търсим здравословния ефект, по-рядко на супа или задушена. Прясна на сок или настъргана в салата е най-добре.

Сокът от ряпа е добре да се смесва с мед, защото наистина люти, а така ще се омекоти острия вкус. Точно по този начин тя и не причинява газове. Пресният сок не бива да се приема при стомашни възпаления и обострени състояния на язва, гастрит и т.н.

Листата на младата черня ряпа имат същите свойства като корените и от тях може да се въползваме през лятото, когато се образуват и са още пресни.

Как да избираме ряпа

Качествената черна ряпа има твърди грудки, гладки и с цяла кора. Добре е да има и част от листната маса, за да си личи, че е наистина прясна. Търсете био отгледана ряпа от доверен източник и нашата препоръка е да избирате от кварталния плод-зеленчук или пазарче, а не от супермаркетите.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Пълнено пиле с кестени
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
· Как да изберем перфектното дамско яке за студените дни?
· Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита
· Как да подготвим малка, но достатъчна чанта за уикенд в планината
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
· Velinoff Pharma представя KAdermin Spray – безопасният избор при рани от залежаване
Петък
17
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Физическата активност по време на бременността
Често на бъдещите майки им се втълпява убеждението, че са едва ли не болници – трябва само да си почиват,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 9
Ето ни и и в ден 9 на Коледните пости. Снощната вечеря и днешният обяд за офиса на моето момче са едни...
Това кошмарно главоболие - II
Съществува обаче и друг вид главоболие – мигрената, чийто произход остава все така забулен в тайнственост....
Негативните емоции са част от нас
“…човек не може да тъжи много дълго в такъв интересен свят, нали?” – Луси Монтгомъри Светът е пълен...
Вечният цистит
Дойдат ли студените зимни дни, започват настинките, а с тях и досадните превантивни мерки, които взимаме,...
Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?
След като вече засегнахме темата за децата и водата, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Причини за постоянната умора
Вече наближава пролетта, а с нея и така „любимата” ни пролетна умора. При някои от нас тя е особено осезаема,...
Отслабване, а не слабоумие
Както е известно, от начина ни на хранене зависят не само формите на тялото, но и ефективната работа...
8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
Новите мерки означават, че отново има ограничен достъп до приятели и семейство, за няколко седмици хората...
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - I
Колко често казвате: „Мисля, че...“? А колко често казвате: „Чувствам, че...“? „Много често“ на първия...
Касисът събира най-много витамини на едно място
Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори....
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Фитнес според типа фигура
За постигането на идеалната фигура универсална формула не съществува. Както всяка от нас вече е установила,...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Спрете злото, докато не съществува
Спрете злото, докато не съществува, задръжте болестта, преди да се появи....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
Защо ми е психотерапевт? Нали си имам приятели?
Как може да ми помогне един психотерапевт? Ще разреши ли проблемите ми и по какъв начин? Тези въпроси...
Камелия - една истинска източна красавица
Всяка от нас има своите ежедневни ритуали за красота, които общо взето не особено често променяме. Често...
Психотормоз безкрай
Свикнали сме да смятаме насилието за физически акт. Ако няма следи от него по тялото ни, значи всичко...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Господин Триумф и господин Провал
Независимо от обстоятелствата, при които е израснал човек, той се определя или като оптимист, или като...
Как да разберем, че бъбреците ни може да са в опасност?
Понякога не обръщаме достатъчно внимание на здравето си и то не поради нехайство, а поради факта, че...
Вдъхновяващите неща, на които сме способни
Всеки ден от годината е вдъхновяващ, всеки ден от годината е безценен дар. Ако смятаме, че живеем напразно,...
Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
Предновогодишната депресия не е отделно психологическо заболяване, а само следствие от други ментални...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Тревогите, без които не можем...Не можем ли?
Тревожите ли се често? Твърде характерно състояние за нас жените, като по-чувствителната половина на...
Кърменето никога не е било толкова красиво
Кърменето е естествено, колкото храненето. Нужда. Но при бебетата това не е нужда само от храна, а от...
Вдъхновението – откъде го черпим?
То ни прави различни – по-силни, по-можещи, по-вярващи, по-устремени, по-дейни... то ни кара да правим...
Чувствате се потиснати? Идеи за 10 минути за справяне с лошото настроение
Чувството за потиснатост, за липса на смисъл, самосъжалението, липсата на вдъхновение понякога ни връхлетява...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Морковите и доматите са по-полезни сготвени
Маргарита Королева, професор от Руската федерална медико-биологична агенция, доктор на медицинските науки,...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Сладки сънища, върнете се!
За поредна нощ се опитваш да заспиш. С часове се въртиш в леглото, но безуспешно. Най – после се унасяш,...
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook