Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Чубрицата - традиционна и полезна...билка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите, все ще го направи вкусно. Дали знаем достатъчно за нея, обаче? Оказва се, че чубрицата е и особено ефикасен лек при някои заболявания.

Чубрицата е една от най-старите подправки в света. Ароматът и вкусът й са били любими още на древните римляни, които били запознати и с лечебните и свойства. Освен това я смятали за силен афродизиак. През Средновековието пък с нея подправяли дори сладкиши.

Латинското й наименование е Satureja и означава „трева на сатирите”.


Сатирите били митични същества, наполовина хора, наполовина кози, които се славели с непокорния си нрав. Те се движели в опиянена тълпа около бог Дионис и действително дъхът на прясната чубрица е силен и опияняващ. Чубрицата принадлежи към семейство Устноцветни и е една от най-широко разпространените по цял свят подправки. Произхожда от земите около Средиземно море и Близкия Изток.

В кулинарията се използват основно два вида чубрица. Единият е Satureja hortensis - лятна (градинска) чубрица, а другият- Satureja montana- балканска (планинска) чубрица. В традиционната медицина най-често се използват Satureja thymbra – по Средиземноморието и нашите географски ширини и Satureja douglasii – в Америка.


Полезен състав на чубрицата


Листата на чубрицата, както и пресните и стъбла съдържат голямо количество химични компоненти, известни с антиоксидантното си действие. В състава и влизат диетични фибри, натрий, желязо, калций, цинк, магнезий и манган. Витамините в чубрицата са основно А, С (цели 83% в 100 грама) и няколко от групата В – В1, В3 и В6. Особено важни за отбелязване, в състава й са тимолът и карвакролът. Тимолът е едно от най-важните есенциални масла със силни антисептични и противогъбични свойства. Карвакролът е ценна добавка, пречеща на размножаването на бактерии като ешерихия коли и бацилус цереус



Лечебно действие на чубрицата като билка


Освен силното си противогъбично действие, чубрицата се слави и като зимен лек при болки в гърлото и бронхит.

Натрият в нея пък спомага да нормализираме кръвното си налягане и сърдечния ритъм.

Желязото е от особено значение за червените ни кръвни телца.

Чубрицата се ползва още за улесняване на храносмилателния процес, както и за намаляване на газовете, при лечение на гастроентерит.

Успешно премахва симптомите на гадене.

Тази билка облекчава и болки при ревматизъм.

Помага при нарушения в менструалния цикъл.



Грижи за чубрицата


Чубрицата обича слънчевите места и има средна нужда от поливане. Засява се с разсад от семена около месец май и към юли, в зависимост от климатичните условия, може да се радвате на добре оформени ароматни храстчета. Чубрицата се бере малко преди и около цъфтежа й. Още щом се покажат малките лилави цветчета, подгответе мястото, където ще сушите чубрица. Тя се бере, като се отрязват храстчетата е основата им и се закачват на въже да се сушат във въздуха.

Те стоят на сухо място, не на директна слънчева светлина и им трябва най-много седмица напълно да се изсушат. Това клонките се претриват и сухата маса пада от тях. Като повечето ароматни подправки, чубрицата се съхранява в плътно затворен съд, за да се запази ароматът й. После се добавя на традиционни ястия - като гювеч, кавърма, капама, супи, на месо за скара и пица и сандвичи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
Събота
8
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
Още за подсладителите - II
Както споменахме обаче, освен синтетични, съществуват и естествени подсладители, които се извличат от...
Непосилната монотонност на ежедневието
Отново понеделник. Ставам и тръгвам на работа. Дългото пътуване в автобуса. На отиване и връщане. Време...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Всъщност се справяте много по-добре с живота
Обземат ли ви мрачни мисли често-често? Може би сте убедени, че в живота хич не ви върви, особено на...
Вдъхновяващите неща, на които сме способни
Всеки ден от годината е вдъхновяващ, всеки ден от годината е безценен дар. Ако смятаме, че живеем напразно,...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
Пита Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно....
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
Радиацията на мобилните телефони - I
Отживелица е ежедневието на 90-те, когато, налагайки се да говориш по телефона, звъниш от вкъщи от телефон...
Изкуствените подсладители – коварната отрова
Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова...
Киберхондрия
Наскоро прочетох тревожно изследване (на Mediascope Europe за 2012 г.), което твърди, че една трета от...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
Да живееш естествено = да живееш истински
Да живееш истински, значи да живееш естествено. Това обаче го разбрах по-късно, когато сама се изненадах...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
В ситуацията на продължаваща изолация, човек лесно може да се почувства самотен, без настроение, дори...
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
Грижа за мазната кожа на лицето
Отстраняването на грима от мазната кожа вечер е особено важно. Мазната смаска, която е запушила порите...
За малката нужда, пиенето на вода и други дреболии в първи клас
Много са вълненията преди и в началото на първи клас. И най-подготвените родители не могат да отрекат,...
Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?
След като вече засегнахме темата за децата и водата, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не...
Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
Детоксикиращата плодова вода е един от най-популярните инструменти за загуба на тегло, премахване на...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Спорт за децата
Децата не могат да стоят на едно място. Те кипят от енергия, която имат нужда да изразходват, тичайки,...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Тайната на дългата младост
Всъщност някаква супер тайна няма, но има няколко важни неща, които са от първостепенно значение. Някои...
Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook