Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Чубрицата - традиционна и полезна...билка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите, все ще го направи вкусно. Дали знаем достатъчно за нея, обаче? Оказва се, че чубрицата е и особено ефикасен лек при някои заболявания.

Чубрицата е една от най-старите подправки в света. Ароматът и вкусът й са били любими още на древните римляни, които били запознати и с лечебните и свойства. Освен това я смятали за силен афродизиак. През Средновековието пък с нея подправяли дори сладкиши.

Латинското й наименование е Satureja и означава „трева на сатирите”.


Сатирите били митични същества, наполовина хора, наполовина кози, които се славели с непокорния си нрав. Те се движели в опиянена тълпа около бог Дионис и действително дъхът на прясната чубрица е силен и опияняващ. Чубрицата принадлежи към семейство Устноцветни и е една от най-широко разпространените по цял свят подправки. Произхожда от земите около Средиземно море и Близкия Изток.

В кулинарията се използват основно два вида чубрица. Единият е Satureja hortensis - лятна (градинска) чубрица, а другият- Satureja montana- балканска (планинска) чубрица. В традиционната медицина най-често се използват Satureja thymbra – по Средиземноморието и нашите географски ширини и Satureja douglasii – в Америка.


Полезен състав на чубрицата


Листата на чубрицата, както и пресните и стъбла съдържат голямо количество химични компоненти, известни с антиоксидантното си действие. В състава и влизат диетични фибри, натрий, желязо, калций, цинк, магнезий и манган. Витамините в чубрицата са основно А, С (цели 83% в 100 грама) и няколко от групата В – В1, В3 и В6. Особено важни за отбелязване, в състава й са тимолът и карвакролът. Тимолът е едно от най-важните есенциални масла със силни антисептични и противогъбични свойства. Карвакролът е ценна добавка, пречеща на размножаването на бактерии като ешерихия коли и бацилус цереус



Лечебно действие на чубрицата като билка


Освен силното си противогъбично действие, чубрицата се слави и като зимен лек при болки в гърлото и бронхит.

Натрият в нея пък спомага да нормализираме кръвното си налягане и сърдечния ритъм.

Желязото е от особено значение за червените ни кръвни телца.

Чубрицата се ползва още за улесняване на храносмилателния процес, както и за намаляване на газовете, при лечение на гастроентерит.

Успешно премахва симптомите на гадене.

Тази билка облекчава и болки при ревматизъм.

Помага при нарушения в менструалния цикъл.



Грижи за чубрицата


Чубрицата обича слънчевите места и има средна нужда от поливане. Засява се с разсад от семена около месец май и към юли, в зависимост от климатичните условия, може да се радвате на добре оформени ароматни храстчета. Чубрицата се бере малко преди и около цъфтежа й. Още щом се покажат малките лилави цветчета, подгответе мястото, където ще сушите чубрица. Тя се бере, като се отрязват храстчетата е основата им и се закачват на въже да се сушат във въздуха.

Те стоят на сухо място, не на директна слънчева светлина и им трябва най-много седмица напълно да се изсушат. Това клонките се претриват и сухата маса пада от тях. Като повечето ароматни подправки, чубрицата се съхранява в плътно затворен съд, за да се запази ароматът й. После се добавя на традиционни ястия - като гювеч, кавърма, капама, супи, на месо за скара и пица и сандвичи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
Сряда
6
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Причини за постоянната умора
Вече наближава пролетта, а с нея и така „любимата” ни пролетна умора. При някои от нас тя е особено осезаема,...
Как да си направим: Лавандулова възглавница
Признавам, че аз самата рядко страдам от безсъние. Ала ми се стори изкушително, преди да заспя, докато...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
Когато щастието ти зависи само от теб
За изкуството да живееш щастливо са написани стотици книги. А думата щастие за всеки от нас има различен...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът...
Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
Ако ви е останало плажно мляко от миналото лято, не го използвайте отново. Защото то крие опасност от...
Учени установиха: Депресията променя мозъка
Учени от канадския Център по наркология и психическо здраве към Университета в Торонто установиха, че...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
Една от най-често посочваните причини на голям брой хора да не тренират е липсата на време. В динамичното...
Как да съхраним красотата на бюста - II част
Дори при най-добрата защита на нежната кожа на гърдите, тази най-съблазнителна част от тялото ни, остава...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
Кои са трите типа енергия и как да ги засилим, за да бъдем истински пълноценни?
Най-успешните и продуктивни хора могат да се характеризират с много високи нива на енергия. Тъй като...
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
С какво да заменим чашата кафе
Повечето от нас са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе. Без този ритуал часовете минават...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Ориенталският танц
В древността танцът е бил мистичният език, чрез който хората са се свързвали с божествата и с мъдростта...
Неочаквани ползи от тренировките
Тренировките карат тялото да отделя хормони, които повишават самочувствието ти моментално. Забрави за...
Кехлибарът - камъкът на щастието
Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло...
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Пътуването като терапия
Нещата, които са полезни за физическото ни здраве и благополучие, невинаги ни доставят вътрешно удовлетворение...
5 храни за закуска, с които да намалите риска от сърдечносъдови заболявания
На закуска трябва редовно да включвате пет храни, намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания, препоръчва...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
Полуистини за полухора
Не общувай с полувлюбени, не се сприятелявай с полуприятели, не чети от полударовити, не живей полуживот,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook