Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пащърнакът – незаслужено пренебрегван


Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива изместен от картофа и не минава почти в забрава. Но в последно време като че ли отново излиза на кулинарната сцена и все по-често бива използван и дори определян за “модерен”. Всяко ново нещо е добре забравеното старо.

Пащърнакът е кореноплодно растение и е подобен на морковите и целината. Той е с приятен аромат и леко сладникав вкус. Основно използваме корените му, но понякога и листата. Освен да се консумира в сурово състояние, може и да се изсуши.

Бледият на цвят и с не много угледен вид зеленчук всъщност е изключително полезен.

Той е богат на белтъчини, въглехидрати, целулоза, калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, цинк, мед, манган, витамини A, B, C, E, PP и фолиева киселина.

В корена на пащърнака е установено завидно количество ниацин (витамин В3), който е важен за нервната ни система.

И преди съвсем да сме заприличали на химическа лаборатория ще добавя само че пащърнакът е и богат на фибри и затова консумацията му регулира работата на стомашно-чревния тракт и помага при запек.

Заради ценните си съставки той е добър при профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, понижава кръвното налягане и стимулира имунната защита на организма. Твърди се, че има и диуретично действие и се
препоръчва при лечение на камъни в бъбреците. А в народната медицина го причисляват към храните, които са естествени афродизиаци.

Изключително нискокалоричен е и това му качество го прави много подходящ при диети.

Може да го намерите целогодишно, но пиковият му сезон е от есента до пролетта. Когато купувате, избирайте твърдите и сочни корени, с еднакъв равномерен цвят на кората и избягвайте меките и изсъхнали. Може да го съхранявате в хладилник, а също така подобно на картофите да го държите на тъмно и хладно място. В кулинарното изкуство пащърнак може да срещнете във всякакви рецепти – в яхнии, супи, сосове, може да го намерите печен с други кореноплодни зеленчуци, консумира се и суров на салата, добре си пасва с почти всички видове меса. Можете да го включите и в зеленчукови сокове. По-оригинална рецепта е да го нарежете на тънки парченца и да си приготвите здравословен чипс, от който фигурата ви няма да пострада.

Общо взето бихте могли да добавяте пащърнак навсякъде, където слагате картофи и моркови. Ще придаде на ястията ви страхотен аромат и ще ви изненада с неоценимия си принос и вкусови качества. А за вас ще остане да оберете аплодисментите след това. И когато ви попитат, какво му е различното на това ястие, ще отговорите: как какво - пащърнака.
Коментари
2016-02-07 #4
Iskra
Янинка, приличат си на външен вид, но са различни растения. Пащърнакът е много по-вкусен, наподобяващ донякъде морков, но много сладък и ароматен, с плътна консистенция като картоф след сваряване. Намира се все по-често напоследък по пазарите и дори в кварталните зеленчукови магазини.
2016-02-07 #3
Янинка Стоянова
Добър ден,
Любителка съм на вашите рецепти и много от тях съм пробвала.
При рецептата на "Редена зимна салата"не знаех какво е пащърнак но след като видях на снимката мислех си : не е ли то
коренън од магданос ?

Благодаря за одтовора

Янинка
2012-02-27 #2
Инна Георгиева
Почти всички кореноплодни ми допадат, пащарнакът също е един от тях. За съжаление пресен се намира рядко, основно го купувам от Метро, след което освен за свежа салата, също и на пюре,, замразявам за ястия. До скоро купувах и сушен на кубчета, присъства в почти всяка супичка, която правя. Но сега, ако открия пресен ще си изсуша сама тъй като станах собственик на дехидрататор
Все пак е странно, че се продава толкова рядко. Споменът ми е, че не изисква някакви велики градинарски грижи...

Лили, те бебета май всичко сладникаво обичат, а
2012-02-27 #1
lili_vanili
Пащърнакът наистина е много полезен, щом се препоръчва и за захранване на бебета и то като една от първите храни, които незрялата бебешка храносмилателна система може да понесе. Има леко сладникав вкус и бебетата наистина много го обичат
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
Вторник
6
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Коремните преси вредят на гръбначния стълб?
Коремните преси, лицевите опори, клековете - това са основните упражнения за добра форма, всеизвестно...
Край с оплакването веднъж завинаги!
Не са малко хората, които хленчат твърде често. Обикновено винаги те са прецаканите, винаги на тях не...
Водораслите - новото 3 в 1
В България водораслите се асоциират предимно с плаж, море и досадни зелени растения, които ни се мотаят...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
„Дръжте се така, че вашите собствени постъпки да ви вдъхновяват и въодушевяват.“ - Ник Вуйчич ...
Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
В ситуацията на продължаваща изолация, човек лесно може да се почувства самотен, без настроение, дори...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
Йогалатес е вид комбинация от упражнения, вдъхновени от йога и метода „Пилатес“, както подсказва...
Психологически причини за напълняване
За никой не е тайна, че хранителните разстройства като анорексия, орторексия и булимия, се дължат на...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
Как да ограничим нуждата от сладко?
Отровата, наречена захар, ни дебне отвсякъде. Голяма част от нас смятат, че тя е единствено в сладкишите...
Лечебните ползи на катранения сапун
Белият бор е един от най-мощните природни лечители. Силата на дървото е толкова голяма, че дори въздухът...
Тайните на истинското женско приятелство
Често се спори за женското приятелство, всеки е готов да предложи дефиниции, да сравнява, да обвинява....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook