Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Райската ябълка


Храна на боговете


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото й наименование „диоспирос“ означава "храна на боговете".

Родината на райската ябълка е Китай, откъдето се разпространява в Източна Азия. В Европа навлиза късно, в края на 19 век. У нас не е много позната, отглежда се предимно в Южна България. Днес са известни около 500 вида райски ябълки, повечето от тях растат в тропиците. Тя един от най-студоустойчивите субтропични видове, издържа при температури до минус 20 градуса без проблем. Влаголюбиво овощно дърво с късен цъфтеж през май - юни, райската ябълка не се влияе от есенните слани и плодовете могат да останат на дървото и след като окапят листата.

Освен с декоративните си качества, тази "божествена храна" е известна и като истински извор на полезни вещества, което я прави незаменима при есенното хранене. Но най- напред - кога и как да консумираме този плод?

Подходящи за похапване са добре узрелите, но не много меки плодове. Кожицата им трябва да е гладка, блестяща и почти прозрачна. Наличието на черни петна означава, че е започнало гниене. При беритбата плодовете са твърди и е необходимо да се изчака няколко дни, за да омекнат, тогава са годни за ядене. В противен случай силно тръпчивият вкус няма да ни хареса. Другият вариант е твърдите, но узрели, ябълки да се замразят за 12 часа във фризер и след като се размразят, вече стават сладки.

Райската ябълка е полезна и ценна като храна, диетично и лечебно средство. В миналото лечителите са я използвали за възстановяване на хора след продължително боледуване.

Не напразно я наричат „Храната на боговете“. Съдържа много бета-каротин, който оцветява плодовете в оранжево, монозахариди - 17 до 20 %, като 80 % от тях се падат на фруктозата, органични киселини, протеини, дъбилни вещества, целулоза – повече от колкото обикновените ябълки, витамини А, С и Р, калий, калций, фосфор, желязо, магнезий, йод /до 39 мг%/. Голям източник на антиоксиданти, богата е на пектин и минерални соли.

Съдържанието на пектинови вещества действат успокояващо при стомашни болки, помагат при проблеми със стомашно-чревния тракт, а танините предпазват чревната флора. Високото съдържание на желязо, калий и магнезий е препоръчително при анемия и проблеми със сърдечно-съдовата система, помага в борбата с хипертонията, стабилизирайки кръвното налягане. Фосфорът и калцият са гаранция за здрави кости, а високото съдържание на йод е полезно за функцията на щитовидната жлеза. Огромното количество бета-каротин забавя стареенето на очите и укрепва зрението, грижи се за дихателната система и предотвратява развитието на бронхит.

Райските ябълки имат и диуретичен ефект. Магнезият в тях способства организма да изхвърли натриевите соли и така разтоварва работата на бъбреците, успокоява нервите и осигурява спокоен сън. Фруктозата и глюкозата спомагат за доброто настроение, а букетът от витамини се бори със сезонните настинки.

И не на последно място - с нея можете да си направите домашна маска за лице, която почиства черни точки и стяга разширените пори. Намачкайте на пюре месестата част на плода, смесете с един жълтък и нанесете на почистената кожа на лицето. След 20 минути изплакнете с хладка вода.

За директна консумация райската ябълка се почиства от твърдата чашка и се яде обелена и нарязана на парченца или се изгребва с лъжичка. Може да се суши, използва се в състава на плодови пюрета и нектари, сладка и конфитюри.

Райската ябълка се бере в началото на ноември, задължително с дръжката, която се реже внимателно до чашката на плода. В противен случай няма трайност и бързо загнива. Съхранението на обраните плодове става като се подреждат в щайги на два реда, като на долния ред чашките на плодовете са обърнати надолу, а на горния – нагоре. Държат се на тъмно и хладно място, най-добре при температура около 1 градус.
При правилна грижа ябълките могат да се пазят свежи почти месец и дълго време да са добре дошли на трапезата ни със своите полезни качества.

Плодовете на райската ябълка създават у нас усещане за свежест, сладка като мед. Трудно бихме могли да дадем определение за вкуса на оранжевите бомбички. Дори да съчетаете в едно - желе бяло грозде, кайсия, домат и жълъд, пак няма да получите представа, докато не я опитате... Странна смесица, вълшебно усещане!
Коментари
2016-08-30 #1
Рени
Малко е странна на вкус, но става много приятна, ако е силно охладена и нарязана на тънки резенчета
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашни маски с извара
· Суха коса - правилната грижа
· Подготовката за Нова година - стъпка по стъпка - I
· Камелия - една истинска източна красавица
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Правила за домашните ни маски
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Velinoff Pharma представя KAdermin Spray – безопасният избор при рани от залежаване
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Затлъстяването при децата: Причини, последици и превенция
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
Петък
11
Октомври 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
С душа на пътешественик
Ако сте от хората, чиято душа все жадува за нови преживявания из различни страни - познати и чужди дестинации,...
Малките хора
Днешното време ни зареди с очакването за необикновеност, ефекти, крайности и станали възможни чудеса....
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
Лептинът - "хормонът на отслабването"
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна все повече се увеличава. Знаем,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Помощ, изневеряват ми!
Ако току-що сте разбрали, че любимият ви изневерява вероятно ушите ви бучат и не сте в състояние да мислите....
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Избери си семейство за Коледа
Казват, Коледа е семеен празник. Засипват ни картини и думи на сплотеност и общност, която идва от кръвта,...
Ски упражнения - Да подготвим ръцете - I
Специфичността на техниката на скаране на ски изисква подготовка на тялото със специфични упражнения....
Хемороиди: Да намалим болката и дискомфорта!
Около половината население по света страда от хемороиди. Ако сте в „щастливата половина“, значи бегло...
Забрави достатъчно, за да продължиш! Помни достатъчно, за да не се повтори!
Забрави достатъчно, за да продължиш! Помни достатъчно, за да не се повтори!...
"Здравословен обяд за ученика" - хапки-сърца, овесени бисквити и кисело мляко с касис
Това е ден четвърти от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика"....
Дребните ни нездравословни навици, от които е толкова трудно да се откажем
Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно, защо иначе ще имаме толкова вредни навици, ако...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
Ако ви е останало плажно мляко от миналото лято, не го използвайте отново. Защото то крие опасност от...
Презервативите предпазват от поне 3 големи риска за здравето - използвайте ги!
Презервативите остават най-сигурният начин сексът да е безопасен. Използването им намалява драстично...
Съкровищата на малките "нещотърсачи"
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
Хънибуш - меденият чай
Той е сред по-малко известните билки, но това не означава, че свойствата му са за пренебрегване. Името...
Селъри - хрупайте за здраве
Когато си говорим за листна целина, позната още като кервиз, немалка част от нас не е очарована, тъй...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook