Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Райската ябълка


Храна на боговете


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото й наименование „диоспирос“ означава "храна на боговете".

Родината на райската ябълка е Китай, откъдето се разпространява в Източна Азия. В Европа навлиза късно, в края на 19 век. У нас не е много позната, отглежда се предимно в Южна България. Днес са известни около 500 вида райски ябълки, повечето от тях растат в тропиците. Тя един от най-студоустойчивите субтропични видове, издържа при температури до минус 20 градуса без проблем. Влаголюбиво овощно дърво с късен цъфтеж през май - юни, райската ябълка не се влияе от есенните слани и плодовете могат да останат на дървото и след като окапят листата.

Освен с декоративните си качества, тази "божествена храна" е известна и като истински извор на полезни вещества, което я прави незаменима при есенното хранене. Но най- напред - кога и как да консумираме този плод?

Подходящи за похапване са добре узрелите, но не много меки плодове. Кожицата им трябва да е гладка, блестяща и почти прозрачна. Наличието на черни петна означава, че е започнало гниене. При беритбата плодовете са твърди и е необходимо да се изчака няколко дни, за да омекнат, тогава са годни за ядене. В противен случай силно тръпчивият вкус няма да ни хареса. Другият вариант е твърдите, но узрели, ябълки да се замразят за 12 часа във фризер и след като се размразят, вече стават сладки.

Райската ябълка е полезна и ценна като храна, диетично и лечебно средство. В миналото лечителите са я използвали за възстановяване на хора след продължително боледуване.

Не напразно я наричат „Храната на боговете“. Съдържа много бета-каротин, който оцветява плодовете в оранжево, монозахариди - 17 до 20 %, като 80 % от тях се падат на фруктозата, органични киселини, протеини, дъбилни вещества, целулоза – повече от колкото обикновените ябълки, витамини А, С и Р, калий, калций, фосфор, желязо, магнезий, йод /до 39 мг%/. Голям източник на антиоксиданти, богата е на пектин и минерални соли.

Съдържанието на пектинови вещества действат успокояващо при стомашни болки, помагат при проблеми със стомашно-чревния тракт, а танините предпазват чревната флора. Високото съдържание на желязо, калий и магнезий е препоръчително при анемия и проблеми със сърдечно-съдовата система, помага в борбата с хипертонията, стабилизирайки кръвното налягане. Фосфорът и калцият са гаранция за здрави кости, а високото съдържание на йод е полезно за функцията на щитовидната жлеза. Огромното количество бета-каротин забавя стареенето на очите и укрепва зрението, грижи се за дихателната система и предотвратява развитието на бронхит.

Райските ябълки имат и диуретичен ефект. Магнезият в тях способства организма да изхвърли натриевите соли и така разтоварва работата на бъбреците, успокоява нервите и осигурява спокоен сън. Фруктозата и глюкозата спомагат за доброто настроение, а букетът от витамини се бори със сезонните настинки.

И не на последно място - с нея можете да си направите домашна маска за лице, която почиства черни точки и стяга разширените пори. Намачкайте на пюре месестата част на плода, смесете с един жълтък и нанесете на почистената кожа на лицето. След 20 минути изплакнете с хладка вода.

За директна консумация райската ябълка се почиства от твърдата чашка и се яде обелена и нарязана на парченца или се изгребва с лъжичка. Може да се суши, използва се в състава на плодови пюрета и нектари, сладка и конфитюри.

Райската ябълка се бере в началото на ноември, задължително с дръжката, която се реже внимателно до чашката на плода. В противен случай няма трайност и бързо загнива. Съхранението на обраните плодове става като се подреждат в щайги на два реда, като на долния ред чашките на плодовете са обърнати надолу, а на горния – нагоре. Държат се на тъмно и хладно място, най-добре при температура около 1 градус.
При правилна грижа ябълките могат да се пазят свежи почти месец и дълго време да са добре дошли на трапезата ни със своите полезни качества.

Плодовете на райската ябълка създават у нас усещане за свежест, сладка като мед. Трудно бихме могли да дадем определение за вкуса на оранжевите бомбички. Дори да съчетаете в едно - желе бяло грозде, кайсия, домат и жълъд, пак няма да получите представа, докато не я опитате... Странна смесица, вълшебно усещане!
Коментари
2016-08-30 #1
Рени
Малко е странна на вкус, но става много приятна, ако е силно охладена и нарязана на тънки резенчета
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашни маски с извара
· Суха коса - правилната грижа
· Подготовката за Нова година - стъпка по стъпка - I
· Камелия - една истинска източна красавица
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Правила за домашните ни маски
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· На есента - Джон Кийтс
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Витамин C и връзката му с колагена
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
· 5 храни за закуска, с които да намалите риска от сърдечносъдови заболявания
· Мащабно проучване: Изкуствените подсладители увеличават риска от рак с 13%
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· Доклад: Устойчивите на петна и вода продукти съдържат токсични химикали
Сряда
18
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
Министерство на здравеопазването публикува препоръки какво да правим, за да сведем до минимум възможността...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Фитнес според типа фигура
За постигането на идеалната фигура универсална формула не съществува. Както всяка от нас вече е установила,...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Чувствате се потиснати? Идеи за 10 минути за справяне с лошото настроение
Чувството за потиснатост, за липса на смисъл, самосъжалението, липсата на вдъхновение понякога ни връхлетява...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Повече приятели или повече родители?
Често, когато говорим за родителството, използваме думи като "забранявам", "карам се", "изисквам", "нареждам"....
Всички лица на надеждата
„В човешкото сърце светлината на надеждата е вечна“ - Ан Бронте Често се казва, че всички ние...
Осъзнат родител се става с осъзнаване на причините да искаме дете
Според разпространеното мнение, човек се ражда след 9 месечно развитие в майчината утроба. Според китайската...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Необикновената обикновена леска
Обикновената леска е един от най-разпрострените храстовидни видове в България. Освен че плодовете и са...
7 април - Световен ден на здравето
На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Днес празнуват всички работещи в сферата на здравеопазването...
Неочаквани ползи от тренировките
Тренировките карат тялото да отделя хормони, които повишават самочувствието ти моментално. Забрави за...
Силата на водата
Всички знам, че водата стои в основата на живота. Дори би могло да се каже, че организмите представляват...
Физическата активност по време на бременността
Често на бъдещите майки им се втълпява убеждението, че са едва ли не болници – трябва само да си почиват,...
Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
Най-честите женски страхове
Надарени или осъдени да са по-емоционални, жените имат цял списък със страхове и тревоги. Понякога...
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Лек за разширените вени - II
Важно е още при първите признаци на венозен проблем, да вземем превантивни мерки, за да не се стигне...
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Как да противодействаме на нарцисистите?
Нарцисизмът е новият вид "нормалност". В действителност на "лайкове", селфита и постоянно себеутвърждаване...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook