Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Порцеланът – бижуто в нашия дом


Съдовете от изящен порцелан служат не само за сервиране на храната, но и имат ценност на истинско семейно съкровище. И макар че, отдавна са отминали времената, когато за един сервиз е била заплащана стойността му в злато и днес най-качествените изделия могат да ви струват цяло състояние. Високата цена на порцелана се дължи не само в изключителната си красота, но и на запазените от столетия традиции в производството му, които гарантират непромененото му качество.

Повече от 1000 години Китай – родината на порцелана, пазела формулата на материала и така си осигурявала монопол върху производството на изящните изделия. Едва преди 300 г. тайната е разгадана – съставките на порцелана са фелдшпат, кварц и каолин, който се пекат поетапно на изключително висока температура. Допълнително в английския порцелан се прибавя и костно брашно за по-чист бял цвят. След това готовите изделия се гланцират и декорират. Не рядко в състава на боите влиза истинско сребро, злато и дори платина.

Въпреки хилядолетната си слава обаче и порцеланът не е пожален от съвременната тенденция за заместване на качествените вещи с техни евтини подобия. В не малко домове мястото му е заето от по-достъпните като цена фаянсови съдове. Макар, че и двата материала са вид керамика, разликата в качествата им е огромна. Порцеланът е лек и тънкостенен, но въпреки крехкият си вид е много по-здрав. Цветът му е млечнобял, а след гланциране излъчва огледално сияние. Липсата на пори по материала го защитава от проникване на влага и други вещества, а също така е и причина за изключителната му гладкост. Когато бъде леко ударен, порцелановият съд издава звънлив, продължителен звук. Най-ценното му качество от кулинарна гледна точка е, че запазва за дълго топлината на храните и напитките.

За сравнение изделията от фаянс са тежки и дебелостенни, но не си мислете, че това ги прави по-здрави. Напротив – този материал се чупи много по-лесно от порцелана. Освен това не успява за дълго да съхрани топлината на напитките. Тъй като не притежават чистият полупрозрачен цвят на порцелана, фаянсовите съдове се покриват с глазура, която лесно се поврежда и захабява. Порите по повърхността на материала са груби, пропускат повече влага и задържат мръсотия. С една дума огромната разлика в цената на фаянса и качественият порцелан е напълно основателна.

Ако сте от истинските ценители на качествената посуда и притежавате скъп порцелан, трябва да полагате особени грижи за него. Не слагайте изящните съдове в миялна машина – високата температура и агресивните препарати ще унищожат глазурата им. За предпочитане е да ги миете в хладка вода и да ги изплаквате в студена. Ако пък искате да постигнете по-голям блясък, прибавете в разтвора и малко количество сол, а след това ги подсушете с мека кърпа. В случай, че по порцелана се появят петна от чай или кафе, можете да ги отстраните с памучен тампон напоен със спирт или винен оцет.

Изящните сервизи могат да се предават от поколение на поколение, запазвайки красотата си. Единственият им недостатък е, че можем да ги счупим. Затова закалявайте здравината на порцелана веднъж годишно. За целта сложете съдовете в голяма тенджера с хладка вода и я загрейте бавно до кипене. Оставете порцелана да ври четвърт час и отстранете тенджерата от котлона. След като водата изстине напълно вече можете да извадите съдовете. Благодарение на тази процедура те ще красят масата ви много по-дълго.
Виж още статии за:   Интериорът ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Преобразяване на хола с фототапет: Как да го направим стилно?
· Какви аксесоари да добавим в банята?
· Организиране на Пространството в Дома
Виж още статии за:   Интериорът ·
Неделя
9
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
С парите – на ти или на вие?
Въпросът е опасен, но отговорът е огромно поле с взривоопасни мини. Защо отношението към парите е важно?...
7 юли - Света Неделя
Неделя или Кириакия или Неделя-Кириакия е светица и великомъченица, сред най-тачените от българите светци. По...
Димитровден – Свети Димитър (Димитрий)
На 26 октомври църквата почита свети великомъченик Димитрий Мироточиви, родил се през III век в град...
Домашна картотека
Една от най-активните характеристики на всички листове и листчета е да се губят и дори понякога мистериозно...
11 май - св. св. равноапостоли Кирил и Методий
На 11 май честваме двамата равноапостоли св. св. Кирил и Методий. Братята от Солун, измислили глаголицата...
Последователните стъпки на ремонта - I
Ако сте запланували ремонт през тази година, именно сега е най-подходящото време да му дадете старт....
Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - нагласата
В днешно време сме отрупани с вещи. Хората са схващани като консуматори, на които им се продават разни...
Няколко идеи за малка детска книжка
Приказката за лека нощ е стара традиция. Вероятно кратки чудновати историйки преди лягане са слушали...
Сурва, Сурва година
Сурвакането е български обичай, запазен през вековете, който се извършва в първите часове на Новата година...
Цветница
Божура, Елица, Цветан, Теменужка, Жасмина, Върбан, Цветелина – море от имена на хора, които ще почерпят...
На последния етаж
Прието е да се смята, че последният етаж не е най-мечтаното място, където да се намира домът ви. Като...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook