Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какаото помага за по-добра работа на мозъка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Британски учени от Университета в Бирмингам, заедно с американски колеги от Университета на Илинойс, са изследвали ефектите на какаовите флаваноли върху мозъчната дейност.

Флаванолите са малки молекули, открити в много плодове и зеленчуци, както и в какаото

заяви от Бирмингамският университет в съобщение за пресата ръководителят на изследването Катарина Рендейро, професор по хранителни науки в Училището за спорт, упражнения и рехабилитация. “Те придават на плодовете и зеленчуците ярък цвят и е известно, че са полезни за съдовата система. Искахме да разберем дали флаванолите са полезни и за мозъка и дали могат да имат положителен ефект върху когнитивната функция.”

В проучването са участвали 18 възрастни непушачи без диагностицирани заболявания на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове или дихателните пътища. Експериментът се състои от две части: в първата част субектите получават какао, богато на флаваноли, а във втората, преработено какао с много ниски нива на флаваноли. Нито участниците, нито изследователите са знаели какъв вид какао е във всеки отделен случай. В такова двойно-сляпо проучване нищо не може да повлияе на резултатите.

Около два часа след консумация на какао, участниците вдишали въздух с концентрация на въглероден диоксид от около 5%, което е около 100 пъти над нормалното атмосферно ниво. Тялото реагирало на това чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка, което позволява по-бързо отстраняване на въглеродния диоксид. Според скоростта на оксигенация учените оценяват функциите на съдовата мрежа на мозъка.

„Този метод измерва колко добре мозъкът предпазва от въглероден диоксид“, казва авторът на изследването Моника Фабиани, професор по психология в Университета на Илинойс.

Успоредно с това авторите поставили предизвикателни задачи пред участниците, които изискват противоречиви или конкуриращи се решения и, използвайки функционална спектроскопия, записали промените в притока на кръв към мозъка, както и измерили оксигенацията във фронталната кора – област на мозъка, която играе ключова роля в планирането, регулирането на поведението и вземането на решения.

Изследователите отбелязват, че 14 от 18 субекта след прием на флаваноли са се представили по-добре при сложни когнитивни тестове, решавайки проблемите с 11% по-бързо, отколкото в началото, или когато са консумирали какао с намалени флаваноли.

„Използвахме какао в нашия експеримент, но флаванолите са изключително разпространени в широка гама от плодове и зеленчуци“, отбелязва Рендейро.

Според авторите резултатите недвусмислено потвърждават, че консумацията на храни, богати на флаваноли, има положителен ефект върху мозъчно-съдовата функция и когнитивните способности, а също така помага на мозъка да се възстанови по-бързо от леко съдово заболяване.

изт.БГНЕС

Виж още статии за:   Здравето · Здраве от природата · какао ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
· Постен кокосов кекс с какао
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· 10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
· Подходящи ли са фет бърнърите за жени
· Избелване на зъбите: митове и истини
Виж още статии за:   Здравето · Здраве от природата · какао ·
Четвъртък
6
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
Учени установиха, че яденето на люти чушки помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Изследването...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Моята първа домашна гранола
Добро утро с първата ми домашна гранола. Имах един изостанал пакет мюсли, с които реших да опитам. Какво...
12 скрити прояви на емоционалния тормоз
Тормозът има много измерения, само едно то които е сексуалният. Емоционално, психически, ден след ден...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
20 пътеки към личната ни осъзнатост
1. Хранете се с ястия и продукти, пълни с истински вкус на храна. Това изключва ягодите през декември,...
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Време за билки: как да ги събираме
В нашата страна има голямо изобилие от дивoрастящи билки, които можем да използваме за приготвяне на...
За какво помага мечото грозде?
То е вечнозелен храст с малки червени плодчета, които няма как да не сте виждали. Ако пък имате проблеми...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
Следродилни емоционални разстройства
Емоционалните проблеми на родилката могат да започнат от 3-4 ден след раждането, а могат да се появят...
Билки срещу сенна хрема
Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички останали се наслаждават на топлите дни и...
Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
Замърсяването на въздуха вероятно увеличава риска от необратима загуба на зрение според резултатите на...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
Да включим в менюто си ягоди е повече от полезно за организма ни: Укрепват имунната система Подобряват...
Самоуверените деца
Какво е най-важно за вас във възпитанието на децата ви? Всички искаме едно уверено дете, което вярва,...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
Защо ми е психотерапевт? Нали си имам приятели?
Как може да ми помогне един психотерапевт? Ще разреши ли проблемите ми и по какъв начин? Тези въпроси...
Прости думи за отслабването, добрата форма и самочувствието
Почти всяка жена има опит с краткосрочни диети. Някои от нас съвсем бегъл, други – дългогодишен. В повечето...
Хранителни добавки против пролетна умора
Повечето от нас я усещат - пролетната умора. Всеки по различен начин и в различна степен. Тези, които...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook