Не изхвърляйте семките на гроздето

Hera.bg

Мая Петрова
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които сякаш не обичаме, защото малко или много ни развалят удоволствието от похапването, всъщност са по-полезни и от самия плод? Освен че можем да ги консумираме натурално, без да ги отделяме от гроздето, те са суровина на популярното олио от гроздови семки, както и активна съставка на много козметични продукти. Почитателите на натуралната козметика могат да заложат на екстракта от гроздови семки, който да приложат в грижата за кожата.

Днес се смята, че гроздовите семки, като неделима част от производството на вино, са онази тайнствена съставка, която прави френската нация, консумираща толкова мазни и калорични храни, една от най-здравите и красивите в света. Още преди няколко века, французите разбрали за полезността не само на гроздето, а и на семките му. Тогава ги ползвали за лечение на трудно зарастващи рани и скорбут. Днес ефективността им е напълно доказана чрез множество изследвания.

Съдържание и полезно действие на гроздовите семки

Все още е малко известно, че именно гроздовите семена и люспи съдържат широка гама от протеини, въглехидрати и полифеноли (биофлавоноиди), които са мощни антиоксиданти. Антиоксидантният ефект на полифенолите е над 20 пъти по-силен от този на витамин Е и около 50 пъти по-силен от този на витамин C. В най-голямо количество в гроздовите семки е фенолът процианидин, наричан още "тайният витамин против стареене". Ресвератролът е другият фенол, съдържащ се в гроздовите люспи и семена, който действа изключително благоприятно върху организма ни.

Благодарение на процианидина сме видимо по-млади - кожата е ни е еластична и свежа, както и предпазена от вредните слънчевите лъчи. Стените на вените, капилярите и артериите са заздравени, а още едно полезно свойство за кръвоносната система е и намаляването на "лошия" холестерол и неговото натрупване по съдовете. Като всеки антиоксидант, но далеч по-силен от повечето, процианидинът се смята за успешна профилактика срещу рак.

Интересен факт за ресвератрола е, че той е произвеждан от растенията само когато те са подложени на външна атака - т.е. в нормалния растеж и зреене на гроздето. Това означава, че колкото по-пръскано е то, за да бъде предпазено от различни заболявания, толкова по-малко ще бъде съдържанието на ресвератрол в него.

Досега проведените изследвания с ресвератол свидетелстват, че той действа много благоприятно на клетъчното и тъканното здраве - основа на здравето като цяло. Той се намира повече в люспите на гроздето, отколкото в семките, но и двете се съчетават много благоприятно в младото червено вино от непръскано грозде, особено в сорта Каберне Совиньон. Количества от него понижават кръвната захар и имат влияние върху състоянието при диабет 2. Ресвератолът премахва свободните радикали, може да е профилактика на раковите заболявания, но досега не е известно да повлиява на развито заболяване.

Екстрактът от гроздови семки и козметиката

В гроздовите семки има още и линолова киселина, която спомага за забавянето на възпалителните процеси. Не случайно те влизат в състава на множество кремове за лице - не само поради факта, че ви осигуряват по-млада кожа, а и поради това, че лекуват много успешно акне и други кожни проблеми. Антиоксидантите в гроздовите семки са причина те да са основна съставка в повечето антиейдж продукти. Маслото от гроздови семки е едно от малкото, които действат на акнето, без да омазняват кожата, а напротив - свива порите и коригира себума.

Олио от гроздови семки

Студено пресованото олио от гроздови семки в кулинарията е една от най-полезните мазнини изобщо. То има най-високата температура на кипене измежду растителни масла - цели 225 градуса и това го прави подходящо за пържене, за разлика от тях. Дори и при високи температури то запазва полезните си свойства Лекият му вкус отива на салати и рецепти, където има много мазнина - като домашната майонеза например.

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=3371