На тази дата: "Изобретено" е шампанското

Датата 4 август е приета за рождена на обичаната от милиони пенлива напитка. Според легендата, "изобретяването" на шампанското дължим на бенедиктинския монах Дом Периньон, който възкликнал: "Погледни, пия звездите".

Между легендата и истината, този "рожден ден" е изобретен повече, отколокото да отговаря на действително историческо събитие.

Тъй като мехурчетата във виното се срещат естествено, никой не би могъл да бъде кредитиран с изобретяването на пенливо вино. През Античността мехурчетата се считали за неудобство, което древните гърци и римляни приписвали на фазата на Луната или злите духове.

В действителност, ако процесът на ферментация е прекъснат (обикновено поради спад на температурата), дрождите във виното затихват. Когато температурата се повиши и присъства достатъчно захар, дрождите отново започват процеса на ферментация. Те произвеждат въглероден диоксид по време на ферментацията и ако виното се съхранява в добре затворен съд, въглеродният диоксид не може да излезе. Вместо това той ще се разтвори в течността, което ще доведе до пенливо вино.

Изкуството на пенливото вино започва с опити то да бъде стабилизирано чрез подбиране на сортове и подобряването на технологията и съхранението - принос, който не може да бъде приписан на един отделен човек. Самият Дом Периньон, чието име днес носят някои от най-скъпите бутилки пенливо вино, има документиран принос към технологията както на пенливото вино, така и на други видове вина.

А репликата на Периньон се чува за пръв път в реклама от 19 в. Това не пречи обаче да отбелязваме в нарочен ден любовта си към искрящата напитка.

Днес шампанско наричаме пенливото вино, произведено само в областта Шампан във Франция, то е станало символ на престиж, класа и се свързва с отбелязването на важни събития.

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=6417