Летните натравяния или отпуска в...

Hera.bg

Искра Виденова
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови за подвизи се отправяме на планински преход, в някой морски курорт или просто на палатка, за да се наслаждаваме на природата. Но високите температури не само разпалват нашата жажда за приключения, но са и чудесна среда за бурно развитие на патогенните бактерии. И така отпуската ни може да завърши скоропостижно в клозета (при някой тежки случаи дори в болницата), където да заменим плажните удоволствия и красивите гледки с повръщане и диария. Жалко, нали?

Причина за това злощастно развитие на обстоятелствата е, че сме яли храна, заразена с микроорганизми – салмонели, стафилококи, колибактерии. А през летните месеци това може да се случи изключително лесно – достатъчно е продуктите да са съхранявани неправилно, да са недобре обработени термично или този, които ни ги е приготвил просто да е забравил да си измие ръцете, ние също.

Отпускарски привички, които водят към заточение в тоалетната

Храним се на съмнителни места. В установения си градски ритъм на живот много добре знем на кои заведения можем да се доверим и в кои цари съмнителна хигиена. Попаднали във ваканционната суматоха обаче просто гледаме да хапнем набързо и където ни видят очите, за да се отправим възможно най-бързо към плажа. И не рядко си купуваме хамбургер или катма от крайпътна сергия или барачка, в която ако малко се замислим, няма как да има нито хладилник за съхранение на продуктите, нито течаща вода. На всичкото отгоре продавачът ни прибира парите със същата ръка, с която после ни спретва храната, а накрая я избърсва в непраните си от началото на сезона панталони.

Най-разумно е да отседнем в хотел с пълен пансион, а от плажа и сергиите да купуваме само опаковани продукти. Ако не можем да се храним на мястото, където нощуваме, нека избираме по-големите и вдъхващи доверие заведения. Там вероятността да се спазва добра хигиена и персоналът, да е минал необходимите прегледи, е много по-голяма.

Ядем рискови храни
Най-често източник на заразата са яйцата, млечните продукти и месото. При температури над 30 градуса те се развалят изключително бързо, но дори и съхранявани правилно са потенциално опасни, ако не са били подложени на продължителна термична обработка. Затова, колкото й да ни съблазняват, най-разумно е да се откажем от пържолите алангле и сладкишите с млечно-яйчни кремове (особено тирамисуто, което се приготвя от сурови яйца), независимо от класата на заведението. А ако в стаята не разполагаме с хладилник, не бива да се запасяваме с малотрайни продукти с наивната надежда, че „няма да се развалят толкова бързо”.

Забравяме за добрата хигиена
Когато сме у дома, измиването на ръцете преди всяко хранене е действие-автоматик. По време на лятната отпуска обаче – на плажа или на палатка, условия за това рядко има. Мръсните ръце обаче са любимо транспортно средство на коли бактериите, които чрез тях лесно попадат в храната ни. Затова където и да се намираме, не бива да пренебрегваме добрата хигиена.

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=774