Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Избор на тиган: в какво да пържим - II


Незалепващо покритие
Повечето домакини предпочитат да използват тигани с незалепващо покритие, защото в тях ястието няма нужда от постоянно разбъркване, готви се с малко мазнина и се почиства лесно. В повечето случаи става дума за покрития от тефлон – вид полимер, които обаче не е устойчив на висока температура и при силно нагряване започва да излъчва токсични газове. Този процес започва още при 200 градуса, а над 250 става особено интензивно. Затова, ако запържвате на по-силна температура или използвате газов котлон, изберете по-безопасно незалепващо покритие, например керамично. Тиганите с керамика не излъчват вредни вещества, а някои производители използват специална технология, която не позволява нагряването на съда над 240 градуса, независимо от източника на топлина.

Независимо обаче дали покритието е тефлоново или керамично, забравете за металните прибори за разбъркване и заедно с тигана си купете специална лопатка. Но дори при внимателно ползване, покритието постепенно се изтърква и надрасква и трябва да смените тигана с нов.

Чугун
Чугуните тигани също имат не малко почитатели – не защото са удобни, а защото храната в тях става изключително вкусна. На какви качества се дължи това? Основното е, че този метал има уникална топлопроводимост. Той се нагрява бавно и равномерно и може да се използва за дълго задушаване на слаб огън, така и за бързо изпържване на храната. Чугунът леко издържа на висока температура и не се подава на деформация. Неудобството е е,че скоро след приготвянето, храната трябва да се премести в друг съд, за да не придобие металически привкус. Миенето на тигана също изисква повече усилия, тъй като чугунената повърхност е грапава и е склонна към корозия. Корозията може да развали цвета и вкуса на приготвеното ястие, а солите на желязото, които се отделят, разрушават витамините в храната.

Това обаче не бива да ви отказва от чугуна – качествата на този материал са проверени от времето. Решение е да закупите чугунен тиган с някакъв вид покритие (тефлоново, емайл) или да го „закалите” преди първата употреба. Тази подготовка свива порите на материала и го предпазва от корозия и ръждясване. Необходимо е да нагреете фурната на 150 градуса, а през това време добре да измиете тигана, като отстраните всички етикети и го подсушите. След това го намажете обилно отвътре с растително масло, без да пропускате нито едно ъгълче или извивка и го оставете във фурната с дъното нагоре за един час. Охладете го на стайна температура, забършете го само с парцал и вече е готов за ползване. По правило на повърхността на тигана винаги трябва да има тънък слой мазнина, която да го предпазва от ръжда и загаряне.




Виж още статии за:   Съвети за дома ·
Коментари
2015-06-02 #2
RavensCrow
Чугунен тиган можеш да си купиш от LAVA България. Лава са на достъпни цени и качествени. Ето това им е онлайн магазина
http://shop.lavabg.eu
а от тук, можеш да си почетеш инфо за тях какви са, що са, сертигикати и прочее. http://www.lavabg.eu/
Миенето вече не изисква такива къртовски усилия, защото се ползват нови и съвременни технологии, както и храната не придобива металически вкус. А най-хубавото е, че можеш и на индукционни котлони да си го ползваш, а после да си го пуснеш в миялната. Инджой
2014-05-13 #1
Myla
Ето такъв тиган търся да купя - чугунен.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да знаем преди да купим кошче за боклук за новия дом?
· Иновативните технологии, които промениха света на телевизорите
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
Виж още статии за:   Съвети за дома ·
Четвъртък
7
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
Как да проверим дали са пресни кокошите яйца ни съветва Александра Разаренова, диетолог, специалист по...
Как да се справим с хранителните молци
Ако от известно време сте забелязали неидентифицирани летящи обекти из вашата кухня, най-вероятно сте...
Пано "Пролетна картина"
Много исках тази година да направя нещо за Баба Марта, с което да украся дома си, не само да закича близките...
Св. Харалампий
На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. Празникът остава в българската...
Новогодишните пиратки и фойерверки - забавление или заплаха за живот
От новините: Самоделна бомбичка избухна в ръцете на млад футболен фен и откъсна едната му ръка до лакътя....
29 юли - св. мчк. Калиник
На 29 юли почитаме Св. мъченик Калиник. На тази дата имен ден празнуват всички с имената Калин, Калина,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Подаръци без касова бележка
Преди години обявих война на лудите покупки преди Коледа. Спрях да обикалям магазините в търсене на това...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Идеалната прахосмукачка
Във всеки дом има прахосмукачка, но не всяка прахосмукачка ефективно изпълнява основната си мисия – да...
Кои параметри да гледаме при избор на климатици за отопление
Да се избере климатик сред различните типове уреди и характеристики на отделните марки е нелесна задача....
Интересни коледни традиции по света
„Весела, весела Коледа – тя е в състояние да ни върне детските приказни видения, да привика у стареца...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook