Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Избор на тиган: в какво да пържим - II


Незалепващо покритие
Повечето домакини предпочитат да използват тигани с незалепващо покритие, защото в тях ястието няма нужда от постоянно разбъркване, готви се с малко мазнина и се почиства лесно. В повечето случаи става дума за покрития от тефлон – вид полимер, които обаче не е устойчив на висока температура и при силно нагряване започва да излъчва токсични газове. Този процес започва още при 200 градуса, а над 250 става особено интензивно. Затова, ако запържвате на по-силна температура или използвате газов котлон, изберете по-безопасно незалепващо покритие, например керамично. Тиганите с керамика не излъчват вредни вещества, а някои производители използват специална технология, която не позволява нагряването на съда над 240 градуса, независимо от източника на топлина.

Независимо обаче дали покритието е тефлоново или керамично, забравете за металните прибори за разбъркване и заедно с тигана си купете специална лопатка. Но дори при внимателно ползване, покритието постепенно се изтърква и надрасква и трябва да смените тигана с нов.

Чугун
Чугуните тигани също имат не малко почитатели – не защото са удобни, а защото храната в тях става изключително вкусна. На какви качества се дължи това? Основното е, че този метал има уникална топлопроводимост. Той се нагрява бавно и равномерно и може да се използва за дълго задушаване на слаб огън, така и за бързо изпържване на храната. Чугунът леко издържа на висока температура и не се подава на деформация. Неудобството е е,че скоро след приготвянето, храната трябва да се премести в друг съд, за да не придобие металически привкус. Миенето на тигана също изисква повече усилия, тъй като чугунената повърхност е грапава и е склонна към корозия. Корозията може да развали цвета и вкуса на приготвеното ястие, а солите на желязото, които се отделят, разрушават витамините в храната.

Това обаче не бива да ви отказва от чугуна – качествата на този материал са проверени от времето. Решение е да закупите чугунен тиган с някакъв вид покритие (тефлоново, емайл) или да го „закалите” преди първата употреба. Тази подготовка свива порите на материала и го предпазва от корозия и ръждясване. Необходимо е да нагреете фурната на 150 градуса, а през това време добре да измиете тигана, като отстраните всички етикети и го подсушите. След това го намажете обилно отвътре с растително масло, без да пропускате нито едно ъгълче или извивка и го оставете във фурната с дъното нагоре за един час. Охладете го на стайна температура, забършете го само с парцал и вече е готов за ползване. По правило на повърхността на тигана винаги трябва да има тънък слой мазнина, която да го предпазва от ръжда и загаряне.




Виж още статии за:   Съвети за дома ·
Коментари
2015-06-02 #2
RavensCrow
Чугунен тиган можеш да си купиш от LAVA България. Лава са на достъпни цени и качествени. Ето това им е онлайн магазина
http://shop.lavabg.eu
а от тук, можеш да си почетеш инфо за тях какви са, що са, сертигикати и прочее. http://www.lavabg.eu/
Миенето вече не изисква такива къртовски усилия, защото се ползват нови и съвременни технологии, както и храната не придобива металически вкус. А най-хубавото е, че можеш и на индукционни котлони да си го ползваш, а после да си го пуснеш в миялната. Инджой
2014-05-13 #1
Myla
Ето такъв тиган търся да купя - чугунен.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Боклукът – един по-различен поглед
· Каква пералня да избера - някои новости, които е добре да знаем
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
Виж още статии за:   Съвети за дома ·
Събота
4
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да вдъхновим любимия за домакинска работа
Страстта към чистотата и реда традиционно се приписва на жената. Мъжете, възпитани с идеята, че са създадени...
Какво трябва да знаем при обзавеждане на нов апартамент
Сдобили сме се с ново жилище или искаме да ремонтираме старото? И в двата случая ни очаква едно вълнуващо...
Тематичната сватба - някои свежи и модерни идеи за съвършената сватба
Сватбите не са това, което бяха. Или поне вече не изглеждат по начина, по който изглеждаха до преди десетина...
Завръщането в бащиния дом
Великден е. Хората по цял свят отново мигрират към родните си места, спестили време, заделили пари, всеки...
Непентес
Родината на непентеса (Nepenthes) са дъждовните тропични джунгли на югоизточна Азия, островите Калимантан...
В очакване на Великден
Обичам празниците. Кой не ги обича, всъщност?! Атмосферата, суетенето около трапезата, пак се събираме,...
Как да си ушием възглавница
По-голяма част от дрехите ми шиеше мама. Така почти до тинейджърските ми години. Винаги бях кипра. То...
Йордановден - Богоявление
Йордановден е един от най-големите християнски празници, отбелязва се на 6 януари. Това е денят, в който...
Голяма задушница преди Великия пост
В съботата преди Месни заговезни се прави задушница. С нея почитаме паметта на близките, които сме загубили,...
Ръчно изработеното - подарък със сърце
От доста време вече има на пазара ръчно правени красоти. В малки кокетни магазинчета, онлайн, в социалните...
Великденски подаръчета
По стара традиция на Великден раздаваме яйца на най-близките ни хора и се чукваме с тях за здраве. Лично...
Езическите корени на Коледа
На Коледа целия християнски свят празнува раждането на Спасителя. В Библията обаче не е отбелязана датата,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook