Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Избор на тиган: в какво да пържим - II


Незалепващо покритие
Повечето домакини предпочитат да използват тигани с незалепващо покритие, защото в тях ястието няма нужда от постоянно разбъркване, готви се с малко мазнина и се почиства лесно. В повечето случаи става дума за покрития от тефлон – вид полимер, които обаче не е устойчив на висока температура и при силно нагряване започва да излъчва токсични газове. Този процес започва още при 200 градуса, а над 250 става особено интензивно. Затова, ако запържвате на по-силна температура или използвате газов котлон, изберете по-безопасно незалепващо покритие, например керамично. Тиганите с керамика не излъчват вредни вещества, а някои производители използват специална технология, която не позволява нагряването на съда над 240 градуса, независимо от източника на топлина.

Независимо обаче дали покритието е тефлоново или керамично, забравете за металните прибори за разбъркване и заедно с тигана си купете специална лопатка. Но дори при внимателно ползване, покритието постепенно се изтърква и надрасква и трябва да смените тигана с нов.

Чугун
Чугуните тигани също имат не малко почитатели – не защото са удобни, а защото храната в тях става изключително вкусна. На какви качества се дължи това? Основното е, че този метал има уникална топлопроводимост. Той се нагрява бавно и равномерно и може да се използва за дълго задушаване на слаб огън, така и за бързо изпържване на храната. Чугунът леко издържа на висока температура и не се подава на деформация. Неудобството е е,че скоро след приготвянето, храната трябва да се премести в друг съд, за да не придобие металически привкус. Миенето на тигана също изисква повече усилия, тъй като чугунената повърхност е грапава и е склонна към корозия. Корозията може да развали цвета и вкуса на приготвеното ястие, а солите на желязото, които се отделят, разрушават витамините в храната.

Това обаче не бива да ви отказва от чугуна – качествата на този материал са проверени от времето. Решение е да закупите чугунен тиган с някакъв вид покритие (тефлоново, емайл) или да го „закалите” преди първата употреба. Тази подготовка свива порите на материала и го предпазва от корозия и ръждясване. Необходимо е да нагреете фурната на 150 градуса, а през това време добре да измиете тигана, като отстраните всички етикети и го подсушите. След това го намажете обилно отвътре с растително масло, без да пропускате нито едно ъгълче или извивка и го оставете във фурната с дъното нагоре за един час. Охладете го на стайна температура, забършете го само с парцал и вече е готов за ползване. По правило на повърхността на тигана винаги трябва да има тънък слой мазнина, която да го предпазва от ръжда и загаряне.




Виж още статии за:   Съвети за дома ·
Коментари
2015-06-02 #2
RavensCrow
Чугунен тиган можеш да си купиш от LAVA България. Лава са на достъпни цени и качествени. Ето това им е онлайн магазина
http://shop.lavabg.eu
а от тук, можеш да си почетеш инфо за тях какви са, що са, сертигикати и прочее. http://www.lavabg.eu/
Миенето вече не изисква такива къртовски усилия, защото се ползват нови и съвременни технологии, както и храната не придобива металически вкус. А най-хубавото е, че можеш и на индукционни котлони да си го ползваш, а после да си го пуснеш в миялната. Инджой
2014-05-13 #1
Myla
Ето такъв тиган търся да купя - чугунен.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· Какво трябва да знаем при обзавеждане на нов апартамент
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
Виж още статии за:   Съвети за дома ·
Четвъртък
2
Декември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
Св. Иван Рилски - българският светец-лечител
Свeти Иван Рилски е считан за покровител на българския народ, основател и пазител на най-големия ни манастир...
Идея за подарък: за баба и дядо
Подаръците за близките понякога ни затрудняват. Първо, защото за всичките тези години е имало стотици...
Флоротерапия - как цветята буквално лекуват
С какво лекувате умората и постоянното напрежение? Може би пътувате извън града в почивните дни. Чудесно...
Триумфалното завръщане на тапетите
Тапетите са мъртви, да живеят тапетите! Но не тези, които помним от нашето детство – с банални шарки...
Стартира четвъртото издание на “Ти и Lidl за по-добър живот”
Лидл България обявява стартa на четвъртото издание на най-голямата си социално отговорна инициатива "Ти...
Дрянът - свещеното дърво за българите
Дрянът е свещено дърво за българите. То е натоварено с много символика, присъства в много легенди и поверия...
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
Как да се почувстваме като местен, когато пътуваме?
Все повече хора искат да се почувстват като местните хора, когато пътуват. Искат да усетят атмосферата,...
Клепоухият приятел - II
храна и купичка – Противно на схващанията, тези зайчета не се хранят със зеле и моркови, нито с други...
Кактусите - бодливите красавци II
Почва и пресаждане Кактусите нарастват бавно, затова трябва да се пресаждат рядко – на 4-5 години. Най-подходящият...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook