Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Да създадем бонсай - I част



Хората винаги са смятали, че това, което им дава природата е недостатъчно и са се опитвали да променят света около себе си. Един от резултатите на този стремеж е създаването на миниатюрни дървета, наречено бонсай. Древното изкуство се е зародило още преди 2000 г. в Китай, но достига най-голямата си популярност векове по-късно в Япония – страна известна с преклонението си към всичко изящно и красиво.

В джудже може да се превърне всеки един вид дърво. Изборът зависи от личните ви предпочитания, но обърнете внимание на няколко характеристики. В зряла възраст дървото трябва да има масивен ствол, мощна система от корени и добре развита корона, но по-малки листа. Други особености като разкривени клони, красив цъфтеж, ярки есенни багри на листата ще придадат допълнителен чар на вашето миниатюрно творение. Едни от най-подходящите дървесни видове са дъб, бук, габър, клен и явор.

За да създадете бонсай е необходимо много търпение и любов. Грижата за него на практика продължава цял живот, а в Япония дори се предава като наследство. Начините да се сдобиете с фиданка са три – да потърсите подходящо дърво в гората, да си купите от дръвче разсадник или да си го засадите от семе. Самите японци предпочитат първия. В природата могат да се открият естествено създали се джуджета, например в камениста почва или по планински склонове. Ако сте избрали да отгледате вашия бонсай от семе, ще ви е необходимо повече време, но по-лесно ще му придадете желаната форма.

Най-подходящите места за отглеждането на бонсай са градината и балконът. Джуджетата не се различават от големите си събратя по устойчивост на студ, затова дори през зимата не е необходимо да ги вкарвате у дома. Пазете ги единствено от пряка слънчева светлина.


Съществуват множество стилове за оформяне на бонсай, които обаче не бихме могли да опишем в такъв кратък текст, затова ще се спрем само на основните насоки.
От най-голямо значение за правилното „възпитание” на дървото е изборът на саксия. Формата й трябва да бъде плитка и широка, за да не може кореновата система да се развие в дълбочина. На дъното й сложете пластмасова решетка. Подрежете корените на фиданката и ги разперите хоризонтално в саксията. След това запълнете съда със смес от 3/5 градинска хумусна почва, 1/5 пясък и 1/5 торф, натъпчете добре пръстта и я напоете обилно с вода.

От тук нататък главната ви задача е да принудите дървото към миниатюрен растеж. Това става с периодично подрязване на корените и новите филизи, по-оскъдна почва и преди всичко с хоризонтални разрези по ствола на бонсая. Вследствие на това се намалява притокът на жизнени сокове и дървото спира растежа си, но не и развитието си във възрастен екземпляр. Тази техника води и до изкуствено състаряване и загрубяване на ствола, което особено много се цени при бонсаите. След като дръвчето се хване добре, отстранете и всичките му листа. Скоро ще пораснат нови, но много по-миниатюрни.
Виж още статии за:   Интериорът · Цветя и градина ·
Коментари
2012-11-30 #2
Лита
До didi:
Доста опростенческо и ограничено мислене. Ако посветите малко повече време, за да се образовате по отношение на изкуството за създаване на бонсай, може би ще си спестите бъдещи излагации с подобни твърдения.
2012-06-19 #1
didi
"От най-голямо значение за правилното „възпитание” на дървото е изборът на саксия"."От тук нататък главната ви задача е да принудите дървото към миниатюрен растеж".
Защо трябва да мъчим природата? Не е ли достатъчно това, което сме сторили до момента? Ами ако някой така мъчи вас? Как бихте реагирали???
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Засейте тези култури до лука и ще предпазите градината от вредители
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Да превърнем балкона в нашето магическо убежище
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Как да изберем мебели за спалнята
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
Виж още статии за:   Интериорът · Цветя и градина ·
Сряда
28
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вода и ток – даденостите, без които (не) можем
„Преди седмица целият квартал осъмна със спряна вода. Предната вечер празнувахме рождения ден на дъщеря...
Пролетно пресаждане на стайните растения
Пролетта е време за съживяване не само на градинските растения, но и за нашите домашни питомници в саксии....
Децата творят Коледа с нас: Коледен венец
Когато закачих нашия коледен венец преди седмица на външната врата, децата настояха и те да има свой...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
Елементите на българската сватба
Всяка жена, която е казала заветното „Да”, иска най- страхотната сватба за всички времена. Когато започне...
Как да се вместим практично и красиво в съвременните тесни пространства
За никого не е тайна, че с напредване на технологиите, всичко става все по-малко и все по-миниатюрно....
Антоновден
На 17 януари църквата почита паметта на преподобний Антоний Велики, първият всепризнат основоположник...
18 януари - Световен ден на снежния човек
Световният ден на снежния човек се отбелязва от 2011 г. и е неофициален празник на един любим в зимните...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Няколко нискобюджетни идеи за коледен подарък
Подаръците за Коледа са извор на приятни трепети и безкрайни мъки по измислянето им. Даже средствата...
Кои параметри да гледаме при избор на климатици за отопление
Да се избере климатик сред различните типове уреди и характеристики на отделните марки е нелесна задача....
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook