Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 24:
Банички с праз и гъби. Храненето през студентските години.



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Днешният ми разказ се забави много. Неделята е много странен ден. Всички казват, че е ден за отмора. Че трябва да забравиш всичко и да почиваш, за да започнеш седмицата със свежи сили.

Много бих искала един ден това да се случи и при мен. Да прекарам деня с книжка в ръка или дълга разходка извън града. Да имам време за хобито си, да имам на разположение целия ден в търсене на перфектната покривка или чанта. Но засега не е такъв моментът. Може би е въпрос на приоритети и планиране на времето. Аз явно не съм намерила все още правилното планиране на времето.

В моето съзнание и ежедневие неделята е да си с единия крак в понеделника. Преглед на дрехите за работната седмица, финансите, замисляне на менюто, пазаруване. Санитарен полуден с децата – къпане, рязане на нокти и т.н. А с течение на деня – какво плануваме за седмицата, да разпределим задачите на всички. Кога трябва да водим каката на балет, кога е коледното й тържество...

Откакто тя е в училище, неделя е и ден за повечко готвене. Трябва да направя нещо за хапване, което да сложа в раницата. Но трябва да е атрактивно, вкусно и лесно за ядене. Курабийки, мъфини, банички – общо взето е това.

Днес ще са банички. По традиционна рецепта за нея и другите и с праз и гъби – за мен. Базовата рецептата за тази баница взех от тук, но махнах яйцата и сиренето. Пак станаха много вкусни, само с праз, гъби и магданоз.

Накиснах и нахут снощи и се завъртях още малко около едни фалафели. Та затова закъснях Сега се пекат и нямам търпение да видя какво ще излезе. От моите студентски години това беше най- любимата ми бърза храна. Сандвич с фалафели, 3- 4, в арабска питка, свежа салата и чеснов млечен сос. Това тогава струваше само 1,20 лв., за справка класическата болярска баничка беше 60 ст. Но разликата във вкусовете беше феноменална, революционна дори, все пак са минали 11 години от тогава . Никога не бях опитвала нещо толкова екзотично. Майсторът, който ги правеше, беше арабин и казваше, че най- вкусното нещо, което пък изобщо някога е ял е филия топъл хляб с лютеница.

Отнасям се към спомени за моите студентски години, какви неща ядяхме тогава, Боже мой! Сега, като се сетя, никога няма да ги вкуся, но тогава „боклучавата” храна беше символ някакъв на откъсването от майчината опека. Всички майчини ястия, топлина и уют от домашната кухня, заменихме с банички, салами на скара, сандвичи с каквото е евтино в магазина, кренвирши с яйце и някакви безумни първи опити в кулинарията. За разкош, от време на време си позволявахме студентски стол, но това не беше по- често от веднъж седмично.

Но нямаше пък нищо по- сладко от това да се върнеш веднъж в месеца у дома и мама да ти е сготвила любимата манджа.


И да знаеш, че някой те чака и те мисли.

Другият хранително- вкусов феномен беше колетът от вкъщи. Всеки студент е редно поне веднъж да получи колет. Имах приятел, който получаваше прясна цаца от Варна, например. Но такива колети бяха изключение. Най- често студентите получаваха буркани с прясно сготвени неща, буркани с консерви. И с този колет имаше пиршество поне седмица напред на всички от компанията. Докато отново не се чуе масово стържене на стомаси...

Как ли се хранят сега студентите? Пици на парче, дюнери, сандвичи, може би готвят нещо, може би пазаруват от т. нар. "топли витрини", кой ги знае. Но колкото голям да е изборът днес, все има кой да ги мисли. Това едва ли се е променило.

Ако искате да проследите Коледните пости ден по ден, заповядайте тук.

А тук можете да разберете как да участвате в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Петък
1
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Жени, които имат някое килце в повече, живеят по-дълго
Последните научни изследвания показват, че жени, които имат някое килце в повече - живеят по-дълго...от...
Бъди верен на себе си! Каквото и да направиш, хората винаги ще говорят
Бъди верен на себе си! Каквото и да направиш, хората винаги ще говорят. ...
Благи думи за Благовещение: "Щастлива съм, че сте моите момичета, обичам ви"
Здравейте,това са моите топли думи към двете ми пораснали момичета Люси и Павлинка, които аз не деля...
На тази дата: 30 януари - роден е цар Борис III
На 30 януари честваме рождението на една от най-великите личности на новата българска история - цар Борис...
Цитати с усмивка за усмивката
„Ако мога да видя болката в очите ти, тогава сподели с мен сълзите си. Ако мога да видя радостта - сподели...
Забрави грешката, но никога не забравяй урока, на който те учи
Забрави грешката, но никога не забравяй урока, на който те учи....
Нещата, които не умея
Разбрал си ме погрешно. Или никак... Не съм лекарство против самота. Не съм забавен филм. Не съм и...
Вижте най-възрастната гимнастичка в света и нейните невероятни умения (видео)
Неведнъж сме подчертавали, че възрастта е условно понятие, което не може да ограничи стила, способностите,...
Любопитството уби котката
Идиомът „любопитството уби котката” означава, че нездравото желание да се опознае нещо или някой може...
Носталгия по изгубеното детство - продължение
"Когато сме жадни, пием от белите води на нашето сладко и тъжно детство." – Георг Тракл "Всичко е...
Вълшебство
На заника червената черта зад пролетните хълмове изтлява и среща ни часът на нежността и сяда с нас...
Hera.bg стана на 11! Честит ни рожден ден!
Приятели, от днес, 8 октомври 2020 г., Списание Hera.bg закръгли първата година от второто си десетилетие!...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook