Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.


Вторият ден започва с огромно предизвикателство – закуската. Свикнали сме у дома да закусваме филийки, палачинки, някой път солен кекс, добруджанки. Но сега се сещам, че всички те са със сирене, яйца, кашкавал, да не говорим за пушените филенца на мъжа ми. Бързо спретвам мини банички за тях, а за мен? Бърз преглед из шкафовете ме подсещат за овесените ядки, които никой не яде, освен когато слагам в кексове и в сладки. Малко от тях, запарени с вода, прибавям няколко лешника, слънчогледови семки и сусам, малко от мед с орехи на малката Бояна и закуската е скалъпена.
Закуската - скромна, но питателна

Над кафето ме нападат други мрачни мисли: Добре де, но от какво се отказвам все пак? Я да сверим – месото, каймата – това ясно. Колбаси и месни произведения и без това не ям, с грандиозното изключение на домашните кюфтенца с лучец, чушка, магданоз, сочни...отплесвам се. Ами яйца? Ами мляко, сирене, кашкавал? Ами маслото, маргарин не купувам, с какво ще намажа филийка за закуска?! Ами всички онези полезни витамини, минерали, които съдържат? Ясно е, че трябва да се набавят другаде.


С какви пресни зеленчуци разполагаме - броколи, карфиол, цвекло, моркови, зеле, праз, ряпа, пащърнак, целина, тиквата я слагаме и нея тук, гъби, много добре. Плодовете – ябълки, круши и някои несезонни – банани, цитруси. Ядки, сурови, задължително. Зърнени – тук има много – овесени и други ядки, булгур, лимец, спелта, киноа, елда. Сушени плодове също. Хляб и други тестени, стига да няма яйца и масло, сирене...с усилие мислено се прощавам с баницата, докато гледам как малките унищожават техните мини банички.

В бойна редица
Явно ме чака пазаруване, защото наличните продукти и храни не отговарят на моите нови нужди от протеини и белтъчини. В магазина, голяма хранителна верига, ( мислено си отбелязвам да пообиколя и малките магазинчета за био храни, за съжаление, в кварталното магазинче няма особено разнообразие ) се срещам с нови трудности – щанда с диетични храни. Оказва се, че почти всички мюслита, които не са ядки в чист вид, са с много изкуствени добавки – колкото по- хрупкави и атрактивни, толкова повече. Щандът за диабетици е още по- трагичен – почти няма диабетична храна без химия. Колко несправедливо е това за хората с диабет, просто не ми се мисли, те как пазаруват. Взимам прости овесени ядки, до тук добре, взимам стафиди и червени боровинки, натрошено ленено семе ( непременно взимайте такова, защото цялата ленена семка излиза във вида, в който влиза – цяла ). Всичко това ми струва около 10- 12 лв. Малко множко ми се струват, но ми хрумва идеята, че това е вид инвестиция – лененото семе идеално допълва салатите, а останалите неща влизат в състава на сладкиши и домашни бисквити. Наредих си всичко в херметически буркани, защото хранителните молци много обичат подобни суровини. Овесените ядки, ленено семе и сусам, млени орехи и лешници, стафиди и червени боровинки, мед - строени в бойна редица, верни защитници на закуската ми оттук нататък.

Един съвет – винаги четете етикетите на купешките храни, когато постите. В повечето от тях има или яйчен меланж, или сухо мляко. Дори пастата може да съдържа яйца.

Неочаквано вкусна импровизация за обяд
За обяд спретвам нещо много импровизирано, защото след продължителния пазар не остана време за готвене. Тиквички на ленти задуших в малко зехтин, нарязах ги. През това време нарязах и хляб на дълги ленти. В зехтина сложих малко чесън на прах, изключих котлона и изсипах хлебните ленти. Нарязаните тиквички посипах със сусам и ленено семе, капнах една идея лимон и поднесох на домочадието. Успехът беше несигурен, добре, че имаше супа от вчера. Получих заявка за довечера за "истинска" храна.
Но една читателка ме подсети, че когато готвя с месо, просто трябва да правя гарнитурата отделно, тя ще си е за мен, за другите – месото. Така не се налага да готвя отделно, а просто разделно. Явно вечерята също е мисия възможна.

За довечера съм подготвила пилешки хапки с тайната ми марината, а за гарнитура – задушени картофи, моркови и гъби. Мисля, че домочадието ще е доволно.

Докато бях в магазина, не спирах да се самонаблюдавам, как бих реагирала на месните и млечните храни. Не усетих никакви тръпки от изкушение, но се подготвям за довечера, когато ми замирише на пилешко в тайна марината…

Забележка – Извинявам се предварително за качеството на снимките, които споделям – те са от телефон и понякога не подлежат на обработка. Но кой е казал, че ежедневието ни има нужда от постоянно „разкрасяване”.

Ако искате да проследите заедно с мен Коледните ми пости ден по ден, заповядайте тук
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 3:
Отново на пазар, една бърза пица и малко за смисъла на храната
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Сряда
31
Май 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
10 цитата от Юлий Цезар
"При възникването на нови обстоятелства слуховете често изпреварват фактите." "Хората охотно вярват...
224 години от смъртта на барон Мюнхаузен
На 22 февруари – преди е 224 години – е починал Карл Фридрих Йеронимус, Фрайхер фон Мюнхаузен, който,...
10 любими мисли на Херман Хесе
"Мразейки някого, ти мразиш в него нещо от онова, което го има и в теб самия. Това, което го няма в нас,...
Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
Светът на онлайн хазарта е необятен и често можем да срещнем спънки по пътя към реализирането на нашите...
Павел Вежинов: "Всеки трябва да стига до своята истина сам, за да повярва в нея"
"Няма смешна обич на тоя свят, има грешна обич, има нещастна обич, има истинска или въображаема и всяка...
Детският труд - позорното петно на обществото
168 000 000 децата работят. В този момент. Не за джобни през лятото, не като помощ на баба и дядо на...
Който не знае къде отива, отива другаде
Който не знае къде отива, отива другаде....
Ще те разберат само, колкото виждат и колкото чуват
Не се измъчвай, ще те разберат само, колкото виждат и колкото чуват. Никой няма да бъде като теб на...
Забрави грешката, но никога не забравяй урока, на който те учи
Забрави грешката, но никога не забравяй урока, на който те учи....
Планове покрити с прах
Отлагането може да бъде изкуство, но може и да ни изиграе лоша шега. Когато не позволяваме на нещата...
"Тя вси царства е, царят аз – и друго няма"
Нахално слънце, стар глупак, защо обичаш при влюбените сутрин да надничаш? И те ли се въртят под твоя...
Направи от днешния ден спомен, с който си струва да се живее
Направи от днешния ден спомен, с който си струва да се живее. ...
Естествено... като дишането
Поемането на дъх, издишването му, това е най- дълбоко вкорененият човешки инстинкт. От вдишването на...
Агата Кристи: „В живота всеки сам трябва да си прави грешките.“
"Няма нищо по-изморително от човек, който винаги е прав." "Взаимната привързаност между двама души...
Ерика Ериксдотер - художничката, която възкресява спомена за домашните любимци
Животът на художничката Ерика Ериксдотер е пълен с приключения и емоции. От успешен професионалист...
Георги Марков: "Атанас Далчев беше най-верният на себе си."
"На 18 януари тази година бе съобщено, че е починал на 73 години Атанас Далчев, поетът, който в продължение...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook