Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.


Вторият ден започва с огромно предизвикателство – закуската. Свикнали сме у дома да закусваме филийки, палачинки, някой път солен кекс, добруджанки. Но сега се сещам, че всички те са със сирене, яйца, кашкавал, да не говорим за пушените филенца на мъжа ми. Бързо спретвам мини банички за тях, а за мен? Бърз преглед из шкафовете ме подсещат за овесените ядки, които никой не яде, освен когато слагам в кексове и в сладки. Малко от тях, запарени с вода, прибавям няколко лешника, слънчогледови семки и сусам, малко от мед с орехи на малката Бояна и закуската е скалъпена.
Закуската - скромна, но питателна

Над кафето ме нападат други мрачни мисли: Добре де, но от какво се отказвам все пак? Я да сверим – месото, каймата – това ясно. Колбаси и месни произведения и без това не ям, с грандиозното изключение на домашните кюфтенца с лучец, чушка, магданоз, сочни...отплесвам се. Ами яйца? Ами мляко, сирене, кашкавал? Ами маслото, маргарин не купувам, с какво ще намажа филийка за закуска?! Ами всички онези полезни витамини, минерали, които съдържат? Ясно е, че трябва да се набавят другаде.


С какви пресни зеленчуци разполагаме - броколи, карфиол, цвекло, моркови, зеле, праз, ряпа, пащърнак, целина, тиквата я слагаме и нея тук, гъби, много добре. Плодовете – ябълки, круши и някои несезонни – банани, цитруси. Ядки, сурови, задължително. Зърнени – тук има много – овесени и други ядки, булгур, лимец, спелта, киноа, елда. Сушени плодове също. Хляб и други тестени, стига да няма яйца и масло, сирене...с усилие мислено се прощавам с баницата, докато гледам как малките унищожават техните мини банички.

В бойна редица
Явно ме чака пазаруване, защото наличните продукти и храни не отговарят на моите нови нужди от протеини и белтъчини. В магазина, голяма хранителна верига, ( мислено си отбелязвам да пообиколя и малките магазинчета за био храни, за съжаление, в кварталното магазинче няма особено разнообразие ) се срещам с нови трудности – щанда с диетични храни. Оказва се, че почти всички мюслита, които не са ядки в чист вид, са с много изкуствени добавки – колкото по- хрупкави и атрактивни, толкова повече. Щандът за диабетици е още по- трагичен – почти няма диабетична храна без химия. Колко несправедливо е това за хората с диабет, просто не ми се мисли, те как пазаруват. Взимам прости овесени ядки, до тук добре, взимам стафиди и червени боровинки, натрошено ленено семе ( непременно взимайте такова, защото цялата ленена семка излиза във вида, в който влиза – цяла ). Всичко това ми струва около 10- 12 лв. Малко множко ми се струват, но ми хрумва идеята, че това е вид инвестиция – лененото семе идеално допълва салатите, а останалите неща влизат в състава на сладкиши и домашни бисквити. Наредих си всичко в херметически буркани, защото хранителните молци много обичат подобни суровини. Овесените ядки, ленено семе и сусам, млени орехи и лешници, стафиди и червени боровинки, мед - строени в бойна редица, верни защитници на закуската ми оттук нататък.

Един съвет – винаги четете етикетите на купешките храни, когато постите. В повечето от тях има или яйчен меланж, или сухо мляко. Дори пастата може да съдържа яйца.

Неочаквано вкусна импровизация за обяд
За обяд спретвам нещо много импровизирано, защото след продължителния пазар не остана време за готвене. Тиквички на ленти задуших в малко зехтин, нарязах ги. През това време нарязах и хляб на дълги ленти. В зехтина сложих малко чесън на прах, изключих котлона и изсипах хлебните ленти. Нарязаните тиквички посипах със сусам и ленено семе, капнах една идея лимон и поднесох на домочадието. Успехът беше несигурен, добре, че имаше супа от вчера. Получих заявка за довечера за "истинска" храна.
Но една читателка ме подсети, че когато готвя с месо, просто трябва да правя гарнитурата отделно, тя ще си е за мен, за другите – месото. Така не се налага да готвя отделно, а просто разделно. Явно вечерята също е мисия възможна.

За довечера съм подготвила пилешки хапки с тайната ми марината, а за гарнитура – задушени картофи, моркови и гъби. Мисля, че домочадието ще е доволно.

Докато бях в магазина, не спирах да се самонаблюдавам, как бих реагирала на месните и млечните храни. Не усетих никакви тръпки от изкушение, но се подготвям за довечера, когато ми замирише на пилешко в тайна марината…

Забележка – Извинявам се предварително за качеството на снимките, които споделям – те са от телефон и понякога не подлежат на обработка. Но кой е казал, че ежедневието ни има нужда от постоянно „разкрасяване”.

Ако искате да проследите заедно с мен Коледните ми пости ден по ден, заповядайте тук
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 3:
Отново на пазар, една бърза пица и малко за смисъла на храната
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Сряда
14
Май 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Днес" е ден, пълен с възможности
"Днес" е ден, пълен с възможности. Използвай го. Днес....
Заразата на прозявката
Ходиш от къща на къща, като прозявка от човек на човек – този израз често се използва за хора, които...
Лошите моменти идват, за да ни отворят очите за хубавите, които не ценим
Лошите моменти идват, за да ни отворят очите за хубавите, които не ценим....
"От сън дълбок се събуди..."
"...От сън дълбок се събуди", но не и с широко затворени очи...
Още преди да те срещна в живота си
Още преди да те срещна в живота си – теб съм обичал. В древни гравюри и улични фотоси, в звездна поличба, в...
Марк Тулий Цицерон: "Често човек няма друг враг, освен самия себе си."
"Най-сладките неща в живота са спокойните неща." "Приятелството е единственото нещо на света, в...
Често гледай към небето...
Пий там, където конят пие. Конят никога няма да пие лоша вода. Сложи постелята си там, където е удобно...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
Не задържай щастието
Не се опитвай да задържиш щастието. Задръж Свободата да не бъдеш нещастен. ...
Виктор Пасков: "Ето този "нищо човек" е най-големият проблем на България"
Големият проблем на България не е беднотията, мизерията или безработицата. Дори и демокрацията не е най-големият...
Пътят към Възкресението, разказан в картините на великите майстори
Великите майстори в изобразителното изкуство често са интерперетирали сцени от Бибилията в картините...
Понякога ми се приисква да съм книга
Понякога ми се приисква да съм книга. Да легна в топлите ти мъжки длани. Да ме разлистваш. Да ме изучаваш... Да...
"Аз видех те при розов храст…Смутено ме погледна ти"
ЦЪФТЯХА РОЗИТЕ… Цъфтяха розите… Аз видех те при розов храст… Смутено ме погледна ти… Минаха дни...
Магия и емоция в илюстрациите на Хелена Перез Гарсия
Хелена Перез Гарсия е испанскa, световноизвестна илюстраторка, чиято работа се появява в списания,...
Въображение без граници в чудния свят на Александър Янсон
Александър Янсон (Alexander Jansson) е шведски илюстратор, дигитален артист и художник. Той създава магичен...
Слънчев кладенец
Ще се препълнят, зная, всички кладенци. Едно глухарче шапка ще разтърси. Дървото достолепно ще се кланя на...
Виена - разказ с полезности за пътешественици - III
Естествено продължение на разходката са два от най-интерсните музеи във Виена – Природо-научния музей...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook