Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 30:
Отново трудности с детски рожден ден. Идея за всеки случай



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Днес - много задачи отново. Закъснявам с всичко и направо не знам защо денонощието има само 24 часа. Днес бяхме поканени и на детски рожден ден на съученичка на Дара. Бяхме в същия детски клуб, отпреди две седмици, но аз се бях подготвила. Помните ли, че тогава ми направи впечатление, че в цялото меню няма нито едно вегетариански или постно предложение?

Е, този път имах постна алтернатива - направих си домашни брускети.


Брускетите са традиционно италианско предястие, датиращо от 15 ти век. Произходът му не е в изискания двор на Ренесанса, а вероятно в някоя селска схлупена кухня. Практичните селяни са именно тези, които решили, че нито една трошичка хляб не бива да отива на боклука. Те нарязвали стария хляб, който няма нищо общо с пухкавите франзели, които ползваме днес. Хлябът е бил ръжен или квасник. Намазвали го със зехтин и го оставяли да се суши за ден- два. Употребата му била най- вече като храна за из път, защото засищала и не се разваляла. Отгоре намазвали в движение, каквото имали излишно. Парчета сирене, домати, сушена шунка. И разбира се, с традиционните подправки - риган, босилек.

И досега брускетите те са един от националните символи на Италия. Ние сме ви предлагали като идеи Брускети с домати, чесън и зехтин, както и Брускети асорти. Вариациите са много. Една отлична идея е и, ако си правите подправени масълца. Само изпичате брускетите и намазвате обилно.

Но моите днешни брускети са много по- семпли, защото е пост и защото трябваше да ги пъхна в чантата т.е. не трябваше да приготвям плънка.

След приготовлението на днешния обяд, докато изстиваше фурната, нарязах стара франзела с остър нож за хляб търкалца с дебелина сантиметър.

Приготвих смес от кафена чашка зехтин, скълцан чесън, малко сол и черен пипер и ги натърках с четка за намазняване.

Наредих ги върху решетката на фурната в най- голямата си тава, която върви към печката, за десетина минути. Трябва само да хванат загар.

Извадих ги и ги оставих да изстиват, без да правя нищо друго.

Когато изстинаха напълно ги нахвърлях в една хартиена торбичка и хукнах да вземам децата и да ги водя на рожден ден.


Родителите на рожденичката бяха поръчали чудесни панирани нещица, но аз си имах какво да похапвам. Много съм доволна от тази идея и с охота ще я популяризирам у дома.

Ако искате да проследите Коледните пости ден по ден, заповядайте тук.

А тук можете да разберете как да участвате в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Понеделник
5
Юни 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Опитът е жесток учител...
Опитът е жесток учител. Първо те вика на изпит, после преподава урока....
Защо хората си правят татуировки?
Днес татуировката не носи същото значение като онова, което е имала преди 20-30 години. Обществото сякаш...
Из "За любовта" - Антон Чехов
А когато идвах в града, всеки път познавах по очите й, че ме е чакала; и тя сама признаваше, че още от...
Тръгвайте си навреме
Тръгвайте си навреме. За вкъщи – дори и никой да не ви чака там. От купона - без "последната чашка"....
Александър и Виктория - най-предпочитаните имена през 2016 г.
Националният статистически институт (НСИ) представи официална информация за най-предпочитаните имена...
Коледна Виена - I
Да попаднеш във Виена е преживяване, което безспорно си струва, но това да ти се случи точно преди коледните...
Натали Портман в 5 култови роли
"Умните жени обичат умните мъже повече, отколкото умните мъже обичат умните жени" - Натали Портман Натали...
Порнографията – от зората на човечеството до днес - II
С бурното развитие на техниката настъпва и нов разцвет на „неприличните изображения”. Всяко ново изобретение...
Ален Делон - един неопитомен мъж на всички времена
Ален Делон е най-известният френски актьор. Да, знам за Белмондо, Жан Габен, Депардийо, за Жан Рено или...
Всеки успех започва с желанието да опиташ нещо ново
Всеки успех започва с желанието да се опита нещо ново....
Любовна лирика III - Дора Габе, Елисавета Багряна, Блага Димитрова
Съдба Елисавета Багряна През улиците здрачни, през къщите, стените, през плачещия ромон на есенния...
Не спирай да се движиш!
Не спирай да се движиш! Понякога най-далеч стига този, който не знае накъде е тръгнал...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook