Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 30:
Отново трудности с детски рожден ден. Идея за всеки случай



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Днес - много задачи отново. Закъснявам с всичко и направо не знам защо денонощието има само 24 часа. Днес бяхме поканени и на детски рожден ден на съученичка на Дара. Бяхме в същия детски клуб, отпреди две седмици, но аз се бях подготвила. Помните ли, че тогава ми направи впечатление, че в цялото меню няма нито едно вегетариански или постно предложение?

Е, този път имах постна алтернатива - направих си домашни брускети.


Брускетите са традиционно италианско предястие, датиращо от 15 ти век. Произходът му не е в изискания двор на Ренесанса, а вероятно в някоя селска схлупена кухня. Практичните селяни са именно тези, които решили, че нито една трошичка хляб не бива да отива на боклука. Те нарязвали стария хляб, който няма нищо общо с пухкавите франзели, които ползваме днес. Хлябът е бил ръжен или квасник. Намазвали го със зехтин и го оставяли да се суши за ден- два. Употребата му била най- вече като храна за из път, защото засищала и не се разваляла. Отгоре намазвали в движение, каквото имали излишно. Парчета сирене, домати, сушена шунка. И разбира се, с традиционните подправки - риган, босилек.

И досега брускетите те са един от националните символи на Италия. Ние сме ви предлагали като идеи Брускети с домати, чесън и зехтин, както и Брускети асорти. Вариациите са много. Една отлична идея е и, ако си правите подправени масълца. Само изпичате брускетите и намазвате обилно.

Но моите днешни брускети са много по- семпли, защото е пост и защото трябваше да ги пъхна в чантата т.е. не трябваше да приготвям плънка.

След приготовлението на днешния обяд, докато изстиваше фурната, нарязах стара франзела с остър нож за хляб търкалца с дебелина сантиметър.

Приготвих смес от кафена чашка зехтин, скълцан чесън, малко сол и черен пипер и ги натърках с четка за намазняване.

Наредих ги върху решетката на фурната в най- голямата си тава, която върви към печката, за десетина минути. Трябва само да хванат загар.

Извадих ги и ги оставих да изстиват, без да правя нищо друго.

Когато изстинаха напълно ги нахвърлях в една хартиена торбичка и хукнах да вземам децата и да ги водя на рожден ден.


Родителите на рожденичката бяха поръчали чудесни панирани нещица, но аз си имах какво да похапвам. Много съм доволна от тази идея и с охота ще я популяризирам у дома.

Ако искате да проследите Коледните пости ден по ден, заповядайте тук.

А тук можете да разберете как да участвате в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Неделя
20
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Изкуството да чакаш на опашка
Чакането на опашки у нас е национален спорт. Причините са толкова много, колкото са характерните образи...
Жеравна. Магическо минало
Пристигнах късния следобед в Жеравна. Два дни преди фестивала на народната носия. Почти залез е. За Жеравна...
Хайде да се влюбим!
Хайде да се влюбим Като в детска жмичка... Крием се... Играем своята игричка. Толкова гореща... Толкова...
Молитвата на Антоан дьо Сент-Екзюпери
"Господи, аз моля не за чудеса и не за миражи, а за силата на всеки ден. Научи ме на изкуството на малките...
Докато има живот, има и надежда...
Докато има живот, има и надежда. Докато има надежда, има живот. #вдъхновениеЗаСедмицата...
Космически новини 2013
Често, особено в началото на всяка година, се интересуваме от предсказанията на астролозите и дори на...
Как светът празнува Коледа
Коледа е дългоочакван празник, отбелязван от милиарди хора по света. В нашето съзнание ние свързваме...
"Поете мой! Презри ти любовта народна"
Поет Махнете се, какво ви прави поетът мирен, спрял до вас! Вий тънете в развратни нрави, не буди...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Тийнейджърска песничка
На младостта ни лодката отплува, реката на живота си тече и виждам във дъжда да се целуват едно момиче...
"Само части от нас някога ще докоснат само части от другите"
Голямата човешка самота е толкова всепоглъщаща и страшна, толкова внезапна и обезсмисляща всичко, което...
За всичко си има място...
За всичко си има място, време и човек. Понякога човекът си само ти....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook