Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да се почувстваме като местен, когато пътуваме?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Все повече хора искат да се почувстват като местните хора, когато пътуват. Искат да усетят атмосферата, хората, културата, бита и обичаите. Да бъдат приемани като хора, а не само като поредните туристи. Да бъдеш като местен обаче се изисква нещо повече от желание, това е цяла настройка на човека към цялото пътуване, към това, което предстои да му се случи.

Преди пътуването съберете препоръки на хора, които вече са били там - какво им е харесало, какво - не. Нека вашият усет ви подскаже за кое да им се доверите, но поне един обективен разказ може да ви помогне да се насочите и да спестите време в обикаляне и лутане.

Уважение
Никога няма да ни приемат като едни от тях, това е ясно, но първото нещо, което трябва да излъчваме, е уважение. Към забележителностите, обикновените хора, техния живот, в който ние сме натрапници, дори и да си плащаме да помагаме за поминъка им. Това значи, че не бива да газим във фонтаните, да се катерим по скулптури и да тъпчем градинките, да подвикваме на жените или да сме груби с персонала. За съжаление, някои от тези лоши обноски идват с първите 7 години и за някои хора е твърде късно.


Да сме търпеливи и да чакаме да бъдем обслужени.
Да се учим да говорим малко от местния език
Да сме любознателни, но да не любопитстваме.
Да сме склонни да се отклоняваме от маршрути
Да импровизираме и експериментираме с плановете си
Да сме отворени към нови места, нови храни, нов стил на живот
Да усмихваме повече


За да се почувстваш като местен на непознато място, нужно е малко да се подготвиш.

Като например, че в южните страни има сиеста или че в определени държави на публични места е забранена консумацията на алкохол. Необходимо е да спазваме етикета, като се подготвим предварително има ли табута в обществото и как се приемат теми като бакшиш, отношение към жените, обичайно общуване.Нужна е правилна настройка на очакванията и на поведението. Останалото е да се пуснеш по течението, за да почувстваш мястото.

Прекарайте време в наблюдение на местните хора, за да ги опознаете. На оживените места извън големите туристически места като дворци, музеи, търсете площадите, стълбищата и парковете може да гледате как се държат, какво ядат или пият. Това може да е местен специалитет, може да научите местен поздрав или обичай.

Попитайте домакина в хостела или на рецепцията в хотела къде се хранят местните хора, къде вечерят, ядат на крак. Дайте си време за тези места, огледайте кое е най-поръчваното ястие, коя бира или безалкохолно поръчват, как общуват с персонала. Позволете на сервитьора да ви препоръча и се съобразете с мнението му. Кое е менюто на деня, коя риба днес е прясна, какъв десерт е типичен сега. Опитайте се да го поздравите на неговия език и се усмихвайте. Пържени картофи, пици и бургери можете да ядете навсякъде по света. Да, за пицата ясно е, че в Италия си е друго, но избирайте местните специалитети.

Пазарите са другите интересни за наблюдение места. Така ще научите много за местната храна. Кое се купува, кое е типично, кое колко струва. Ако имате късмет да се разбирате, може да попитате за рецепта или къде готвят този продукт вкусно. Обикновено там се сервира и бира, има заведения наблизо и само за кратко време можете да усетите пулса на града, квартала.

Обръщайте внимание на малките хранителни магазини, въпреки удобството на големите вериги, на малките магазинчета за сувенири, продавани и изработени от местни хора. Дори да платите по-скъпо - не забравяйте, че това е начин тези хора да се изхранват и да творят.

Не спирайте да учите местния език и да бъдете смели. Нищо не предразполага човек така, както несръчните опити на чужденец да говори родния му език. Дори да не се справяте и да знаете, че в телефона имате преводач, ползвайте го, разбира се, когато се налага, но езикът е бил и ще остане начинът да се свързваме.

Колкото повече човек пътува, чувствайки местната атмосфера, толкова повече осъзнава как всички си приличаме - децата винаги играят на топка и се пръскат по чешмите, жените се събират по пейките да поклюкарят, мъжете зяпат мачове или минаващи жени. Навсякъде по света хората флиртуват, карат се, обичат се, живеят, както умеят. Нищо не намалява омразата, расизма, предразсъдъците както пътуванията. Когато си смирен, търпелив и изпълнен с уважение, получаваш същото отношение. Човешко.
Виж още статии за:   Любопитно · Пътуването ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· "Не всички, които се скитат, са изгубени." - Дж. Р. Р. Толкин
· Как едно пътуване може да се превърне в тест за приятелство?
· За една по-спокойна почивка
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· На тази дата: Световен ден на морето
· Как изглежда градът без реклами?
Виж още статии за:   Любопитно · Пътуването ·
Понеделник
26
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Храбрият шивач: Подлепващото
Тъй като на места, когато показвам нещо, използвам подлепващо, реших да кажа и нещо повече за него, което...
Орхидеите
Семейството на орхидеите е голямо. Познати са над 35 хил. вида, разпределени в 800 рода. Всички те, без...
Топло вълнено одеялце за студените дни
Когато навън дърво и камък се пука от студ, а у дома отоплителните уреди едвам насмогват, няма по-голямо...
Вода и ток – даденостите, без които (не) можем
„Преди седмица целият квартал осъмна със спряна вода. Предната вечер празнувахме рождения ден на дъщеря...
Как да: Премахнем варовика от електроуредите
Като чуем варовик, обикновено си правим асоциации само с неприятни неща от рода на твърда вода, повредени...
Растенията в офиса
Човешкият разум се е зародил в природата, затова е истинско престъпление да полагаме умствен труд в в...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Във фризера – какво и как?
Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато...
Коледна звезда
Тя е най-продаваното цъфтящо цвете в саксия. За една година само в Щатите се продават около 70 милиона...
15 юни - Видовден
„Одила е Вида низ мала градина, Биле е брала, вода сбирала, очи да мие, здравье да добие…” Сигурно...
Игликата - дискретният чар на пролетта като билка
Нежната крехка красота на Игликата се възприема като божие откровение... Нашите прадеди смятали растението...
Елхи - шишарки
Тази Коледа реших да не си купувам елха. Не исках в дома ми да има нито отсечено дръвче, нито пластмасово,...
Йоните - енергия от въздуха
Често говорим за химическия състав на въздуха, но не само от наличието или отсъствието на замърсители...
Трупате ли ненужни вещи?
Едно от нещата, които наистина не обичам, е у дома да е разхвърляно. За мен редът е усещане са спокойствие...
Когато нямаше Коледа
А имаше време, когато нямаше Коледа … Не съвсем, но поне не официално. Православната църква си отбелязваше...
Подаръци без касова бележка
Преди години обявих война на лудите покупки преди Коледа. Спрях да обикалям магазините в търсене на това...
Масата у дома
Mалка част от дамите днес посещават коктейли и гала вечери или иначе казано места, в които етикета от...
Мартеница гривна с техника "макраме"
Много дълго време мислех, че макрамето е нещо безкрайно трудно. Докато преди време не попаднах на едно...
Нуждаеш ли се от това? - II
Да излезем от омагьосания кръг Когато сме в магазина и вземем стоката в ръка, е добре да се замислим:...
Актуални тенденции в меката мебел
Ако в момента обзавеждате дома си или само искате да смените овехтелия диван, вероятно се колебаете на...
Екологичният ремонт: подбор на материалите - II
Ако искаме нашия ремонт да е екологичен, по-добре да избягваме: Ламинатът Това подово покритие е...
Незабравката - малко, но толкова важно цвете
Незабравката е тревисто растение (Myosotis sylvatica) от семейство Грапаволистни. Познати са около 50...
Васильовден
На 1 януари в народната традиция се преплитат няколко празника. Затова и тази дата се нарича с много...
Теория и практика на доброто парти - II
Хапване и пийване – ако партито е „на крака”, храната да е шведска маса и определено не бива да насища,Нека...
Стефановден
27 декември църквата е отредила за почит на свети Стефан - един от първите мъченици на християнската...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook