Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 15:
Бърз ориз на крак. Време за ръчен труд и творчество.



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След вчерашния възторжен ден, обилно полят с какао, днес настроението все още лети нагоре. Сутринта обиколих магазините за ръчни творения и материали за художници, да разгледам какво ново за празниците.

Ново, разбира се, много. Декупажни хартии и салфетки с коледни мотиви, заготовки на Дядо Коледа, снежни човеци, топки от стиропор за играчки за елха и много, много шарен филц.

Филцът е страхотен материал на ръчни дейности. Не изисква зачистване на срязаните краища, като плата. Плътен е и става за триизмерни фигурки. Везането върху него с контрастни конци е ефектно и носи ретро настроение. В същото време е мек, поддържа се лесно и внася много уют. От филц може да се направи много за коледната украса, безгранично много. Вече няколко пъти сме ви предлагали да направите коледни играчки за елхата – венец, топка и елхичка, отделно елхичка от филц за украса на стаята. Не се изисква кой знае какво, а търпи всякакви хрумки.

Ръчно правената декорация и подаръци са едно от най- хубавите неща на Коледа. Отпускаме се и се отдаваме на въображението си. Мислим за конкретни хора, влагаме енергията си, която изтича от сърцето през ръцете и се материализира в чудновати завъртулки, измислици- премислици. Малко криви, малко недоизкусурени, тук пропуснат бод, там недозалепено. Но съвършено в уникалността си. Помислете за това, как да зарадвате близките и дома си с ръчни подаръци. Хубаво е да започнете по- отскоро, за да стигне времето, особено за декорацията.

Идеите ме озаряват, гледайки материалите, минавайки мислено по магазини с направени китайски и други, ръчна изработка, украси. Взимам си традиционните за сезона – бял, червен и зелен филц, от магазини за гоблени – молинета в зелено, панделки и каквото ми грабне окото. С малко копченца и китайските измишльотини, които до скоро бяха на ръба на изхвърлянето, мисля че от всичко това ще си спретнем чудесни часове по домашен бит и техника. Казвам спретнем, защото без помощта на кака Дара, която просто ще полудее от щастие да ми помага, няма как да се справя. И без това, без да я питам съм заела ножиците и линията и. Ще творим на воля, а много скоро ще видите произведенията и на странниците на Хера.

Докато оформям идеите си на пода на дневната, пускам един бърз ориз. Наскоро нямам никакво време за пипкаво готвене и такъв е този случай. Оризът е много прост и става за 30 минути. В него има пресен лук, доматено пюре, чубрица и маслини. Става много лесно в тенджерка или дълбок тиган с капак на слаб огън на котлона. Вие може да си добавяте и моркови, тиквички, патладжан, пипер – каквото се намира в малки количества в хладилника. Допълвам си с пресни питки чиабата, които купихме сутринта топли- топли. Хапвам буквално на крак, защото вдъхновението ме е треснало много силно и съм разпиляла всичко на пода. Ям, гледам и мисля…

И така моят следобед ще премине в мислене и премисляне, кроене и шиене, за да може като се върне Дара от училище, спокойно да започнем.

А другата задачка, която имам, е да измисля атрактивни курабийки за коледното парти на 1- ви „Б” клас. Вчера на родителската среща се нагърбих със задачката курабийките да са от мен. Формички детски и коледни имам, но малките се впечатляват и от глазура, рисуване с шоколад, цветове всякакви…Знаете как е. Така че и някаква такава рецепта трябва да потърся, за да зарадваме децата максимално. Най- удовлетворителната гледка е да наблюдаваш как се дърпат пред пълен панер с курабийки за камбанка или елхичка и как с пълна уста ронят трохи навсякъде.

Да, празниците наближават, а изненадите тепърва започват.

Ако искате да проследите заедно с мен Коледните ми пости ден по ден, заповядайте тук
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Коментари
2013-12-04 #2
Инна Георгиева
Канна, тази лигавост и лепкавост си имат предимство, ако искаш да оформиш кюфтенца Ето тук http://www.hera.bg/s.php?n=2489
2013-12-04 #1
канна
Сготвих си нещо подобно, но с елда. И докато ядях от това ястие открих, че след сваряването елдата става леко "лигава". Ето защо навярно хората я предпочитат подсладена, подобно на овесените ядки. Ако някой има хубава рецепта с елда без мляко, нека сподели.
Иначе, чудесно ми пасват прясна зелева салата и такава от картофи и лук (разбира се подправки според вкуса Ви).
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Неделя
26
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Световният ден на числото Пи
Светът отбелязва един от най-необичайните празници – Деня на числото Пи. Датата е избрана заради американското...
Как селфито на една рядка маймуна създаде правен прецедент
Така популярното напоследък "селфи" създаде прецедент в областта на авторски права и засегна пряко една...
Тайнственият Араму Муру
Почти всички сме чували за така наречените енергийни места на нашата планета. Върху тези територии са...
Двете царици Теодора в живота на цар Иван Александър
Две жени с името Теодора са свързани с последния велик цар на Второто българско царство - цар Иван Александър...
Св. мчци Адриан и Наталия - 26 август
На 26 август православната църква почита паметта на светите мъченици Адриан и Наталия. Те живели по времето...
Малката пчеличка – чудо на природата
Няма други живи същества като пчелите. Може би фактът, че бръмчат по света отпреди 110 млн. години,...
Балетът - изкуство, мечта, магия
Танцът е като магия, от която никой не може да избяга. И не, не просто танцът, а съвършеният танц, наречен...
Никога не забравяй кой ти е помогнал, докато всички други са се оправдавали
Никога не забравяй кой ти е помогнал, докато всички други са се оправдавали. ...
Не всеки ден е добър, но във всеки ден има нещо добро.
Не всеки ден е добър, но във всеки ден има нещо добро....
Свежи "одухотворени" саксии
Саксиите-скулптури face pots са истински хит в Амазон и Етси! Те са свежо съчетание от изкуство и градинарство,...
Козунаци - из "Патиланско царство"
Драги ми Смехурко, Цяла нощ не мигна баба Цоцолана. Козунаци меси. Едвам отзарана си подремна малко....
Св. Патриарх Евтимий Търновски - пазител на българския народ
Защото кой народ, сроден с българския по реч, не прие неговите писания, неговите учения, труда и потта...
224 години от смъртта на барон Мюнхаузен
На 22 февруари – преди е 224 години – е починал Карл Фридрих Йеронимус, Фрайхер фон Мюнхаузен, който,...
Жорж Сименон: "В живота няма престъпници, има само жертви."
„Давайки домашни упражнения, учителите се целят в учениците, но улучват родителите. „Всеки счита себе...
Една романтична перната приказка
Фотографката любителка с псевдоним Freya Ever After разказва в снимки за любовната история на нейните...
Международен ден на Черно море - 31 октомври
16 милиона души от 6 държави днес празнуват - това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море....
Лапландия
Всички сме чували за Лапландия - родината на Дядо Коледа. В нашето съзнание тя е легендарна страна,...
Малката кибритопродавачка
Беше толкова студено, че чак болеше от студ. Валеше сняг и мръкваше. Последната вечер на годината, новогодишната...
Да създадеш най-хубавия си ден
"Слязох по стълбите. Сняг! Помирисах гъстия студ, примирената влажна скръб на земята. Зимата се бе върнала....
Животът имитира изкуството или предизвикателството на Getty Museum
По време на социалната изолация хората прекарват толкова време у дома, както никога до сега. Всяка вещ,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook