Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 15:
Бърз ориз на крак. Време за ръчен труд и творчество.



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След вчерашния възторжен ден, обилно полят с какао, днес настроението все още лети нагоре. Сутринта обиколих магазините за ръчни творения и материали за художници, да разгледам какво ново за празниците.

Ново, разбира се, много. Декупажни хартии и салфетки с коледни мотиви, заготовки на Дядо Коледа, снежни човеци, топки от стиропор за играчки за елха и много, много шарен филц.

Филцът е страхотен материал на ръчни дейности. Не изисква зачистване на срязаните краища, като плата. Плътен е и става за триизмерни фигурки. Везането върху него с контрастни конци е ефектно и носи ретро настроение. В същото време е мек, поддържа се лесно и внася много уют. От филц може да се направи много за коледната украса, безгранично много. Вече няколко пъти сме ви предлагали да направите коледни играчки за елхата – венец, топка и елхичка, отделно елхичка от филц за украса на стаята. Не се изисква кой знае какво, а търпи всякакви хрумки.

Ръчно правената декорация и подаръци са едно от най- хубавите неща на Коледа. Отпускаме се и се отдаваме на въображението си. Мислим за конкретни хора, влагаме енергията си, която изтича от сърцето през ръцете и се материализира в чудновати завъртулки, измислици- премислици. Малко криви, малко недоизкусурени, тук пропуснат бод, там недозалепено. Но съвършено в уникалността си. Помислете за това, как да зарадвате близките и дома си с ръчни подаръци. Хубаво е да започнете по- отскоро, за да стигне времето, особено за декорацията.

Идеите ме озаряват, гледайки материалите, минавайки мислено по магазини с направени китайски и други, ръчна изработка, украси. Взимам си традиционните за сезона – бял, червен и зелен филц, от магазини за гоблени – молинета в зелено, панделки и каквото ми грабне окото. С малко копченца и китайските измишльотини, които до скоро бяха на ръба на изхвърлянето, мисля че от всичко това ще си спретнем чудесни часове по домашен бит и техника. Казвам спретнем, защото без помощта на кака Дара, която просто ще полудее от щастие да ми помага, няма как да се справя. И без това, без да я питам съм заела ножиците и линията и. Ще творим на воля, а много скоро ще видите произведенията и на странниците на Хера.

Докато оформям идеите си на пода на дневната, пускам един бърз ориз. Наскоро нямам никакво време за пипкаво готвене и такъв е този случай. Оризът е много прост и става за 30 минути. В него има пресен лук, доматено пюре, чубрица и маслини. Става много лесно в тенджерка или дълбок тиган с капак на слаб огън на котлона. Вие може да си добавяте и моркови, тиквички, патладжан, пипер – каквото се намира в малки количества в хладилника. Допълвам си с пресни питки чиабата, които купихме сутринта топли- топли. Хапвам буквално на крак, защото вдъхновението ме е треснало много силно и съм разпиляла всичко на пода. Ям, гледам и мисля…

И така моят следобед ще премине в мислене и премисляне, кроене и шиене, за да може като се върне Дара от училище, спокойно да започнем.

А другата задачка, която имам, е да измисля атрактивни курабийки за коледното парти на 1- ви „Б” клас. Вчера на родителската среща се нагърбих със задачката курабийките да са от мен. Формички детски и коледни имам, но малките се впечатляват и от глазура, рисуване с шоколад, цветове всякакви…Знаете как е. Така че и някаква такава рецепта трябва да потърся, за да зарадваме децата максимално. Най- удовлетворителната гледка е да наблюдаваш как се дърпат пред пълен панер с курабийки за камбанка или елхичка и как с пълна уста ронят трохи навсякъде.

Да, празниците наближават, а изненадите тепърва започват.

Ако искате да проследите заедно с мен Коледните ми пости ден по ден, заповядайте тук
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Коментари
2013-12-04 #2
Инна Георгиева
Канна, тази лигавост и лепкавост си имат предимство, ако искаш да оформиш кюфтенца Ето тук http://www.hera.bg/s.php?n=2489
2013-12-04 #1
канна
Сготвих си нещо подобно, но с елда. И докато ядях от това ястие открих, че след сваряването елдата става леко "лигава". Ето защо навярно хората я предпочитат подсладена, подобно на овесените ядки. Ако някой има хубава рецепта с елда без мляко, нека сподели.
Иначе, чудесно ми пасват прясна зелева салата и такава от картофи и лук (разбира се подправки според вкуса Ви).
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Понеделник
4
Март 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как рисуването лекува душата
Ако си уморен - рисувай цветя. Ако си гневен - рисувай линии. Ако те боли - лепи, моделирай. ...
Мария Кюри - животът й в 7 бързи факта
Проф. Мария Склодовска-Кюрѝ (родена на 7 ноември 1867 г.) е един от най-известните, не само жени,...
В дъжда...
"Милиони хора страстно желаят безсмъртие, обаче не знаят какво да правят в дъждовен неделен ден" "Anger...
Непримиримите
Много са малко. Все пак ги има. А пък аз точно такива харесвам - дето ги няма. Непримирими. И към...
Любимите книги на детството
Детството е вълшебно време. То е магията на мечтите, на измисленото. Въображението на децата рисува света...
Вижте какво се случва, когато детските рисунки се превърнат в реалност
Какво се случва, когато таткото на шест годишен хлапак, който обича да рисува, пресъздаде творенията...
Димчо Дебелянов и неговата най-силна и невъзможна любов
Епохата, в която се ражда и живее Димчо Дебелянов (28 март 1887 - 2 октомври 1916), е твърде отдалечена...
Емилиян Станев: "Към всичко подхождай с любов"
"Човек обича, затова търпи. Който нищо не обича, нищо не търпи..." "Съветвам те да не се шегуваш с...
Какъв фотоапарат да изберем?
Дори и да не сте фенове на фотографията, със сигурност поне веднъж в живота си сте се прехласвали по...
Десетте закона на Крикор Азарян
1. Бъди в мир със себе си. 2. На сцената не излизай, ако няма какво да кажеш. 3. Да си на сцената...
Гюстав Флобер: "Всичко се износва, дори мъката."
“Всяка душа се измерва с мащабите на своите стремежи.” Кой е Гюстав Флобер? “Основно достойнство...
Дивите коне на Исландия
Исландия е магична страна. Страна на лед, огън, на магически пейзажи, които те връщат в прастари времена,...
Прочети безплатно 30 разказа на 30 български автори (линк за сваляне)
В “Декамерон2020” са събрани произведения на автори като Деян Енев, Георги Господинов, Здравка Евтимова,...
Искате ли да опитате тези крокети? Присъединете се към 43-годишния списък с чакащи
Ако поръчате кутия замразени крокети от говеждо Кобе от Asahiya, семеен месарски магазин в Takasago City...
10 юни - Световен ден на ар нуво
Световният ден на стила ар нуво (World Art Nouveau Day - WAND) е събитие, посветено на този стил в изобразителното...
Не ти трябва нова година, за да започнеш промяна, нужен ти е...
Не ти трябва нова година, за да започнеш промяна, нужен ти е само един понеделник....
Стотици любители на възхитителен джин се потопиха в „Есенция от любовни любопитности“
Преобразената в приказна ексцентричност Университетска ботаническа градина бе домакин на ежегодното Събрание...
Глупакът също е част от живота
Казват, че майката учи детето си с години да бъде мъдро и след това то среща друга жена, която за минути...
Когато отпразнувах 40 години
Скоро говорех с приятелка за рождени дни, Сатурнови дупки и подобни неща и тя ми каза с неудобство,...
16 стъпки към духовно израстване
1. Не съди хората. Не говори лошо за човек в негово отсъствие. Той също е частичка от божественото съвършенство,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook