Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 15:
Бърз ориз на крак. Време за ръчен труд и творчество.



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След вчерашния възторжен ден, обилно полят с какао, днес настроението все още лети нагоре. Сутринта обиколих магазините за ръчни творения и материали за художници, да разгледам какво ново за празниците.

Ново, разбира се, много. Декупажни хартии и салфетки с коледни мотиви, заготовки на Дядо Коледа, снежни човеци, топки от стиропор за играчки за елха и много, много шарен филц.

Филцът е страхотен материал на ръчни дейности. Не изисква зачистване на срязаните краища, като плата. Плътен е и става за триизмерни фигурки. Везането върху него с контрастни конци е ефектно и носи ретро настроение. В същото време е мек, поддържа се лесно и внася много уют. От филц може да се направи много за коледната украса, безгранично много. Вече няколко пъти сме ви предлагали да направите коледни играчки за елхата – венец, топка и елхичка, отделно елхичка от филц за украса на стаята. Не се изисква кой знае какво, а търпи всякакви хрумки.

Ръчно правената декорация и подаръци са едно от най- хубавите неща на Коледа. Отпускаме се и се отдаваме на въображението си. Мислим за конкретни хора, влагаме енергията си, която изтича от сърцето през ръцете и се материализира в чудновати завъртулки, измислици- премислици. Малко криви, малко недоизкусурени, тук пропуснат бод, там недозалепено. Но съвършено в уникалността си. Помислете за това, как да зарадвате близките и дома си с ръчни подаръци. Хубаво е да започнете по- отскоро, за да стигне времето, особено за декорацията.

Идеите ме озаряват, гледайки материалите, минавайки мислено по магазини с направени китайски и други, ръчна изработка, украси. Взимам си традиционните за сезона – бял, червен и зелен филц, от магазини за гоблени – молинета в зелено, панделки и каквото ми грабне окото. С малко копченца и китайските измишльотини, които до скоро бяха на ръба на изхвърлянето, мисля че от всичко това ще си спретнем чудесни часове по домашен бит и техника. Казвам спретнем, защото без помощта на кака Дара, която просто ще полудее от щастие да ми помага, няма как да се справя. И без това, без да я питам съм заела ножиците и линията и. Ще творим на воля, а много скоро ще видите произведенията и на странниците на Хера.

Докато оформям идеите си на пода на дневната, пускам един бърз ориз. Наскоро нямам никакво време за пипкаво готвене и такъв е този случай. Оризът е много прост и става за 30 минути. В него има пресен лук, доматено пюре, чубрица и маслини. Става много лесно в тенджерка или дълбок тиган с капак на слаб огън на котлона. Вие може да си добавяте и моркови, тиквички, патладжан, пипер – каквото се намира в малки количества в хладилника. Допълвам си с пресни питки чиабата, които купихме сутринта топли- топли. Хапвам буквално на крак, защото вдъхновението ме е треснало много силно и съм разпиляла всичко на пода. Ям, гледам и мисля…

И така моят следобед ще премине в мислене и премисляне, кроене и шиене, за да може като се върне Дара от училище, спокойно да започнем.

А другата задачка, която имам, е да измисля атрактивни курабийки за коледното парти на 1- ви „Б” клас. Вчера на родителската среща се нагърбих със задачката курабийките да са от мен. Формички детски и коледни имам, но малките се впечатляват и от глазура, рисуване с шоколад, цветове всякакви…Знаете как е. Така че и някаква такава рецепта трябва да потърся, за да зарадваме децата максимално. Най- удовлетворителната гледка е да наблюдаваш как се дърпат пред пълен панер с курабийки за камбанка или елхичка и как с пълна уста ронят трохи навсякъде.

Да, празниците наближават, а изненадите тепърва започват.

Ако искате да проследите заедно с мен Коледните ми пости ден по ден, заповядайте тук
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Коментари
2013-12-04 #2
Инна Георгиева
Канна, тази лигавост и лепкавост си имат предимство, ако искаш да оформиш кюфтенца Ето тук http://www.hera.bg/s.php?n=2489
2013-12-04 #1
канна
Сготвих си нещо подобно, но с елда. И докато ядях от това ястие открих, че след сваряването елдата става леко "лигава". Ето защо навярно хората я предпочитат подсладена, подобно на овесените ядки. Ако някой има хубава рецепта с елда без мляко, нека сподели.
Иначе, чудесно ми пасват прясна зелева салата и такава от картофи и лук (разбира се подправки според вкуса Ви).
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Сряда
12
Юни 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
200-те най-обичани БГ песни на десетилетието
След два месеца гласуване БГ Радио изпраща знаковата 2020-та година с подреждане на саундтрака на десетилетието...
"Очовечи света"
"Очовечи света" - така се казва стрийт арт проектът на българина Ваню Кръстев. Неговото изкуство се вглежда...
И пристигна пъстроцветна есента....
...нещо като последната любов. Тази любов е най-силната, но идва едва когато десетки други вече са отнесли...
Допада ми, че не за мен болеете
Допада ми, че не за мен болеете, допада ми, че не за вас болея, и няма да изгубим под нозете си кълбото...
Световният ден на числото Пи
Светът отбелязва един от най-необичайните празници – Деня на числото Пи. Датата е избрана заради американското...
Малки сладки изкушения
Децата ги обожават. С тях черпим на рождения си ден и за всички по-специални поводи. Във формата на шоколадови...
Големият дизайнер Пако Рабан ни напусна
Големият дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години на 3 февруари 2023 г, съобщи...
10 факта за Антонио Вивалди
Антонио Вивалди се ражда на 4 март 1678 година във Венеция, столица на Венецианската република. Той...
Стайнбек за любовта
Едни хора познават Джон Стайнбек с романите му “На изток от рая”, “Гроздовете на гнева”, “За мишките...
Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
Казват, че няма лошо време, има неподходящо облекло. Ако живеете в градовете, дори и по-незначителният...
Феномен или илюзия е "11:11"?
Според ню ейдж философите, в комбинацията на часовника 11 часа и 11 минути се крие дълбок духовен смисъл....
Самотата
Ти отново си на другия полюс, единствен жител на галактиката. Очите ти не могат да срещнат други очи,...
7 април - Световен ден на здравето
На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Днес празнуват всички работещи в сферата на здравеопазването...
2000-годишната римска баня Basilica Therma, известна като „Дъщерята на краля“ в Турция (снимки)
Губернаторът на Йозгат Зия Полат разкри, че до 15 август възстановителните действия следва да приключат,...
140 години тенис в Уимбълдън
Турнирът в Лондон е най-старият тенис турнир в света и втори по дълголетие спортен турнир във Великобритания...
Докато говориш...
Докато говориш не точно това, което мислиш, докато слушаш не точно това, в което вярваш и правиш не...
Не перфектни, а истински
Родени сме, за да бъдем не перфектни, а истински....
Орел и гълъб - Йохан Волфганг Гьоте
Разперил млад орел крила, На лов поел, Но в миг пронизва го стрела И скършва устрема му смел. Той...
Един малко по-различен "списък за ваканцията"
Италианският учител Чезаре Ката от малкото италианско градче край морето - Фермо, през 2015 г. даде на...
Берлин – модерен град с много история III
Берлин е задължителният вурст – онези техни наденички, които винаги вървят с гевречета. Той е и традиционната...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook