Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Форми за сладкиши – какви да изберем


Едва ли ще ви зарадвам, но универсална форма за печене не съществува. Използването на един-единствен съд за всичките ви кулинарни произведения – от баници до парфета, води до съмнителни резултати. Затова, ако тепърва оборудвате кухнята си, трябва да направите не един избор, а няколко. Ето и на какво трябва да обърнете внимание, за да направите най-добрата покупка:

Форма на съда - дизайн, височина, вместимост
каква температура поддържат по време на печене
удобство на употреба

Силиконовите форми са леки, лесни за поддръжка и експлоатация, затова печелят все по-голяма популярност. Спокойно поддържат температура от -60 до 280 градуса, което ги прави много удобни за приготвяне на домашни полуфабрикати, които можете да извадите от фризера и веднага да пъхнете във фурната. Тъй като материалът е мек и гъвкав, сладкишите от силиконовите форми се вадят без усилие. Но по време на пълненето на формата, това предимство се превръща в недостатък. Затова винаги трябва да я поставяте на стабилна основа.

За измиването на силиконовите форми не бива да използвате тел или абразивни препарати. Впрочем, това не е и нужно – те са абсолютно незалепващи. Дори намазването с олио е необходимо само преди първата употреба. Можете да ги използвате както е микровълнова, така и в обикновена фурна. В зависимост от формата силиконът е подходящ за печене на кексове, бисквити, мъфини, суфлета и други основни ястия.

Формите с тефлоново покритие са дори по-популярни от силиконовите. От тях също се предлага голямо разнообразие. Много удобни за приготвяне на торти, особено желирани, са вариантите с падащо дъно. Намазването с олио преди изсипването на сместа е достатъчно, за да осигури лесно изваждане на сладкиша, а след това формата се измива без усилия. Но това покритие си има и ред недостатъци. На първо място лесно се надрасква и постепенно губи незалепващите си качества. Но по-същественият му недостатък е, че не бива да се нагрява над 200 градуса, защото синтетичното покритие започват да се разгражда и да отделя канцерогенни вещества. Затова използвайте тефлоновите форми само за сладкиши, които изискват слаба фурна и изваждайте възможно най-скоро след изпичането.

Съдовете от огнеупорно стъкло и керамика са най-подходящи за приготвянето на плодови сладкиши. Причината – нагряват се равномерно и така се намалява опасността тези по-бавно изпичащи се десерти да прегорят на повърхността, а да останат клисави в средата. Формите от стъкло имат още едно предимство – през прозрачните им стени може да се наблюдава и самия процес.

Употребата тези съдове обаче трябва да е по-внимателна. Въпреки, че издържат на много високи температури, те не понасят нито бързото нагряване, нито шоковото охлаждане. А за да извадите лесно сладкиша, задължително трябва предварително да намазните тавичката. Измиването след това също ще ви коства повече усилия, освен ако не разполагате с миялна машина.
Коментари
2013-01-16 #1
Jaklin
силиконовите са супер
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Боклукът – един по-различен поглед
· Каква пералня да избера - някои новости, които е добре да знаем
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· Съвет: Обичате ли да спестявате пари? Опитайте това!
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
Събота
28
Януари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да изберем най-подходящите пердета
Пердетата внасят в дома ни мекота и топлина, която някак не усещаме ежедневно, но забелязваме, когато...
Страстната седмица
След Лазаровден и Цветница, дните до Великден носят в себе си дълбок смисъл и припомнят последната седмица...
1 септември - Симеоновден
На 1 септември Православната църква отбелязва Симеоновден. В християнския календар се чества паметта...
Децата творят Коледа с нас: Рециклирана елхичка за най-малките
След 3D снежинката и коледния венец, това е занимание за най-малките. То развива фината моторика, естетическото...
Любопитни факти за 14 февруари
Любовта е във въздуха... особено през втория месец от годината! Датата 14 февруари или още Свети Валентин...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Между сериозната връзка и Неговите неясни сигнали
Тя иска сериозна връзка, той подава неясни сигнали. Познато ли ви звучи? Много жени са се блъскали над...
Аквариумът - късче от водния свят у дома
Сигурно ви се е случвало да останете очаровани от красотата на аквариум, видян в дома на приятел, в някоя...
Христос воскресе!
Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи Нека помним, че не възгласите "Христос...
Честита нова година, приятели!
Ако четете това на 1 януари, то благодарим ви! За доверието, за това, че ни четете и споделяте, че ни...
6 февруари - св. равноапостол Фотий
Православната църква почита на 6 февруари паметта на св. Фотий. Св. равноапостол Фотий е цариградски...
Актуални тенденции в меката мебел
Ако в момента обзавеждате дома си или само искате да смените овехтелия диван, вероятно се колебаете на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook