Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Интервю с : Илиян от Blogovoditel - II



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Което ни води към една много дискутирана тема днес – за здравословното хранене. Какво е твоето отношение, има ли то място в кухнята ти?

Моето вътрешно усещане е, че идеята за здравословно хранене до голяма степен е противопоставена на кулинарията на концептуално ниво. Какво имам предвид? Вземете например класическата кулинария и постулати – в основата им е постигането на концентрирани и многопластови вкусови усещания, чрез използване на разнообразни техники за (термична) обработка и комбиниране на продукти от животински и растителен произход. Здравословното хранене от своя страна предполага консумиране предимно на свежа храна от зеленчуков произход и избягване на смесването на продуктите. Лично за мен това е много сложна дилема, пред която се изправям всеки път, когато съм в кухнята. Това, което съм успял да наложа за себе си е, че съм си изградил система от няколко лесни трика и техники, с които се опитвам да повиша качеството на домашното готвене и храна. Така например се опитвам да използвам многообразие от зеленчуци за сметка на картофите и ориза, които имат малка полезна хранителна стойност. Старая се да опитвам нови продукти, както и да правя различни комбинации, за да разнообразявам храната в къщи. Ако готвя на тиган, се опитвам да не пържа, а да задушавам храната като използвам равни количества мазнина и вода и готвя под капак. Обикновено пека на оребрен тиган без мазнина или във фурна на по-ниска температура. Не използвам слънчогледово олио от години, а готвя със зехтин и олио от гроздови семки. Старая се да готвя по-рядко червени меса и по-често пиле и риба. Не използвам йодирана сол, а калиева и се ограничавам в количествата, но за сметка на това експериментирам с най-различни подправки и никога с готови овкусители и бульони. Вкъщи сме ограничили тестените изделия и полагаме усилия да овладеем проблема с шоколада и сладките неща. Трябва да си призная, че преходът ми беше много труден и все още понякога е въпрос на усилие на волята, но в това отношение съпругата ми е много съвестна и ме насърчава.

Смяташ ли, че днешните деца се хранят здравословно, ти самият ли приготвяш ли ястия на твоите в смисъла на здравословното хранене?

За съжаление днешните деца са в много неизгодно положение по отношение на здравословната храна и изграждането на добри хранителни навици. Трудно е, защото от една страна не винаги има човек време да готви в забързаното ежедневие, от друга – твърде малко останаха продуктите, в качеството на които можеш да си сигурен. Не на последно място идва и проблемът с лесната достъпност и голямото разнообразие на полуфабрикатите и сладките изкушения. Много ми е трудно да обясня на дъщеря ми, която е на три години, че шоколадчетата не са полезни за здравето ѝ, или че чипсът, който ѝ предлага другото дете е вреден - та другото дете изглежда толкова щастливо докато го хрупа…. А влиянието върху психиката на детето е повсеместна – телевизия, интернет, общуване с другите – децата са изключително любопитни и искат да опитват нови неща и изпуснеш ли ги от контрол започват да искат само това, което им доставя най-голямо удоволствие и им е най-вкусно. А това разбира се, е сладкото. От друга страна, и ние сме хора, имаме спомени от своето детство и искаме да оставим в децата си приятни вкусови емоции, към които те да се връщат с носталгия в бъдеще, както и ние днес с умиление си спомняме за мекиците на баба, сладките локумки със свинска мас, бялото сладко и още и още любими вкусотии. Сложно е – аз лично нямам решение, боря се със себе си, правя компромиси, но се опитвам да не прекалявам и се надявам, че с времето ще успея да възпитам в децата си уважение към собствените им тела.


Какво можеш да кажеш за нашите читателки, като мъж кулинар ?

Утроете списъка с рецептите, които обикновено готвите. Направете си труда да потърсите някоя интересна рецепта в интернет или се абонирайте за сайт, който ежедневно публикува нови рецепти.

Излезте от границите на познато и рутината – само така ще имате шанса да изпитате нещо ново и вдъхновяващо. Не се страхувайте от непознатите и неизпробвани ястия – сред тях ще откриете истински съкровища.

Не гответе по принуда, а за да зарадвате, изненадате и доставите удоволствие и радост както на себе си, така и на хората, за които готвите.

Поне веднъж на месец пригответе нещо в по-големи количества, занесете го на работа и почерпете колегите си – ще се изненадате колко зареждащо ще ви подейства благодарността им.

Планирайте седмицата си, така ще спестите пари и време в кухнята.

Опитайте се да ядете по-разнообразна храна, като наблегнете на зеленчуците – това ще повлияе и на настроението и на здравословното ви състояние.

Направете компромис със себе си и за следващия си празник си поискайте хубав тиган, качествен нож или по-висок клас миксер – половината от готвенето е в добрите уреди и пособия, които използвате.

А ето, че Илиян Димитров сподели ексклузивно за нас рецепта, негова авторска, непубликувана никъде досега. Лесна, бърза и много интересна. Мъфините му са идеални за закуска за децата, за грабване в движение и за лека подкрепа в офиса.
Виж още статии за:   Рецепти · Интересни интервюта ·
Коментари
2013-11-14 #1
Виолета Шейтанова
Много искрено интервю, Илиян! Успех на Blogovoditel! Поздрави! Вили
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
· Цвят и свежа провокация в градската среда - Виктория Георгиева-Mouse
· Жените, които ни вдъхновяват: Мария Николова
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Виж още статии за:   Рецепти · Интересни интервюта ·
Събота
8
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За всичко си има място...
За всичко си има място, време и човек. Понякога човекът си само ти....
Малката нула
Имаше една Нула кръгла като О, тя не беше сторила никому зло, но тъй като нямаше стойност, горката, щом...
Женската зиморничавост – каприз или физиология
Зимата идва. И заедно с нея започва битката за дистанцинното на климатика или копчето на радиатора. Сега,...
10 факта за Антонио Вивалди
Антонио Вивалди се ражда на 4 март 1678 година във Венеция, столица на Венецианската република. Той...
Кафето е готово
Кафето е готово и ароматът му се разнася из сумрачната кухня, създавайки малкото чудо на уюта. „Кафето...
Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
След рекордно дълга процедура, продължила почти 7 години, традиционното кипърско сирене халуми най-сетне...
Завистта е религията на посредствените
"Завистта е религията на посредствените. Тя им носи утеха, откликва на тревогите, които ги гризат отвътре,...
Неостаряващото любовно писмо
Представете си времена, когато да погледнеш мъж в очите е било неприлично. Когато всяко докосване, всяка...
Различават ли се изгрева и залеза?
Събуждате се от кома. Дърпате завесите на прозореца и поглеждате навън. Слънцето е кацнало на хоризонта....
След време
Ний срещаме се всеки ден почти и после отминаваме се неми. Това ли бяха нашите мечти? Къде са вече...
Под нежний лъх на вечер ароматна...
Под нежний лъх на вечер ароматна, пребулени със мек янтарен прах, заглъхват в мир простори необятни, че...
Мери Шели - „Началото е винаги днес“
Животът, макар че той може да бъде единствено натрупване на мъка, ми е скъп, и аз ще се боря за него ...
Гугъл отново събра в спиращ дъха клип най-търсените теми през годината
Най-голямата търсачка в интернет е сам по себе си повече от институция. В малкото поле, с което търсим...
Историята на крема за лице
Не, няма да започна своя разказ от най-древни времена, с библейските съблазнителни и козметичните тайни...
Тайните за красота на "златните" кино богини
Холивудските актриси от т. нар. "Златна ера" през 50-те и 60-те години на миналия век са еталон за женственост,...
Олдъс Хъксли: "Човек не може да консумира много, ако си седи мирно и си чете книжки."
"Думите биха могли да бъдат като рентгенови лъчи, ако човек ги използва правилно – биха проникнали през...
Магията на шоколада
Някои го предпочитат черен, други с лешници, трети с вкусен пълнеж – въпрос на темперамент. Защото шоколадът...
16 ноември - Световен ден на толерантността
Световният ден на толерантността е учреден от ООН през 1996 г. Тази ценност на нашето глобално общество...
Саркастични любовни послания
Сега съм спокойна, че има и друг луд като мен. Заради теб бих ял дори пица. (а иначе имам глутенова...
Благословение
И щом по волята на силите върховни яви се и Поетът на тоя скръбен свят, към бога милостив с проклятия...
Карел Чапек: "Книгата трябва да създава читателя"
„Представете си само каква тишина щеше да настане, ако хората говореха само това, което знаят.“ „Едно...
Мърцишор - северният съсед на нашата мартеница
Всяка година посрещаме най- женския месец, подарявайки мартеници на приятели, близки и познати. Вярваме,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook