Защо харчим в ресторантите повече, отколкото сме предвидили?
Някои трикове от ресторантьорския бизнес
 Когато отиваме да хапнем, обикновено сме гладни или това е най-подходящото място да се срещнем с някого. И в двата случая ще похарчим пари срещу някаква храна и питие. Независимо дали имаме бюджет или сме готови да опитаме нещо ново и допълнително, ние сме клиенти, които застават пред търговци. Ресторантьорството, като всеки друг бизнес, си има своите скрити техники да ни подлъже да похарчим повече.
1. На менютата цените не се обявяват в лева - Често такъв надпис, както са задължени по закон, има в края на менюто - "Цените са в лева и са без ДДС". Трикът е цената да е някакво абстрактно понятие, което няма стойност на пари.
2. Закръглянето на цената- Отдавна цени, завършващи на .99 не са актуален трик. Борбата не е за едната стотинка. Сега можем да срещнем цени като 5.67 или 5.34. Създава се усещането, че едва ли не цената е калкулирана до три знака след запетайката, но пак старият трик със закръглянето е в сила.
3. Безкрайно (емоционално) описание на ястието - Така се внушава екслузивност, която то може и да не съдържа. Картофи, сотирани в пресни провансалски подправки, най-вероятно е задушени картофи с мащерка и риган. Но кое звучи по-апетитно?
4. "Тортата на баба", "Домашната пилешка супа на мама" и т.н. "семейни" рецепти - сантиментът е от ясен по-ясен и винаги работи. За градските хора, които изпитват носталгия по детство, прекарано на село, по училищните дни, в които мама постоянно е готвела вкусотии, такива описания отключват нещо повече от апетит.
5. Болярското гювече, шопското сирене, родопския пататник - когато географията продава. Особено силни аларми за туристите. Странно е в една малка страна да има толкова силно изразени регионални традиционни рецепти, но факт - ако сте във Велико Търново, ще искате да опитате болярското гювече, нищо, че съседни заведения съставките ще се различават.
6. Работата на менюто - акценти, шрифтове и картинки - Менюто ни среща понякога още от улицата. Туристите спират, оглеждат и решават дали да влязат. Ако искаш да хапнеш един бърз таратор, но видиш изкусителните картофки по селски, които намигат в компанията и на чаша изпотена бира, ами кой би устоял? Цяло изкуство е съставянето на менюто и работи, защото визуалният стимул е най-силният.
7. Скъпи съставки, евтини съставки - В салата например пише, че има пармиджано реджано, но се оказва, че то е съвсем малко, особено на фона на краставиците, които в сезон - ами доста евтини са. Но наличието на скъпото сирене оскъпява допълнително цялото ястие.
8. Две малки порции не правят една голяма - може грамажите да са математически издържани, но цените на две малки не правят една голяма. По-удобно е сам човек да изяде малка салата, но ако цената на голямата е по-изгодна, сме склонни да си вземем голяма и приятел да ни помогне. Какъвто е и планът.
9. Комбо менюта, специални оферти и оферта на деня - Не е лошо понякога. Обедно меню с вкусна супа, каквато ни се хапва в зимен ден, но към супата плащаме десерт и основно, което иначе не бихме поръчали. Комбо менюта - кафе и сок, кафе и торта. Плащаш по-ниска цена, ако бяха отделно, но ако не искаш торта или сок?
За някои трикове сме се досещали, някои са съвсем прозрачни и сме ги виждали в други области, но отново, както във всеки друг бизнес, и при ресторантьорството с парите си не купуваме само стока, в случая храна. За парите си ние получаваме обстановка, обслужване, отношение. Нещо повече - ние си купуваме преживяване. Ако то си струва, тогава не само ще си затворим очите и ще похарчим повече, отколкото сме планирали, но ще оставим и бакшиш. И най-вече - ще се върнем пак. |
Виж още статии за: Любопитно ·
Виж още статии за: Любопитно ·
|
|
Неделя 26 Март 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
   Морета от лалета
Навън вече се усеща пролетта. Изтърсваме от себе си снега и зимата и сме жадни за слънчеви лъчи и грейнали...
 Днес се разделихме с Гого от Фамилия Тоника!
Днес, 10 януари 2014 г., след дълго и много мъчително боледуване от този свят си отиде Гого от "Фамилия...
  Истинската и огледалната Алиса
Безспорно най-известната Алиса в света е приказната героиня на Луис Карол. Нейните премеждия в Страната...
 Най-добрият сомелиер в света е от Латвия, страна, която не произвежда вино
Раймондс Томсонс от Латвия, бивша балтийска съветска република, която не произвежда вино, спечели международния...
 Цената на мечтата
Не питай за цената на мечтата -
бори се, литвай, падай и умирай!
Носи я винаги напред - в ръката,...
 Поражение - Халил Джубран
“Поражение, мое поражение, мое
отчуждение и уединение,
ти си ми по-свидно от хиляди победи,
по-сладостно...
 Фотопроектите, които впечатлиха света през 2015 г.
Руският сайт за култура, лайфстайл, творчество и вдъхновение Adme.ru е направил своя избор за 15-те фотографски...
 В коридора на сърцето ти...
"... едни хора напускат живота ни и си мислим, че вечно ще живеем с тази загуба. И сме прави. И така...
  В една зима... Някъде там... Да те има
Искам някъде теб да те има...
Във една заснежена гора,
в малка къща с горяща камина
и с прозорче със...
 Нещата, които не умея
Разбрал си ме погрешно. Или никак...
Не съм лекарство против самота.
Не съм забавен филм. Не съм и...
 11 факта за Валентина Терешкова - първата жена, летяла в Космоса
1. Официалната причина да бъде пусната жена в космоса била да се проучи как влияят условията на женското...
 Вслушвай се в себе си. Хубав човек лошо няма да те посъветва
Вслушвай се в себе си. Хубав човек лошо няма да те посъветва....
 Смелост е да седнеш и да слушаш
Смелост е да се изправиш и да говориш. Но смелост е да седнеш и да слушаш....
  Да можеше да погледнем в очите на Левски
Всички сме расли с образа на Левски, Ботев и още много революционери и будители. Делото им, ранната и...
  Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът
Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
  Защо грамотността е толкова важна?
Помните ли предложението за отпадане на правилото за пълния и непълния член на съществителните имена...
 Нарисувай ми песен
Нарисувай ми песен. Планина да обръща.
Тънка гайда да писне, дето къса душата.
Нарисувай ми ехо, песента...
 Най-лошите пароли в интернет
Потребителско име:
Парола:
ВЛЕЗ
Всеки ден срещаме тези полета в интернет. Измисляме стотици хиляди...
  Ако харесваш Hera.bg подкрепи ни!
Мили приятели,
съвсем наскоро, вашето любимо списание празнува първата си година. Година,...
 Добруджа някога
"Някога, преди да се яви плугът и преди да се построят железници и пристанища, Добруджа е била обработено...
|