Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо харчим в ресторантите повече, отколкото сме предвидили?


Някои трикове от ресторантьорския бизнес


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Когато отиваме да хапнем, обикновено сме гладни или това е най-подходящото място да се срещнем с някого. И в двата случая ще похарчим пари срещу някаква храна и питие. Независимо дали имаме бюджет или сме готови да опитаме нещо ново и допълнително, ние сме клиенти, които застават пред търговци. Ресторантьорството, като всеки друг бизнес, си има своите скрити техники да ни подлъже да похарчим повече.

1. На менютата цените не се обявяват в лева - Често такъв надпис, както са задължени по закон, има в края на менюто - "Цените са в лева и са без ДДС". Трикът е цената да е някакво абстрактно понятие, което няма стойност на пари.

2. Закръглянето на цената- Отдавна цени, завършващи на .99 не са актуален трик. Борбата не е за едната стотинка. Сега можем да срещнем цени като 5.67 или 5.34. Създава се усещането, че едва ли не цената е калкулирана до три знака след запетайката, но пак старият трик със закръглянето е в сила.

3. Безкрайно (емоционално) описание на ястието - Така се внушава екслузивност, която то може и да не съдържа. Картофи, сотирани в пресни провансалски подправки, най-вероятно е задушени картофи с мащерка и риган. Но кое звучи по-апетитно?

4. "Тортата на баба", "Домашната пилешка супа на мама" и т.н. "семейни" рецепти - сантиментът е от ясен по-ясен и винаги работи. За градските хора, които изпитват носталгия по детство, прекарано на село, по училищните дни, в които мама постоянно е готвела вкусотии, такива описания отключват нещо повече от апетит.

5. Болярското гювече, шопското сирене, родопския пататник - когато географията продава. Особено силни аларми за туристите. Странно е в една малка страна да има толкова силно изразени регионални традиционни рецепти, но факт - ако сте във Велико Търново, ще искате да опитате болярското гювече, нищо, че съседни заведения съставките ще се различават.

6. Работата на менюто - акценти, шрифтове и картинки - Менюто ни среща понякога още от улицата. Туристите спират, оглеждат и решават дали да влязат. Ако искаш да хапнеш един бърз таратор, но видиш изкусителните картофки по селски, които намигат в компанията и на чаша изпотена бира, ами кой би устоял? Цяло изкуство е съставянето на менюто и работи, защото визуалният стимул е най-силният.

7. Скъпи съставки, евтини съставки - В салата например пише, че има пармиджано реджано, но се оказва, че то е съвсем малко, особено на фона на краставиците, които в сезон - ами доста евтини са. Но наличието на скъпото сирене оскъпява допълнително цялото ястие.

8. Две малки порции не правят една голяма - може грамажите да са математически издържани, но цените на две малки не правят една голяма. По-удобно е сам човек да изяде малка салата, но ако цената на голямата е по-изгодна, сме склонни да си вземем голяма и приятел да ни помогне. Какъвто е и планът.

9. Комбо менюта, специални оферти и оферта на деня - Не е лошо понякога. Обедно меню с вкусна супа, каквато ни се хапва в зимен ден, но към супата плащаме десерт и основно, което иначе не бихме поръчали. Комбо менюта - кафе и сок, кафе и торта. Плащаш по-ниска цена, ако бяха отделно, но ако не искаш торта или сок?

За някои трикове сме се досещали, някои са съвсем прозрачни и сме ги виждали в други области, но отново, както във всеки друг бизнес, и при ресторантьорството с парите си не купуваме само стока, в случая храна. За парите си ние получаваме обстановка, обслужване, отношение. Нещо повече - ние си купуваме преживяване. Ако то си струва, тогава не само ще си затворим очите и ще похарчим повече, отколкото сме планирали, но ще оставим и бакшиш. И най-вече - ще се върнем пак.
Виж още статии за:   Любопитно ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Земята вече има нов океан
· Малко познатата история на пъpвaтa бългapcĸa ĸнижнa бaнĸнoтa
· Съдомиялните машини и циркулярът са изобретени от жени. И още любопитни факти
Виж още статии за:   Любопитно ·
Четвъртък
24
Юни 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Свърши се лятото
Свърши се лятото. Тънки мъгли бавно се решат с гребена на гората. Тънък, бездомен вятър цялата...
Нито една усмивка не е излишна
От думите можем да спестим, но нито една усмивка не е излишна...
"Лошото момче" на балета - Сергей Полунин
Сергей Полунин е "черната овца" на класическия балет. Един невероятно талантлив балетист, който не се...
Вдъхновение за св. Валентин
За един ден на любовта, освен самата любов, е важно да има атмосфера. Да има настроението, че празнуваме...
Несравнимите афоризми на Станислав Йежи Лец
Станислав Йежи Лец (6 март 1909 г. - 7 май 1966 г.) е полски поет, писател, сатирик и...адвокат. Роден...
Филмът на Дали и Дисни "Дестино" е една омагьосваща и сюрреалистична любовна история
През далечната 1945 година у вече световноизвестния Уолт Дисни се ражда идеята да направи съвместен филм...
13 януари - годишнина от първата прожекция на "Българан е галант"
Българското кино празнува на своята годишнина на 13 януари. На тази дата през 1915 г. в кино "Модерен...
Коледни пости - Ден 17:
Украсяване на елхата. Официален дебют на рибата в менюто
Днес е най- любимият ден за моето голямо момиче – денят, в който се украсява елхата. Е, и коледната утрин...
Понякога идва човек, заради когото захвърляш всичко
Казват, че не можеш да отвориш нова глава, ако не си приключил предишната. Но понякога идва човек,...
Как изглежда датското усещане за живота Hygge в няколко бързи снимки
Хюга не е тенденция, не е мода някаква. То е начин на живот. Някъде далеч на Север, където топлината...
Баба и дядо
"Баба и дядо се скарали и сърдитата баба решила да накаже дядото като не му говори. На другия ден дядото...
Тангото в киното - 6 велики кино сцени
Тангото е в корена на самия живот. То съдържа най-красивите страни от него - любов и страст, но и най-опасните...
Гюстав Флобер: "Всяка душа се измерва с мащабите на своите стремежи"
Основно достойнство на писателя е познаването на онова, за което не трябва да се пише. Гюстав...
Българската царица Елеонора - „Белият ангел с червения кръст“
„Жена венценосна, сестра милосърдна, сестра на героите из боя жестоки, Царице, ти любов си победна, душа...
Как се празнува Великден по света - II
Във Великобритания на Разпети петък се хапват малки хлебчета със стафиди и нарисуван кръст. Подобно на...
Да живееш рисковано означава да живееш
Да живееш рисковано означава да живееш. Ако не живееш рисковано, ти не живееш. Живеенето разцъфтява само...
Изследване на български марки масло показа тревожни резултати
Въпреки че кравето масло е много лесен за произвеждане млечен продукт, изследване на "Активни потребители"...
Помощ, деца, къде ми е коледното настроение?
Ако имате деца и те са все още малки, сигурно ви владее коледно настроение. Първата Коледа си е...първа,...
5 минути в главата на Айнщайн
Няма човек, на когото името на Айнщайн да не му говори нищо. То е първата ни асоциация с думата "гений"....
Заслужават ли си скъпите удоволствия
В живота си човек има най-често обикновени планове – да порасне, за да носи дрехите на мама или на тате,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook