Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - Ден 25:
Провал с фалафелите. Пречи ли самоувереността?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Днес няма да се похваля с прекрасна снимка от трапезата ми. Истината е, че фалафелите ми бяха ( почти ) пълен провал. Толкова много старание напразно. Киснене, варене, пасиране на нахута, другата подготовка отделно. И за какво – нищо!

Но виновната съм си изцяло аз. Осъзнавам това с пълна сила. Няма на кой друг да метна вината – суровините си бяха добре, рецептата – изпитана, така поне се твърди в готварската ми книга. Имах време, имах желание – всичко беше наред. Освен едно.

Моята самоувереност.

Или по- точно - прекалената ми самоувереност. Добре направих, че се подсигурих с рецепта, но и да я бях следвала трябваше. Какво направих аз? Прочетох, помислих си: „Да, ясно” и затворих книгата. Толкова. А то се оказа, че е голяма грешка – пропуснах две съставки, ползвах други подправки. Особено погрешно беше да си помисля, че след като е написано: „Изпържете…”, аз трябва да ги пека, нали така е по- здравословно?!

Да, но какво се получи накрая? Вкус имаше, да, все пак нахутът е 80% от съставките. Но бяха сухи, спечени и никак не заприличаха на онези фалафели от студентските ми години, впрочем – на нито едни фалафели, които съм виждала. За капак Дара каза вечерта: „Не знаех, че на соленките се слага магданоз”. Това просто ме довърши. Добре, че баничките станаха, че да е съвсем пълно провален неделният ми маратон в кухнята.

Смятам се за голям импровизатор в кухнята. Обичам да сипвам на око, да променям съставките, количествата им, да не обръщам внимание на температурите и времетраенето на обработката. Готвенето е изкуство и така подхождам аз – като някой експресионист - стихийно, импровизаторски, непостоянно, с размах. Веднъж не записах рецепта, дори и да е била успешна. А това, като си давам сметка, не се случва толкова често, колкото ми се иска. Истината, която всеки изкусен готвач ще подкрепи, е, че за да се стигне до това ниво, да импровизираш свободно – трябва много, много труд. Много гледане на майсторите, много сляпо, но и осъзнато следене на рецептите. Така, както е и в изкуството впрочем.

Аз ще си ги изям, разбира се, макар да са понижени в длъжност от фалафели в магданозени соленки. Но получих пак един много хубав урок.

Прекалената самоувереност е много опасен спътник по пътя към крайния успех.


Тя може да помага по пътя, да, но поставя под съмнение крайния резултат. Когато ни лиспва отговор за нещо, понякога по- добре да покажем повишена самоувереност и да кажем нещо напосоки, отколкото да си признаем, че не знаем. Така съветват всички, които ни учат как да сме "по" в живота. Загубилият самообладание не се вписва в образа на победител. Но! Ако все пак се изисква да се знае кой е верният отговор, този, който се е хвърлил самоуверено в началото, губи пред този, който е използвал това време да намери отговора.

Както аз бях направила. Вместо да надничам във фурната и да гледам как моите фалафели не стават, можех да отделя това време да отварям готварската книга.

Днес ще си търся рецепта от сайта, поне знам, че и да не ми е ясно нещо, ще има кой да попитам. Крайно съм обезсърчена от моя неуспех и продължавам да търся рецепти, които да са близо като вкус и външен вид до оригинала от добрата стара готварска рецепта. Добре, че и в електронната поща пристига и някоя друга рецепта, че положението хич не е добро.

Ако искате да проследите Коледните пости ден по ден, заповядайте тук.

А тук можете да разберете как да участвате в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледните пости
· Коледни пости - Ден 1: Как изобщо реших да постя
· Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Виж още статии за:   Пости с Hera.bg ·
Четвъртък
24
Юни 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Не е за теб успех, който изисква всяка цена. Нищо хубаво не става с насилие
Не е за теб успех, който изисква всяка цена. Нищо хубаво не става с насилие....
Как се празнува Великден по света - II
Във Великобритания на Разпети петък се хапват малки хлебчета със стафиди и нарисуван кръст. Подобно на...
Не излизай от стаята, не ги правѝ тия глупости
Не излизай от стаята, не ги правѝ тия глупости. Защо ти е Слънце, щом пушиш Шипка – луд ли си? Навън...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Ебру - нестандартно изкуство за рисуване върху вода
Ебру е вековна традиция, предавана от поколение на поколение, която улавя момента, в който рисуващият...
Този, който е падал и се е изправял след това, е по-силен от този, който...
Този, който е падал и се е изправял след това, е по-силен от този, който никога не е падал....
Непубликувани снимки от архивите на "Нешънъл Джиографик"
Списание "Нешънъл Джиографик" отваря архивите. Непубликувани снимки от секцията на списанието "Снимка...
Валери Йорданов: Този свят отдавна е женски - харесвам го точно такъв
Румена войвода е силна жена, жена-войводка. Тя следва своя път, следва своята същност, прави своите жертви....
Четем и гледаме хиляди безплатни филми, концерти, книги (линк)
Инициативата на руското министерство на културата е по повод отменените културни събития и затворените...
Гюстав Флобер: "Всичко се износва, дори мъката."
“Всяка душа се измерва с мащабите на своите стремежи.” Кой е Гюстав Флобер? “Основно достойнство...
Фрида Кало в 6 цитата, картини и снимки
Мислех, че съм най-странният човек на света, но тогава ми хрумна, че има толкова много хора по света...
Историята на легендарния „Шанел” № 5
Прословутият парфюм "Шанел № 5" е признат за най-знаменитият аромат на XX век. И въпреки, че носи авангардният...
Най-добрите снимки за 2019 г. според сп. "Нешънъл Джиографик"
Престижното списание, което ежегодно провежда и фотографски конкурс, излъчи най-добрите снимки в трите...
Нощи
О, тия нощи стъклени и ледни, тъкани от луна и самота сред плисъка отмерен на вълните, когато заридават...
Най-добрите снимки, заснети с дрон през 2017 г.
Дроновете бързо се превърнаха от любопитна джаджа до ново средство в услуга на изкуството. Снимките,...
На второ четене...
Ако на първо четене някой няма нужда от теб, на второ четене вероятно и ти нямаш нужда от нег...
Hera.bg на две години
Днес (8 октомври 2011г.) Hera.bg празнува своята втора година в онлайн пространството. Честит рожден...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook