Интервю с : Илиян от Blogovoditel - II
Което ни води към една много дискутирана тема днес – за здравословното хранене. Какво е твоето отношение, има ли то място в кухнята ти?
Моето вътрешно усещане е, че идеята за здравословно хранене до голяма степен е противопоставена на кулинарията на концептуално ниво. Какво имам предвид? Вземете например класическата кулинария и постулати – в основата им е постигането на концентрирани и многопластови вкусови усещания, чрез използване на разнообразни техники за (термична) обработка и комбиниране на продукти от животински и растителен произход. Здравословното хранене от своя страна предполага консумиране предимно на свежа храна от зеленчуков произход и избягване на смесването на продуктите. Лично за мен това е много сложна дилема, пред която се изправям всеки път, когато съм в кухнята. Това, което съм успял да наложа за себе си е, че съм си изградил система от няколко лесни трика и техники, с които се опитвам да повиша качеството на домашното готвене и храна. Така например се опитвам да използвам многообразие от зеленчуци за сметка на картофите и ориза, които имат малка полезна хранителна стойност. Старая се да опитвам нови продукти, както и да правя различни комбинации, за да разнообразявам храната в къщи. Ако готвя на тиган, се опитвам да не пържа, а да задушавам храната като използвам равни количества мазнина и вода и готвя под капак. Обикновено пека на оребрен тиган без мазнина или във фурна на по-ниска температура. Не използвам слънчогледово олио от години, а готвя със зехтин и олио от гроздови семки. Старая се да готвя по-рядко червени меса и по-често пиле и риба. Не използвам йодирана сол, а калиева и се ограничавам в количествата, но за сметка на това експериментирам с най-различни подправки и никога с готови овкусители и бульони. Вкъщи сме ограничили тестените изделия и полагаме усилия да овладеем проблема с шоколада и сладките неща. Трябва да си призная, че преходът ми беше много труден и все още понякога е въпрос на усилие на волята, но в това отношение съпругата ми е много съвестна и ме насърчава.
Смяташ ли, че днешните деца се хранят здравословно, ти самият ли приготвяш ли ястия на твоите в смисъла на здравословното хранене?
За съжаление днешните деца са в много неизгодно положение по отношение на здравословната храна и изграждането на добри хранителни навици. Трудно е, защото от една страна не винаги има човек време да готви в забързаното ежедневие, от друга – твърде малко останаха продуктите, в качеството на които можеш да си сигурен. Не на последно място идва и проблемът с лесната достъпност и голямото разнообразие на полуфабрикатите и сладките изкушения. Много ми е трудно да обясня на дъщеря ми, която е на три години, че шоколадчетата не са полезни за здравето ѝ, или че чипсът, който ѝ предлага другото дете е вреден - та другото дете изглежда толкова щастливо докато го хрупа…. А влиянието върху психиката на детето е повсеместна – телевизия, интернет, общуване с другите – децата са изключително любопитни и искат да опитват нови неща и изпуснеш ли ги от контрол започват да искат само това, което им доставя най-голямо удоволствие и им е най-вкусно. А това разбира се, е сладкото. От друга страна, и ние сме хора, имаме спомени от своето детство и искаме да оставим в децата си приятни вкусови емоции, към които те да се връщат с носталгия в бъдеще, както и ние днес с умиление си спомняме за мекиците на баба, сладките локумки със свинска мас, бялото сладко и още и още любими вкусотии. Сложно е – аз лично нямам решение, боря се със себе си, правя компромиси, но се опитвам да не прекалявам и се надявам, че с времето ще успея да възпитам в децата си уважение към собствените им тела.
Какво можеш да кажеш за нашите читателки, като мъж кулинар ?
Утроете списъка с рецептите, които обикновено готвите. Направете си труда да потърсите някоя интересна рецепта в интернет или се абонирайте за сайт, който ежедневно публикува нови рецепти.
Излезте от границите на познато и рутината – само така ще имате шанса да изпитате нещо ново и вдъхновяващо. Не се страхувайте от непознатите и неизпробвани ястия – сред тях ще откриете истински съкровища.
Не гответе по принуда, а за да зарадвате, изненадате и доставите удоволствие и радост както на себе си, така и на хората, за които готвите.
Поне веднъж на месец пригответе нещо в по-големи количества, занесете го на работа и почерпете колегите си – ще се изненадате колко зареждащо ще ви подейства благодарността им.
Планирайте седмицата си, така ще спестите пари и време в кухнята.
Опитайте се да ядете по-разнообразна храна, като наблегнете на зеленчуците – това ще повлияе и на настроението и на здравословното ви състояние.
Направете компромис със себе си и за следващия си празник си поискайте хубав тиган, качествен нож или по-висок клас миксер – половината от готвенето е в добрите уреди и пособия, които използвате.
А ето, че Илиян Димитров сподели ексклузивно за нас рецепта, негова авторска, непубликувана никъде досега. Лесна, бърза и много интересна. Мъфините му са идеални за закуска за децата, за грабване в движение и за лека подкрепа в офиса. |
Коментари
2013-11-14 #1 Виолета Шейтанова Много искрено интервю, Илиян! Успех на Blogovoditel! Поздрави! Вили
|
|
Събота 14 Декември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
Трябва да сме готови да зарежем живота, който сме планирали...
Трябва да сме готови да зарежем живота, който сме планирали, за да имаме живота, който заслужаваме....
Оцелявам, защото огънят в мен е по-силен от огъня около мен
Оцелявам, защото огънят в мен е по-силен от огъня около мен....
Да погледнем света през микроскоп
Когато ви омръзне да гледате света със собствените си очи, защо не го погледнете под микроскоп? Изглежда,...
Ученик от Добрич спечели престижно кулинарно състезание
Ученик от ПГ по туризъм "П. К. Яворов" в Добрич е истинска изгряваща звезда на небосклона на кулинарията....
Дневният режим на известни писатели
Джейн Остин, Виктор Юго, Стивън Кинг, Харуки Мураками, Симон дьо Бовоар, Марк Твен, Франц Кафка са велики...
Айзък Азимов: "Бог обича всички нас, но от никого не е във възторг."
"Ако гладна мечка те измъкне от челюстите на вълк, нямаш причина да си ѝ благодарен."
"Колкото...
Джеръм К. Джеръм: "Да се обичаме един друг с най-обикновена, човешка, действена любов"
Бедността не е порок. Ако беше порок, нямаше да се срамуваме от нея.
Не можеш да се наслаждаваш истински...
Мая Плисецкая: "Характерът – това е съдба."
Ще ви дам съвет, бъдещи поколения. Послушайте ме. Не се примирявайте, не се примирявайте до самия край....
Беси Колман - първата цветнокожа жена-пилот
Елизабет (Беси) Колман се извисява над небето като първата жена пилот от афроамерикански и индианската...
Можем ли да изтрием лошите спомени?
За много хора спомените са като видео, записало перфектно всички събития, за да може да ги възпроизвежда...
Най- умната врана на света
Всички знаем, че птиците от семейство Вранови са изключително умни, но тази новокаледонска врана надминава...
Романс
И достигнахме дивия пролетен бряг
през мъглата на яростни клони.
Върху мокрия пясък в мъчителен бяг
някой...
Хубавото на есента
Есента се смята за антипод на всичко онова, което носи лятото – на неговата дързост, приключения, опит...
Сатурнова дупка - кризата преди рождения ден
Имате ли чувството, че в дните около рождения си ден сте някак потиснати, изнервени, твърде умислени...
Жената на август
Върви по улицата
най-красивата жена на август,
най-гъвкавата, най-зеленооката.
Малко е да кажем,
че...
Обич
Нощта е виолетова. На точки.
Светулки бяха? Или пък звезди…
А може би очите ми нарочно
се пръснаха...
200-те най-обичани БГ песни на десетилетието
След два месеца гласуване БГ Радио изпраща знаковата 2020-та година с подреждане на саундтрака на десетилетието...
16 ноември - Световен ден на толерантността
Световният ден на толерантността е учреден от ООН през 1996 г. Тази ценност на нашето глобално общество...
Истинското приятелство
Дълъг път бяха извървяли човекът и неговото куче. Силите им вече ги напускаха, изтощението и горещото...
Величествени морски фарове в епична битка със стихиите
Морските фарове са едни от най-старите човешки конструкции, съществували от дълбока древност. Строени...
"Потъването на Созопол" - меланхолично пътуване към миналото в търсене на отговори
"Потъването на Созопол" на режисьора Костадин Бонев е един от малкото нови български филми, който получи...
Сънувах сън
Сънувах сън... Бях някъде във храм
безлюден, тих, без никакъв народ.
Сред здрача блед под храмовия...
|